Jabuk
Firefox in prikaz fontov
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 29.03.2009 14:27:04
Firefox in prikaz fontov
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni!

Že odkar sem preklopil s PC-ja na Mac OS, sem na Firefoxu za Maca opazil, da prikazuje črke v debelem tisku in pravzaprav tudi navadnem vedno debeleše in temnejše kot so bile na Firefoxu za PC. S tem, da jih prikaže debelejše, jih tako včasih (predvsem pri kakšnih drugih pisavah kot npr. kitajski) naredi nekoliko nepregledne oz. težje prepoznavne. Seveda, lahko si pomagam s povečavo fontov in podobnimi zadevami, a sam bi imel raje, če bi se lahko temu izognil.

Zanima me, ali se da kako narediti, da Firefox krepkejšega teksta ne bi prikazoval kot "zmazek" oz. (pre)debel tekst?

Prilagam dve sliki, da si boste bolje predstavljali, o čem pravzaprav sploh govorim.

1. slika (screen shot je bil narejen v Opera za Mac - dotičen iskalnik prikaže pisavo pravilno, tako kot bi jo tudi Firefox moral in tako, kot jo je tudi Firefox za PC prikazoval):

2. slika (screen shot v Firefoxu za Mac):

Torej, razlika je očitna. 1. slika je po mojem mnenju lepša in jasno tudi pravilnejša, saj ne prikazuje pisave (tako tiste v debelem tisku kot tudi tiste v navadnem) na tako izrazit, krepek način, ki nekatere pismenke skorajda prikaže kot zmazek.

Ali se da v Firefoxu kaj spremeniti, da bi prikazoval pisavo (tudi zahodnjaško!) kot Opera, t.j. kot bi jo pravzaprav moral? Vem, da se da pri Preferences spreminjati pisavo itd. in sem tudi nekaj poskusil, pa nisem videl nobene spremembe.

Upam, da mi kdo lahko pomaga. Hvala vnaprej!

P.S.: za jasnejšo sliko, prosim kliknite na vsako.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 29.03.2009 14:38:17
V Windows se uporablja ClearType, MacOS pa ima svoje vrste glajenja zaslonskih pisav. Žal se to ne da spremeniti.

Je pa MacOS-vo prikaz pisave boljši v raznih DTP, pisarniških idr. programih. Nekateri se ga hitro navadijo, drugi pa spet ne (oz. nikoli).

Ker izgledajo precej zablurano (megleno), glede na MS-ovo ClearType ali pa tudi če primerjaš anti-aliased pisavo v novejših Linux ditribucijah.

Rešitev bo v modernih zaslonih z visoko ločljivostjo (ki pa je zaenkrat še ZF).
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 29.03.2009 16:22:04
Ja ampak zgornji sliki sta bili obe narejeni v MacOS, prva v Opera browserju in druga v Firefoxu, s tem, da je Opera očitno kul (torej, tako kot ClearType, kot si omenil, v Winsih), Firefox pa ne, kar se prikaza pisave tiče. Gotovo mora biti kakšna rešitev? Confused
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 29.03.2009 16:27:19
real001 je napisal/a:
Ja ampak zgornji sliki sta bili obe narejeni v MacOS, prva v Opera browserju in druga v Firefoxu, s tem, da je Opera očitno kul (torej, tako kot ClearType, kot si omenil, v Winsih), Firefox pa ne, kar se prikaza pisave tiče. Gotovo mora biti kakšna rešitev? Confused

Seveda: uporabljaš Opero.

Kako pa izgleda ta stran v npr. Safariju? Verjetno podobno, kot v FF, če se ne motim.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 29.03.2009 17:18:39
opeter je napisal/a:
real001 je napisal/a:

Seveda: uporabljaš Opero.

Kako pa izgleda ta stran v npr. Safariju? Verjetno podobno, kot v FF, če se ne motim.

Enako, ja. Po skoraj dveurnem igranju s fonti na Firefoxu sem končno našel takega, ki ne odebeli tako grozno pisave, tako da sem našel rešitev. Very Happy

Še eno vprašanje: ali se da fonte spreminjati tudi na samem operacijskem sistemu? Jezi me namreč, da določene pismenke kitajskih pesmi, ki jih imam, prikazuje debelejše kot druge. Se da tudi za OS spremeniti fonte, kot sem to pravkar naredil na Firefoxu?

Pač, sem nekoliko perfekcionista pri izgledu zadev in jih imam rad lepo urejene. Very Happy
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 29.03.2009 17:59:33
A dejansko znaš brat kitajsko? Al je to samo estetskega pomena? samo tko, firbec. Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 29.03.2009 18:03:06
Blackrider je napisal/a:
A dejansko znaš brat kitajsko? Al je to samo estetskega pomena? samo tko, firbec. Smile

Verjetno zna, drugače ga ne bi motilo.

Oziroma...

real001 je napisal/a:
Pač, sem nekoliko perfekcionista pri izgledu zadev in jih imam rad lepo urejene. Very Happy

Je pač perfekcionist. Kaj češ? Rolling Eyes
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 29.03.2009 18:16:56
Blackrider je napisal/a:

Ja, študiram to. Razz
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 29.03.2009 18:18:05
real001 je napisal/a:
Še eno vprašanje: ali se da fonte spreminjati tudi na samem operacijskem sistemu? Jezi me namreč, da določene pismenke kitajskih pesmi, ki jih imam, prikazuje debelejše kot druge. Se da tudi za OS spremeniti fonte, kot sem to pravkar naredil na Firefoxu?

Anyone? Razz
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani