Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Nakup - zunanji trdi disk
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 11.01.2016 18:20:57
Re: Nakup - zunanji trdi disk
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Hardversko ni pomoje nobene razlike.

Softwersko je pa formatiran na macov file sistem in gor maš nek brezvezen software za backupe, ki laufa na Macu.

Pri mojem Pasportu je blo še to, da se je avtomatsko namountal en čuden virtualni disk z driverji (al nekaj podobnega), ki se ga je videlo samo v disk managerju. Kao za podporo USB3 na starih sistemih.

Ko sem disk sformatiral, je bil mir. Kakorkoli, men WD ne zbuja nekegavelikega zaupanja. Pa ne zato, ker bi bil zanič, pač pa zato, ker ma zmeri neke svoje hude tehnologije, ki potem niso vedno čist kompatibilne z ostalo robo.

EDIT: Je pa problem dobit že kaj drugega od WDja, pa da ni totalen junk od ohišja al pa trojna cena. Jaz ponavad preštudiram Cyberport da vidim, kaj je na aktualnega na trgu in se laže odločim za nakup.
https://www.cyberport.de/pc-und-zubehoer/festplatten-ssd-nas/externe-festplatten/liste.html

Nazadnje urejal/a macata Pon 11. Jan 2016 18:30; skupaj popravljeno 1 krat

Stevie Jabuk

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #22   Objavljeno 11.01.2016 18:24:36
appluke19 je napisal/a:
Jaz sem odločam za nakup zunanjega trdega diska, kot vidim vas ima veliko disko od podjetja WD, pa me zanima kakšna je razlika med tistim na katerim je napisano for Mac in tistimi "navadnimi"?

Kupil a bi tega:
http://store.wdc.com/store/wdeu/en_IE/DisplayAccesoryProductDetailsPage/ThemeID.22586100/WD_Outlet/My_Passport_Ultra_1TB_Classic_Black_Recertified/productID.329508200/categoryId.60680000
( https://www.bigbang.si/trdi-diski/passport-ultra-1tb-crn-wd-usb30-579498 )
Priporočate kaj drugega?

Sam uporabljam 2 WD diska na Macu. Eden za TM (WD Elements 1TB), drugi za slike, filme itd.. (WD My Passport Ultra 2TB)

Kakor sem bil sam seznanjen, je razlika samo v formatu, ki je prilagojen za Maca. Tudi navadni WD disk lahko sformatiraš za Maca ali PC. Pri meni deluje brez problema.

Naj me kdo popravi če se motim ali doda kakšna je razlika. Hvala
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #23   Objavljeno 12.01.2016 09:11:30
Pred nakupom diskov, nekaj branja za mirnejši spanec:

https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-reliability-q3-2015/
https://www.backblaze.com/hard-drive.html

Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #24   Objavljeno 12.01.2016 09:53:55
Ful dober članek. Like

Seagate = sekret
Dejansko so pri meni crkovali diski od Seagatea.
Od WDja pa ohišja od zunanjih diskov.

Mam pa dobre izkušnje s Samsung diski (cena, zanesljivost)

Je pa res, da ne gledam prav dosti na hitrost, ker mam večino diskov za backupe/arhive.

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #25   Objavljeno 12.01.2016 11:32:28
Ja, tudi meni je všeč, ker je relativno objektiven. Ko prebereš več o podjetju, dobiš bolj celovito sliko. Res pa da pogrešam več proizvajalcev. Smile Očitno ti trije prevladujejo v njihovi shrambi.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #26   Objavljeno 12.01.2016 13:54:47
Kako ima Seagate failure rate 222%? A to pomeni, da ko je crknil, ti je zraven pokvaril se dva diska in cetrt? Very Happy
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #27   Objavljeno 12.01.2016 15:09:49
azrael je napisal/a:
Kako ima Seagate failure rate 222%? A to pomeni, da ko je crknil, ti je zraven pokvaril se dva diska in cetrt? Very Happy

There’s a lot going on in the chart above, here are a few things to help out:

The 2013, 2014, and 2015 failure rates are cumulative for the given year. In the case of 2015 that is through Q3 (September).
If the failure rate is listed as 0.00% there were drives in use, but none of the drives failed during that period.
If the failure rate is blank, there were no drives in use during that period.
The “All Periods” failure rates are cumulative for all data (2013-Q3 2015).
The “Max # in Service” column is the maximum number of drives ever in service for the given hard drive model.
The “Avg Age (Months)” column is the average age of all the hard drives of the given hard drive model. This is based on SMART 9 data.
If the “Avg Age (Months)” data is 0.0, the given drive model was not in service during 2015 making the value difficult to compute. (We’ll try to figure out a better way to compute this value by the next report.)
The HGST (*) model name – we’ve been asked to use HGST in place of Hitachi and we are honoring that request, but these drives report their model as Hitachi and are listed as such in the data files.
The Low Rate and High Rate are the boundaries for the confidence interval for the failure rate listed.

Če prav razumem, to pomeni, nekako takole (ker so pač cloud storage company):
1. imaš 100 diskov
2. ko se disk pokvari, ga pač zamenjaš, da vzdržuješ raid
3. seagate-i se očitno zelo pogosto kvarijo, zato jih pogosto menjaš.
4. ob koncu leta narediš statistiko, in vidiš, da si v diskovnem polju s sto diski porabil 220 diskov.

No, tako si sam to razlagam. Ni pa bistveno... iz statistike pač razbereš, da so Hitachi (zdaj HGST oz. po nakupu s strani WD je to zdaj Hitachi tehnologija pod novim brand-om) najbolj zanesljivi. Kako pa bo v bodoče... upam, da ne slabše.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #28   Objavljeno 13.01.2016 09:36:16
Zanima me, če je možno kupiti zunanji disk z vmesnikom thunderbolt in nanj naložiti recimo GTA V in ga preko bootcampa z windowsi igrati? Je možno to narediti že z navadnim zunanjim diskom 3.0?

Ali sta thunderbolt in USB 3.0 enake zadeve, samo drug vmesnik?
Hvala
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #29   Objavljeno 13.01.2016 15:31:09
abbracci je napisal/a:
Zanima me, če je možno kupiti zunanji disk z vmesnikom thunderbolt in nanj naložiti recimo GTA V in ga preko bootcampa z windowsi igrati? Je možno to narediti že z navadnim zunanjim diskom 3.0?

Ali sta thunderbolt in USB 3.0 enake zadeve, samo drug vmesnik?
Hvala

Vmesnika insta enaka, vendar noben vrtljivi disk ne doseže tako velike hitrosti, da bi presegel USB 3.0 hitrost, tako da v praksi so hitrosti med USB3.0 in TB minimalne. Sam imam TB zunanji disk na moem macu in dela super! Zelo zadovoljen s tem LaCie diskom, hitrosti tja do 160MB/s, kljub temu, da je disk že precej poln. Potem sem pa kupu še USB 3.0 disk enake velikosti isto LaCie, za backup, vendar mi ta disk ne pride nad 150MB/s. Sedaj ne bom trdil, da je razlika v hitrosti zaradi vmesnika, ampak sklepam, da ima tisti TB še kak SSD cache ali kaj podobnega. Ampak če ne boš delal nič kritičnega, razlike v hitrosti ne boš opazil, opazi se recimo samo če dejansko gledaš tja v speed meter Smile
Kar se tiče odzivih časov pa sta diska zelo podobna.

Jablanator

Jablanator

Kraj: Slov.Bistrica
Moški

Prispevek: #30   Objavljeno 13.01.2016 19:09:36
Bom naročil tega:
https://www.mimovrste.com/zunanji-trdi-diski/wd-zunanji-trdi-disk-my-passport-ultra-metal-1tb-usb-30-25-srebrn?v=716593 ,
eleganca stane 9€ Very Happy , da bo poleg maca pasal

iPod touch 4g.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #31   Objavljeno 13.01.2016 19:17:56
appluke19 je napisal/a:
Bom naročil tega:
https://www.mimovrste.com/zunanji-trdi-diski/wd-zunanji-trdi-disk-my-passport-ultra-metal-1tb-usb-30-25-srebrn?v=716593 ,
eleganca stane 9€ Very Happy , da bo poleg maca pasal

Tole bo zelo zelo počasen disk, ker zelo dvomim, da je kaj več kot 5400rpm, pa še verjetno ima cache zelo majhen in še kaj...
Praktično na strani proizvajalca ne najdem konkretnih podatkov, piše samo up to 5Gb/s, kar je samo hitrost vodila, ne pa praktično hitrost diska... a to zdej proizvajalci tako skrivajo, da potem take slabe diske folk kupuje?
Tole jaz rečem samo eno: na lastno odgovornost!

Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #32   Objavljeno 14.01.2016 12:50:40
A je to to?

https://www.youtube.com/watch?v=aJIOgiY-t-I

http://www.microcenter.com/product/436291/My_Passport_Ultra_Metal_1TB_5400_RPM_USB_30_25_Portable_Hard_Drive_WDBTYH0010BSL-NESN_-_Silver
Jablanator

Jablanator

Kraj: Slov.Bistrica
Moški

Prispevek: #33   Objavljeno 14.01.2016 15:10:19
Verjetno ja Wink , hitrosti ni glih na vrhuncu bo pa za moje potrebe preko zadosti Cool

iPod touch 4g.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: ThePirateBay....
Moški

Prispevek: #34   Objavljeno 14.01.2016 15:59:16
accom je napisal/a:
A je to to?

https://www.youtube.com/watch?v=aJIOgiY-t-I

http://www.microcenter.com/product/436291/My_Passport_Ultra_Metal_1TB_5400_RPM_USB_30_25_Portable_Hard_Drive_WDBTYH0010BSL-NESN_-_Silver

Točno tega imam jaz ni nevem kaj samo za domačo rabo je dober jaz ga mam za backup.

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #35   Objavljeno 14.01.2016 16:07:12
Tega se imel tudi jaz dokler mi ni crknil. Sem pa na njemu imel vse programe ter igre. Priklopljen je bil na compu 24h na dan in je šel po gobe prej ko v dveh letih.
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #36   Objavljeno 24.04.2025 10:31:32
Se strinjam s tabo – WD-jevi zunanji diski znajo biti precej specifični. Hardversko ja, razlike večinoma ni, ampak softversko pa res pogosto pride zraven neka “pametna” programska oprema, ki večkrat samo ovira kot pa kaj pomaga. Tisti backup software je res bolj za Mac uporabnike, in če formatiraš disk, je dosti bolj čist sistem – tudi tisti virtualni disk z driverji izgine. Tudi sam sem imel podobno izkušnjo.

Glede zaupanja – WD rad zapakira vse v neke svoje rešitve (virtualne CD-je, skrite particije, smartware, itd.), ki pa so redko v resnici nujno potrebne. Pogosto se izkaže, da bi raje imel "plain" disk brez dodatkov.

Če iščeš alternativo in ti ni do WD, lahko pogledaš proti notranjim SATA SSD https://xxxx/solid-state-drives-ssd/sata-6gbps-ssd/960gb-mu-2-5inch diskom, ki jih daš v zunanji USB 3.0 ali USB-C ohišje. Recimo SATA 6Gbps SSD 960GB MU 2.5-Inch je super izbira – hiter, zanesljiv, brez nepotrebne programske opreme in za razliko od klasičnih zunanjih diskov veliko bolj odporen na udarce. Ko ga vgradiš v kvalitetno ohišje (npr. od Ugreen ali Orico), imaš čisto rešitev, ki je popolnoma pod tvojim nadzorom, pa še hitrosti so pogosto boljše kot pri klasičnih zunanjih diskih.

Cyberport je tudi meni znan vir za primerjavo – imajo dostikrat bolj pošten prikaz dejanskega stanja na trgu kot razni trgovci pri nas.

Če rabiš, ti lahko predlagam nekaj konkretnih kombinacij SSD + ohišje, ki bi bile dobra alternativa WD Passportom.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #37   Objavljeno 24.04.2025 10:52:20
jackhicks121 je napisal/a:
Se strinjam s tabo – WD-jevi zunanji diski znajo biti precej specifični. Hardversko ja, razlike večinoma ni, ampak softversko pa res pogosto pride zraven neka “pametna” programska oprema, ki večkrat samo ovira kot pa kaj pomaga. Tisti backup software je res bolj za Mac uporabnike, in če formatiraš disk, je dosti bolj čist sistem – tudi tisti virtualni disk z driverji izgine. Tudi sam sem imel podobno izkušnjo.

Glede zaupanja – WD rad zapakira vse v neke svoje rešitve (virtualne CD-je, skrite particije, smartware, itd.), ki pa so redko v resnici nujno potrebne. Pogosto se izkaže, da bi raje imel "plain" disk brez dodatkov.

Če iščeš alternativo in ti ni do WD, lahko pogledaš proti notranjim SATA SSD https://xxxx/solid-state-drives-ssd/sata-6gbps-ssd/960gb-mu-2-5inch diskom, ki jih daš v zunanji USB 3.0 ali USB-C ohišje. Recimo SATA 6Gbps SSD 960GB MU 2.5-Inch je super izbira – hiter, zanesljiv, brez nepotrebne programske opreme in za razliko od klasičnih zunanjih diskov veliko bolj odporen na udarce. Ko ga vgradiš v kvalitetno ohišje (npr. od Ugreen ali Orico), imaš čisto rešitev, ki je popolnoma pod tvojim nadzorom, pa še hitrosti so pogosto boljše kot pri klasičnih zunanjih diskih.

Cyberport je tudi meni znan vir za primerjavo – imajo dostikrat bolj pošten prikaz dejanskega stanja na trgu kot razni trgovci pri nas.

Če rabiš, ti lahko predlagam nekaj konkretnih kombinacij SSD + ohišje, ki bi bile dobra alternativa WD Passportom.

na 9 let star post si odgovoril

iPhone Developer

Ni navedeno

Prispevek: #38   Objavljeno 24.04.2025 11:43:14
Ti pa odgovarjaš botu, ki na forumu objavlja samo v namen reklame (link v postu). Boti bodo znali vedno bolj slovensko... znali bodo vedno bolj odgovarjati glede na kontekst. Datumi jim pa očitno še delajo probleme.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #39   Objavljeno 24.04.2025 11:52:40
mikrohard je napisal/a:
Ti pa odgovarjaš botu, ki na forumu objavlja samo v namen reklame (link v postu). Boti bodo znali vedno bolj slovensko... znali bodo vedno bolj odgovarjati glede na kontekst. Datumi jim pa očitno še delajo probleme.

Dobr napisano. Nisem porajtal

Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani