MyinT je napisal/a: |
Če sem do sedaj delal 2D grafično obdelavo na 24"imac 2007, montaže video gradiva pa na 24"iMac 2009...potem mislim, da bi zmogel tanovi oboje...mar ne?!
Je pa dejstvo, da je drugim najlažje svetovat, jaz bi še doplačal, jaz bi uno, jaz bi tisto...moja realnost pa sta budget, ki je max. 2.700€ in pa časovna stiska...
...nov comp nujno rabim sedaj, ker sem že itq v zaostanku z vsemi projekti, to tehta že večji del nakupa, drugače pa uporabljam Adobe Fireworks in Ps za 2D grafiko in pa Final cut Pro za video obdelavo in to je to...brez kakšne 3D obdelave grafike, igranja iger,...
Sem pa res začel dvomit, če je smiselno plačat toliko za novi iMac samo zato, ker ima retina zaslon...ker za ta denar se dobi prejšni model z dost bolšo strojno opremo...?!?  |
Ja samo prejšnji iMac ni imel tolikšnega števila pixlov.
Računaj da ima tale skoraj 15 miljonov pixlov, prejšnji pa verjetno nekje 4-6 miljonov samo.
Računaj tudi na to, da se teli adobe programi razvijajo in čedalje bolj uporabljajo grafično. Ni več vse samo na procesorju, ampak tudi grafična švica. In trend bo šel v to smer.
Računaj tudi, da ne kupuješ računalnika za 1 leto, ampak za več let, mogoče boš s tem modelom 5 let? V 5 letih bo šlo še več stvari na grafično.
OS X ima praktično VSE narejeno opreko openGL-a. Slaba grafična = počasen sistem. Na srečo apple izbira dokaj dobre komponente, tako da do sedaj še noben ni bil extra počasen, ampak pri temule 5K iMac-u so ga začeli biksat na polno. Če mi ne verjameš, naloži openGL monitor gor in boš videl da že sam sistem pošilja non-stop openGL komande na grafično. Ker OS X je narejen tako, da vse kar ti vidiš na zaslonu sam preko grafičnega procesorja najprej združi v eno bitno sliko in potem to bitno sliko prikazuje na zaslon. ZATO ima OS X tako počasnejše delovanje napram windows-em (ugotovil par dni nazaj), ampak posledično imaš na samem OS X-u zelo hiter dostop do grafičnih funkcij oz. si lahko 100% da vse kar se tiče grafike dela grafična in ne procesor kot recimo na windowsih, ki nekatere operacije še vedno fura CPU.
Glej jaz ima DVE grafični, vsaka po 2,2Gflops in mi komajda zmore kalkulirat en 4K zaslon. Kako misliš da boš ti užival z 2,2Gflops na 5K zaslonu, ki ima za skoraj 30% več pixlov kot moj 4K?
Photoshop mi dela na meji tekočega. Praktično ne smem imeti nobenega browserja ne nič zraven odprto, da mi dela normalno. In ja browser tudi fura stvari preko grafične (safari, chrome,...).
Veliko ljudi misli, da so "tadobre" grafične namenjene samo igranju iger in jada jada.
Ne ni res. Čedalje več programja daje kalkulacije na grafično, ker grafična ima namenski procesor za kucanje številk.
Danes vse kar delaš z grafiko dela grafična: photoshop, video,... video decoding je v celoti na grafični, no vsaj to si želiš da je tam gori. Imaš sicer intelov dekoder v CPU-ju, samo spet mora na koncu grafična vse skupaj scale-ati na 5K zaslon.
Danes prihaja ven standard 60fps video. Bo zmogel tvoj računalnik zmleti tak video?
Boš čez eno leto kupoval novega?
Glej nočem ti nič slabega, samo povem ti da ne pričakuj ne vem kaj, kot sem recimo jaz, ko sem skeširal skoraj 5k€ za mašino, ki mi sedaj ne dela po pričakovanih željah. Ja je "beast" ampak ko dam photoshop na 4K monitor na cel zaslon zadeva ne dela več tako zelo hitro.
Če si lahko bi si jaz na tvojem mestu sposodil kak računalnik (v nekaterih trgovinah imajo celo najem računalnika) in medtem ko čakaš na naročeno uporabljaš "nadomestnega".
In danes velja pravilo: bolje investirati v boljšo grafično in več RAM-a (ter mogoče SSD) kot v boljši CPU in ostalo.
Jaz in ostali ti dajemo dobronamerne nasvete, če imaš omejen budget se da še vedno ponavadi malo popravljati konfiguracijo in za isti denar dobiti mašino, ki ti bo delovala bolje in dlje časa.