Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
iMac 5K Retina
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 04.11.2014 19:47:39
Re: iMac 5K Retina
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je kar lepo napisal, ne strinjam se le z njegovim povdarjanjem novega procesorja, ki pa sploh ni nov. Smile Pa to, da je kupil Mac Pro, potem pa se čudi, da igre delujejo slabo.. Razz

Če pogledamo iMac Core i7 late 2013, ima notri procesor:
Intel Core i7-4771 z Turbo frekvenco 3.9 GHz.

Medtem ko pa ima letošnja Retina notri procesor:
Intel Core i7-4790K z Turbo frekvenco 4.4 GHz.

Žal pa oba procesorja temeljita na 2013 arhitekturi Haswell. Krivec za to je Intel, ki zamuja z izdajo Broadwell arhitekture (prehod iz 22 nm na 14 nm), zato tudi še ni novih Macbookov. Link do obeh procesorjev:

http://ark.intel.com/products/77656
http://ark.intel.com/products/80807

Procesorja sta v realnosti dokaj podobna, tako da ne bi govoril, da je to ravno razlog za upgrade:
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i7-4771-vs-Intel-4790K

MyinT, če rabiš še eno mnenje, potem ti svetujem da počakaš. Ravno zaradi starega procesorja v novem iMacu. V roku pol leta bojo prišle nove serije teh računalnikov z Broadwell procesorji, takrat pa bo razlika res opazna. Wink Če pa že nujno moraš kupit, potem pa Retina all the way.

Lp
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #22   Objavljeno 04.11.2014 19:53:44
Ooops ja sry zajebal. 13,1 je imel 3xxx serijo, 14,x imajo 4xxx serijo procesorjev.

Kupu sem mac pro-ja, ker sem mislu, da bo kos nalogam (igre so samo postransko zraven). V bistvu developam špile na koncu tud na temu kompu in na papirju zgledajo grafične super duper zmogljive. V realnosti pa vse skup dela bolj švoh. Ajde zdej mi v windowsih dela bolj kot ne vse tekoče, se ne pritožujem. V OS X je pa še vedno katastrofa in čakam 10.10.1 ali pa kak drug upgrade... Cry
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #23   Objavljeno 04.11.2014 19:56:02
Offtopic: Kateri monitor pa si nabavil? Smile

Lp
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #24   Objavljeno 04.11.2014 19:57:04
Legoless je napisal/a:
Offtopic: Kateri monitor pa si nabavil? Smile

Lp

Dell UP2414Q zraven pa furam še enga 21 collarja od philipsa za brower in za špilat gor (1080p).
Jablanator

Jablanator

Kraj: Koroška
Moški

Prispevek: #25   Objavljeno 05.11.2014 14:24:57
Čakat ne morem več z nakupom ker delo trpi...sem se pa odločil kar za 27" iMac Retina i5 3.5GHz/8GB/1TB fusion disk/AMD M290X 2GB ker ga imajo trenutno na zalogi...za Final Cut Pro in kakšen grafičen program vsporedno bo pa že dober Wink

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #26   Objavljeno 05.11.2014 14:39:06
MyinT je napisal/a:
Čakat ne morem več z nakupom ker delo trpi...sem se pa odločil kar za 27" iMac Retina i5 3.5GHz/8GB/1TB fusion disk/AMD M290X 2GB ker ga imajo trenutno na zalogi...za Final Cut Pro in kakšen grafičen program vsporedno bo pa že dober Wink

Bolje bi bilo vzeti 16GB RAM, 512GB SSD in M295X.
Zdej bo grafična najšibkejši člen.
Imajo na zalogi ali ne, ne sme biti pogoj za nakup. Kupiti moraš dobro stvar, ne nekaj samo zaradi tega, ker imajo na zalogi. Na zalogi imajo ponavadi samo osnovne modele, ki jih prednaročijo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #27   Objavljeno 05.11.2014 15:11:01
CCA 3min potrebuje pa nadgradi ram.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #28   Objavljeno 05.11.2014 15:21:05
Dumber je napisal/a:

Pa cca. 0 min da nadgradi grafično, ki je nalotana na plati Very Happy Jaz bi isto če bi že dajal tolk za računalnik raje dal še malo več, sploh če imaš mac-a za delo, ki se ti bo investicija predvidevam da povrnila.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #29   Objavljeno 05.11.2014 17:01:13
Dumber je napisal/a:

In keširaš za dodatno 16GB RAM-a, tistih 8GB pa vržeš lahko skorajda praktično v smeti oz. prodaš za drobiž... dober biznis tole.

M290X je v rangu tahiti jedra (cca 2,3Gflops) in to komajda dela na 4K monitorju kako bo to lepo deloval na 5K monitorju?

Tu imam predvsem v mislih predvajanje 4K videa in kake druge grafično intenzivne aplikacije.

M295X je 3,2Gflops, kar je skoraj 33% hitreje.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Koroška
Moški

Prispevek: #30   Objavljeno 05.11.2014 19:57:05
Če sem do sedaj delal 2D grafično obdelavo na 24"imac 2007, montaže video gradiva pa na 24"iMac 2009...potem mislim, da bi zmogel tanovi oboje...mar ne?!

Je pa dejstvo, da je drugim najlažje svetovat, jaz bi še doplačal, jaz bi uno, jaz bi tisto...moja realnost pa sta budget, ki je max. 2.700€ in pa časovna stiska...
...nov comp nujno rabim sedaj, ker sem že itq v zaostanku z vsemi projekti, to tehta že večji del nakupa, drugače pa uporabljam Adobe Fireworks in Ps za 2D grafiko in pa Final cut Pro za video obdelavo in to je to...brez kakšne 3D obdelave grafike, igranja iger,...

Sem pa res začel dvomit, če je smiselno plačat toliko za novi iMac samo zato, ker ima retina zaslon...ker za ta denar se dobi prejšni model z dost bolšo strojno opremo...?!? Confused

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #31   Objavljeno 05.11.2014 20:55:48
MyinT je napisal/a:
Če sem do sedaj delal 2D grafično obdelavo na 24"imac 2007, montaže video gradiva pa na 24"iMac 2009...potem mislim, da bi zmogel tanovi oboje...mar ne?!

Je pa dejstvo, da je drugim najlažje svetovat, jaz bi še doplačal, jaz bi uno, jaz bi tisto...moja realnost pa sta budget, ki je max. 2.700€ in pa časovna stiska...
...nov comp nujno rabim sedaj, ker sem že itq v zaostanku z vsemi projekti, to tehta že večji del nakupa, drugače pa uporabljam Adobe Fireworks in Ps za 2D grafiko in pa Final cut Pro za video obdelavo in to je to...brez kakšne 3D obdelave grafike, igranja iger,...

Sem pa res začel dvomit, če je smiselno plačat toliko za novi iMac samo zato, ker ima retina zaslon...ker za ta denar se dobi prejšni model z dost bolšo strojno opremo...?!? Confused

Ja samo prejšnji iMac ni imel tolikšnega števila pixlov.
Računaj da ima tale skoraj 15 miljonov pixlov, prejšnji pa verjetno nekje 4-6 miljonov samo.
Računaj tudi na to, da se teli adobe programi razvijajo in čedalje bolj uporabljajo grafično. Ni več vse samo na procesorju, ampak tudi grafična švica. In trend bo šel v to smer.
Računaj tudi, da ne kupuješ računalnika za 1 leto, ampak za več let, mogoče boš s tem modelom 5 let? V 5 letih bo šlo še več stvari na grafično.

OS X ima praktično VSE narejeno opreko openGL-a. Slaba grafična = počasen sistem. Na srečo apple izbira dokaj dobre komponente, tako da do sedaj še noben ni bil extra počasen, ampak pri temule 5K iMac-u so ga začeli biksat na polno. Če mi ne verjameš, naloži openGL monitor gor in boš videl da že sam sistem pošilja non-stop openGL komande na grafično. Ker OS X je narejen tako, da vse kar ti vidiš na zaslonu sam preko grafičnega procesorja najprej združi v eno bitno sliko in potem to bitno sliko prikazuje na zaslon. ZATO ima OS X tako počasnejše delovanje napram windows-em (ugotovil par dni nazaj), ampak posledično imaš na samem OS X-u zelo hiter dostop do grafičnih funkcij oz. si lahko 100% da vse kar se tiče grafike dela grafična in ne procesor kot recimo na windowsih, ki nekatere operacije še vedno fura CPU.
Glej jaz ima DVE grafični, vsaka po 2,2Gflops in mi komajda zmore kalkulirat en 4K zaslon. Kako misliš da boš ti užival z 2,2Gflops na 5K zaslonu, ki ima za skoraj 30% več pixlov kot moj 4K?
Photoshop mi dela na meji tekočega. Praktično ne smem imeti nobenega browserja ne nič zraven odprto, da mi dela normalno. In ja browser tudi fura stvari preko grafične (safari, chrome,...).

Veliko ljudi misli, da so "tadobre" grafične namenjene samo igranju iger in jada jada.
Ne ni res. Čedalje več programja daje kalkulacije na grafično, ker grafična ima namenski procesor za kucanje številk.
Danes vse kar delaš z grafiko dela grafična: photoshop, video,... video decoding je v celoti na grafični, no vsaj to si želiš da je tam gori. Imaš sicer intelov dekoder v CPU-ju, samo spet mora na koncu grafična vse skupaj scale-ati na 5K zaslon.
Danes prihaja ven standard 60fps video. Bo zmogel tvoj računalnik zmleti tak video?
Boš čez eno leto kupoval novega?

Glej nočem ti nič slabega, samo povem ti da ne pričakuj ne vem kaj, kot sem recimo jaz, ko sem skeširal skoraj 5k€ za mašino, ki mi sedaj ne dela po pričakovanih željah. Ja je "beast" ampak ko dam photoshop na 4K monitor na cel zaslon zadeva ne dela več tako zelo hitro.

Če si lahko bi si jaz na tvojem mestu sposodil kak računalnik (v nekaterih trgovinah imajo celo najem računalnika) in medtem ko čakaš na naročeno uporabljaš "nadomestnega".
In danes velja pravilo: bolje investirati v boljšo grafično in več RAM-a (ter mogoče SSD) kot v boljši CPU in ostalo.

Jaz in ostali ti dajemo dobronamerne nasvete, če imaš omejen budget se da še vedno ponavadi malo popravljati konfiguracijo in za isti denar dobiti mašino, ki ti bo delovala bolje in dlje časa.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #32   Objavljeno 05.11.2014 21:43:00
Ram si lahko pri imacih 27 sam dodaš... Smile

Prideš dost ceneje skozi, kot pa pri applu... Smile

Own (history):
iPhone 4s, 32 GB, iOS 6.1.1
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #33   Objavljeno 05.11.2014 22:44:28
f0r3st727 je napisal/a:
Ram si lahko pri imacih 27 sam dodaš... Smile

Prideš dost ceneje skozi, kot pa pri applu... Smile

RAM je cenejš v trgovini, ampak vprašanje ali je notri 4x2GB ali 2x4GB.
Če je prvo moraš vreči RAM ven in kupiti novega, če je drugo samo dokupiš (hkrati potem paziti da je RAM OK da bo delovalo - kar nekaj zgodb, ko je folk kupil veselo RAM in na koncu ugotovil da ne dela zadeva).
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #34   Objavljeno 06.11.2014 15:04:46
nek sem slišal da naj bi imel iMac 5k še posebej coprocesor ki naj bi skrbel da lafa tako resolucijo in grafična naj nebi bila toliko obremenjena oz. meda skoraj nič,
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #35   Objavljeno 06.11.2014 16:52:32
sasoz je napisal/a:
nek sem slišal da naj bi imel iMac 5k še posebej coprocesor ki naj bi skrbel da lafa tako resolucijo in grafična naj nebi bila toliko obremenjena oz. meda skoraj nič,

Ja nekaj naj bi imel v samem monitorju notri za scaling, samo sam scaling sploh ni tako velik problem. Sam ne furam mojega 4K monitorja v native 3840x2160 ampak v 3008x1692 in ni neke opazne razlike v performance-u, če je scaling on ali off.

Zelo verjetno pa je, da je tale 5K malo "nateg" pri apple-u in na koncu sploh ne moreš niti furati native resolucije ampak grafična izpljune samo eno max. resolucijo, potem je pa na temu "procesorju" v monitorju da sliko scale-a čez celoten zaslon. Samo to potem ni nikoli 5K, ampak scaled up na 5K retina zaslon.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #36   Objavljeno 06.11.2014 19:21:36
Ker sem se po predstavitvi kratek čas igral z idejo o nakupu 5K namesto MBPr in prišel do zključka, da tega v resnici ne potrebujem in sedaj iz firbca malo klikam, kaj pišejo o novi "igrači".
Mogoče se najde kakšen zapis, ki bo koristil vaši debati

lp

http://9to5mac.com/2014/10/22/retina-imac-reviews/
http://www.macworld.co.uk/review/mac-desktops/retina-imac-in-depth-review-lab-test-3581076/
http://www.pcmag.com/article2/0,2817,2470667,00.asp
http://www.extremetech.com/gaming/192305-analyzing-the-imac-5k-retina-display-how-do-you-squeeze-5k-out-of-a-last-gen-gpu
http://arstechnica.com/apple/2014/10/the-retina-imac-and-its-5k-display-as-a-gaming-machine/
http://www.theverge.com/2014/10/27/7068363/apple-imac-with-retina-5k-display-review
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani