Jabuk
Slovenska tipkovnica in bližnjice (MacBook)
Jablanator

Jablanator

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 30.08.2008 21:52:38
Slovenska tipkovnica in bližnjice (MacBook)
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdrav,

po slabih dveh mesecih navdušene uporabe MacBooka sem naletel na novo težavo, ki je sam ne znam razrešiti s pomočjo surfanja po googlu, zato se obračam na vas. V Finderju mi piše, da je bližnjica za kroženje po odprtih oknih aplikacije cmd+'. Glede na to, da na slovenski tipkovnici nimam posebne tipke za apostrof (kot je bilo to včasih pri PC tipkovnici), bližnjica cmd+shift+7 pa ne deluje, me zanima, kako sami rešujete to težavo? Se da bližnjico kje spremeniti? alt+tab mi sicer služita super, vendar imam včasih odprtih npr. več oken v Firefoxu, ki jih moram nato klikati ali skozi orodno vrstico ali pa skozi expose, ki je sicer čudovit.
Prav tako me zanima, če obstaja kakšen prefinjen način za pisanje naglašenih črk, podobno kot na PC tipkovnici pritisneš altgr+željen akcent+črka oz. kakšne so bližnjice za naglašene francoske in nemške glasove.

Hvala za odgovore!
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 30.08.2008 23:27:40
Nekako sem 100%, da smo ravo to ugotavljali pred kakim tednom na tem forumu.
Pri meni dela cmd+shift+<, so pa tudi druge kombinacije. Malo odvisno od tipkovnice (jaz imam jonasov qwertz) ...
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 31.08.2008 08:44:04
Lahko si te stvari zamenjaš po želji. Sam sem menjal na CMD+ < >, tabe pa na cmd + <- ->

Za tuje črke je postopek precej enostaven, levedeti moraš kako se reče določenemu naglasu. recimo umlaut (torej črka u) pritisneš pa alt+U ti nariše dve pikci in potem črko nad katero bi rad to imel.

Sicer pa morda tale stran za pomoč

http://webct.pcc.edu/support/langmac.html

Tu najdeš vse ostale črke
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 31.08.2008 12:29:59
Na moji original layout tipkovnici se med okni iste aplikacije preklaplja s kombinacijo "ctrl+cmd+<". Upam, da si zase že ugotovil.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: SG-LJ
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 31.08.2008 20:43:38
zadeve lahko zelo enostavno spreminjas tako da gres na system preferences --> keyboard & mouse -- > keyboard shortcuts, tam pa najdes move focus to next window in active application, dvakrat kliknes na obstojeco bliznjico in zamenjas s svojo. lp,m
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani