Slovenska tipkovnica in bližnjice (MacBook) | |||
po slabih dveh mesecih navdušene uporabe MacBooka sem naletel na novo težavo, ki je sam ne znam razrešiti s pomočjo surfanja po googlu, zato se obračam na vas. V Finderju mi piše, da je bližnjica za kroženje po odprtih oknih aplikacije cmd+'. Glede na to, da na slovenski tipkovnici nimam posebne tipke za apostrof (kot je bilo to včasih pri PC tipkovnici), bližnjica cmd+shift+7 pa ne deluje, me zanima, kako sami rešujete to težavo? Se da bližnjico kje spremeniti? alt+tab mi sicer služita super, vendar imam včasih odprtih npr. več oken v Firefoxu, ki jih moram nato klikati ali skozi orodno vrstico ali pa skozi expose, ki je sicer čudovit. Prav tako me zanima, če obstaja kakšen prefinjen način za pisanje naglašenih črk, podobno kot na PC tipkovnici pritisneš altgr+željen akcent+črka oz. kakšne so bližnjice za naglašene francoske in nemške glasove. Hvala za odgovore! |
|||
![]() |
|||
Pri meni dela cmd+shift+<, so pa tudi druge kombinacije. Malo odvisno od tipkovnice (jaz imam jonasov qwertz) ... |
|||
![]() |
|||
Za tuje črke je postopek precej enostaven, levedeti moraš kako se reče določenemu naglasu. recimo umlaut (torej črka u) pritisneš pa alt+U ti nariše dve pikci in potem črko nad katero bi rad to imel. Sicer pa morda tale stran za pomoč http://webct.pcc.edu/support/langmac.html Tu najdeš vse ostale črke |
|||
![]() |
|||
|
|||
![]() |
|||
move focus to next window in active application, dvakrat kliknes na obstojeco bliznjico in zamenjas s svojo. lp,m
zadeve lahko zelo enostavno spreminjas tako da gres na system preferences --> keyboard & mouse -- > keyboard shortcuts, tam pa najdes |
|||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |