jakaracman je napisal/a: |
macata je napisal/a: | Meni se zdi povsem logično, da če delaš na takem mestu v podjetju, kjer imaš dostop do "vročih" informacij in stvari, ki so last podjetja (torej niso tvoje), v pogodbi tudi klavzule o varovanju podatkov, zaščiti pred industrijskim vohunjenjem, itd.
Jasno je, da mora v pogodbi pisati, da lahko podjetje nadzoruje tvoje početje in kakšno nadomestilo za to dobiš. Če se s tem ne strinjaš, pač ne boš podpisal take pogodbe, oz. se ne boš potegoval za tako delo.
Pri tem je interes podjetja, da je pogodba pravno korektna in "ne pade" ob morebitnem sporu na sodišču.
---
Konec koncev smo imeli par let nazaj podobno afero na našem zunanjem ministrstvu, ko so uhajale informacije v Srbijo. Ko so preverjali, kdo je odgovoren, so pregledovali tudi telefonske podatke zaposlenih, a so spregledali, da zaposleni niso imeli tega v pogodbah ... in potem je bla cela štala okrog tega, a je to kršitev kakšnih pravic ali ne ... pa pustmo politiko. |
Je vseeno al je v pogodbi ali ne, ker tega po zakonu ne smeš naredit. Pa če se človek 100x strinja. Kakršenkoli tak člen v pogodbi (torej tak, ki je v nasprotju z zakonodajo) je avtomatsko neveljaven. |
To je jasno, da mora biti zakonito, čene pogodba ne velja. A verjamem, da zna pravna služba stvar napisat tako, da pogodba ne pade. Saj lahko zahtevajo, da uporabljajo le službene telefone, da v službenem času ne uporablajo privatnih komunikacijskih sredstev, itd. Vse se da, tudi v Sloveniji, kjer je glede tega veliko problemov. Predvsem na strani delodajalcev, s katerih se zaposleni včasih dobesedno norčujejo.
Naša zakonodaja je že na meji tega, da praktično ne moreš nikoga prisiliti, da varule poslovno tajnost. Me prav zanima, kako je s tem v vojski. Tam gre sicer za podatke "nacionalnega pomena", a ne bi bil prav nič presenečenečen, če bi zakonodaja zaposljenim v vojski zagotavljala podobne pravice, kot delavcem v civilni službi.
Mogoče sem malo bolj alergičen na take stvari, ker sem sam kot, delodajalec imel nekaj precej bolečih izkušenj na tem področju. Pa ne bom s starimi problemi pacal teme.