za znižanje napetosti procesorja ali takoimenovani undervolting obstaja programček z imenom "CoolBookController". Aplle tovarniško nastavi zaradi sigurnosti delovanja višje napetosti procesorja, , s tem programom pa si lahko vsak nastavi za njegov procesor še najnižjo možno napetost, pri kateri računalnik še deluje brez problemov. Nižanje napetosti za procesor sploh ni škodljivo, prej koristno, saj se posledično manj greje, baterija pa zdrži še kar nekaj časa več. Lahko si ga potegneš dol tukaj
http://www.coolbook.se/CoolBook.html
to je brezplačna varianta, pri kateri lahko gledaš, kako so nastavljene vrednosti v voltih, ki jih nastavi Apple, če pa hočeš te vrednosti tudi spreminjati, moraš plačati deset dolarjev z Paypalom, kar pa gre brez težav, jaz sem dobil v roku ene ure odgovor od avtorja in pa registracijske podatke.
No, kasneje pa moraš sam ugotoviti, kje so mejne vrednosti, pri katerih tvoj računalnik še dela, če pa le slučajno nastaviš prenizko vrednost se ti računalnik ugasne (kernell panic), pa ni panike, ponovno ga vžgeš, nastaviš malo višjo vrednost in tako dalje...
Jaz mam v modusu baterije nastavljene samo dve frekvence in to 800 in pa 1200 mhc, napetost pa je najnižja možna 0,950V, ugotovil sem, da to popolnoma zadostuje za vse tisto, kar pač delaš na baterije, naprimer, pri gledanju filma se frekvenca redko dvigne nad 800 mhz, sedaj ko ti to pišem, je temperatura procesorja 30 stopinj, za baterijo pa mi kaže da bo še držala malo več kot štiri ure in pol, pa ni bila čist do konca napoljnjena...
Zraven programa je lepo navodilo, tako da če boš malo vse skupaj preštudiral ne bo problema...