Ko sem bila včeraj malo slabe volje, ker nisem mogla gledat DVD-jev ... sem na servis poslala spisek težav, ki po sedmih servisnih posegih še vedno pestijo računalnik. Iskreno - vsaka čast in pohvala vsem servisom tu v LJ (za znanca vem, da mu ene od naštetih napak v tujini niso odpravili), toda sramota za Apple, ki je včasih slovel po kvaliteti.
Resnična anekdota izpred enega tedna: medtem ko je prodajalka razlagala, da se pokvari samo pod 1% Applovih prenosnikov in da smo mi pač v tem nesrečnem procentu, se edina druga stranka v trgovini obrne do mene in reče: "Hej, a se nisva midva zadnjič srečala, ko sem prinesel svoj prenosnik na servis?" In imel je prav. Računanje verjetnosti, da dve stranki, katerih prenosnik se pokvari z 1% verjetnosti, dvakrat zaporedoma istočasno prideta na servis (kjer se zadržita recimo 20 minut) ... prepuščam tistim, ki se na statistiko spoznajo bolje od mene.
Gre za 13" Macbook White, kupljen septembra 2006, s triletno garancijo. Sicer priznam, da si mašina le redkokdaj odpočije, a je prav zato tako zoprno, če mi odmanjka.
S svojim MacBook-om, ki je sicer se v garanciji, imam nekaj smole.
V garanciji je bil:
- dvakrat menjan topcase (serijska napaka lomljivosti ohisja)
- dvakrat menjan adapter za elektriko (prvic se je stopil/razcefral takoj za izhodom iz magnetka, drugic ni delal indikator polnjenja - samo teden po tem, ko sem dobila novega)
- menjana baterija
- menjana maticna plosca (zaradi nedelujocega ethernet porta)
Sama sem:
- menjala ram (ker z 1GB nisem mogla delat, samo safari ga je pozrl tretino)
- menjala disk (aprila letos se mi je sesul sistem in sem raje dala noter nov disk, kot da bi tvegala nadaljnje delo s poskodovanim diskom, in ker sem zelela resiti podatke s starega diska)
Trenutno je situacija taka:
1. Ze mesec od prve menjave baterije se pojavljajo enaki simptomi kot pred prvo menjavo, samo v manjsem obsegu - racunalnik naj bi v normalnih razmerah zaspal, ko mu zmanjka baterije, meni se najveckrat sesuje in izgubi vse podatke. Sprva je vedno lepo zaspal, ko je zmanjkalo hrane, potem se je zacel veselo sesuvat pri stirih, desetih, stirinajstih procentih ... se preden sem sploh dobila opozorilo, da primanjkuje baterije. Po menjavi baterije se je stanje bistveno izboljsalo, vendar se se vedno velikorat sesuje pri 4-5%. Zdaj pazim, da ga ugasnem ali priklopim, preden se to zgodi, a to ne pomeni, da je problem rešen.
2. Dvakrat so mi menjali topcase, ker je bil spodnji del lepo simetricno zlomljen na obeh straneh, kakor tule:
http://bp3.blogger.com/_OhCpUpLz1NY/SEr2iYri4YI/AAAAAAAABEE/Ij9zDMUhQgc/s1600-h/IMG_0268.png
Pri drugi menjavi (z menjavo sem dolgo cakala, ker sem se bala, da se mi bo prehitro unicil se v tretje) se mi je polomil se okvir okrog LCD zaslona, tik nad bunkicami za zapiranje; popolnoma simetricen zlom na obeh straneh; na drugem servisu so se me skusali znebiti z izjavo, da je tepcase krit z garancijo, zgornji del pa ne; ker so mi menjali toliko kosov, sem pustila, da mi menjajo samo topcase, vendar berem stevilne forume, med drugim
http://www.reghardware.co.uk/2009/04/09/apple_macbook_crack/
in to mi daje razumeti, da bi morali biti tudi drugi zlomi garancijsko kriti.</li>
3. Ista referenca. Pri pregledu ohisja ugotavljam, da je tudi spodnji del popolnoma simetricno zlomljen ob zvocnikih (skrajno zunanja reza zvocnikov - na to se najbrz nanasa izjava "around the rear-facing speaker grilles" v prejsnjem linku). Navadno nisem prevec pozorna na to, kaj je za mojim racunalnikom. Plus trije drugi zlomi istega kosa plastike. Zaenkrat se se drzi skupaj, a po Murphijevemu zakonu mi bo to razpadlo takoj, ko mi potece garancija, zato bi rada popravila prej.
4. CD/DVD predvajalnika ne uporabljam skoraj nic. Vceraj sem ugotovila, da samo napol dela. Nekatere CD-je/DVD-je prebere, drugih ne, ali pa jih zazna, nekaj prebere, in potem javi napako. Vceraj sem morala zaustaviti racunalnik, da sem sploh lahko izpljunila DVD, ker se racunalnik ni niti zavedal, da je DVD notri. Tudi ce mi prebere DVD, se cez nekaj casa program za branje napol sesuje in javi, da je DVD najbrz poskodovan in da ne more brati z njega (vsi drugi racunalniki isti DVD berejo brez tezav). DVD mi zadnje case tudi nenavadno naglas ropota. Ne vem, ali je povezano ... zadnjic sem spekla CD in drugi PC je videl samo polovico datotek od tistih, ki bi morale biti zapecene na (novem) CD-ju. S svojo pecko sem videla vse (ce sem CD ponovno vstavila v svoj pogon), z drugim racunalnikom pa samo nekaj. Mislim, da tezava ni bila v HFS particiji, ker sicer PC ne bi zaznal nobene datoteke, ne samo polovico. Trenutno je to najbolj perec problem. Sicer pogona skorajda ne uporabljam, vendar bo racunalnik nekega dne neuporaben, ce tega ne resim se znotraj garancije.
5. Racunalnik se mi sesuva brez pravega vzroka, vcasih vsakih nekaj dni, vcasih veckrat na dan; najveckrat takrat, ko ga dam v hybernate, ali ce intenzivno racunam. Imela sem ga na servisu en teden, in njihov sklep je bil, da se jim racunalnik ni sesul niti enkrat (logicno, ce na racunalniku ne tece niti ena sama aplikacija, ali kvecjemu nekaj malega). Najpogosteje se zgodi to, da se takrat, ko ga skuzam zbuditi iz "hybernate", ne zbudi vec. Ali bolje: sploh ne zaspi prav. Mislim,da sem ga nekajkrat zalotila na silo vrocega, bela lucka pa je gorela, namesto da bi utripala.
Preden sem aprila menjala disk in na novo nalozila sistem, se mi je veckrat zgodilo, da je po spanju ostal crn zaslon, vendar se je v soju luci ali sonca pod pravim kotom nekako dalo razbrati vsebino, ugasniti racunalnik in po ponovnem zagonu je spet vse delalo normalno. Zdaj pa je vse gluho. Ventilator dela in racunalnik se zdi vroc in prizgan, samo ne duha ne sluha o nicemer. Na forumu sem nasla precej podobnih primerov.
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=441089
http://discussions.apple.com/thread.jspa?threadID=1857792
ampak nobeden od nasvetov mi ne pride prav.
Sumim, da je kriv ram, ceprav memtest ne pokaze nicesar (no, navaden memtest se nekje zacikla, in sumim, da tanavadna verzija ne zna dobro delati z mac-om, prilagojena verzija za mac pa ne javi tezav; v servisu so pognali diagnostiko in ugotovili, da dela racunalnik kot urca). Nekje (a bogsigavedikje) imam se originalen ram, a ga moram poiskati, in z 1GB si nimam kaj dosti pomagati, ceprav bi bil kljub vsemu dober vsaj za osnovno diagnostiko.
Vcasih sem si lahko privoscila, da tudi po en mesec nisem ugasnila racunalnika, zdaj so to le se sanje ...
6. Instalirala sem Windows. Ce ga skusam zagnati, dobim moder zaslon. Poskusila sem s ponovno instalacijo ... dokler se instalira, gre vse v redu, ko pa ga ponovno zazenem ... samo moder zaslon. Zdaj imam 20 GB neuporabne particije nekje na disku in upam na cudez, ki se bo nekega dne zgodil, da mi bo windows zacel delati, ker slovenske banke nocejo dojeti, da so poleg okenskih uporabnikov na svetu se kateri drugi.

Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si
Kontakt
Na vrh strani