imam eno veliko težavo in ne vem, kaj naj naredim.
Torej, na Macu imam dva 2,5" diska kapacitete 1 TB v dveh zunanjih USB 3.0 ohišjih, oba formatirana v MacOS HFS+ Journaled in postavljena v RAID-1 polje s pomočjo Apple-ovega orodja Disk Utility.
Za spremljanje RAID polja pa uporabljam sledeči programček, ki se naseli zgoraj v Mac menubar in kaže status polja (rdeč, rumena, zelena):
RAID Monitor
http://www.squashedsoftware.com/products-raid-monitor.php
Do predvčerajšnjim je vse delovalo, potem pa je napisalo, da I/O input error in RAID-1 se mi je porušil.
Ker sem imel vklopljeno opcijo "Auto Rebuild" mi je MacOS samodejno začel ponastavljati polje. Kaj dosti se s tem nisem ukvarjal. V Disk Utilityju mi je pisalo, da bo rabilo ene štire ure, da dokonča. Računalnik sem pustil prižganega, jaz pa odšel spat.
Včeraj sploh nisem gledal podatke, danes pa sem hotel odpreti en dokument, a mi je izpisalo, da ne deluje.
Gledam datoteke in tiste, ki so označene z oznako "predvčerajšnjim, 23:58" oz. starejše, te lahko brez težav odprem:

Problem pa so datoteke, ki imajo oznako "predvčerajšnjim, 23:59" in "včeraj, 0:00" oz. novejše.
Te pa ne delujejo! Ne deluje ne predogled, niti jih ne morem odpreti.
Zanimivo je to, da je velikost datotek pravilno pokazan, samo mi to nič ne pomeni, datoteke so - izgleda - pokvarjene. To velja za cca. 60-70% datotek.
Ali je možno, da je zaradi tiste napake "samogradnja/rebuild" prepisala dobre datoteke s slabimi?
Kaj naj naredim?
Preventivno sem naredil sledeče:
1.) odstranil en disk, RAID je sedaj v off-line, da ne bi prišlo do ponovnega Auto Rebuilda ali kakršne druge operacije
2.) ta drugi disk sem prekloniral s pomočjo Data Rescue 3 v eno *.DMG datoteko in bom poskušal na njem poiskat datoteke starejšega datuma.
Največji problem je, da se je ravno včeraj aktiviral backup na tretji disk, ki pa je prekopiral točno to, pokvarjeno stanje. Drugih kopij nimam. Načrtoval sem, da bi zdaj, čez vikend gradiva izpisal na DVD ploščke (imam zunanji pekač).
Sedaj ima tri diske, na katerih so isti podatki, od tega 60-70% nedelujočih oz. ne morem odpreti.
Ima kdo kakšno idejo?