Jabuk
Software RAID-1: datoteke predvčerajšnjim delovale, danes ne
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 01.11.2013 11:37:58
Software RAID-1: datoteke predvčerajšnjim delovale, danes ne
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,
imam eno veliko težavo in ne vem, kaj naj naredim.

Torej, na Macu imam dva 2,5" diska kapacitete 1 TB v dveh zunanjih USB 3.0 ohišjih, oba formatirana v MacOS HFS+ Journaled in postavljena v RAID-1 polje s pomočjo Apple-ovega orodja Disk Utility.

Za spremljanje RAID polja pa uporabljam sledeči programček, ki se naseli zgoraj v Mac menubar in kaže status polja (rdeč, rumena, zelena):
RAID Monitor
http://www.squashedsoftware.com/products-raid-monitor.php

Do predvčerajšnjim je vse delovalo, potem pa je napisalo, da I/O input error in RAID-1 se mi je porušil.

Ker sem imel vklopljeno opcijo "Auto Rebuild" mi je MacOS samodejno začel ponastavljati polje. Kaj dosti se s tem nisem ukvarjal. V Disk Utilityju mi je pisalo, da bo rabilo ene štire ure, da dokonča. Računalnik sem pustil prižganega, jaz pa odšel spat.

Včeraj sploh nisem gledal podatke, danes pa sem hotel odpreti en dokument, a mi je izpisalo, da ne deluje.

Gledam datoteke in tiste, ki so označene z oznako "predvčerajšnjim, 23:58" oz. starejše, te lahko brez težav odprem:

Problem pa so datoteke, ki imajo oznako "predvčerajšnjim, 23:59" in "včeraj, 0:00" oz. novejše.

Te pa ne delujejo! Ne deluje ne predogled, niti jih ne morem odpreti.

Zanimivo je to, da je velikost datotek pravilno pokazan, samo mi to nič ne pomeni, datoteke so - izgleda - pokvarjene. To velja za cca. 60-70% datotek.

Ali je možno, da je zaradi tiste napake "samogradnja/rebuild" prepisala dobre datoteke s slabimi?

Kaj naj naredim?

Preventivno sem naredil sledeče:

1.) odstranil en disk, RAID je sedaj v off-line, da ne bi prišlo do ponovnega Auto Rebuilda ali kakršne druge operacije

2.) ta drugi disk sem prekloniral s pomočjo Data Rescue 3 v eno *.DMG datoteko in bom poskušal na njem poiskat datoteke starejšega datuma.

Največji problem je, da se je ravno včeraj aktiviral backup na tretji disk, ki pa je prekopiral točno to, pokvarjeno stanje. Drugih kopij nimam. Načrtoval sem, da bi zdaj, čez vikend gradiva izpisal na DVD ploščke (imam zunanji pekač).

Sedaj ima tri diske, na katerih so isti podatki, od tega 60-70% nedelujočih oz. ne morem odpreti.

Ima kdo kakšno idejo?

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 01.11.2013 13:58:27
Re: Software RAID-1: datoteke predvčerajšnjim delovale, dane
Ne vem čist točno, kako deluje raid 1. A se da file normalno odpirat, čeprav imaš samo en disk? Če to gre, potem si tako najbolj varen. Reševanja teh filov se lahko loti le kdo, ki je tak primer že kdaj rešil. Vse ostalo je loterija.

Te diske spravi v omaro in jemlji iz njih samo file, ki jih res rabiš. Taki scoruptani fili ti znajo delat štalo tudi na novo formatiranem disku. Zato jih odpiraj iz sesutega diska in delaj save as na nov disk, še najbolje pa kopiraj vsebino v nov file in tega shrani na nov disk.

Mogoče zveni paranoično, a ne govorim na pamet. Sem imel podoben problem. Vzrok so bile motnje na elektriki in slaba ozemljitev. Še posebej so na to občutljivi zunanji diski. Potem sem dal vse na UPS (sinus) in je bil mir.

Pa spet povem, kar sem tu napisal že 100x.
RAID je zelo nezanesljiv sistem. Varnost je prej manjša, kot večja od navadnega diska. Jaz ga nočem videt. Mi je bolj zanesljiva rešitev za backup TimeMachine.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 01.11.2013 14:24:53
Macata, najlepša hvala za odgovor.

macata je napisal/a:
Ne vem čist točno, kako deluje raid 1. A se da file normalno odpirat, čeprav imaš samo en disk? Če to gre, potem si tako najbolj varen. Reševanja teh filov se lahko loti le kdo, ki je tak primer že kdaj rešil. Vse ostalo je loterija.

RAID-1, vsaj ta programski/softverski, se da se odpirat brez težav, torej priklopiš disk na računalnik (notranji ali zunanji priklop) in že lahko dostopaš do datotek.

Ampak to je najmanjši problem.
Problem je dejansko v tem, da se večino datoteke ne da odpreti, ker piše, da je/so pokvarjeni/poškodovani.

macata je napisal/a:
Te diske spravi v omaro in jemlji iz njih samo file, ki jih res rabiš. Taki scoruptani fili ti znajo delat štalo tudi na novo formatiranem disku. Zato jih odpiraj iz sesutega diska in delaj save as na nov disk, še najbolje pa kopiraj vsebino v nov file in tega shrani na nov disk.

Obstoječo vsebino sem že prekopiral na nov disk.
Moral bom izluščit delujoče datoteke.

macata je napisal/a:
Mogoče zveni paranoično, a ne govorim na pamet. Sem imel podoben problem. Vzrok so bile motnje na elektriki in slaba ozemljitev. Še posebej so na to občutljivi zunanji diski. Potem sem dal vse na UPS (sinus) in je bil mir.

Računalnik imam na Line-Interactive UPS-u, tako, da glede teh nihanj ne bi smelo biti težav.

Takrat mi je napisalo, da je bil problem v prenosu datotek. Zdaj ali je to bilo zaradi povezave, kabla ali kaj tretjega ... ne vem in verjetno nikoli niti ne bom izvedel. Napisalo je samo, da je Disk I/O reading/writting error in mi je cel RAID vrgel ven (odmountalo/odklopilo se je) in dobil sem sporočilo, da naprava ni pravilno ustavljena.

Torej, kot, da bi USB ključek na silo potegnil ven, namesto, da bi dal eject oz. povlekel na smetiščno kanto.

macata je napisal/a:
Pa spet povem, kar sem tu napisal že 100x.
RAID je zelo nezanesljiv sistem. Varnost je prej manjša, kot večja od navadnega diska. Jaz ga nočem videt. Mi je bolj zanesljiva rešitev za backup TimeMachine.

Imaš prav. Ampak po toči zvonit je prepozno ... to bo dobra šola za prihodnost.

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 01.11.2013 19:45:48
Veš kaj je še s temi raidi 0 in 1.

Če ima en disk napake, jih zna raid skopirat še na drugi disk in ti uniči podatke še na drugem disku. Sicer je odvisno od softwarea/kontrolerja, ampak RAID zame ni varnost.

RAID je uporaben za pohitritev diskov (recimo raid4), ker podatek razdeli v več delov in ga hkrati zapisuje na več diskov (recimo 3) na četrtega pa zapiše kontrolno vrednost. Če odleti en od štirih dskov zna kontroler vzpostavit podatke iz ostalih treh.

Samo, kaj pa ko crkne kontroler? Al pa sam napajalnik od kible. Jaz sem proti. Preveč velika verjetnost, da bo kaj crknilo.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 02.11.2013 09:26:07
Saj, točno zaradi teh stvari, kar si napisal, sem uporabljal Apple-ov programski/softverski RAID, ki je vgrajen v MacOS X in nima takih težav (ckrnjen kontroler), ima pa druge nevšečnosti ...

Strojni/hardverski kontroleri je mogoče samo v Mac Pro računalnikih, v katerega si lahko vgradil RAID kontroler v obliki PCI/PCI Express kartice. Seveda pa je to veljalo samo za "stare" verzije teh računalnikov, v novo črno kanto to ne moreš (ali pa je kakšna rešitev za Thunderbolt?).

Jaz pa imam Minija, v katerega ne moreš vstaviti/vgraditi strojni RAID kontroler.

No, na srečo sem našel cel kup datotek, problem je edino v tem, da so poimenovani img3410.jpg, file4134.pdf in file1207.ai itn.

Tole vse identificirat in sortirat ... bo trajalo vsaj polovico življenja.

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani