Jabuk
Vzorec za tržno raziskavo
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 24.07.2013 10:37:53
Vzorec za tržno raziskavo
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,

Res še zdaleč to vprašanje ne sodi med jabolka ali računalnike, a vseeno verjamem, da bi mi kdo znal pomagat.
Torej, načrtujem (oz. moral bi zaradi nekega projekta) tržno raziskavo, kratko anketo in subjektov katerih navade, obnašanje... me zanima je med 170.000 in 190.000.
Med odločanjem o velikosti vzorca sem naletel na spletno stran, ki pri določitvi velikosti vzorca navaja:
- za odgovore, ki jih navaja med 40% in 60% anketirancev, je dovolj že vzorec velikosti n=100 vprašanih, še posebej, če razlika med npr. 50% ali 60% za nas ni pomembna;
- če si bomo želeli takšen odgovor (npr. 40% potrošnikom je najljubša modra barva) pogledati bolj podrobno (kdo so glede na sociodemografski profil), bomo potrebovali vsaj trikrat višji vzorec, oziroma tolikokrat višji, kolikor je skupin oz. segmentov pri opazovani lastnosti (npr. za ločitev ljubiteljev modre na pet dohodkovnih razredov potrebujemo vsaj n=500);
- če bo za nas pomemben odgovor, ki ga bo navedlo 10% anketirancev, in bi želeli, da je izmerjena ocena relativno natančna, potrebujemo vzorec velikosti n=900 pri takšni velikosti bo interval zaupanja za izmerjeno oceno med 8% in 12%;
- če bo za nas pomemben pojav, ki je značilen za en ali dva odstotka v populaciji, je minimalna velikost vzorca n=1000.

Ker domnevam, da se določanje tga vzorca nanaša (podatka nisem sicer našel) na vse prebivalce Slovenije, domnevam tudi, da je lahko moj vzorec (da bodo odgovori še vedno kolikor toliko relevantni) ustrezno zmanjšan.
Ali se motim? Kakšne izkušnje imate vi pri določanju vzorca?

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #2   Objavljeno 24.07.2013 11:11:52
Re: Vzorec za tržno raziskavo
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če preveč zmanjšaš vzorec je logično da bodo podatki manj uporabni Smile

Kakšno raziskavo pa delaš? Malo več povej Smile

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani