Jabuk
hard disk drive hdd in patricije in njih smisel
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 04.10.2011 16:40:08
hard disk drive hdd in patricije in njih smisel
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
tale odstavek pišemo zgolj zato ker sem zadnje čase večkrat slišal da so particije dandanes čista neumnost.

vsi verjetno veste da je HDD hitrejši na 1/3 kapacitete kot na 3/3 (zaradi kotne hitrosti vrtenja plošč)

z deljenjem diska na 1/3 za sistem in drugi dve tretjini za ostalo tako omejimo sistemu in aplikacijam da piše samo po hitrem delu diska in se tudi v primeru fragmentacije sistem ne upočasni kot bi se lahko če bi pisal tudi po zadnji tretjini diska.

Sam sem napravil test in sicer RAID0, vzel sem prvo 1/4 dveh 750gb in zadnjo 1/4 istega diska. Po benchmarkih je bila razlika tudi okrog 20mb/s če se ne motim.. (uporabljal sem Xbench2.0).

Torej, če ste še v kameni dobi kot jaz in uporabljate trde diske, to je moja utemeljitev smiselnosti particij tudi pri sistemu z več fizičnimi diski. (jaz osebno imam štiri ampak vseeno imam particije)

Seveda je tudi to smisel defragmentacije, ko se disk fragmentira po počasnem delu in glava skače tudi tja je tam avtomatsko hitrost manjša kot bi lahko bila če bi tisti fragment bil na hitrejšem delu.

in še zakaj za kogarkoli z SSDjem to ni važno:

SSD ima konstantno hitrost po celi kapaciteti in tu je njegova bistvena prednost napram trdim diskom (poleg najbolj očitne da nima vrtljivih delov he he )

Jabuček

Jabuček

Kraj: GORNJA RADGONA
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 04.10.2011 20:16:36
zelo zanimiv podatek in seveda hvala za tako dobre informacije glede klasičnih HDD-jev.
Lp Smile

You're looking for something that does not, has not, will not, might not or must not exist ...
... but you're always welcome to search for it.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 04.10.2011 21:56:41
Še vseeno se ti, vsaj na Windowsih, splača nardit particije. Za sistem pač najmanjšo možno velikost, ostalo IMO vseeno. Če imaš 750GB disk in si brez particij (no v bistvu imaš eno veliko 750GB) se bodo sistemske datoteke drobile prek 750GB in seveda traja dlje časa, da OS najde podatek, kot če imaš 50GB veliko sistemsko particijo ko rabi pregledat v najslabšem primeru 50GB preden najde podatek. Fragmentacija je v glavnem omejena na particijo.

PS: Benchmarki so pa drugače malo zavajajoči. Meri ti namreč "zaporedni maksimalni" prenos. Torej prenaša pač neke podatke zato tu ne pride oz. sploh ne more pridet do izraza fragmentacija. Sploh pa če imaš na novo naložen OS je pa itak še vse dokaj lepo na svojem mestu. Ko disk išče točno določene podatke, ki so razdrobljeni po disku je čas prenosa bistveno večji.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 06.10.2011 08:05:46
Čakaj, sej sem napisal da za HDD je smiselno ravno zaradi tega da sistemu omejiš gibanje na manjši prostor in še to na hitrejšem delu diska.

Za SSD sem napisal da ni važno ali imaš particijo ali ne ker nima glave ki bi "skakala" ker ni fizičnega dela po katerem bi morala Smile

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 02.02.2012 15:18:56
Re: hard disk drive hdd in patricije in njih smisel
lih benchal.
mam 2x 320GB scorpio black v laptop (SW raid) razdeljen na 4 dele vsak.
prvi del je podatkovna particija, 2x32gb (RAID1 !)
drugi del je sistemska particija, 2x95gb (Raid0)
tretji del so sempli (2x125gb RAID0)
četrti del je CRAP (2x63.7GB raid0)

na računalniku teče samo SAFARI in BlackMagic speed test.

na OSX particiji dobim 137mb/s read in 141mb/s write (suitable for 1080p24 hehe
na particiji "CRAP" se pravi RAID0 iz zadnjih delov diska pa:
90mb/s read 90mb/s write.
To je whoping 50mb/s razlike.
Na vmesni "samples" particiji dobim okrog 105mb/s"

Torej, moja teza o smiselnosti particij na HDD za optimizacijo ostaja.

Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 11.02.2012 01:56:53
Re: hard disk drive hdd in patricije in njih smisel
Zanimivo! Še več takih postov Smile
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani