vsi verjetno veste da je HDD hitrejši na 1/3 kapacitete kot na 3/3 (zaradi kotne hitrosti vrtenja plošč)

z deljenjem diska na 1/3 za sistem in drugi dve tretjini za ostalo tako omejimo sistemu in aplikacijam da piše samo po hitrem delu diska in se tudi v primeru fragmentacije sistem ne upočasni kot bi se lahko če bi pisal tudi po zadnji tretjini diska.
Sam sem napravil test in sicer RAID0, vzel sem prvo 1/4 dveh 750gb in zadnjo 1/4 istega diska. Po benchmarkih je bila razlika tudi okrog 20mb/s če se ne motim.. (uporabljal sem Xbench2.0).
Torej, če ste še v kameni dobi kot jaz in uporabljate trde diske, to je moja utemeljitev smiselnosti particij tudi pri sistemu z več fizičnimi diski. (jaz osebno imam štiri ampak vseeno imam particije)
Seveda je tudi to smisel defragmentacije, ko se disk fragmentira po počasnem delu in glava skače tudi tja je tam avtomatsko hitrost manjša kot bi lahko bila če bi tisti fragment bil na hitrejšem delu.
in še zakaj za kogarkoli z SSDjem to ni važno:

SSD ima konstantno hitrost po celi kapaciteti in tu je njegova bistvena prednost napram trdim diskom (poleg najbolj očitne da nima vrtljivih delov he he )