Jabuk
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4, 5, 6  Naslednja
Moj prvi Mac Mini
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 05.09.2009 10:47:11
Moj prvi Mac Mini
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Ojla. Kupujem svoj prvi Mac in sem se odločil za Minija. Predvsem zato ker že imam svoj precej dober monitor.

Saj odločitev je bila na dlani (samo opazil je nisem takoj): prenosnika ne rabim, Mac Pro je predrag, pri iMacu pa se moraš sprijaznit z zaslonom in da ničesar ne gre spreminjat, pa seveda večja cena (in domnevne težave s prahom,...).

Odločil sem se za tega:

http://www.mimovrste.com/artikel/2740061626/namizni-racunalnik-apple-mac-mini-226ghz-9821-brezzicna-miska-tipkovnica-in-daljinski-upravljalnik

Predvsem zato ker ima 2,26 Ghz procesor in poleg dobim Apple brezžično miško, tipkovnico in remote.

Pri vsem tem me zanima ali bi se splačalo nadgradit disk z kakšnim 500GB z 7200rpm? Bi Mini hudo vibriral in/ali se pregreval? Kater model HDD bi vzel? Bi se poznalo pri hitrosti? Bi napajalnik zmogel hitrejši disk?

RAM bi nadgradil na 4GB. Zanima me kako se Minija odpre tako da se ga nič ne poškoduje ali opraska?

S tem bi dobil nekakšen hibrid med iMacom in MBP-jem. Zanima me ali bi bila takšna mašinca kos poganjanju še XP-jev virtualno? Za ostala opravila (glasba, net, filmi, office) bi bil dovolj, saj nisem ne vem koliko zahteven, razen za potrebe faxa bi rabil poganjat XP-je zaradi specifičnih programov.

Bi torej to šlo?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 05.09.2009 10:49:08
Tako odpreš svoje Mac minija (glej slike):
http://www.reghardware.co.uk/2009/03/06/mac_mini_teardown/
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 05.09.2009 11:00:00
In pri tem baje uničiš neko bazo ali plastiko ali kaj torej ti gre garancija Smile

Kako obožujem Apple.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 05.09.2009 11:31:40
Smile je napisal/a:
In pri tem baje uničiš neko bazo ali plastiko ali kaj torej ti gre garancija Smile

Kako obožujem Apple.

Nič ne uničiš. Je pa odvisno seveda, kakšna neroda si. Mini se da odpret in zapret, ne da bi se videlo kaj na njem.

Vse druga, kar si napisal, se da. Napajalnik ni problem. je pa problem, da moraš kupiti novih 4GB spomina in ne le dokupiti 2 GB, ker je pač v njemu 2x1 GB.

Disk ni problem nadgraditi, vendar ti priporočam kak SSD, če že posegaš vanj, saj se 7200 NIČ ne pozna v primerjavi s 5400. Ali pa kupi kak 500 GB 5400 disk in bo tudi ok. SSD ti pa žal priporočam SAMO intel.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 05.09.2009 11:38:07
Kako pa si naj potem to razlagam:

Bear in mind, also, that unlike all the other computers in Apple's current range, the Mini is non-user upgradable and if you are going to use a putty knife to open it, you are going to damage the base. That is unavoidable.

No v primeru da garancije ne prodade ali bi bil Mini z 4GB rama dovolj da bi poganjal virtualno XP in kak kompajler za programiranje, kak eclipse?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 05.09.2009 11:49:52
Windows XP vsekakor. Kar se pa tiče kompajlerjev, pa to ni moje področje.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Kranj
Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 05.09.2009 12:07:24
Smile je napisal/a:
Kako pa si naj potem to razlagam:

Bear in mind, also, that unlike all the other computers in Apple's current range, the Mini is non-user upgradable and if you are going to use a putty knife to open it, you are going to damage the base. That is unavoidable.

No v primeru da garancije ne prodade ali bi bil Mini z 4GB rama dovolj da bi poganjal virtualno XP in kak kompajler za programiranje, kak eclipse?

Zakaj bos poganjov virtualca in tam compilov, ko pa to lahko delas v OS X? Je eclipse za C in Javo, ki je namenjen OS X. Kar je potrebno za poganjanje C prog. je namestitev x11 iz instalacijskega dvd. To kar ti mislis z 4GB rama poganjati se da poganjati z 2GB rama brez problema. Sam ze 2 leti delam z 2GB rama in nimam z nicemer problem.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 05.09.2009 12:25:25
Ali lahko to počnem in potem recimo program dam na USB kluč in ga na faxu na windows mašini poženem? Torej rabim da bi programiral aplikacije v Javi in C za Windows mašine.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Črenšovci
Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 05.09.2009 16:58:49
Pred pol ure sem priklopil svoj prvi Mac Mini in se je pojavil en majhen problemček in sicer priklopil sem original miško na USB in navadno tipkovnico, ki jo imam na PC-ju tudi na USB. Zdaj pa mi MAC OS X javi da moram identificirat tipkovnico in da moram pritisnit tipko zraven Shifta, to naredim in se ne zgodi prav nič spodaj piše samo indetifying your keyboard in se vrti tist krogec. Kakšen nasvet ? Cool
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Žalec
Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 05.09.2009 19:35:19
iDaRiO je napisal/a:
Pred pol ure sem priklopil svoj prvi Mac Mini in se je pojavil en majhen problemček in sicer priklopil sem original miško na USB in navadno tipkovnico, ki jo imam na PC-ju tudi na USB. Zdaj pa mi MAC OS X javi da moram identificirat tipkovnico in da moram pritisnit tipko zraven Shifta, to naredim in se ne zgodi prav nič spodaj piše samo indetifying your keyboard in se vrti tist krogec. Kakšen nasvet ? Cool

da priklopi original applovo Wink
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 05.09.2009 19:48:20
Sicer ne vem zakaj si to vprašanje postavil tu....

Našel sem cenovno in količinsko sprejemljiv SSD disk:

http://www.dinokomp.si/product_info.php/cPath/41_303/products_id/2809?osCsid=d164f71c0af3e82dddb8490fb6472efb

Zanima me ali se splača vzložit dodatnih 200€ za omenjen disk, ali bi se sprememba v hitrosti poznala še kje ali samo pri zagonu sistema?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 05.09.2009 19:52:59
Smile je napisal/a:
Sicer ne vem zakaj si to vprašanje postavil tu....

Našel sem cenovno in količinsko sprejemljiv SSD disk:

http://www.dinokomp.si/product_info.php/cPath/41_303/products_id/2809?osCsid=d164f71c0af3e82dddb8490fb6472efb

Zanima me ali se splača vzložit dodatnih 200€ za omenjen disk, ali bi se sprememba v hitrosti poznala še kje ali samo pri zagonu sistema?

Pa se ti ne zdi, da je 80GB mal premal??
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 05.09.2009 20:10:41
Ne vem koliko zasede inštalacija SL. Za vse ostalo bi imel zunanji disk priklopljen preko FW.

To je sicer skrajnost da bi vzel sedaj SSD, razen če bi celotna pohitritev odtehtala ceno za katero dobiš iPod classic ali touch.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 05.09.2009 20:26:43
Smile je napisal/a:
Ne vem koliko zasede inštalacija SL. Za vse ostalo bi imel zunanji disk priklopljen preko FW.

To je sicer skrajnost da bi vzel sedaj SSD, razen če bi celotna pohitritev odtehtala ceno za katero dobiš iPod classic ali touch.

Pohitritev odtehta. 7200 disk bi ti pisal nekje z praktičnih 12 MB/s, bral pa z okoli 27 MB/s, medtem ko ti tale disk piše s 70 MB/s, bere pa s s 250 MB/s.

Je pa zelo čudna cena za G2. Še na internetu v tujini ne najdem tako ugodne.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 05.09.2009 20:36:35
Take cene znaš najdet potem ko enkrat sestaviš nekje 20 računalnikov. Smile

Sicer pa model rihta robo iz Avstrije se mi zdi.

Me pa pri namestitvi SSD skrbi sledeče: SSD kot je prikazan na sliki ima samo 4 luknje za vijake in vse so locirane na straneh, medtem ko je pri Miniju disk montiran notri z dvemi vijaki iz strani in dvemi iz spodnjega dela navzgor. Slikca pove vse (vidi se da so priviti z vrha dol in iz strani):

http://s1.guide-images.ifixit.com/igi/fjwmiaZCkwN5SjcV.large

Kako ta problem rešit pri SSD-ju?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 05.09.2009 20:37:53
12/27 napacen podatek za 7200 disk.
Tudi 70/250 je napacen podatek.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Shitopia
Ženska

Prispevek: #17   Objavljeno 05.09.2009 20:52:59
[quote="MitjaP"]
Smile je napisal/a:
Ne vem koliko zasede inštalacija SL. Za vse ostalo bi Pohitritev odtehta. 7200 disk bi ti pisal nekje z praktičnih 12 MB/s, bral pa z okoli 27 MB/s, medtem ko ti tale disk piše s 70 MB/s, bere pa s s 250 MB/s.

ce ze za prvi disk nastevas prakticne vrednosti, jih nastevaj se za drugega. in ta vrednost z uporabo diska se upada.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 05.09.2009 21:30:08
Ne razumem čisto zadnjega posta kaj hočeš povedat. Po testih sodeč je linkan SSD trenutno najhitrejši price/performance disk.

Torej če sedaj potegnem črto glede Mac Minija bi imel sledečo config:

2,26Ghz CPU
2x2GB DDR3 rama
GF 9400 (256MB)
80GB SSD
brezžična miš, tipkovnica, remote

in seveda SL + en zunanji FW disk nekje 500GB - 1TB

Kakšna bi bila hitrost takega sistema v praksi? Ram in grafika je ista kot v iMacu, procesor je še vedno švohnej kot tisti v iMacu, disk res da majhen bi pa bil zato hiter.

Cena za vse skupaj bi bila dobrih 1200€.

Sam sklepam da bi bil po performansu nekje med MBP-jem in iMacom. S tem da MBP-ja ne rabim ker zadevce ne bi nosil okol, iMaca pa zaradi zaslona ne maram.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 05.09.2009 21:41:39
Hoce povedat, da je en uporabnik extremno pretiraval pri hitrostih SSD:HD.

Ce pogledas teste recimo CS za SSD in HD
http://anandtech.com/storage/showdoc.aspx?i=3631&p=25
Notri je VelociRaptor, 37s, X25-M G2 pa 49sekund

Pac predvidevanje testerja na Anandtechu, je da z SSD pridobis 0-10% pri realnih aplikacijah.

Sej ce bos kupil mac minija, in bos zamenjal HD z SSD, bos sam videl, koliko hitreje.
Pa potem deli realne izkusnje z nami.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 05.09.2009 21:54:04
Primerjava je bila z Velociraptorjem, katerega iMac, Mini, MBP ne bo videl nikoli. Velociraptor ima čas dostopa nekje 4.7 ms, medtem ko ima povprečen 2,5" HDD nekje 12-14 ms. V grobem bi bil velociraptor nekje polovico hitrejši od laptop diskov, SSD pa nekje 20% hitrej kot Velociraptor.

To je že kar občutna pohitritev se mi zdi. Sicer pa čakam na povratni mejl kako je s programiranjem na področju OSX-a na podlagi tega se bom tudi odločil. Ker če sem zaradi programiranja vezan na Windowse potem Mini oz. katerikoli Apple nima velikega smisla.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani