Jabuk
Varna temperatura oz. pregrevanje MacBook-a
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 30.07.2009 19:00:12
Varna temperatura oz. pregrevanje MacBook-a
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Živijo,

zaradi pogostega sesuvanja MacBook-a in izjemno toplega ohišja sem posumila, da morda sesuvanju botruje previsoka temperatura (prenosnik je iz leta 2006, Intel Core Duo - torej serija, ki je široko znana po preveliki količini nanosa termalne paste). (http://www.engadget.com/2006/05/01/macbook-pros-overheating-due-to-thermal-grease/)

Naložila sem si "Temperature Monitor". Ta hip (ko na računalniku ne delam nič posebnega) kaže 60 stopinj, po zadnjem sesutju (torej takrat, ko sem ga na silo ugasnila in znova prižgala in je imel na volje vmes celo nekaj časa za hlajenje), so se pokazale sledeče vrednosti:

"A Temperature Diode": 85 stopinj (meja je baje 100)
"CPU Core 1": 71 stopinj
"CPU Core 2": 76 stopinj
"Disk": 44 stopinj (meja je baje nekaj čez 50, ampak za to vrednost sem manj gotova)

Sicer je objavljena nezdrava temperatura za procesor nekje 100 stopinj (http://processorfinder.intel.com/details.aspx?sSpec=SL8VT - ne vem, če je isti model, vendar imajo vsi štirje enako temperaturo), vendar se kljub vsemu nezdravo približa.

Ko se računalnik sesuje (absolutno nobenega odziva), čakam še nekaj časa, in ves čas je računalnik vneto premleval (procesor in/ali ventilator je dela na polno dokler ga na silo ne izključim). Stvar malenkost spominja na tole, čeprav ni tako zelo ekstremno, da bi se sesul že po pol ure delovanja:

http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2946&review=Apple+MacBook

Bottom case mi bodo garancijsko zamenjali, ker je polomljen točno ob ventilacijskih režah (kjer se odvaja toplota) in Apple priznava, da je to zaradi previsokih temperatur.

Pred par meseci mi je crknil disk, in sem ga za vsak slučaj zamenjala (tako da je notri nov disk, a odkar se je sistem prvič sesul, so stalno težave). Ram je sicer tudi third-party (z 1GB nisem preživela), vendar sem dva tedna testirala originalnega in so bili isti problemi. Hardware test ne pokaže nobenih anomalij, zato so težave s temperaturo moja edina preostala razlaga.

Večkrat me pozdravi tudi tole prijazno obvestilce (čeprav ga od troubleshootinga, ko sem popravila pravice na disku in zbrisala PRAM še nisem videla):

Včasih tudi po desetkrat zapored.

Ima kdo kaj več izkušenj s temperaturami oziroma tem, kaj je še varna temperatura? Pojma nimam, kaj bi se zgodilo, če računalnika po sesutju ne bi na silo ugasnila (npr. pustila bi ga na mizi, računalnik pa bi se med mojo odsotnostjo sesul in pustil procesorju s polno močjo teči nekaj ur ...)
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 30.07.2009 19:10:59
Še eno vprašanje: je defekt s preveliko količini termalne paste defekt na matični plošči ali na procesorju?

Torej: kaj bi hipotetično morala zamenjati v primeru, da bi bil problem res zgolj v pregrevanju?

Hvala

(Ko bo garancija mimo, bom najbrž razšraufala računalnik na prafaktorje in odstranila to presneto pasto, če bo treba. No, morda bom koga prosila za pomoč ... ampak prisežem, da se prejšnji prenosnik niti malo ni mogel kosati z Mac-om po nevzdržni temperaturi. Večkrat delam na vlaku ali kar tako na kavču na kolenih ... in navadno ga podložim z eno do dvema enciklopedijama, da sploh lahko delam.)
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 30.07.2009 19:55:18
To sicer ni defekt kot okvara ali kaj podobnega če imaš preveč termalne paste nanešene. Termalna pasta se nanaša med IHS procesorja in heatsinkom hladilnika za boljše odvajanje vročine (termalne paste so navadno iz čigumiju podobne zmesi, tiste boljše pa iz 99,9% srebra).

Preveč paste je lahko problem ker stik med CPU in hladilnikom ni dober in se temperatura ne odvaja dobro (preveč je lufta). Potrebno bi bilo razstaviti prenosnik do te mere da vidiš hladilnik procesorja in da ga lahko odviješ. Odstraniš termalno pasto (se dobi posebna tekočina za to od Akase ali Zalmana in podobno) ter se nanese čisto majhna količina (kot riževo zrno ali še manj) ter privije hladilnik nazaj, da si ziher potem še 1x odviješ hladilnik da vidiš da je stik 100% (tudi pomanjkljivo nanešena pasta je lahko vzrok pregrevanja).

Ne vem pa kako je z razstavljanjem tako delikatne zadeve pri desktopih je to bistveno lažje naredit.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ruše
Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 30.07.2009 20:06:36
probaj si naložit fancontrol da ti bojo ventilatorji bolje odvajali toploto.
pa ko ga maš na trdi podlagi daj računalik na zadnji strani malo dvignit al pa vsaj pod njim dat nekaj kaj bo pospešilo kroženje zraka.
če bo pa previsoka temperatura pa se ti bi moral računalik sam vgasnit.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 30.07.2009 20:26:41
no_name je napisal/a:
probaj si naložit fancontrol da ti bojo ventilatorji bolje odvajali toploto.

Se že pretaka ...
no_name je napisal/a:
pa ko ga maš na trdi podlagi daj računalik na zadnji strani malo dvignit al pa vsaj pod njim dat nekaj kaj bo pospešilo kroženje zraka.

Hvala, bom upoštevala oziroma že upoštevam.
no_name je napisal/a:
če bo pa previsoka temperatura pa se ti bi moral računalik sam vgasnit.

Hmmm ... na to se ne bi zanašala. Še takrat, ko bi se moral ugasnit, se noče:
- ko je baterija izpraznjena, računalnik samo crkne (namesto da bi zaspal) in vsi podatki gredo v digitalna nebesa (datoteke načeloma redno shranjujem, vendar moram vsakič znova v spomin naložiti podatke za računanje, in to traja tudi deset minut ali poljubno dlje, če je treba, in če mi crkne računalnik, izgubim vsaj 15 minut, da pridem tja, kjer sem bila (nekaj ur brskanja po forumih in mac blogih ni upoštevanega zraven))
- nazadnje se je npr. sesul Dock; vse programe sem zaprla, dala sem "shut down" ... vse je izginilo z namizja, samo ugasnil se ni (pritisk na power gumb se je odzival in mi dal na izbiro "do you really want to shut down", vendar nobena od treh možnosti ni vodila do drugačnega rezultata).
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 30.07.2009 20:35:28
2good2be1: hvala za pojasnila glede paste. Na servisu sem "stalna stranka", tako da jih bom morda ob naslednjem posegu (jutri) malo pobarala, če tudi oni opravljajo te posege ... sicer pa takoj po preteku garancije.
Jabukspešl

Jabukspešl

Kraj: delta quadrant of the galaxy
Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 30.07.2009 20:59:04
Če se še ti kdaj dock sesuje,vpiši v terminal killall Dock

je pa definitivno nekaj narobe s tem macom da je tako vroč...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 30.07.2009 22:10:42
Čudno da ti ga niso še zamenjali... glede na to da si bila že tolikrat na servisu s tolikimi težavami. Confused
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 30.07.2009 22:23:55
we_are_the_borg je napisal/a:
Če se še ti kdaj dock sesuje,vpiši v terminal killall Dock

Hvala za nasvet. Bom upoštevala ob naslednjem sesutju ob predpostavki, da se ne bo sesul tudi Terminal Smile

Sicer je odvisno ... največkrat se sesuje cel sistem (in niti "ls" v terminalu ne dela, četudi lahko okna poljubno premikam naokrog ... vsako sesutje je drugačno).

Aja ... ravno sem gledala en nedolžen filmček, ko me je nenadoma "Temperature Monitor" obvestil, da ne more več brati iz senzorjev in da bo spet poskusil čez 10 minut. Zdaj ugotavljam, da je v zgodovini temperature nekako polurna luknja, pa je bil računalnik ugasnjen le nekaj minut.

Spet sem dobila tisto "Mac" verzijo modrega zaslončka. Mislim, da sem morala trikrat na novo zagnat računalnik, preden se je zagnal (morda res drži teorija, da se je moral najprej shladiti). Po ponovnem (tretjem, četrtem?) zagonu je "Dioda" na procesorju kazala 70 stopinj, od procesorjev pa je samo en core prikazoval vrednost, na drugem črtica (ni mogel brati vrednosti ali je bil ugasnjen?), šele čez nekaj minut se je pokazala vrednost 64 stopinj in začela počasi padati. Med delom sem imela računalnik ekstra dvignjen od tal (po navodilih), nisem pa še zagnala fan controlerja.

Na temperaturo sem postala pozorna šele nekaj dni nazaj.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani