Office črkovalnik menda ni misija nemogoče!
|
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 09.07.2009 14:47:16 Office črkovalnik menda ni misija nemogoče! |
|
Tako svetujejo Poljaki:
http://word.mvps.org/Mac/Languages.html#NotSupported
in tako
http://groups.google.com/group/microsoft.public.mac.office.word/browse_thread/thread/dc49fa5d04607a87/601ba0b382ef1a49?lnk=gst&q=spelling+polish#601ba0b382ef1a49
Zanima me, ali se bi kdo tega pri nas lotil in pripravil usrezen file, ki se ga potem podatkne v Office. Namreč, brez solidne Office podpore Mac za pisarniško rabo ni primeren in bo treba na XP ali na Win7. Bom sicer pogrešal Expose in Desktop, dosti drugega pa ne. Trenutno stanje:
iWork ... manj zmogljiv od Office 2008, slaba podpora delu v več jezikih, štorasta podpora za Office formate.
NeoOffice ... saj dela, ja, ampak na nivoju MS office is preloma tisočletja
MS Office ... ni rešitve se slovensko črkovanje
MS Office je torej zadnje upanje!
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 09.07.2009 14:50:40 |
|
Naložiš Bootcamp, ali pa Paralells, VMWare Fusion, VirtualBox in napokneš gor Windows in to je to. Aja, obstaja še CrossOver za Maca.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 10.07.2009 00:10:21 |
|
V bistvu ni tako težko, matrajo me samo čšžji, ostalo je bilo fertih v par minutah. Z neta snel aspellov slovar oz seznem besed, v Wordu ustvaril nov (dodaten) custom dictionary (in ga označil kot English UK - isti jezik je potem treba uporabljat kot jezik dokumentov), zaprl Word (če direkt v Wordu copy/paste udarimcel seznam besed, se sesuje, ker našteje 30.000 strani), odprl slovar (je v users/"user"/LIbrary/Preferneces/Microseft/Office 2008/) z Texteditom in noter c/p seznam besed. Potem ga word jemlje kot le še en custom dict v angleščini in dela. Problem je le, da za napačne označi vse besede s čšžji, očitno problem kodne tabele ali nečesa.
Fajl sem zložil na http://rapidshare.com/files/253980195/slovar.zip.html oziroma če prvi link ne bo delal, na http://cid-e7a9014469f77729.skydrive.live.com/self.aspx/.Public/slovar.zip
Če se komu da, lahko proba rešite tele čšžje, potem bi morala stvar delat. Besed, ki so prav zapisane v angleškem črkovanju, sicer ne bo ujel (teh/the), ampak uporabno bi bilo.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 10.07.2009 07:34:49 |
|
jakaracman je napisal/a: | V bistvu ni tako težko, matrajo me samo čšžji, ostalo je bilo fertih v par minutah. Z neta snel aspellov slovar oz seznem besed, v Wordu ustvaril nov (dodaten) custom dictionary (in ga označil kot English UK - isti jezik je potem treba uporabljat kot jezik dokumentov), zaprl Word (če direkt v Wordu copy/paste udarimcel seznam besed, se sesuje, ker našteje 30.000 strani), odprl slovar (je v users/"user"/LIbrary/Preferneces/Microseft/Office 2008/) z Texteditom in noter c/p seznam besed. Potem ga word jemlje kot le še en custom dict v angleščini in dela. Problem je le, da za napačne označi vse besede s čšžji, očitno problem kodne tabele ali nečesa.
Fajl sem zložil na http://rapidshare.com/files/253980195/slovar.zip.html oziroma če prvi link ne bo delal, na http://cid-e7a9014469f77729.skydrive.live.com/self.aspx/.Public/slovar.zip
Če se komu da, lahko proba rešite tele čšžje, potem bi morala stvar delat. Besed, ki so prav zapisane v angleškem črkovanju, sicer ne bo ujel (teh/the), ampak uporabno bi bilo. |
Že dolgo dolgo nazaj preizkušeno. Ni načina, da usposobiš. Custom Dictionary v Office za Mac je lahko le v Roman znakih, non-roman znake ti nadomesti z vprašaji, podčrtaji ipd.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 16.09.2009 13:13:20 |
|
MitjaP je napisal/a: | jakaracman je napisal/a: | V bistvu ni tako težko, matrajo me samo čšžji, ostalo je bilo fertih v par minutah. Z neta snel aspellov slovar oz seznem besed, v Wordu ustvaril nov (dodaten) custom dictionary (in ga označil kot English UK - isti jezik je potem treba uporabljat kot jezik dokumentov), zaprl Word (če direkt v Wordu copy/paste udarimcel seznam besed, se sesuje, ker našteje 30.000 strani), odprl slovar (je v users/"user"/LIbrary/Preferneces/Microseft/Office 2008/) z Texteditom in noter c/p seznam besed. Potem ga word jemlje kot le še en custom dict v angleščini in dela. Problem je le, da za napačne označi vse besede s čšžji, očitno problem kodne tabele ali nečesa.
Če se komu da, lahko proba rešite tele čšžje, potem bi morala stvar delat. Besed, ki so prav zapisane v angleškem črkovanju, sicer ne bo ujel (teh/the), ampak uporabno bi bilo. |
Že dolgo dolgo nazaj preizkušeno. Ni načina, da usposobiš. Custom Dictionary v Office za Mac je lahko le v Roman znakih, non-roman znake ti nadomesti z vprašaji, podčrtaji ipd. |
Da, ekstraktati besede iz aspell dictionaryja ni tezko. Sledil sem tem navodilom: http://fileformat.wordpress.com/2007/11/25/how-to-make-a-word-list-from-an-aspell-dictionary/ - potrebno je le popraviti tale ukaz, iz:
iconv -f ISO8859-1 -t UTF-8 list.txt >ulist.txt
v
iconv -f ISO8859-2 -t UTF-8 list.txt >ulist.txt ,
da uposteva slovenski character encoding.
Ko sem tako dobil txt fajl slovenskih besed (kar dober milijon jih je), pa sem naletel na enak problem, kot je opisan zgoraj; spellcheck ne deluje na besedah, ki vsebujejo sumnike, oziroma predlaga zamenjave s sicer sprejemljivimi besedami, ki pa imajo sumnike napacno prikazane ("Ë" namesto "č" ipd.) Custom Dictionary sem najprej editiral v Wordu, a se je vsakic sesul, ko sem skusal zamenjati vprasaje s sumniki. Nato sem zacel ta fajl editirati s TextEditom, a v kakrsnemkoli encodingu sem ga shranil, je problem ostal.
Torej, glede na to, da za moj _legalni_ Office 2008 ne obstajajo niti slovenski proofing tools, niti ni mogoce zadeve pohekati, pa da se jebe*, mi ne preostane drugega, kot ukrasti Parallels, ukrati Glisto in ukrasti Office 2007, cel kup zadev, ki jih na Macu NOCEM - vse to zavoljo tega sranja. Superelegantna resitev - Mac style, so to speak.
Tudi sicer je Word 2008 za Mac katastrofa; sesuva se ob primerjanju dokumentov, sesuva se ne vem zakaj in sesuva se za hec. Ce shranis fajl kot docx in ga odpres na Windblowz kisti, izginejo presledki med besedami ipd. etc. Tako smrdljivega programa se nisem videl v zivljenju. Ko poklices smrdljiv M$ support, pa te futrajo z nekimi obskurnimi linki, ki naj bi na obskuren nacin pomagali resiti neznosno nestabilnost te Office krame. To je bil zadnji softver, ki sem ga kupil (in tudi prvi, hehe).
Mislim pa, da vse to sesuvanje ni nehoteno, sporocilo je jasno: "Forget Mac, buy Windoze".
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 16.09.2009 13:21:10 |
|
v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
Uporabljal bom tudi Pages, mislim pa, da sta oba bolj kompatibilna z poslovnim svetom, ki še vedno uporablja MS Office.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 16.09.2009 13:32:12 |
|
PrizeMac je napisal/a: | v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
Uporabljal bom tudi Pages, mislim pa, da sta oba bolj kompatibilna z poslovnim svetom, ki še vedno uporablja MS Office. |
Slaba zamisel. Kako pa bos dosegel kompatibilnost z 99.99999999% sveta, ki uporablja MS Office? Formatting dokumentov in te zadeve... lahko kar pozabimo, da.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 16.09.2009 13:36:05 |
|
WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
Uporabljal bom tudi Pages, mislim pa, da sta oba bolj kompatibilna z poslovnim svetom, ki še vedno uporablja MS Office. |
Slaba zamisel. Kako pa bos dosegel kompatibilnost z 99.99999999% sveta, ki uporablja MS Office? Formatting dokumentov in te zadeve... lahko kar pozabimo, da. |
Nise še poskusil na Macu, sam ko sem OO stestiral na PC so datoteke bile v celoti kompatibilne z Officom 2003.
ne vem!!!
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 16.09.2009 13:44:13 |
|
PrizeMac je napisal/a: | WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
Slaba zamisel. Kako pa bos dosegel kompatibilnost z 99.99999999% sveta, ki uporablja MS Office? Formatting dokumentov in te zadeve... lahko kar pozabimo, da. |
Nise še poskusil na Macu, sam ko sem OO stestiral na PC so datoteke bile v celoti kompatibilne z Officom 2003.
ne vem!!! |
Ce bi bilo to res tako, ne bi nihce vec kupil MS Office. Morda to velja za zelo preproste dokumente, takoj, ko pa imamo opravka s prikazovanjem sprememb (Track changes), sectioni, nogami, glavami, avtomatskimi kazali in drugim crapom, pa ta t.i. "kompatibilnost" pade kot hisa iz kart. Popolnoma neuporabno za neko resno poslovno rabo.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 16.09.2009 13:51:51 |
|
WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
ne vem!!! |
Ce bi bilo to res tako, ne bi nihce vec kupil MS Office. Morda to velja za zelo preproste dokumente, takoj, ko pa imamo opravka s prikazovanjem sprememb (Track changes), sectioni, nogami, glavami, avtomatskimi kazali in drugim crapom, pa ta t.i. "kompatibilnost" pade kot hisa iz kart. Popolnoma neuporabno za neko resno poslovno rabo. |
No tukaj se strinjava, lahko pa tudi rečem, da za resno poslovno rabo, vsaj če delaš v slovenskem jeziku, tudi Offive 2008 ni ne vem kako uporaben, predvsem, če pomislimo da ne obstaja črkovalnik, kar pride v poštev za kratek dopis, ne vem, v hrvaškem ali srbskem jeziku, ki ga večina poznamo le pogovorno, pa tudi v slovenščini smo se razvadili, da nam Word "pomaga" pri delu, samo kot primer.
Ne predstavljam pa si, da bi na Maca naložil Winse in potem preko njih z virtualizacijo laufal Office, bizarno, raje potem kupim PC-ja.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 16.09.2009 14:01:05 |
|
Saj še MS Office verzije 2003 (Win), 2004 (Mac), 2007 (Win), 2008 (Mac) ti ne garantirajo, da bo struktura dokumenta ostala ista.
Potem pa pričakujete, da bodo dokumenti v OpenOffice 100% isto prikazani kot v Officu 2003 ...
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 16.09.2009 14:01:35 |
|
PrizeMac je napisal/a: | WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | WireMess je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | v bistvu ostane samo ena rešitev... Neo ali pa Open Office, ne vem pa še katerega bom instaliral na mojega novega MB pro.
ne vem!!! |
Ce bi bilo to res tako, ne bi nihce vec kupil MS Office. Morda to velja za zelo preproste dokumente, takoj, ko pa imamo opravka s prikazovanjem sprememb (Track changes), sectioni, nogami, glavami, avtomatskimi kazali in drugim crapom, pa ta t.i. "kompatibilnost" pade kot hisa iz kart. Popolnoma neuporabno za neko resno poslovno rabo. |
No tukaj se strinjava, lahko pa tudi rečem, da za resno poslovno rabo, vsaj če delaš v slovenskem jeziku, tudi Offive 2008 ni ne vem kako uporaben, predvsem, če pomislimo da ne obstaja črkovalnik, kar pride v poštev za kratek dopis, ne vem, v hrvaškem ali srbskem jeziku, ki ga večina poznamo le pogovorno, pa tudi v slovenščini smo se razvadili, da nam Word "pomaga" pri delu, samo kot primer.
Ne predstavljam pa si, da bi na Maca naložil Winse in potem preko njih z virtualizacijo laufal Office, bizarno, raje potem kupim PC-ja. |
Se strinjam, da Office 2008 ni nic bolsji od zastonj alternativ, morda je celo se vecje sranje. Tako nestabilnega in neuporabnega softvera ze dolgo nisem videl. Problem je le to, da imas pri zastonj alternativah zraven se nekompatibilnost.
Ja, tudi jaz si ne predstavljam, da bi Maca svinjal z vse tem bloatom samo zaradi marginalnega Officea. Lahko torej recemo, da smo doumeli MS-jevo sporocilo, ki je skrito v vseh teh (vedno bolj sumim, da namernih) crashih: kupi PC in instaliraj Windows. Prasice, najprej te zaklenejo v svoj mali formatek, potem pa jim se to ni dovolj, ampak bi moral menjati kar kompleten OS, da bo zadeva delala. Pri vsem tem pa si se nesramno drznejo prodajati Office for Mac. To je cinizem in hudobija najhujse sorte in kako prase iz Redmonda, ali iz kjerkoli ze, bi moralo odgovarjati za to.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 16.09.2009 14:09:41 |
|
Bolj se ne bi ogel strinjati s tabo.... no bomo videli, kaj in kako bo v prihodnje.
Začetek bi bil že to, da bi vlada sprejela odločitev, da gredo vsi "vladni računalniki" na open source, kot so to že nekje naredil v EU.
Pa naj del denarja namenijo slovenskim računalničarjem in IT raziskovalcem.
Sam se moram odločiti samo to: ali naj namestim OO ali NeoO!!!
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 16.09.2009 14:16:24 |
|
wildapple je napisal/a: | Saj še MS Office verzije 2003 (Win), 2004 (Mac), 2007 (Win), 2008 (Mac) ti ne garantirajo, da bo struktura dokumenta ostala ista.
Potem pa pričakujete, da bodo dokumenti v OpenOffice 100% isto prikazani kot v Officu 2003 ... |
Ne, tega ne pricakuje nihce, ki je resen. Very reproducible:
- odpri docx fajl z Word 2008 for Mac
- shrani ga kot docx
- odpri ta fajl na Windows kisti, z Word 2007
-> Rezultat: nekateri presledki med besedami izginejo.
Celo najnovejsi verziji Worda (ena na PC-ju, druga na Macu) nista kompatibilni med seboj!
Primerjaj malo bolj kompleksna dokumenta, pa bos videl, kaj je crashiranje. In kaj mi je predlagal nesramnez na M$hit supportu, ko sem mu povedal za ta "feature"? Naj fajla, ki ju zelim primerjati copy-pasteam kot unformatted text v dva nova dokumenta, ju shranim ter primerjam ta dva. Ce ne bi imel morilskih misli, bi se mu se smejal v debilno glavo.
Menim, da je tale Office lock-in veliko hujsi kriminal, kot vsiljevanje IE-ja (zaradi katerega je MS ze placal), zato naj PREDVSEM to skrbi Evropsko komisjo.
EDIT: ne gre vec za "klasicen" lock-in, ko pac ne obstaja alternativni softver, ki bi odprl dolocene fajle - softver obstaja, a je namenoma tako pohabljen (Office 2008 for Mac), da te hocejo na ta nacin zalockati na Windoze, ne le na MS Office! In ta pohabljen softver se placas, BTW. Banda majkrosoftovska pokvarjena, redefinirali so lock-in.
Saj bi clovek vzpodbujal piratstvo, ampak ni ravno moralno siriti tako inferiornega softvera med userje. Poleg tega pa genuine verzije crashirajo enako zvesto, kot piratizirane, zato bas nima smisla krasti. 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 16.09.2009 14:32:54 |
|
Sam naceloma ne posiljam ven ne pages, ne word dokuemntov. Vse iz hise gre ven v PDF obliki... Interno pa vse deluje med seboj.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 16.09.2009 16:01:51 |
|
haroker je napisal/a: | Sam naceloma ne posiljam ven ne pages, ne word dokuemntov. Vse iz hise gre ven v PDF obliki... Interno pa vse deluje med seboj. |
Ja dobr zate, a ne.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 16.09.2009 16:29:00 |
|
wildapple je napisal/a: | Saj še MS Office verzije 2003 (Win), 2004 (Mac), 2007 (Win), 2008 (Mac) ti ne garantirajo, da bo struktura dokumenta ostala ista.
Potem pa pričakujete, da bodo dokumenti v OpenOffice 100% isto prikazani kot v Officu 2003 ... |
Na Macu ne moreš uporabljati ne Office 2003 sli 2007, ker so za WIn PC-je, 2004 in 2008 so pa zaradi politike MS da ne sproducira OS X verzije Proofing Toolsov povsem neuporabni!!!
Pa pustimo to da so bolj počasni pa da se podirajo, s tem pa verjetno ne bom imel teh težav.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 16.09.2009 16:33:18 |
|
PrizeMac je napisal/a: | wildapple je napisal/a: | Saj še MS Office verzije 2003 (Win), 2004 (Mac), 2007 (Win), 2008 (Mac) ti ne garantirajo, da bo struktura dokumenta ostala ista.
Na Macu ne moreš uporabljati ne Office 2003 sli 2007, ker so za WIn PC-je, 2004 in 2008 so pa zaradi politike MS da ne sproducira OS X verzije Proofing Toolsov povsem neuporabni!!!
Pa pustimo to da so bolj počasni pa da se podirajo, s tem pa verjetno ne bom imel teh težav. |
Zakaj na Macu ne moreš uporabljati Office 2003/2007/2010? Namestiš CrossOver in program deluje. Imaš emulatorje VirtualBox, Paralells, VMWare. Imaš Bootcamp. Kaj je potem problem, če si res tako vezan na ta skupek pisarniške kode?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 16.09.2009 16:57:45 |
|
wildapple je napisal/a: | PrizeMac je napisal/a: | wildapple je napisal/a: | Saj še MS Office verzije 2003 (Win), 2004 (Mac), 2007 (Win), 2008 (Mac) ti ne garantirajo, da bo struktura dokumenta ostala ista.
Pa pustimo to da so bolj počasni pa da se podirajo, s tem pa verjetno ne bom imel teh težav. |
Zakaj na Macu ne moreš uporabljati Office 2003/2007/2010? Namestiš CrossOver in program deluje. Imaš emulatorje VirtualBox, Paralells, VMWare. Imaš Bootcamp. Kaj je potem problem, če si res tako vezan na ta skupek pisarniške kode? |
Tukaj gre za načelno, lahko rečem(š) tudi "butasto" odločitev da winsov ne bom instaliral na MB-ja, zato VirtualBox, Paralells, VMWarene pridejo v poštev.
Seveda me pa, tako kot veliko drugih uporabnikov da Office za Mac ni enakovreden tistim za PC. Žalostno je, da hitreje delujejo hitreje preko virtualizacije.
Veliko ljudi kupuje Maca zaradi izgleda, potem pa končajo na Winsih in so 90% časa na Macu na njih. pa pomožnosti spremenijo izgled tako da so okna podobna OSX, ker je bedno. itd....
CrossOver se mi zdi dober poskus izločanja Winsov na Osx, moramo pa reči, da deluje na njih omejeno število programov, med temi nedelujočimi je tudi Corel. Zato sem že pred nekaj časa prešelna Indesign, ki ni enak, ampak skupaj z photoshopom, ki ga v bistvu največ uporabljam služita mojim potrebam. Edine programa, ki jih moram stestirati na CO sta TIS in ASP slovarji, drugi baje deluje brezhibno.
Office 2007 se mi zdi totalno skropucalo, torej zadnja možnost bodo Offici 2003 preko CrossOver, če bom že moral tako delovati.
Vsaj osebo že sedaj raje uporabljam open source in tako vsaj kot uporabnik povečam njihov delež na tržišču.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 16.09.2009 17:37:33 |
|
Corel... Corel... Corel DRAW GS (graphic suite) je, kot že ime pove, sklop/zbirka programov. Ne moreš ti kar tako reči, da je CorelDRAW enak npr. InDesignu ...
Corel Draw - Adobe Illustrator
Corel Trace - Adobe Streamline oz. sedaj je od verzije CS2 ta funkcija vgrajena v Illustrator
Corel Photopaint - Adobe Photoshop
Corel Ventura (kolikor vem, se je razvoj ustavil), ki niti ni sestavni del tega paketa Corel DRAW GS, pa se lahko primerja z Adobe InDesign, čeprav je slednji prejšnjega prehitel po levi in po desni.
Nazadnje urejal/a wildapple Sre 16. Sep 2009 18:06; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |