Ali je Macbook primeren za prehod na OS X?
|
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 07.07.2009 20:01:28 Ali je Macbook primeren za prehod na OS X? |
|
Dosti imam grdih XP-jev (ki jih je itak že povozu čas 3x), Viste ki tekoče dela samo par tednov in vizualno neprivlačne sedmice (sem pač eden redkih ki se jim ne dopade debela orodna vrstica in en kup brezvezne animacije).
Na Windowsih sem že od 95-ke dalje. Sem recimo temu daleč stran od začetnika, samo imam počasi dosti tega. OS je neoptimiziran, nobene enotne programske opreme za osnovna opravila, virusi & stuff, defragmentacija, en kup trialov in (pogoste) reinštalacije.
Ne rabim neke grozlive pošasti kar se tiče strojne opreme. Rabim za študentske potrebe, ker nikoli ne veš kje bom in kako sem razmišljal o prenosniku. Doma imam še 20" NEC MultiSync 20WGX2 Pro z AS-IPS matriko na katerega bi bil prenosnik priključen večino časa. Ostalo sem mislil prodat in s študentskim delom prigarat zadosti za novega Macbook Proja 13".
Zanima pa me sledeče (predpostavim da bi ga rad uporabljal nekje 3 leta, ker nimam denarja za novega vsako leto):
http://www.mojcomp.net/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=3385&category_id=309&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=45
1) bi baterija po 3 letih zdržala še kako uro ali dve (ob nakupu se hvalijo s 7 urami)
2) obstaja kaka dobra torbica zanj (skin)? Vem da obstajajo, samo kolk so dejansk dobre in če pozna kdo kako kvalitetno?
3) zmogljiv naj bi bil zadosti za office, programiranje v Javi in C, multimedia in če bo slučajo ampak res slučajno naneslo še da bi poganjal virtualno XP-je (oz. Server 2008) če bom res rabil kaj kar sicer ne dela na OS X.
4) ali lahko brez večjega problema in tekoče poganja zadeve na resoluciji 1680x1050? Pri čemer bi bil zaslon prenosnika ugasnjen?
5) namen ga imam vzeti nasledni mesec, je že oz. ali bo gor nameščen že Snow Leopard?
6) kakšne so izkušnje tistih ki ste prešli iz Windowsov na OS X ste kej specifičnega pogrešali?
7) kakšna je kaj overall kvaliteta izdelave? Imel sem ga že v rokah, sicer navadnega Macbooka v BB, zadeva zgleda precej kompaktna, tudi sam OS vzame sapo, opažam pa kar nekaj pritožb zadnje čase glede same izdelave. Predvsem me zanima ali imajo alu macbooki tudi kake "muhe" kakršne imajo beli modeli ki čez čas prevzamejo barvo in plastika naj bi postala precej švoh in pokajoča.
 ali je sicer kaka opcija podalšanja garancije če recimo ne kupiš v trgovini ki omogoča svoje podaljšanje garancije?
9) ali omogoča Safari uvoz certifikata za e-Študenta? Ali in kako lahko dostopam do omrežja eduroam kjer je vsaj na Win-OS potrebno vpeljat neke ključe?
To je zaenkrat to. Za vsak odgovor se vam zahvaljujem. LP
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 07.07.2009 21:21:52 |
|
Skoraj na vsa tvoja vprašanja je odgovor DA, na vprašanje o izkušnjah boš videl ko boš kupil ne bo ti žal, res sem se sprva čudil kako in kaj vendar hitro si prideš gor. Support je phenomenalen že tu na forumu, da ne omenjam kje drugje.
Ko boš enkrat na macu se ti bo šele pol zdelo kak in kaj je WXP behind.
Pa veliko lepih uric.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 07.07.2009 21:27:49 Re: Ali je Macbook primeren za prehod na OS X? |
|
Žal ne znam odgovoriti na vse, ampak bolje nekaj kot nič:
1. Po forumu so frišne teme o uporabnikih, ki imajo macbooka že dve leti in je njihova baterija še vedno nad 90%, tako da tega se ti ni treba bati.
3. Da, brez problema.
4. Da, mislim da bi tudi pri prižganem ekranu macbooka na zunanjem displayu večina stvari delalo. No vsaj pri meni je tako, pa imam eno leto star MB White.
5. Definitivno ne. Snow Leopard pride šele Septembra enkrat. Upgrade bo pa samo "30$".
6. Na začetku kar nekaj stvari pogrešaš, zato včasih prav pride da imaš bootcamp in/ali virtualne mašine. Ščasoma pa se že toliko navadiš na OSX da ne rabiš čisto nič iz Win sveta. Itak pa se za vsak program najde dobra ali pa še boljša različica za Maca.
7. Plastika - po enem letu nič problemov, kljub malo bolj "grobi" uporabi.
Aluminij - sploh ne bi smelo biti problem, vsaj tako mislim.
BTW: Lepo da si se odločil za najboljši prenosnik vseh časov! 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 07.07.2009 22:49:49 |
|
Prvo kot prvo, jaz bi vzel tega: http://www.mojcomp.net/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=3384&category_id=309&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=45, saj ima slovensko tipkovnico..
Citiram: | 1) bi baterija po 3 letih zdržala še kako uro ali dve (ob nakupu se hvalijo s 7 urami) |
Moj MacBook je star 2 leti in pol, baterija mi še vedno zdrži do 4 ure - odvisno od uporabe. Tako da se ne boj, da tvoj ne bi zdržal vsaj toliko, saj ima boljšo, močnejšo baterijo.
Citiram: | 2) obstaja kaka dobra torbica zanj (skin)? Vem da obstajajo, samo kolk so dejansk dobre in če pozna kdo kako kvalitetno? |
Jaz uporabljam Case Logic neoprensko oblekco in sem zelo zadovoljen.
Citiram: | 3) zmogljiv naj bi bil zadosti za office, programiranje v Javi in C, multimedia in če bo slučajo ampak res slučajno naneslo še da bi poganjal virtualno XP-je (oz. Server 2008) če bom res rabil kaj kar sicer ne dela na OS X. |
Dovolj zmogljiv
Citiram: | 4) ali lahko brez večjega problema in tekoče poganja zadeve na resoluciji 1680x1050? Pri čemer bi bil zaslon prenosnika ugasnjen? |
Jp
Citiram: | 5) namen ga imam vzeti nasledni mesec, je že oz. ali bo gor nameščen že Snow Leopard? |
Uradni izid Snow Leoparda je šele jeseni, tako da ga žal naslednji mesec še ne bo gor.
Citiram: | 6) kakšne so izkušnje tistih ki ste prešli iz Windowsov na OS X ste kej specifičnega pogrešali? |
Pogrešam le dobro alternativo Subtitles workshopu (vsaj jaz je ne poznam) in Amebisove slovarje.. Za to imam VMware Fusion..
Citiram: | 7) kakšna je kaj overall kvaliteta izdelave? Imel sem ga že v rokah, sicer navadnega Macbooka v BB, zadeva zgleda precej kompaktna, tudi sam OS vzame sapo, opažam pa kar nekaj pritožb zadnje čase glede same izdelave. Predvsem me zanima ali imajo alu macbooki tudi kake "muhe" kakršne imajo beli modeli ki čez čas prevzamejo barvo in plastika naj bi postala precej švoh in pokajoča. |
Nimam izkušnje.. Mislim pa da je aluminij vseeno precej kvalitetnejši od plastike.
Citiram: | Cool ali je sicer kaka opcija podalšanja garancije če recimo ne kupiš v trgovini ki omogoča svoje podaljšanje garancije? |
Kadar koli v roku 1 leta lahko dokupiš Apple care in podaljšaš garancijo na 3 leta (vsaj zdi se mi da je tako  ..nisem pa 100% prepričan  )
Citiram: | 9) ali omogoča Safari uvoz certifikata za e-Študenta? Ali in kako lahko dostopam do omrežja eduroam kjer je vsaj na Win-OS potrebno vpeljat neke ključe? |
e-študent deluje bp, eduroam pa tudi naj bi.. čeprav imajo na našem faksu vsi probleme z njim
lp
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 08.07.2009 01:34:21 Re: Ali je Macbook primeren za prehod na OS X? |
|
Ma73j je napisal/a: | 6) kakšne so izkušnje tistih ki ste prešli iz Windowsov na OS X ste kej specifičnega pogrešali? |
Poslovna spletna banka ne dela (razen za eno banko pogojno), Amebis slovarji, ..., vendar imaš Wine, Parallels, VMWare, ... Glede na to, da bi rad programiral v C-ju: MS Visual Studia ravno ne boš mogel poganjat, ampak sam C ni problem.
Citiram: | 8) ali je sicer kaka opcija podalšanja garancije če recimo ne kupiš v trgovini ki omogoča svoje podaljšanje garancije? |
AppleCare je (z razlogom) drag kot žafran in ne vem, ali se ga lahko kupi v tujini "naknadno". Zavarovalnice ponujajo razna zavarovanja (pozanimaj se, preden kupiš). Ampak tako pri EPL-ju kot pri BigBang-u sem videla ugodne ponudbe podaljšanja garancije. Npr. "Se zgodi" garancija krije tako defekte kot nenamerne poškodbe do šestih let od nakupa. V šestih letih se ti bo prej ali slej nekaj pokvarilo ... Nenavadno se mi zdi, da je cena zavarovanja enaka za televizor, ki dela dve uri na dan in se ga ne premakne z mesta, in za prenosnik, ki dela 8 ur na dan ali več, in se ga dnevno transportira z ene lokacije na drugo.
Citiram: | 9) ali omogoča Safari uvoz certifikata za e-Študenta? Ali in kako lahko dostopam do omrežja eduroam kjer je vsaj na Win-OS potrebno vpeljat neke ključe? |
Problem safarija so izvozi, ne uvozi. Jaz sem enkrat uvozila certifikat in ga nisem mogla več izvozit v drug brskalnik.
PS: pa saj z Eduroamom so težave tudi z ostalimi prenosniki :)
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 08.07.2009 06:07:34 |
|
Dobra politika je tole, je 70€ dražji pa še 2GB rama manj za slovensko tipkovnico.
Grem danes še malo v BB  se še oglasm predvidevam da bom mel še kak vprašanje. LP [/quote]
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ruše |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 08.07.2009 07:06:48 |
|
jaz sem z nakupom maca zadovoljen (macbook white)
ti kar priporočam
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 08.07.2009 07:28:21 |
|
Ma73j je napisal/a: | Dobra politika je tole, je 70€ dražji pa še 2GB rama manj za slovensko tipkovnico.
Grem danes še malo v BB se še oglasm predvidevam da bom mel še kak vprašanje. LP |
[/quote]
Pa js mislm da so se zmotil in da dobiš 4GB rama not tudi pri modelu s SLO tipkovnico..
Drugače pa imaš v Grazu ta računalnik s SLO tipkovnico za 1399€ http://shop.m-store.at/mac/macbook-pro/macbook-pro-2-53ghz-4gb-250gb-sd-13-slovenian-keyboard.html
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 08.07.2009 07:36:58 |
|
Citiram: | Pogrešam le dobro alternativo Subtitles workshopu (vsaj jaz je ne poznam) in Amebisove slovarje.. Za to imam VMware Fusion.. |
A si našel mogoče Jubler (za podnapise)? Ne vem koliko je napreden v primerjavi z SW, ampak meni zadostuje.
A ti slovarji ne bi recimo delali pod kakšnim CrossOver OS X? Tako bi malce prišparal na placu, če res rabiš Fusiona samo za slovarje.
lp
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 08.07.2009 07:56:15 Re: Ali je Macbook primeren za prehod na OS X? |
|
Ma73j je napisal/a: | 6) kakšne so izkušnje tistih ki ste prešli iz Windowsov na OS X ste kej specifičnega pogrešali? |
Jaz ti bom odgovoril samo na to eno točko.
Ogromno stvari je, kateri človeka včasih spravijo prav v obup, predvsem pa delujejo po čisto drugi logiki ter niso tako samoumevni, kot v Windows ali Linux.
Finder je najslabši del samega MacOS-a.
Rabiš kar nekaj dodatkov, da postane resnično uporaben, npr. Default Folder X, pa še kak programček, podoben raziskovalcu oz. točneje Total Commanderju (npr. PathFinder, ForkLift).
Povečevanje oken. Ta del je katastrofa... Okno ne moreš zgrabiti kar vsepovsod, ampak le na spodnji strani.
Če to primerjam z recimo Windows (sploh z Windows 7, ki ima novo, zanimivo razporeditev oken - glej spodnjo sliko), ali pa sploh z Linuxom (namizna okolja Gnome in KDE), kjer lahko okna raztegneš v vse smeri, pa je Finder upravljalnik oken videti kot brezzvezni eksperiment.
Povezava: Video
Edina svetla točka pri Finderju je, da če klikneš na sredinski "+" gumb, ti Finder poveča/pomanjša okno do te mere, da se prikaže vsebina okna oz. da postanejo ikone na desni strani (privzeto, kjer so locirane ikone diskov/particij/izmenljivih medijev) vidne.
ZDAJ PA ŠE NEKAJ DRUGEGA:
Finder ima kar nekaj banalnih "malenkosti" (oz. predvsem nerešenih zadev), katere si enostavno ne moreš razložiti, zakaj ne deluje, primer je manjkajoča funkcija "merge" (nekateri programi, npr. Forklift imajo na srečo to možnost; ali pa kakšni drugi namenski programi, tudi kakšen dodatek, ki je na voljo v XCode paketu).
Zato pazi, da ne boš pri prepisu ene mape z drugo (ki ima isto ime) v prvotni mapi izgubil podatke. Sicer se to lahko naredi v Terminalu, ampak kako boš to razložil neukim in klikajočim uporabnikom? Predvsem, če prihajajo iz okolja, kjer je to samoumevno in logično rešeno? Apple iz meni neznanega razloga ne more rešiti takšne banalnosti.
To govorim iz lastnih, grenkih izkušenj. Čeprav sam osebno Macintosh računalnike uporabljam že več kot 15 let.
Nič se ne ve, če bo to rešeno v Snow Leopard.
Po tolkih letih so uspeli le dodati funkcijo, da lahko datoteko iz koša vrneš na izvirno mesto... 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 08.07.2009 09:49:33 |
|
najdejo se tudi posamezniki, ki ne vedo zakaj so si kupili Maca in so potem razočarani. Jest imam Mace malo več kot 3 mesce in sem še vedno navdušen, na vsak toliko časa odkrijem kaj novega kar me razveseli, delo z Macom je pa neprimerno boljše. V vsem tem času si nisem naložil Winsov, ker se mi jih enostavno ne da  Ko bom kupil Time Capsule bo pa zadeva sploh perfektna
Z in Y sta zamenjana in sicer sta postavljena tako kot na angleških tipkah. Na začetku sem se motil, ko sem tipkal na Macu, sedaj sem se pa že toliko navadil na MAca, da črki mešam na PCju 
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Kranj |
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 08.07.2009 09:53:56 |
|
js sm si jih na macbooku kr zamenou.. sam če boš to delou moreš pazt ker je ogrodje a kva ful krhko pa lah kuj polomš 
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 08.07.2009 10:42:16 |
|
Ma73j je napisal/a: | http://www.mojcomp.net/index.php?page=shop.product_details&flypage=shop.flypage&product_id=3385&category_id=309&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=45 |
Glede rama mislim, da je pomoto. 13.3" Pro z 2.53GHz je drugače povsod z 4GB.
Ma73j je napisal/a: | 2) obstaja kaka dobra torbica zanj (skin)? Vem da obstajajo, samo kolk so dejansk dobre in če pozna kdo kako kvalitetno? |
Uporabljam Tucano Second Skin in sem zelo zadovoljen. Mac ostaja (zaenkrat) še brez praske  .
Modele si lahko ogledaš tukaj.
Ma73j je napisal/a: | 9) ali omogoča Safari uvoz certifikata za e-Študenta? Ali in kako lahko dostopam do omrežja eduroam kjer je vsaj na Win-OS potrebno vpeljat neke ključe? |
Vse kar je potrebno pri eduroam-u je, da vneseš nastavitve (navodila so na strani eduroam.si). Drugače pa oboje deluje brez probema.
mte je napisal/a: | A ti slovarji ne bi recimo delali pod kakšnim CrossOver OS X? Tako bi malce prišparal na placu, če res rabiš Fusiona samo za slovarje. |
Pod CrossOver ne delujejo ČŽŠ-ji (vsaj pri verziji 7.1.0 niso).
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 08.07.2009 11:38:28 |
|
sm lastnik mb 7 mesecev, in čeprav je (bilo) moje bančno stanje ob nakupu mb-ja zelo ... porazno (kar je še kar  ), mi niti malo ni žal da sem ga kupil. Je res dražji od konkurence, ampak tukaj ti ni treba skrbet kdaj ti bo računalnik freeznu al pa da boš res non stop na faksu iskal štrom, ker ti baterija zdrži dovolj dolgo (sploh pa pri ta novih, ti zdrži kar 7 ur, ki pa ti bo ob primerni skrbi tudi po 3 letih še zdržala vsaj ene 5-6 ure). Glede kvalitete, si lahko brez skrbi, ker so delani dokaj bulet-proof, je pa res, da če ga boš glih po tleh metov, ne bo ravno delov blesteče  . Če boš vzel MBP 13', boš lahko brez problemov uporabljal ze vse tiste stvari, ki si jih napisal (sam imam navadnega mb in mi vse dela brezhibno, ta novi imajo pa itak boljši hardwer)
Na tipkovnico se boš navadu zelo hitro, na operacijski sistem pa se neboš zgolj navadu, ampak ga boš preprosto vzljubu.
Sam imam drugače skin od Tucano, ki ga lahko kupiš v vsaki računalniški trgovini, jest mislm da sm ga v BB in sem dal zanjo okoli 20 eurov.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 08.07.2009 12:16:40 |
|
Amebisovi slovarji delajo čist vredu preko Darwine-a.
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 08.07.2009 15:57:26 |
|
@opeter Dvomim, da je Raziskovalec vsem samoumeven. Mogoče je to zaradi tega, ker ga je večina od nas uporabljala najprej. Mislim, da je bolj stvar okusa.
Aja, tisti Finder bug, pri prepisu podatkov. A to bi se zgodilo, če bi mapo TEST povlekel na mapo TEST na neki drugi lokaciji in bi se mi vsebina prve mape izgubila? Ker če jaz to naredim na mojem Macu, se nič ne zgodi... Pač druga mapa TEST se prestavi v prvo mapo TEST, njena vsebina pa je še tam...
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 08.07.2009 16:11:20 |
|
Hvala vsem da ste se potrudili in pokomentirali vaše stališče in izkušnje.
Tisto glede Finderja je pomoje kaplja v morje v primerjavi s seznamom ki bi ga jaz sestavil za Windowse.
Sicer sem bil pa danes v iStajlu, zlo v redu prodajalec, edin kar še vedno ne vem je kakšne so alternative za Eclipse in/ali Netbeans.
Zanima me še če imam LCD in gor priklopim MBP ali mi ozadje na namizju razvleče? Recimo imam sliko ki jo dam za ozadje recimo resolucije 1200x800 in ko priklopim na LCD večje resolucije bi se ta slika najbrš razvlekla in postala meglena/nejasna, ali lahko kako nastavim da mi preklopi na LCDju tudi na ozadje resolucije 1680x1050?
Tam je šlo za napako na strani mojcomp in ima res 4GB rama in ne 2GB. Pozna mogoče kdo kako trgovino kjer je ugodna cena, se da ta model dobavit in nudijo podaljšanje garancije?
Sicer bi takoj vzel v iStajlu, kjer imam 5% študentski popust, tak da me pride 1400€ z SI tipkovnico, samo nimajo podaljšanja garancije. FMC ima kolega slabe izkušnje ker so ga zejebaval zarad neke malenkosti in ni mogel vrnit ipoda. BB pa nabavlja samo tapocen modele.
Zdaj moram samo še sam sebe prepričat da tista mala 13'' alu škatlica nadomesti moj ogromen namizni računalnik. Težka

|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 08.07.2009 16:18:54 |
|
Če daš monitor v extended mode ne bo nič popačilo, če daš mirror mode pa bo, če zaslona nista enakih razmerij. Isto kot na WIN.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 08.07.2009 16:22:49 |
|
A se tukaj lahko kaj pove čez apple?
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 08.07.2009 17:45:50 |
|
Ja, če maš kej za kšno stvar, valda.
Jest teh izkušenj še nimam (hvala bogu). 
|
 |