Jabuk
Se iMac pregreva zaradi pokvarjenega senzorja za temepraturo
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 25.05.2009 15:34:48
Se iMac pregreva zaradi pokvarjenega senzorja za temepraturo
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Pozdravljeni,
že pred časom sem pisal na forumu, ker sem imel težaza z iMacom. in sicer, če je bil prižgan nekaj časa oz. sem ga dodatno še bolj obremenil se mi je dogajalo, da so se na ekrano začele prikazovati črte, deli zaslona so se obarvali v bolj roza odtenek.
Na servisu nikoli niso ničesar odkliri. Sedaj pa sem prišel do ugotovitve, da če snamem spredno stran okvirja, iMaz deluje povsem BP. Ves čas se mi je dozdevalo da je težava v temperaturi.
Pri bolj podrobnem opazovanju računalnika pa sem ugotovil, da se moj ventilator nikoli ne zavrtti preko 1002/rpm. Vedno niha nekje med 996-1002, prav tako pa nikoli ne zazna temperature višje od 50C. Kljub temu, da sem ga sedaj recimo 20 min obremenjeval na CPU 94%.
Ali je kdo že imel podobno težavo?
Je normalno, da se nikoli ne segreje preko 50C. Čudno se mi namreč zdi, ko pa MBP in MB Air pri taki obremenitvi takoj dosežejo 70C+ in potem vklopijo ventilator na 6000rpm.

[img][/img]
Jablanator

Jablanator

Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 25.05.2009 18:24:14
Mogoče si lahko - na žalost ročno - pomagaš s SMCfanControl: http://www.eidac.de/. Nisem prepričan, če podpira iMaca, ampak na macbooku deluje super; v orodni vrstici kaže temperaturo in število obratov ventilatorja, ki jih lahko ročno zvišaš.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 25.05.2009 19:54:15
Njalepša hvala za ta program. Ta je dokazal točno tok, kar sem sam domneval. Očitno senzor temperature sporoča povsem napačne podatke in zato računalnik ne poveča števila obratov na ventilatorju. Sedaj sem obrate nastavil na 3000/RPM in dodobra obremenil računalnik na okoli 80%. Dela brezhibno in ne riše nobenih črt na ekranu kot jih je ponavadi, kadar se je pregreval. Tudi okvir računalnika je sedaj hladen oz malenkost topel, prej pa je bil vroč kot pes.
Zanimivo je tudi, da je prej skozi režo na hrbtišču čisto na vrhu zgolj rahlo pihal zrak, ki pa je bil vroč, sedaj pa je veter močnejši in hladnejši.

Imam pa vprašanje, ali je možno kako dostopati do senzorja temperature CPU A, da pogledam, če je morda kakšna žička iztaknjena, oz. ali je kje kaj pritisnjeno gor. Podvprašanje... Je takšen senzor sploh moč menjati, v kolikor je pokvarjen, ali terja novo matično?
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 25.05.2009 22:00:06
kateri model imaca imaš? teh žičk od senzorjev je veliko, najboljše da pelješ na servis ... imam pa servisni manual za iMaca do različice ; 20-inch Mid 2007

Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 25.05.2009 22:20:30
Hvala za vso pomoč. S tistim programom sem CPU fan nastavil na 2300/rpm, ter ODD na 2200/rpm. Računalnik je že cel večer obremenjen na 90%+ in se nič ne pregreva. Vse deluje odlično.

V kratkem bom računalnik odnesel na servis, naj pregledajo vse senzorje temperature in jih po možnosti zamenjajo. Upam da bodo odkrili napako in zamenjali senzor, v kolikor je to napaka. Upam samo da ni to intergrerano na kak način v matično.

V tem primeru, bom pač imel ročno nastavljene hitrosti ventilatorjev.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 25.05.2009 22:31:01
Ti kar odpelji iMaca na servis, ker to ni običajno, kar se tebi dogaja. Sicer problem rešiš s smcfancontrol, vendar to ni ok.

Tudi ko/če popravijo iMaca, pa še naprej uporabljaj smcfancontrol.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 26.05.2009 10:01:08
Malce kolebam, če bi sedaj nesel računalnik na servis, ker je izven garancije in se sprašujem ali je vredno plačati 40eur, da ga pregledajo in da mi potem sporočijo da potrebujem novo matično, ker je ta senzor gotovo nekje na matični intergreran.

Ali slučajno kdo ve, ali je možno ta senzor enostavno menjat? Ker potem bi ga pa gotovo nesel na servis.

V kolikor bi mi to popravili na servisu in bi spet vse delalo normalno, ne vidim več razloga da bi uporabljal smcfancontrol.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 26.05.2009 17:49:42
Ja, je razlog: recimo ko delaš kaj GPU zahtevnega, je to zelo v redu. Jaz imam recimo v smcfancontrol poseben profil za igre. Zelo zniža temperature GPUja pa PSUja.

Nimaš kaj izgubiti: riskiraš 40 EUR, pa potem veš, če je vse OK. Če ni, potem itak moraš kaj zamenjati; v kolikor je strošek popravila zelo velik, se ti pa splača razmisliti, da kupiš novega, ki je pod garancijo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 26.05.2009 19:31:38
Sem imel enako težavo, pa sem bil prepričan, da je kriva grafika.
Tudi jaz sem namestil smcFanControl, ročno nastavil hitrost ventilatorja na CPU na 1500 vrt./min. Sedaj mi ne dela več črt in ne zmrzuje! iStatPro mi je prej kazal le 1000 vrt./min a mi je zmrzoval... Koliko vrt./min priporočate za HDD in ODD?
Edino kar me moti sedaj je glasnost ventilatorja, ki je kar veliko višja kot prej...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 26.05.2009 19:53:11
Jaz imam 1500/1700/700 (CPU/HDD/OD) pa ni moteče. Imam pa early 2008 model iMaca 2.8 z GF 8800GS.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani