Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Kateri OS za web strežnik
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Kamnik
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 18.03.2009 20:25:08
Kateri OS za web strežnik
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
No, imam en "star" PC in izkoristil bi ga za web, mail, ftp, mrežni... strežnik. Prva ideja (beri: želja) je bila, da bi to postavil na nekem Mac Mini-ju z Leopard Serverjem, ampak... recesija Sad ... projekt prestavljen!
Torej gostil bi ene 4-5 domen, ftp, mail... ampak ker sem totalen teleban me zanima kateri OS mi priporočate, da bi bila zadeva čim bolj enostavna za postavit (nekater pravijo Win2003 server, drugi Fedora...).
Sigurno ste tu mojstri, ki imate kakšen strežnik... kaj bi vi priporočali telebanu?

Hvala za nasvete!

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: blizu
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 18.03.2009 20:44:14
Živjo,

naš administrator bi predlagal Debian ali CentOS. Tudi Fedora je ok ... to so linux distribucije. Če boš vztrajal na Windows, imam Windows Web Server 2008, neregistriran 32 in 64 bit, nerabljen. Ga dam ugodno Smile

Drugač pa, če boš postavljal sam ... si izberi eno linux distribucijo in nato naloži Plesk ali cPanel, ki je free. To so nadzorne plošče, user friendly, za upravljanje z domenami.

lp
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 18.03.2009 20:51:43
Hm, ja za Fedoro sem dobil dobra step by step navodila... ampak jaz sem trot glede teh terminalskih del... mislim, ne vem kako recimo potrdim (če je sploh potrebno), ko recimo dodam IP...

... ma ja.

Kaj pa pomeni ugodno... sem namreč že na začetku napisal, da me recesija j**e... drugače mi rabljem Mac Mini in Leopard Server...

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 18.03.2009 21:03:35
Takole sem si zamislil: http://www.bolha.com/oglas382762700/operacijski-sistemi-windows-web-server-2008

Če bi te res zanimalo, se zmeniva za nekaj popusta Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Trebnje
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 18.03.2009 21:58:37
Leopard server - kolikor sem gledal ni ravno najbolj primeren za web hosting strežnike.

Star PC (ne tlačit gor nek win server ker je shi....) pa kakorkoli obrneš... Wink več problemov z njim kakor delovanja.

Tudi linux distribucije ni vsaka dobra za vsak pc.

To to kar si naštel CentOS ali Debian oz. Ubuntu Server. Če hočeš novejše programje potem Ubuntu. Če želiš starejše vendar neštetokrat preverjeno in stabilno programje potem CentOS oz. Debian.

@Torej gostil bi ene 4-5 domen, ftp, mail... ampak ker sem totalen teleban me zanima kateri OS
Upam da bo tole bolj za hobi / zabavo / učenje kakor pa kaj resnega ker imaš zaenkrat glede na napisano premalo znanja za kaj bolj resnega .... Za domene rabiš DNS strežnik, za DNS strežnik rabiš imeti najmanj statična 2 IP-ja ... itd.... je veliko o tem na netu napisanega vendar si boš res moral vzeti čas. Ni tako preprosto kot se morda sliši.

@muse - Plesk ali cPanel, ki je free
Ne pisati napačnih podatkov nobena od teh dveh nadzornih plošč ni Free! So pa definitivo user friendly osebno preferiram Cpanel ki omogoča bistveno več kot Plesk in se odlično ujame z CentOS (RedHat).

Glede cene Win$-ev pa rajše za tak denar kupim en malo starejši (letno dve) PC Wink pa mi verjetno še ostane za ram pa disk Razz
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 18.03.2009 22:21:32
Koliko star PC imaš dejansko?

Na svojem home serverju (Intel Celeron 1.3GHz, 2GB DDR2 ram (dela lepo tudi s 512MB)) imam naložene Win2003 server in sem zelo zadovoljen, odzivnost tudi zelo dobra.

Služi mi pa kot Apache http server, filezilla server (ftp), file strežnik za LAN, printer server in counter strike 1.6 server. V 2h letih še nisem imel problemov s performansami.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 18.03.2009 22:29:50
Ja, ja vse je bolj za lastno potrebo... PC pa je star... kaj pa vem AMD Athlon 2500+, če se ne motim ene 512 RAM-a...

Ma bom še razmislil... še sedaj pa ne vem kateri OS (no verjetno bo Linux) je najbolj enostaven za poštimat?

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 18.03.2009 22:32:36
če si začetnik v linux okolju potem ti ga ne priporočam, ker je za konfiguracijo kar zapleten če ne veš kaj delaš in kje naj iščeš.

Sicer pa nekje je treba začet.

Če si pa hočeš prišparat muke in se ti ne da ukvarjat s tem ti pa toplo priporočam Win2003 server.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 18.03.2009 22:42:23
imamo je napisal/a:

@muse - Plesk ali cPanel, ki je free
Ne pisati napačnih podatkov nobena od teh dveh nadzornih plošč ni Free! So pa definitivo user friendly osebno preferiram Cpanel ki omogoča bistveno več kot Plesk in se odlično ujame z CentOS (RedHat).

Plesk vem, da ni free, mislil sem za cPanel. Hmm, ko sem kupoval prvi Plesk, 4 leta nazaj imam v spominu, da je bil cPanel free. Če se je to spremenilo ... ups, hehe.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 18.03.2009 22:42:47
alenbec je napisal/a:
če si začetnik v linux okolju potem ti ga ne priporočam, ker je za konfiguracijo kar zapleten če ne veš kaj delaš in kje naj iščeš.

Sicer pa nekje je treba začet.

Če si pa hočeš prišparat muke in se ti ne da ukvarjat s tem ti pa toplo priporočam Win2003 server.

Hmm, ja 2003...

Ma bom že nekaj našel.

Hvala.

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 19.03.2009 00:04:15
Gostoval bos 5 domen.
Za email rabis antivir, antispam.
Winsi ti takoj odpadejo, ker bos tezko nasel kaj spodobneega za free.
Tudi raid bos tezko postavil, in bo slabo deloval.
Torej ti ostane samo linux.

Linux bos postavil in ti bo vse delovalo.
Ker ti bo delovalo leto dve tri, bos moral imeti v raidu.
Torej prvo to postavi.
In nauci se prvo , kako nadomestiti pokvarjeni disk.
To prvo.

Drugo, kot email service postavi tako antivir kot antispam.

Ko bos prisel preko prve in druge tocke si na konju.
Potem ti nic vec ne bo tezko.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 19.03.2009 00:19:39
hMail server ponuja vse to in je free. Podpora za antivirus in antispam je tudi notri + podpira več domen hkrati.

Meni deluje bp, imam pa registriranih ene par accountov na eni domeni, ki se po večini povezujejo prek IMAP protokolola. Ima še nekaj extra možnosti, ki jih pa ne bi našteval.

Glavno je, da je zanesljiv. Meni še ni odpovedal.

Več domen se v apacheju skonfigurira brez problema tako na windowsih kot na linuxu.

Predvidevam, da njegova mašina ne podpira raida, sam se pa ne bi rad spuščal v večje stroške, je čisto dovolj, da si "šedulira" backup podatkovnih baz, weba in ostalih nujno potrebnih fajlov na drugi disk oziroma drug računalnik bodisi v LAN-u ali na kak oddaljen ftp ipd.

Glede na to, da z linuxom nima predhodnih izkušenj mu uporabe tega kot server ne priporočam (postavitev sambe za share na lanu je lahko problematična, šeranje printerjev in podobnih zadev na ostale PC-je na LANU ipd..).
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 19.03.2009 06:50:16
Ja, nekateri za Win, drugi za Linux... ?

Karkoli gledam po netu izgleda precej enostavno kot npr...
http://www.howtoforge.com/perfect-server-fedora-10

ali pa

http://www.windowsnetworking.com/articles_tutorials/Web-Sites-Windows-2003.html

Kaj pa, če na nekih XP-jih naštimam WAMP ali kaj podobnega?
Če imam v tem PC-ju dva diska ali nekako lahko poštimam RAID?

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 20.03.2009 12:44:18
Za server sigurno Debian in to sedaj Lenny...jaz imam še Etch pa dela TOP. Potem si pa lahko naložiš še ISP Config gor pa si zmagu glede gostovanja...

http://www.howtoforge.com/perfect-server-debian-lenny-ispconfig3

Lp,
s
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 20.03.2009 12:48:00
kako se pa kaj za take zadeve obnese xserve?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 20.03.2009 13:24:03
Meni se zdi xserve kar dobra zadeva... kar sem lahko prebral. No kot sem rekel, sam sem hotel probat Leopard Server na kakšnem Mac Mini-ju, ampak je recesija in je projekt prestavljen oz. premaknjen na PC z neko Linux rešitvijo...

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 20.03.2009 13:28:17
Kako mislis nastaviti RAID pod windowsi?
Pa kako mislis imeti antivir in antispam?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 20.03.2009 14:01:08
@eno_ime: ne, nisem mislil pod Winsi ampak na Linux-u. Stvar je v tem, da če mi gre falit disk bi imel v polje RAID1 drugi disk (imam v predalu še en isti prazen HDD). Zanimalo me je, kako bi to v Linux-u naredil.
Zakaj pa bi na Linux strežniku antivirus?

@scratintosh: hmm, ta Debian Lenny mi je tudi zanimiv (saj je zadeva pri vseh podobna, če si ogledaš Fedoro, Ubuntu...). Nekaj pa me zanima, po navodilih, ki si jih poslal... na tretji strani navodil, ko se postavljajo vprašanja (9. točka: Install Postfix, Courier, Saslauthd, MySQL, phpMyAdmin, rkhunter, binutils) a je navodilo ali odgovor <--yourrootsqlpassword kakšna fora, da moram to napisat ali napišemo dejansko naše geslo (čudno mi je ker je napisano z eno besedo), pa odgovor Internet Site(?) a je to dejansko odgovor... pa odgovor Ok(!) na zadnje vprašanje... a dejansko Linux prepozna take ukaze?

Jabuk Staff

Jabuk Staff

Ni navedeno

Prispevek: #19   Objavljeno 20.03.2009 14:26:46
Moj glas gre tule tudi za debian. Predvsem zaradi apt repositorija, ki ti res olajsa delo. Nekaj podobnega ima tudi Gentoo, ki pa je uporabniku manj prijazen od debiana, ima pa boljsi online support.

Jaz s Fedoro nisem imel nikoli dobrih izkusenj (sicer subjektivno ampak ok). Zadeva je za sistem ze kot osnovni install hudo obremenilna. Sicer pa je za streznik bolje kar terminal, brez GUI. Ker tudi vsa pomoc, ki jo bos nasel na internetu bo v obliki komand za copy paste v terminal.

Tako da moj glas:
- debian terminal Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 20.03.2009 23:10:24
@scratintosh: Ja, snel sem Debian in začel inštalacijo po navodilih, ki si jih objavil v linku ampak:
1) pri inštaliranju SSH serverja, mi noče povezat na ftp.si.debian.org...? Npr. vim nox je brez težav naštimal.Tudi pri ostalih zadevah, ki jih hočem inštalirat mi napiše najprej:
0% Connecting to ftp.si.debian.org
potem pa Err http://ftp.si.debian.org lenny/main libio-compress-base-perl 2.012-1 (npr.) in nato pod tem pa še Temporary failure resolving 'ftp.si.debian.org' ... in to dela še in še in še in še... za vsako zadevo, ki jo hočem inštalirat (8. točka navodil)!!!
2) ko poštimam network (točka 6 v navodilih) ne vem kako "shranim"... probal sem ctrl+x a mi na dnu ekrana napiše -- ˆX mode(ˆ]ˆDˆEˆFˆIˆKˆLˆNˆOˆPsˆUˆVˆY)

V naprej se zahvaljujem za kakršnokoli pomoč,
Matej

Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani