Kako trajno izbrisati podatke iz OS Windows? | |||||
Odločam se za prodajo svojega PC-ja in nakupa iMaca. Ampak se bojim, da bi kdo lahko prišel do mojih datotek, ki sem jih izbrisal oz. dal v koš in tega izpraznil. Zanima me, ali se da kako za vse večne čase izbrisati podatke z računalnika brez da bi pri tem uporabili kladivo ipd. in zdrobili trdi disk? |
|||||
![]() |
|||||
http://slo-tech.com/clanki/09002/ Obstajajo tudi specifična komercialna orodja, razni "Wipe"-erji, za izbris podatkov. Kako uspešni naj bi bili, pa žal ne vem. |
|||||
![]() |
|||||
Če zares hočeš za zmeraj izbisati vse podatke potem lahk nardiš low level format. Obstaja kar nekaj orodij. Svar je taka : če samo izbrišeš in izprazniš kos je mogoče do podatkov v kratkem času. Če po brisanju skopiraš na hard disk recimo velik filmov tako da bo disk poln in jih potem izbrišeš, onih prvih datotek ne moreš več odkriti. Če bi jest prodajal comp z recimo tajnimi dokumenti bi se odločil med dvema variantama. 1. Zamenjal bi hard disk in ponovno naložil windowse. Stari disk ti ostane doma. 2. Najprej bi z diska pobrisal vse pomembne podatke. Z CCleanerjem bi očistil računalnik. Potem bi na disk skopiral toliko filmov, da bi bil le ta poln in jih nato izbrisal. Če disk prepišeš z novimi datotekami se starjših ne vidi več. Potem lahko naložiš File Scavenger in z njim preveriš kaj se da na tvojem disku vse dobit. Je zelo enostaven in učinkovit (uporabljajo ga tudi poredneži) |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Tole zgleda ok. Nardi pa ravno to, kar sm napisal zgoraj. Parkrat zapiše in pobriše podatke tako, da se ne vidi kaj je blo prej spodaj. |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |