Problem z RAM-om?
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 01.02.2009 21:51:07 Problem z RAM-om? |
|
Imam dober mesec star MacBook Pro Penryn 2.5 Ghz. Drugi dan po prejetju prenosnika sem zamenjal že priloženi RAM s Kingstonovim 2x2 GB, a do sedaj nisem bil čisto zadovoljen z njim.
1. Še isti dan, ko sem zamenjal RAM, sem poskusil iWork '08. Zagnal sem ga in nato najprej hotel poskusiti s tisto uvodno predstavitvijo, ki ti razloži kaj je kaj. Ko sem kliknil na to predstavitev, se je odprl siv ekran z Apple logotom (nekoliko je spominjalo na tisto, ko zaženeš ppt predstavitev in se tako odpre slide, le da je tokrat bila iWorkova zadeva) in potem je zmrznil ekran. Po tem dogodku sem ploščici RAM-a zamenjal - spodnjo sem dal zgoraj in obratno ter potem zagnal Apple Hardware Test - kratkega in daljšega. Ni bilo sledu o kakšni napaki.
2. Ravno včeraj se mi je 2x zgodilo, da ekran zmrznil za kakšnih 10 sek, nato pa je bilo vse normalno. Imel sem vklopljen iTunes, MSN, Firefox in morda še kakšno malenkost.
2.1. Zgodilo pa se je tako, da se je zaslišal zvok, ki naznanja, da si prejel MSN sporocilo, nato pa sem kliknil oranžni (-) na Firefoxu, pač da bi ga minimiziral. Ravno preden je skočil na dock (saj veste, popačena zavita kača, ki nastane iz zadev, ko klikneš minusek in se tako minimizirajo na dock) in namesto, da bi zadeva izginila na dock, je zmrznila nad dockom (v zviti obliki, tisti, preden dokončno pride na dock). V trenutku, ko je zadeva zmrznila (kakšnih 10 sek), sem lahko premikal le miško, a nič ni delovalo. Kamor koli sem kliknil, ni bilo nič. Potem čez tistih 10 sek pa je ves potekalo naprej, kot da se ni nič zgodilo.
2.2. Istega dne proti večeru se mi je podobna zadeva ponovila, le da je tokrat hitreje minila. Opazil sem tudi, da če sem miško potegnil na vrh, je tisti del ekrana, kamor si premaknil miško, "izbrisalo" kar je bilo pod miško. Saj veste, kaj mislim?
3. Včasih, če odprem več zavihkov s stranmi, kjer se mora veliko stvari naloudati, se pojavi tista barvna vrteča se žogica za nekaj sekund. Ali je to normalno?
Pa še to: ravno danes sem opravil še MemTest 4.21 in ni poročal o nobenih problemih z RAM-om.
Nekateri so mi predlagali, da bi s Time Machinom naredil backup in na novo inštaliral Leoparda, da lahko, da je kriv OS sam (verzija 10.5.6. naj bi povzročala kar nekaj uporabnikom težave), a ne vem kaj pravzaprav naj naredim?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 01.02.2009 21:56:28 Re: Problem z RAM-om? |
|
boris42 je napisal/a: | real001 je napisal/a: | Pa še to: ravno danes sem opravil še MemTest 4.21 in ni poročal o nobenih problemih z RAM-om. |
MemTest ne da zadovoljivih rezultatov. Bootaj iz instalacijskega diska v Hardware test modusu (drži D pri startu) in daj extensive test. Če ta javi, da je vse okej, je (tudi) z RAMom vse okej in je treba razmisliti o reinstall sistemu, sicer pa zamenjan okvarjen modul.
LP,
Boris Herman |
Ja, saj to sem naredil - z instalacijskega diska in držal D takrat pred enim mesecem. Kot sem napisal, sem dal tako krajši kot tudi daljši (extensive) test in ni pokazal ničesar...
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 01.02.2009 22:33:46 |
|
Ma 10.5.6 je en pis-of-šit... če ne bo kmalu popravka in bom imel kaj preveč časa bom 10.5.5 nazaj naložil. Takrat ni bilo takih problemov, kot jih zdaj programi serjejo. 
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 01.02.2009 23:05:52 |
|
blaster je napisal/a: | Ma 10.5.6 je en pis-of-šit... če ne bo kmalu popravka in bom imel kaj preveč časa bom 10.5.5 nazaj naložil. Takrat ni bilo takih problemov, kot jih zdaj programi serjejo.  |
kaj na primer pa se ti dogaja?
|
 |
Jabuk Staff
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 02.02.2009 01:21:10 Re: Problem z RAM-om? |
|
boris42 je napisal/a: |
MemTest ne da zadovoljivih rezultatov. Bootaj iz instalacijskega diska v Hardware test modusu (drži D pri startu) in daj extensive test. Če ta javi, da je vse okej, je (tudi) z RAMom vse okej in je treba razmisliti o reinstall sistemu, sicer pa zamenjan okvarjen modul.
LP,
Boris Herman |
Extensive test tut ni zanesljiv, ker sem imel primer, ko ni javl nobene napake in po reinstallu je bilo se vedno isto. Vcasih je ram zanic in racunalnik tega ne pogrunta.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 02.02.2009 14:14:38 |
|
Kaj mi potem svetujete?
|
 |
Jabukspešl
Kraj: delta quadrant of the galaxy |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 02.02.2009 14:20:52 |
|
blaster je napisal/a: | Ma 10.5.6 je en pis-of-šit... če ne bo kmalu popravka in bom imel kaj preveč časa bom 10.5.5 nazaj naložil. Takrat ni bilo takih problemov, kot jih zdaj programi serjejo.  |
hehe,zato pa sem jaz še na Tigru 
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 02.02.2009 14:26:11 |
|
In zakaj ne probaš s staimi, originalnimi palčkami probat?
Če takrat ne bo napak, lahko eno palčko zamenjaš in ponovno probaš, če pride do težav veš, da imaš zanič RAM palčko.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 02.02.2009 14:41:22 |
|
we_are_the_borg je napisal/a: | blaster je napisal/a: | Ma 10.5.6 je en pis-of-šit... če ne bo kmalu popravka in bom imel kaj preveč časa bom 10.5.5 nazaj naložil. Takrat ni bilo takih problemov, kot jih zdaj programi serjejo.  |
hehe,zato pa sem jaz še na Tigru  |
OMG.
-J
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 02.02.2009 14:45:36 |
|
AndyK je napisal/a: | In zakaj ne probaš s staimi, originalnimi palčkami probat?
Če takrat ne bo napak, lahko eno palčko zamenjaš in ponovno probaš, če pride do težav veš, da imaš zanič RAM palčko. |
Hja, bo verjetno res treba...
|
 |
Jabukspešl
Kraj: delta quadrant of the galaxy |
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 02.02.2009 14:49:07 |
|
Tu ni nič OMG,tu so dejstva zaradi kateri nemislim upgrejdat na Leoparda,ker kolko opažam povzroča kar nekaj preglavic določenim uporabnikom in je obenem zelo požrešen za sistem.Zarad novega docka,spaces,ichata,maila in iWorka 09 ga res ne potrebujem.Čakam le da lansirajo Snow in izpilijo kodo.Takrat bom nadgradil,ker tudi iz Pantherja nisem takoj prešel na Tigra,ker raje počakam in preberem kakšne buge odkrivajo random ljudje.Ne popravljaj ,dokler ni pokvarjeno.
simpl.
ok,zadosti offtopica.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 02.02.2009 15:23:04 |
|
Se popolnoma strinjam z we_are_the_borg. Leopard ima resnično nekatere zelo moteče težave, pri meni je problem z npr. Adobe InDesign CS3 (s ta zadnjim popravkom 5.0.4), ki se včasih pozabi in izgini in ga ni in ni mogoče ponovno prinesti v ospredje.
V tem primeru pomaga le Force Quit - kar pa je dokaj tečno. Še sreča, da InDesign avtomatsko shranjuje backup dokumentov. 
|
 |