Programska oprema nakup v ZDA
|
Stevie Jabuk
Kraj: Trebnje |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 06.01.2009 23:11:36 Programska oprema nakup v ZDA |
|
Hy,
upam da je na tem forumu nekdo ki bi mi znal več povedati.
Želel bi kupiti iWork 09  ker bi ga uporabljal na račununalniku firme seveda rabim da je vse ok licenčno ne kje od kakšne torr strani dobljeno...
Ker so cene v Slo ali EU oderuške 1EUR : 1USD mi seveda to ni ravno po volji in kot napisano v naslovu topica bi kupil software v US. Bi mi znal kdo povedati ali me lahko kakšna BSA je.... zaradi tega? Ali je licenca kupljena v US uporabljena pa v SLO veljavna?
No če kdo ve da so kje v EU tudi normalne cene SW-ja potem le na plano z besedo
Primer za lažje razumevanje: cena za iWork '09 paketa je 79$ to znese ob današnjem srednjem tečaju cca. 59€
Trenutna cena iWork '08 pri EPL je 80.40€ in ob predpostavki da bo ta cena ostala ista tudi za novo različico potem lahko preračunam da bi z nakupom v ZDA prišparal cca. 21.4€ kar pa je le nekaj... Seveda lahko ob padcu dolarja ta znesek prihranka samo že naraste...
Hvala za morebitne odgovore.
lp
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 06.01.2009 23:19:00 |
|
Sem mel tud jaz take ideje (Adobovi paketi). Sem našel celo nekoga, ki mi lahko z ameriško kartico to kupi in kot firma proda v SLO.
Sam so me k sreči opozorili, da kupš licenco samo za US in Kanado. To pomeni za uporabo v SLO, da ti s stališča BSA šteje enako, kot piratski software. Vržeš dnar stran.
Lopovi! Se strinjam.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 06.01.2009 23:27:10 |
|
Aha, pa to si ti rekli samo za Adobe programe (to sem že zasledil, da imajo Adobe in npr. AutoCad, MS Office...) različne licence za različna prodajna področja.
Po pravici pa za Apple SW še nisem zasledil da bi kakšna licenca veljala samo v US ... (seveda dopuščam možnost da sem kaj spregledal kdaj  in bi bil vesel opozorila )
lp
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 07.01.2009 00:19:08 |
|
Mislim da te Apple Store zavrne pri vnosu kartice (ker po tem ve, od kod si).
Ne bom trdil, ampak tocka 9. v tem dokumentu govori ravno o tem ... da velja licenca samo za drzavo, v kateri je bila kupljena in se ne sme izvazat v drzave, ki niso cist po US standardih. http://images.apple.com/legal/sla/docs/iwork.pdf
To sem nasel na: http://www.apple.com/legal/sla/
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 07.01.2009 00:36:19 |
|
počakaj še malo, dolar raste in kmalu bodo cene v Evropi nižje,
ampak resno: se ti splača za 20€ komplicirat?

|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 07.01.2009 01:01:57 |
|
macata
ja te zavrne prav tako tudi AT, IT, DE apple shop  ker vsi so narejeni da lahko prodajajo samo kupcem v državi v kateri so locirani.
Glede dokumenta, hval za link in info mi ni padlo na pamet da bi šel preverit tam. Ta dokument je napisan verjetno si opazil v vseh jezikih torej se ga uporablja v vseh državah kjer je Apple uradno prisoten. In ne 9 člen govori o seznamu prepovedanih držav (embargo) in/ali oseb od US Departmenta ki ne smejo in je prepovedano pri njih uporabljati to programsko opremo.... v glavnem nič kaj posebnega..... njihovo varovanje. Je pa zanimivo ta dokument malo bolj v celoti prebrati in preštudirati sem našel nekaj zanimivih stvari notri zapisanih
kenz76
dolar = upam da ne  dosti trgujem z ZDA in mi takšno razmerje kar odgovarja še najbolj bi bil vesel če bi bilo razmerje tam 1€=1.6$ (kot je že pred nekaj meseci bilo)
komplicirati = zrno na zrno pogača, kamen na kamen palača - je en odgovor
drugi pa: ko bodo naši apple trgovci uvideli, da njihovi kupci nismo ovce, da bi kar vse pri njih kupovali potem ne bom več za 20€ kompliciral... Razumel bi če bi bila razlika med našo in US ceno po preračunu tečaja tam nekaj evrov sedaj pa je to grdo povedano nate....g. In ne mi reči da oni dobijo robo po točnem preračunu tečaja brez kakršnega koli rabata. To lahko nabijajo 15 letnim mulcem.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 07.01.2009 08:32:48 |
|
Spet se nabija okoli cen in preračunov, ki jih Apple uporablja... na razliko v ceni kakšnih Windows-ov:
SLO (ceneje.si): MICROSOFT WINDOWS VISTA - BUSINESS (DVD, ENG) = 377€
USA: (Amazon): Windows Vista Business with SP1 (DVD) = 2678USD
se pa noben ne upali! Pač tako je!
Tudi pri nas je gorivo cenejše kot v Avstriji in Italiji... pa se ne bunimo, da bi radi tudi tu bili enakopravni!
Delam v mednarodnem podjetju in so pri nas cene izdelkov tako različne od države do države, da kar ne moreš verjet... pač, če trg prenese, zakaj ne?!
Na koncu pa: Apple nima direktno roke nad veliko večino držav, vštevši Slovenijo in pač cene oblikuje neka mutinacionalka (v Applovem primeru iz Libije, če se ne motim). Zato tudi ni direktne povezave z apple.com strani na apple.si... in verjetno bo tako še kar nekaj časa!
@imamo: kar si časa zabil na tem forumu zi že zapravil tisto razliko cca. 20€... svojga časa ob neskončnem premlevanju okoli cen pa nihče ne računa!?
No, da te potolažim... na nemški Apple strani je novi iWork 79€... pa veliko delam z Nemci in se ne "kurčijo" kaj preveč!
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 07.01.2009 08:33:23 |
|
Zanimivo hočete reči da jaz ko sem kupil v Avstriji maca imam zdaj vse nelegalno na njem naloženo... To je malo skregano z logiko ker lahko kupujem kjer koli hočem v evropi in se tudi odločam kje bom plačal davek (govorim če kupujem kot podjetje)... zato je malo smešno da mi licence ne bi veljale... so npr. programi ki jih v Sloveniji sploh ne moreš kupiti kaj to pomeni da potem kupim nelegalno... Ne vem če bo vse držalo... Mogoče za Adobe in Microsoft (pa še to bi se po moje lahko vpiknil)za vse ostalo pa ne verjamem.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 07.01.2009 08:39:59 |
|
Glede na število uporabnikov apple-a pri nas, so cene temu primerne. Ce nebi blo vsej teh nekaj podjetij, pri nas Apple-a se nebi blo, vsaj taki meri kot je zdaj ne.
Nobenemu podjetniku se ne splaca kupovat apple-ovih produktov, ker so rabati zlo zlo nizki in nam delajo uslugo s tem ko jih majo, oni sami pa od tega nimajo profita, kvečjemu neki tekoči kapital, da pokrijejo zadeve. In ravno zaradi tega komplicirajo za tistih "bogih" 20evrov in tud za tipkovnice ipd.
Še vse je prišlo k nam, razn iphone-a, tak da nevem kaj se vam tak fejst mudi. Če pa je že res sila, pa majo naši zgornji sosedje te zadeve malenkost prej kot mi, pa se zapeljes v M-store pa nabaviš, pa je.
lp
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 07.01.2009 08:42:41 |
|
Ne, ne GorazD... ponavadi licence ločijo US&Kanada in ostali... in potem znotraj ostalih verjetno tudi, odvisno od "zategnjenosti" proizvajalca.
Kakorkoli, mislim da znotraj EU ne bi smel biti problem, saj EU deluje na načelu prostega pretoka blaga in storitev (  )... načeloma!
Sicer pa moraš imeti licenčne pogoje v kakšni vizitki programa ali kaj. Z OSX-om pa mislim, da ne bo težav, saj je OEM in spada k točno temu Mac-u. Verjetno bi bila težava, če bi kupil Mac v ZDA in potem tukaj...???? Ne vem, bi se moral malce bolj poglobit... priznam!
Zato pa je Apple imel/ima težavo z iTunes-i v EU, ker deli trg in onemogoča prehod med iTunes trgovinami znotraj EU... pa še cene so baje bile različne med UK in ostalimi... baje.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 07.01.2009 09:19:31 |
|
V glavnem fevdalno gospodarstvo 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 07.01.2009 09:39:06 |
|
faganel je napisal/a: | Ne, ne GorazD... ponavadi licence ločijo US&Kanada in ostali... in potem znotraj ostalih verjetno tudi, odvisno od "zategnjenosti" proizvajalca.
Kakorkoli, mislim da znotraj EU ne bi smel biti problem, saj EU deluje na načelu prostega pretoka blaga in storitev ( )... načeloma!
Sicer pa moraš imeti licenčne pogoje v kakšni vizitki programa ali kaj. Z OSX-om pa mislim, da ne bo težav, saj je OEM in spada k točno temu Mac-u. Verjetno bi bila težava, če bi kupil Mac v ZDA in potem tukaj...???? Ne vem, bi se moral malce bolj poglobit... priznam!
Zato pa je Apple imel/ima težavo z iTunes-i v EU, ker deli trg in onemogoča prehod med iTunes trgovinami znotraj EU... pa še cene so baje bile različne med UK in ostalimi... baje. |
Tako je. Recimo želiš kupiti Adobe CS paket, katerega bi želel uporabljati v Sloveniji (legalno). Le tega lahko kupiš celo na Hrvaškem, saj je ista Evropska licenca.
Kar pa je najbolj zanimivo, pa je prodajno-licenčna politika podjetja Quark. Oni imajo namreč QuarkXpress 8 ločeno za zahodno-evopske države in ločeno za vzhodno-evropske...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 07.01.2009 09:53:28 |
|
no ampak, mislim, da je vecina slo podjetij zamenjala Quark ze pred leti za indesign, ceprav se je Quark kr popravo morem rect. Tak da z licencami nima tezav. Kljub navidezni "zdruzeni" evropi se stvari se vedno proizvajajo in delijo na vzhodno(zaostalo) in zahodno(napredno) evropo. Dejansko en banaln primer: Nescafe(če ga kupim v Sparu, dobim tistega delanega za vzhodno evropo, če pa ga kupim v Mullerju pa dobim tistega drugega - razlika v okusu pa je ogromna.
...hmmm.
lp
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 07.01.2009 10:30:43 |
|
pinc je napisal/a: | Kljub navidezni "zdruzeni" evropi se stvari se vedno proizvajajo in delijo na vzhodno(zaostalo) in zahodno(napredno) evropo. Dejansko en banaln primer: Nescafe(če ga kupim v Sparu, dobim tistega delanega za vzhodno evropo, če pa ga kupim v Mullerju pa dobim tistega drugega - razlika v okusu pa je ogromna.
...hmmm.
lp |
In tako bo še kar nekaj časa... upam, da ne še nekaj generacij! 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 07.01.2009 11:06:03 |
|
No ampak ali tudi Apple razdeljuje svoje licence na US&Kanada in ostali?
Kot predlog morda bi pa lahko društvo Jabuk povprašalo na BSA Slo za tovrstne primere....
lp
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 24.01.2009 09:22:01 |
|
Ja samo se govori da za Adobe licenco to ne velja... oz če kupiš v ameriki pri nas ne velja...? 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 24.01.2009 09:46:27 |
|
Jep. Adobe je druga zgodba. Pa še razlika med verzijo za evropski trg in ameriški: v ameriškem zaman iščeš slovenski delilnik oz. sploh podporo za vzhodnoevropske jezike.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Nova Gorica |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 24.01.2009 11:26:31 |
|
Vsekakor je edino merodajno kaj piše v licenci posameznega programa (EULA recimo pri MS-ju-End User License Agreement).
Načeloma pa če je za osebno uporabo kupljeno v tujini (velja tudi za firme) dovoljena uporaba progr. opreme (če EULA ne določa drugače). Prodaja in uvoz pa je prepovedan (t.i. sivi uvoz mimo uradnih distributerjev).
Paradox se pojavi - pride recimo nekdo, ki je kupil notesnik v USA (Amerikanec, Slovenec, ki tam živi ipd...) in ima for Adobe programe - a jih lahko uporablja v SLO.
Mislim vse je zelo nedorečeno. Pri nas je pa merodajen račun (tržna inšpekcija predvse, to hoče in jih ne brigajo nobene nalepke - recimo pri MS-ju).
BSA pa zadnje čase malo hodi okoli - hodi predvsem tržna inšpekcija.
LP
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana) |
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 24.01.2009 12:31:23 |
|
Pomoje tukaj bol fora v tem da imaš sam čisto vest, da si nekaj kar ti dejansko prinaša zaslužek oz. olajša delo pridobil na legalen način. 
|
 |
Stevie Wozniak
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 24.01.2009 12:36:20 |
|
Blackrider je napisal/a: | Pomoje tukaj bol fora v tem da imaš sam čisto vest, da si nekaj kar ti dejansko prinaša zaslužek oz. olajša delo pridobil na legalen način.  |
Ja samo kaj ti to koriti ko pride bsa in ti težijo da to ne velja kljub temu da je kupljeno na legalni način...
|
 |