|
Apple Studio Display
|
Stevie Jabuk
| Pridružen/a: 27.03.2012 |
| Prispevkov: 667 |
| Kraj: Sittich |
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 01.05.2026 21:23:56 Apple Studio Display |
|
namen sem imel letos spomladi menjati iMac 27" letnik 2012, hočem ostati na 27 inčnem ekranu + Mac mini. Veliko pričakovanje ob špekulacijah izboljšanega studio display, na koncu pa neke minimalne spremembe. Kaj zdaj? Nerad grem na 24 inčni iMac. Monitor druge firme, čeprav bi rad ostal na Applu.
| Pridružen/a: 23.03.2012 |
| Prispevkov: 1305 |
| Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 01.05.2026 21:40:16 Re: Apple Studio Display |
|
Ne razumem te, o čem govoriš! Iz iMaca greš pač na 27-inčni Studio Display 2, ne? Verjemi, da je veliko boljši od iMaca! Prav tako imaš izbojšano kamero in zvočnike, novejši procesor in več spomina. Je povsem spodoben upgrade za isto ceno, če pa bi rad "wow" efekt, pripravi 3.500 EUR in kupi Studio Display XDR, pa boš imel F1 v primerjavi z iMacom, letnik 2012.
_________________ Apple Watch Series 10 GPS 46mm Jet Black Aluminium with Black Sport Band
iPad Pro M2 11" Wi-Fi 256GB Space Grey (4th gen.) + Apple Pencil (2nd gen.)
Apple TV 4K HDR 64GB (2. gen., 2021)
iPhone XS Max 256GB Space Grey + Apple Leather Case (Black) + Airpods Pro 3
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 6TB Fusion Drive, 64GB RAM DDR4, 8GB Radeon Pro 580, mid 2017
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 01.05.2026 21:53:09 Re: Apple Studio Display |
|
| iPaddy je napisal/a: | | Ne razumem te, o čem govoriš! Iz iMaca greš pač na 27-inčni Studio Display 2, ne? Verjemi, da je veliko boljši od iMaca! Prav tako imaš izbojšano kamero in zvočnike, novejši procesor in več spomina. Je povsem spodoben upgrade za isto ceno, če pa bi rad "wow" efekt, pripravi 3.500 EUR in kupi Studio Display XDR, pa boš imel F1 v primerjavi z iMacom, letnik 2012. |
ok, za 2000€ ta monitor ni nek presežek, kamera in zvočniki pač niso prioriteta. Pričakoval sem predvsem izboljšan zaslon, mini led, 120 hz itd.
Razmišljam in preverjam možnosti za monitor od kakšne druge firme +mac mini. Žal ne morem čakati predolgo, če hočem ostati na Applu očitno nimam druge izbire, žal.
Bi ti dal 3500 € za monitor?
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 02.05.2026 17:23:49 Re: Apple Studio Display |
|
| Tone je napisal/a: | ok, za 2000€ ta monitor ni nek presežek, kamera in zvočniki pač niso prioriteta. Pričakoval sem predvsem izboljšan zaslon, mini led, 120 hz itd.
Razmišljam in preverjam možnosti za monitor od kakšne druge firme +mac mini. Žal ne morem čakati predolgo, če hočem ostati na Applu očitno nimam druge izbire, žal.
Bi ti dal 3500 € za monitor? |
Ja, jaz BOM DAL 3.500 EUR za monitor, samo čakam, da pride ven še Mac Studio M5 Max. Zakaj bom kupil Studio Display XDR. Ker imaš prav: čeprav prenovljen, je Studio Display 2 še precej stara tehnologija, med tem, ko je XDR mini LED, ima odličen HDR, verjemi, da ga boš uporabljal 10+ let in mislim, da se vseeno splača, čeprav je "svinjsko drag", to je pač dejstvo. Vidiš, meni pa ravno zvočniki in potencialno kamera pomenijo ogromno in ravno zato ne bi kupil nobenega alternativnega monitorja, poleg tega Studio Display odlično deluje z Apple napravami, je optimiziran za Mac (iPad) in mislim, da je vseeno vreden tega denarja. Ima tudi že po višini nastavljivo stojalo, ki ga moraš pri Studio Disaply 2 doplačati, pa prideš hitro na 2.000+ EUR. Sedaj recimo imajo že na Amazonu XDR Display znižan in pride 3.200 EUR, kar je že bolj ugodno, mislim pa, da bo do konca leta padel tudi na 3.000 EUR! Skratka, jaz imam vse razloge za XDR Display, ker bom tudi delal precej video editinga in bo prišel prav, sploh 120 Hz osveževanje tudi za običajno delo.
_________________ Apple Watch Series 10 GPS 46mm Jet Black Aluminium with Black Sport Band
iMac 27 5K i7 4.2GHz Kaby Lake, 6TB Fusion Drive, 64GB RAM DDR4, 8GB Radeon Pro 580, mid 2017
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 02.05.2026 22:55:52 Re: Apple Studio Display |
|
| iPaddy je napisal/a: | | Ja, jaz BOM DAL 3.500 EUR za monitor, samo čakam, da pride ven še Mac Studio M5 Max. Zakaj bom kupil Studio Display XDR. Ker imaš prav: čeprav prenovljen, je Studio Display 2 še precej stara tehnologija, med tem, ko je XDR mini LED, ima odličen HDR, verjemi, da ga boš uporabljal 10+ let in mislim, da se vseeno splača, čeprav je "svinjsko drag", to je pač dejstvo. Vidiš, meni pa ravno zvočniki in potencialno kamera pomenijo ogromno in ravno zato ne bi kupil nobenega alternativnega monitorja, poleg tega Studio Display odlično deluje z Apple napravami, je optimiziran za Mac (iPad) in mislim, da je vseeno vreden tega denarja. Ima tudi že po višini nastavljivo stojalo, ki ga moraš pri Studio Disaply 2 doplačati, pa prideš hitro na 2.000+ EUR. Sedaj recimo imajo že na Amazonu XDR Display znižan in pride 3.200 EUR, kar je že bolj ugodno, mislim pa, da bo do konca leta padel tudi na 3.000 EUR! Skratka, jaz imam vse razloge za XDR Display, ker bom tudi delal precej video editinga in bo prišel prav, sploh 120 Hz osveževanje tudi za običajno delo. |
No, si ugotovil, da navadni S.Display ni nič posebnega, drugo pa je XDR. ampak cena, ok, super če si ga lahko privoščiš. Sicer pa, če se spomnim tvojih postov imaš novejši iMac, torej bi lahko z njim preživel še kar nekaj let. Recimo, jaz z mojim (2012) delam kar veliko, trenutno neko publikacijo, fotografijo, urejam dve spletni strani itd. Uprabljam pa novi Affinity, se mi zdi super zadeva. Tako bom rekel, napredni amater. Ja, pa tiskalnik je letnik 2008, pa še kar dela, ni izbirčen glede kartuš...Ko sem dobil tvoj odgovor sem bil na jagi, nisem ti mogel odgovoriti, imel pa sem čas razmišljati o prioritetah, tudi jaga je drag hobi, fajn bi bilo malo počakati v noč ampak rabil bi termalno optično napravo, pa kakšen dušilec, bognedaj novo puško, vse pa v rangu XDR in še več. Pobožne želje, kaj čmo. Lp
| Pridružen/a: 04.02.2006 |
| Prispevkov: 1404 |
| Kraj: delta quadrant of the galaxy |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 03.05.2026 05:30:31 Re: Apple Studio Display |
|
To je nek raubšic, da rabis termo vision in dušilec 
_________________ we are of borg
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 03.05.2026 08:20:20 Re: Apple Studio Display |
|
| we_are_the_borg je napisal/a: | To je nek raubšic, da rabis termo vision in dušilec  |
Haha, to je vse legalno. Poči še vedno, samo manj. 
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 03.05.2026 19:14:05 Re: Apple Studio Display |
|
| Tone je napisal/a: | | No, si ugotovil, da navadni S.Display ni nič posebnega, drugo pa je XDR. ampak cena, ok, super če si ga lahko privoščiš. Sicer pa, če se spomnim tvojih postov imaš novejši iMac, torej bi lahko z njim preživel še kar nekaj let. Lp |
Ne, Intel iMac, čeprav 2017 BTO je že preživeta mašina. Marsikaj več ne deluje in počasi odpoveduje: ne na ravni tehnologije, ampak storitev oz. funkcionalnosti. Recimo že Office mi "mijavka", da hoče za posodobitev Silicon mašino. Problem je, ker se je Apple povsem osredotočil na novo ARM arhitekturo in novejši programi že kar štekajo na Intelovem iMacu. Jaz sem že dve generaciji MAcOS zadaj in razlog, da ga še nisem zamenjal so bili rumorji o 32-inčnem iMac Proju, ki sem ga čakal že več let, sedaj pa je konec čakanja in bo treba preiti na Silicon. V bistvu sem ponotranjil, da ločeni napravi nista nič slabega: monitor (sploh XDR) imaš komot 10+ let, vmes pa na 4-5 let zamenjaš samo mašino in je to to. Meni je delo na iMacu postalo že kar frustrirajoče, ker je že kar občutno počasen (imam še Fusion drive, ne SSD) in to se res pozna. Čeprav imam 64GB RAMA, se to ne more primerjati z recimo že samo s 16GB RAMA na Siliconu, jaz pa bom prav tako doplačal za 64GB RAMA. Mac Studio je sedaj najboljše od Appla, ko so ukinili Mac Pro in to je verjetno Applova prihodnost za vsaj 10 let, če ne več. Skratka, moj iMAc je opravil svoje, sedaj pa je čas, da grem v korak s časom. Imam recimo iPad Pro M2 in vidim, kakšna je razlika.
|
 |
Stevie Jobs
| Pridružen/a: 10.11.2008 |
| Prispevkov: 9248 |
| Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 03.05.2026 20:18:05 Re: Apple Studio Display |
|
A se ne da več na iMaca priklopit enga minija. Maš iMaca zam za ekran.
Pol pa čakaš na mašino tvojih sanj.
Mašina mojih sanj je vedno ranga 10kEUR. Ko se poceni, je že neka druga mašina mojih sanj, ki spet stane 10kEUR. 
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 03.05.2026 21:56:44 Re: Apple Studio Display |
|
| iPaddy je napisal/a: | | Ne, Intel iMac, čeprav 2017 BTO je že preživeta mašina. Marsikaj več ne deluje in počasi odpoveduje: ne na ravni tehnologije, ampak storitev oz. funkcionalnosti. Recimo že Office mi "mijavka", da hoče za posodobitev Silicon mašino. Problem je, ker se je Apple povsem osredotočil na novo ARM arhitekturo in novejši programi že kar štekajo na Intelovem iMacu. Jaz sem že dve generaciji MAcOS zadaj in razlog, da ga še nisem zamenjal so bili rumorji o 32-inčnem iMac Proju, ki sem ga čakal že več let, sedaj pa je konec čakanja in bo treba preiti na Silicon. V bistvu sem ponotranjil, da ločeni napravi nista nič slabega: monitor (sploh XDR) imaš komot 10+ let, vmes pa na 4-5 let zamenjaš samo mašino in je to to. Meni je delo na iMacu postalo že kar frustrirajoče, ker je že kar občutno počasen (imam še Fusion drive, ne SSD) in to se res pozna. Čeprav imam 64GB RAMA, se to ne more primerjati z recimo že samo s 16GB RAMA na Siliconu, jaz pa bom prav tako doplačal za 64GB RAMA. Mac Studio je sedaj najboljše od Appla, ko so ukinili Mac Pro in to je verjetno Applova prihodnost za vsaj 10 let, če ne več. Skratka, moj iMAc je opravil svoje, sedaj pa je čas, da grem v korak s časom. Imam recimo iPad Pro M2 in vidim, kakšna je razlika. |
Še dobro, da lahko jaz preživim z iMac 2012, če že ti s toliko mlajšm jamraš. Se nekako prilagajam, naprimer, ko mi je nehal delati Word..., sem si namestil Libre Office, ki sploh ni tako slab. Kakorkoli, treba bo menjati in to kmalu.
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 04.05.2026 09:01:18 Re: Apple Studio Display |
|
| Tone je napisal/a: | | Še dobro, da lahko jaz preživim z iMac 2012, če že ti s toliko mlajšm jamraš. Se nekako prilagajam, naprimer, ko mi je nehal delati Word..., sem si namestil Libre Office, ki sploh ni tako slab. Kakorkoli, treba bo menjati in to kmalu. |
Ja, problem so appi, ki jih Intel Mac več ne pokriva niti za posodobitve (Office, Pixelmator pro itd. Celo Adobe jamra, da bi bilo dobro nadgraditi na Silicon itd.). Recimo v Notes sem zadnjič na iPadu delal zapiske in ko sem jih hotel preveriti na iMAcu je javilo, da ne more prikazati, ker funkcije ne podpirajo več Intelovega Maca. Vidiš, čedalje več je problemov, tako da ja, bo treba zamenjati. Letos bo idealno leto za to: pride ogromno novih Macov (mini, Studio, prenosniki itd.). Skratka, za vsak budget se bo našlo nekaj primernega in vztrajati na starem iMacu nima več smisla. Jaz bi že vsaj pred 2-3 leti zamenjal, če ne bi čakal nikoli izdanega iMaca Pro z M procesorjem. Ga skoraj zagotovo NE BO, ali pa šele 2028, kot so se sedaj spet začeli pojavljati neki rumorji, a jaz ne bom več čakal na to. Grem v modularni sistem, ki sem ga sedaj posvojil kot idealnega in je to to.
|
 |
Stevie Jabuk
| Pridružen/a: 31.08.2009 |
| Prispevkov: 811 |
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 04.05.2026 10:43:33 Re: Apple Studio Display |
|
Veliko nas čaka 27" ali celo večjega iMaca, ki ga zgleda ne bo nikdar več
Nove M mašine so presenetljivo zmogljive. BookAir z M5 je pravi stroj.
|
 |