Apple CarPlay
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #241 Objavljeno 26.05.2025 17:07:58 Re: Apple CarPlay |
|
Mene pa zanima, če še komu med telefonskimi klici ali med zvočno navigacijo zvok občasno preskoči za milisekundo oz. požre zlog/besedo osebe na drugi strani??
Te prekinitve se odražajo kot rahel pok ali zelo kratka prekinitev iz zvočnikov. V glavnem, moteče!
Povezan sem preko CarPlay, dogaja pa se tako pri Wireless kot tudi, če sem povezan s kablom v naslednih scenarijih:
- pri klicih (navaden ali FaceTime Audio): osebo z druge strani vsake toliko (5-10 sekund?) za milisekundo prekine in včasih ravno toliko, da kakšen zlog oz. besedo požre. Preko Facetime Audia je zvok vsekakor čistejši, kar pa ne vpliva na ta problem, ki ga opisujem.
- pri zvočni navigaciji: skoraj vsakič, ko se oglasi Google Maps ali Apple Maps, se iz zvočnika zasliši rahel pok ali pa za milisekundo prekine
- občasno tudi, ko se oglasi kakšna aplikacija, kot recimo AMZS z zvočnim sporočilom o kakšnem zastoju
Je to "by design" in se dogaja tudi pri vas?
Avto je dokaj nov (2 leti), zato bi nekako pričakoval, da te zadeve delujejo bolje kot v nekem starem avtu...
Fora pa je tudi v tem, da muziko preko CarPlaya (Music app, YouTube ...) predvaja brezhibno, brez kakršnihkoli prekinitev, torej očitno ni nujno problem v samem Bluetoothu?!
_________________ 14.2" MacBook Pro (late-2024), M4 Pro, 24 GB RAM 1 TB SSD
iPad Air 32 GB Space Gray
iPhone 15 Pro 256 GB Black Titanium
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #242 Objavljeno 27.05.2025 07:37:13 Re: Apple CarPlay |
|
real001 je napisal/a: | Mene pa zanima, če še komu med telefonskimi klici ali med zvočno navigacijo zvok občasno preskoči za milisekundo oz. požre zlog/besedo osebe na drugi strani??
Te prekinitve se odražajo kot rahel pok ali zelo kratka prekinitev iz zvočnikov. V glavnem, moteče!
Povezan sem preko CarPlay, dogaja pa se tako pri Wireless kot tudi, če sem povezan s kablom v naslednih scenarijih:
- pri klicih (navaden ali FaceTime Audio): osebo z druge strani vsake toliko (5-10 sekund?) za milisekundo prekine in včasih ravno toliko, da kakšen zlog oz. besedo požre. Preko Facetime Audia je zvok vsekakor čistejši, kar pa ne vpliva na ta problem, ki ga opisujem.
- pri zvočni navigaciji: skoraj vsakič, ko se oglasi Google Maps ali Apple Maps, se iz zvočnika zasliši rahel pok ali pa za milisekundo prekine
- občasno tudi, ko se oglasi kakšna aplikacija, kot recimo AMZS z zvočnim sporočilom o kakšnem zastoju
Je to "by design" in se dogaja tudi pri vas?
Avto je dokaj nov (2 leti), zato bi nekako pričakoval, da te zadeve delujejo bolje kot v nekem starem avtu...
Fora pa je tudi v tem, da muziko preko CarPlaya (Music app, YouTube ...) predvaja brezhibno, brez kakršnihkoli prekinitev, torej očitno ni nujno problem v samem Bluetoothu?! |
Mogoče je problem v same firmware-u avta, če lahko probaj sam posodobit, če ne pa ob naslednjem servisu omeni in prosi, če lahko pogledajo, če ima tvoj avto kako nadgradnjo. Sem imel tudi sam problem z carplay, sicer drugačne, ampak update ponavadi pomaga oz. je prva stvar, ki bi jo naredu.
_________________ MacBook Pro M1 Max 64GB, 2TB 14.5
iPhone 15 Pro Max 256GB 17.5
iPad Pro gen3 256GB 17.4.1
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #243 Objavljeno 27.05.2025 12:19:50 Re: Apple CarPlay |
|
Isto stvar sem jaz opazil včeraj ko sem uporabljal navigacijo Waze. Včasih začne govoriti potem pa zmanjka glasu in ponovno se sliši glas v nadaljevanju v cca par milisekund.
Predvidevam, da je lahko nekaj v CarPlayu - ugibam, ker do sedaj tega nisem opazil, ampak je govor v navigaciji bil tekoč brez napake.
_________________ Mac Mini M2 2023
iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium
Apple Watch Nike+ Series 6 GPS 44mm Gray
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #244 Objavljeno 31.05.2025 13:57:57 Re: Apple CarPlay |
|
Goran je napisal/a: | CarPlay Ultra works with iPhone 12 or later running iOS 18.5 or later.
Koliko pa sploh uporabljate carplay? Sam ga nimam, sem pa včeraj mel na testu bmw ix2 in sem povezal telofon. Pa sploh nisem našel kakšne uporabne zadeve. Za navigacijo ga ne rabim, če imaš dobro originalno navigacijo, odprl sem messages pa nisem mogel prebrati mesičev, po kliku na mesič me je siri vprašala kaj želim poslati .... V čem naj bi bila torej prednost carplaya? |
Dephibio je napisal/a: | Osebno brezžični CarPlay uporabljam vsak dan za Spotify in navigacijo (Google Maps, včasih tudi Waze). Kul je tudi, ko parkiram in na infotainment zaslonu zalaufam EasyPark ter izberem vse potrebno. Pride sploh prav, če veliko potuješ in parkiraš po mestih, tudi v tujini.
Nobena navigacija (razen pri Tesli, ki recimo kaže še vreme na destinaciji, česar še Google Maps nima) se ne more primerjat z Google Mapsi na CarPlayu, ki imajo ažurne informacije o zastojih, zaporah, radarjih, policiji, ovirah na cesti ... Sam tudi večino teh stvari poročam med vožnjo. Ko se navadiš na CarPlay, je kar top vse skupaj.  |
denisr je napisal/a: | Jaz tudi uporabljam brezžični CarPlay vsak dan za Apple music, Spotify, EasyPark. Kul je, ko zapeljem v garažno hišo in se rampa avtomatsko dvigne in ko zapustim garažno hišo, se avtomatsko poravna parkirnina. Navigacijo pa uporabljam vgrajeno, ker se vnosi v koledar avtomatsko prenesejo v navigacijo in mi pokaže pot tudi z izogibanjem preprek in zastojev. Pa tudi vreme na cilju pokaže.
Lp, |
No sem teden nazaj šel kar nov avto kupit, da preverim če je carplay kar nekaj  . Nekaj kar je apple reku, da je fajn
In po tednu dni ugotavljam, da bi mi bilo povsem vseeno če ga ne bi imel. Kot sem že reku, če v avtu nimaš dobre navigacije je carplay fajn. Ampak moja navigacija v avtu mi sporoča o zastojih, kje je nesreča ..... kakšna je omejitev (precej bolj zanesljivo od googla) ...več ne rabim. Tiste pravljice o tem kje so policaji me ne zanimajo, ker niso zanesljive. Morda ni še noben javil, lahko pa da policajev že davno več ni.
In apple spet ve več o tem kaj jaz potrebujem. Da v carplayu praktično ni homekita (siri me ne zanima, ker je za en drek), obstaja pa homeassistant je sramota za apple. Carplay mi, ko pridem domov oz. 500 m prej, nariše ikonco drsnih vrat. Vau. Škoda samo, da teh vrat ne rabim odpirati, rabim pa odpreti dvižna vrata, ki jih apple ignorira
Vsa ostala šara v carplayu je samo zato, da je. Za število appov. OK, razen muske. Paše to sem v prejšnjem avtu brez carplaya lahko poslušal vse preko BT.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #245 Objavljeno 31.05.2025 20:02:27 Re: Apple CarPlay |
|
Saj te nihče ne sili, da ga uporabljaš.
Sicer pa:
1.) Ni boljše navigacije od Google Maps. Razen, če imaš EV in bi rad uporabil načrtovanje postankov za polnjenje. Potem je integrirana navigacija boljša... ampak še vedno najboljša pri avtih z Android Automotive (Renault, Volvo, itd).
2.) Prometni podatki v integrirani navigaciji so ponavadi vezani na neko mesečno/letno naročnino. Ko avto kupiš imaš ponavadi nekaj let promocijsko zastonj... potem te pa začnejo lupit. Google maps preko Carplaya bo vedno zastonj.
3.) Posodobitve zemljevidov (glej točko 2).
4.) Pri predvajanju glasbe preko bluetootha imaš samo pavza/play, next/previous song. Če ti je to dovolj, lepo zate. Nekateri radi zamenjajo, kaj se predvaja. In to je lažje preko infotainmenta, kot pa da men vožnjo šariš po telefonu.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #246 Objavljeno 31.05.2025 21:23:23 Re: Apple CarPlay |
|
Vem, da me nihče ne sili v carplay. Kot me nihče ne sili v uporabo appla in v bistvu me nihče ne sili uporabljati avto  Menda pa lahko povem, da mi je zadeva za en drek in da je nedodelana. Beri o mojih drsnih in dvižnih vratih kjer me carplay sili v uporabo drsnih vrat čeprav hočem uporabiti dvižna vrata.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #247 Objavljeno 31.05.2025 23:23:25 Re: Apple CarPlay |
|
CarPlay je tehnologija, ki omogoča uporabo aplikacij na zaslonu od avta. Kako ti deluje HomeKit oz. Homeassistant nima veze s Carplayem, temveč implementacijo dotičnih appov. Se pa strinjam, da razvojno gledano CarPlay že dolgo stagnira in bi si zaslužil več pozornosti od Appla (pa s tem ne mislim Ultra verzije).
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #248 Objavljeno 03.06.2025 09:11:20 Re: Apple CarPlay |
|
mikrohard je napisal/a: | Saj te nihče ne sili, da ga uporabljaš.
Sicer pa:
1.) Ni boljše navigacije od Google Maps. Razen, če imaš EV in bi rad uporabil načrtovanje postankov za polnjenje. Potem je integrirana navigacija boljša... ampak še vedno najboljša pri avtih z Android Automotive (Renault, Volvo, itd).
MERCEDES APLIKACIJA (NOVI MBUX) JE ZNANSTVENA FANTASTIKA ZA GOOGLE MAPS. TUDI APPLE MAPS V KARSIKATERI DRŽAVI DELA BOLJE OD GOOGLA. PRI NAS SICER NE, V LONDONU PA. POLEG TEGA IMA BOLJE POKRITE STAVBE, NPR LETALIŠČA, KJER SE LAHKO SPREHAJAŠ PO NADSTROPJIH.
2.) Prometni podatki v integrirani navigaciji so ponavadi vezani na neko mesečno/letno naročnino. Ko avto kupiš imaš ponavadi nekaj let promocijsko zastonj... potem te pa začnejo lupit. Google maps preko Carplaya bo vedno zastonj.
3.) Posodobitve zemljevidov (glej točko 2).
4.) Pri predvajanju glasbe preko bluetootha imaš samo pavza/play, next/previous song. Če ti je to dovolj, lepo zate. Nekateri radi zamenjajo, kaj se predvaja. In to je lažje preko infotainmenta, kot pa da men vožnjo šariš po telefonu. |
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #249 Objavljeno 09.06.2025 21:13:16 Re: Apple CarPlay |
|
Zdravo ekipa,
Imam tako neumm problem, da ne morem verjeti.. nekje 3 leta uporabljam carplay za maps/spotify/tunein itd.. v 97% dela tako kot mora, brez problemov. Zadnji mesec se mi pa dogaja sledeče: na točno določenem mestu vedno vrže carplay ven. iPhone je enak, avto tudi, updejta razen morda 18.5 ni bilo..
Nikjer drugje mi ne meče carplaya ven, razen na točno tej točki. Ali je možno, da se v okolici uporablja kak motilec signala ali naprava za beleženje prometa ali nekaj kar bi pač zmotilo frekfenco.. vsako jutro se vozim Lavrica-center in mi pri parlamentu zadnji mesec vedno ko se peljem mimo vrže ven (vedno,
brez izjeme točno od enega meseca nazaj do danes). Nato restartam sistem in deluje naprej.. ko dobim dodaten kabel, poskusim preko wired carplaya..
|
 |
Jablanator
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #250 Objavljeno 10.06.2025 17:46:07 Re: Apple CarPlay |
|
dixidoov je napisal/a: | Zdravo ekipa,
Imam tako neumm problem, da ne morem verjeti.. nekje 3 leta uporabljam carplay za maps/spotify/tunein itd.. v 97% dela tako kot mora, brez problemov. Zadnji mesec se mi pa dogaja sledeče: na točno določenem mestu vedno vrže carplay ven. iPhone je enak, avto tudi, updejta razen morda 18.5 ni bilo..
Nikjer drugje mi ne meče carplaya ven, razen na točno tej točki. Ali je možno, da se v okolici uporablja kak motilec signala ali naprava za beleženje prometa ali nekaj kar bi pač zmotilo frekfenco.. vsako jutro se vozim Lavrica-center in mi pri parlamentu zadnji mesec vedno ko se peljem mimo vrže ven (vedno,
brez izjeme točno od enega meseca nazaj do danes). Nato restartam sistem in deluje naprej.. ko dobim dodaten kabel, poskusim preko wired carplaya.. |
Zdravo, meni se je to dogajalo kakšen mesec dni nazaj v Mariboru pri Štuku, kjer mi je kakšnih 10 dni metalo ven carplay na istem mestu in sem tudi študiral, če je bil kakšen motilec ali kaj takega. Zadeva se je potem popravila in sedaj je ok. Drugače pa mi carplay vedno vrže ven na Hrvaškem pri cestninskih postajah. Problem ko vrze ven je samo to, da se mi vcasih carplay sploh ne vzpostavi vec nazaj in je potreben reset.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: ThePirateBay.... |
|
 |
|
Prispevek: #251 Objavljeno 10.06.2025 18:02:08 Re: Apple CarPlay |
|
dixidoov je napisal/a: | Zdravo ekipa,
brez izjeme točno od enega meseca nazaj do danes). Nato restartam sistem in deluje naprej.. ko dobim dodaten kabel, poskusim preko wired carplaya.. |
Meni se je začelo to dogajat nekaj časa nazaj vedno na istem krožnem križišču v Kranju vsak dan, ko se začnem približevat začne prekinjat nato pa prekine in popolna tema včasih se vzpostavi nazaj dostikrat pa nič moram še enkrat na telefonu ugasnit in prižgat carplay.
Prej se to ni dogajalo zdaj pa skoraj eno leto.
Nikjer drugje samo na tem krožnem Kranj primskovo nasproti supernove!
Berem na redditu polno ljudi z istimi težavami rešitve očitno ni!
_________________ Lp,Dejc

|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Celje |
|
 |
|
Prispevek: #252 Objavljeno 10.06.2025 20:38:36 Re: Apple CarPlay |
|
Aha, zelo zanimivo. Si kdaj sprobal morda wired connection?
|
 |
Jablanator
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #253 Objavljeno 11.06.2025 10:44:02 Re: Apple CarPlay |
|
DeJc0 je napisal/a: | Meni se je začelo to dogajat nekaj časa nazaj vedno na istem krožnem križišču v Kranju vsak dan, ko se začnem približevat začne prekinjat nato pa prekine in popolna tema včasih se vzpostavi nazaj dostikrat pa nič moram še enkrat na telefonu ugasnit in prižgat carplay.
Prej se to ni dogajalo zdaj pa skoraj eno leto.
Nikjer drugje samo na tem krožnem Kranj primskovo nasproti supernove!
Berem na redditu polno ljudi z istimi težavami rešitve očitno ni! |
Jest imam enako težavo v Kranju z dvema različnima avtomobiloma.
Ko se peljem mimo Planet TUŠ dela brez problema, ko pridem pred krožišče Super nova pa prekinja.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #254 Objavljeno 12.06.2025 20:34:55 Re: Apple CarPlay |
|
Jaz imam enako težavo z brezžičnim CarPlayjem na večih lokacijah v Sloveniji. Za bug je kriv Apple, ki pa ga trenutno ignorira. Oddal sem že 10 bug reportov in enkrat celo dobil nazaj odgovor, da ne vejo, zakaj prihaja do tega.
Teorija na netu je, da so spremenili Wi-Fi kanal, na katerem oddaja brezžični CarPlay oz. se uporablja za komunikacijo z infotainment sistemom v avtomobilih, in sedaj prihaja do prekrivanja s kanali bližnjih Wi-Fi omrežij ter interference, ki vodi v prekinitev povezave.
|
 |