Slovenski črkovalnik in tipkovnica
|
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #281 Objavljeno 01.07.2021 08:20:28 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #282 Objavljeno 14.10.2021 09:03:26 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #283 Objavljeno 14.10.2021 09:45:00 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Hvala za tvoje delo in povezavo! 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #284 Objavljeno 17.10.2021 18:35:10 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
opeter je napisal/a: | Jaz še vedno priporočam tisti s črnobelo zastavico ali pa hrvaško tipkovnico. |
Saj ta je v bistvu tudi Jonasova Slo QWERTZ tipkovnica, le dodal sem Alt+V za @, za bivše Windows userje.
Je pa res že leta in leta od tega, pa še vedno dela... 
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #285 Objavljeno 09.01.2022 23:41:33 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Delujejo omenjene slovenske (quertz) tipkovnice na Monterey še vedno? In katero uporabljate?
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #286 Objavljeno 10.01.2022 00:09:30 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Js uporabljam kar CRO layout.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #287 Objavljeno 10.01.2022 00:40:05 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Croatian PC layout na macOS je enak kot slovenska PC QWERTZ tipkovnica. Sicer pa custom layouti še vedno delujejo.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #288 Objavljeno 06.05.2023 19:22:17 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Pozdravljeni,
ne odpiram nove teme, ker sklepam, da nas mnogo od nas ima isti problem. Sem namreč v težavah in se obračam na vas.
Imam Mac in prenosnik stari Macbook Air. V kratkem bom morala uporabiti moj prenosnik za en izpit, kjer bom potrebovala tako črkovalnik za slovenski jezik kot tudi za italijanski jezik (ta ni problem, ker je integriran in sem ga kupila v Italiji). Sem naročena na Office za Mac a kljub temu, črkovalnika za slovenski jezik ni. Poskušala sem sicer naložiti isti nov office tudi na Macbook Air a je prestara različica OSx. Videla sem, da v otulooku je možba izbira pregledovalnika online a je precej zamudna in isto kot črkovalnik, ki ti sproti označuje napaje. Iščem bilokatere rešitve, tudi plačljive. Lepo prosim, če mi svetujete, ker ne vem kaj narediti. Pomislila sem, da bi si lahko izposodila prenosnik a windowsi a kaj ko ga sploh ne bi znala uporabljati. Skratka, lepo prosim za pomoč.
V naprej se Vam izredno zahvaljujem.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #289 Objavljeno 06.05.2023 19:50:19 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Tukaj imaš slovar:
https://mega.nz/#!4lYgjDwA!l8L78a7nmdJNzKEA2aQfgdy1H7t6mVs7u0HZcyw0NQ0
Citiram: | namestiš ga v word>preferences>spelling and grammar>custom dictionary in ga dodaš kot file "kombiniranislovar.dic" |
Če vse deluje v zadnjih verzijah Worda pa ne bi vedel.
Lahko poskusiš tudi Libreoffice, ki ima verjetno že vgrajen slovenski črkovalnik.
Zakaj Microsoft na macOS ne doda slovenskega črkovalnika, vedo pa samo oni...
|
 |
Jabček
|
|
 |
|
Prispevek: #290 Objavljeno 31.05.2023 23:40:15 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
imam težavo s tipkovnico na Mac OS Ventura in sicer ne morem izbrisati originalne "Slovenian" da bi ostala samo Jonasova "Slovensko QUERTZ". To je še tista stara verzija s SLO grbom v ikoni.
z gumbom "fn" jo dostikrat po nesreči zamenjam in mi potem obrne Y in Z. Ima kdo rešitev za to?
Sem probal zloadat tudi to z barvno slovensko zastavo in mi ne deluje. Je ne zazna. Dodal sem jo notri in jo prikaže (priložena slika), ampak če grem v menu bar zgoraj pa kaže samo tisti dve, brez zastavice.
Prilagam še slike.
Hvala

|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #291 Objavljeno 01.06.2023 13:13:01 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Drevo na vzhodu |
|
 |
|
Prispevek: #292 Objavljeno 01.06.2023 13:18:49 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Aja, čakaj, površno sem prebral tvoje vprašanje ...
Torej ne moreš izklopiti tovarniške razporeditve tipkovnice?
Si poskusil narediti "repair permissions"?
https://mackeeper.com/blog/how-to-repair-disk-permissions-on-mac/
Je pa čisto možno, da macOS ne dopušča, da imaš nastavljeno samo custom (lastno) razporeditev in nobene tovarniške, ki so že vgrajeni v sistemi.
Poskusi dodati npr. angleško, nemško ali katerokoli drugo vgrajeno razporeditev tipkovnice in odstraniti "slovenian". Takoj boš videl, če deluje ali ne.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #293 Objavljeno 01.06.2023 18:08:10 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Al pa disejblaj šortcut za zamenjavo tipkovnic. Itak ga ne rabiš. Potem pa ročno izbereš tipkovnico in ni šans, da se ponesreči zamenja.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Jabček
|
|
 |
|
Prispevek: #294 Objavljeno 01.06.2023 22:38:55 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Sem probal dodat še angleščino in komot odstranu slovenian. Ampak če hočem da ostane samo slovensko QUERTZ, pol ne moreš te angleške izbrisat. Očitno Ventura ne pusti da ni vsaj ene tovarniške tipkovnice notri.
UPDATE od prejšnjič: ko sem reštartal mašino je začela delat barvna slovenska zastavica - tipkovnica, ki jo je en prijazen gospodič delil na eni objavi višje gor.
Na menuju sem odstranil ikonico ki je itak ne rabim. Težavo sem imel da ko stisneš fn gumb ti avtomatsko menja jezik. In to sem zdaj našel pod settings/keyboard/"press (znakec za globe) key to" in nastaviš na "Change input source" na npr. Do nothing ali Show Emoji & Symbols. Tako da to je rešeno.
Edina težava ostaja ko reštartam mašino, pri loginu gor v kotu še vedno piše Slovenian in ne ta novi custom QUERTZ. 
|
 |
Jabi
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #295 Objavljeno 13.07.2023 09:32:36 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Zdravo,
nov uporabnik tule. Delim, kako sem uredil črkovanje v Wordu, saj navodila zgoraj pri meni niso delovala.
Iz onega linka zgoraj (mega.nz) sem s težavo potegnil dol datoteko KombiniraniSlovar.dic. (Normalno is Slovenije ni šlo, prek VPN v U.S. pa je potem šlo).
Ob zaprtem Wordu sem iz mape ~/Library/Group Containers/UBF8T346G9.Office pobrisal datoteko
"Custom Dictionary" in namesto nje tja dal "KombiniraniSlovar.dic" preimenovan v "Custom Dictionary".
V Wordu nato nastavimo jezik na angleščino, in črkovanje deluje.
Word je verzija 16.75.
Predlagam, da za vsak slučaj naredite backup "Custom Dictionary" datoteke pred brisanjem.
Upam, da komu pomaga.
Lep pozdrav, Jure.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #296 Objavljeno 31.10.2023 20:00:50 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Če komu pride prav, sem naredil slovenski layout za PC tipkovnico.
https://github.com/urozor/macos/blob/main/keyboard/Slovenian%20PC.zip
Da se vklopi ISO tipkovnica (tipka <> med levim Shift in Y), sledi tem navodilom:
Kopiraj "Slovenian PC.bundle" v "~/Library/Keyboard Layouts"
Zbriši "/Library/Preferences/com.apple.keyboardtype.plist"
Restartaj
Če tipka <> med levim Shift in Y ne deluje, popravi keyboard layout v ISO v
System settings | Keyboard | Change Keyboard Type...
LP
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #297 Objavljeno 01.11.2023 06:25:00 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Bi kdo znal pomagati pri tem?
Key repeat rate, Delay until repeat nastavitve se ne shranijo.
Najprej sem mislil, da je za vsak app posebej, vendar so nastavitve nazaj po vsakem , hm..., ne najdem vzorca, po loginu, po štartu app, ne vedno, kr neki..., zgodi se tudi v oknu za pisanje odgovora kot je tale...
Izbrano imam "Slovenian copy" (zamenjana y in z - slepo tipkanje). Tipkovnica je pa na prenosniku. Zadnji MacOS z vsemi posodobitvami, osnovni Macbook Air M2.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #298 Objavljeno 01.11.2023 07:46:37 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Kako to misliš "slovenian copy"?
A si inštaliral kake 3rd party zadeve za tipkovnico? Potem je sigurno to. Če si navajen qwertz, si nastavi qwertz in je to to.
Kaj sploh misliš s key repeat rate in delay? Kaj te moti, hitrost kurzorja, hitrost brisanja?
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #299 Objavljeno 01.11.2023 08:24:30 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Jenrej je napisal/a: | Če si navajen qwertz, si nastavi qwertz in je to to. |
Nisem vedel da se to da. Kako? Sicer že googlam...
Bi pa še vedno imel slovenski layout, ne kakšnega international.
Jenrej je napisal/a: | Kaj sploh misliš s key repeat rate in delay? Kaj te moti, hitrost kurzorja, hitrost brisanja? |
Oboje se resetira in seveda potem traja izredno dolgo da se začne premikat in potem s takim tempom tudi nadaljuje.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #300 Objavljeno 02.11.2023 17:51:51 Re: Slovenski črkovalnik in tipkovnica |
|
Jenrej je napisal/a: | Če si navajen qwertz, si nastavi qwertz in je to to. |
Nisem našel, tako da domnevam da govoriš za telefon. Mene j na prenosniku.
|
 |