Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
WiFi omrezja
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 08.11.2006
Prispevkov: 857
Kraj: Žalec
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #81   Objavljeno 14.01.2021 09:26:08
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
zigab je napisal/a:
Na MBP 2018 mi preko ethernet kabla ne gre preko 100 MBPS. Kabel je taprav, na drugem računalniku dela kot je treba. Sem pa probal na MBP povezat najprej preko dongla in potem še Belkin Thunderbolt docka. Kakšna ideja?

Sem pa glede Wifija rešil z Archer C7, ki se zaenkrat dobro obnese, imam hitrejši prenos in večjo stabilnost. Za moje potrebe bo zdaj ok.


katero mrežno imaš?

_________________
SISTEMKO Gregor Zdolšek s.p.
MCPS, MSCA, MCSAM, MCNPS,MCSE
CISCO CCNA LINUX RHCE
mail: grega@sistemko.net
web: www.sistemko.net
041817919
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 11.06.2008
Prispevkov: 138
Kraj: Celje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #82   Objavljeno 14.01.2021 14:47:27
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
zigab je napisal/a:
Na MBP 2018 mi preko ethernet kabla ne gre preko 100 MBPS. Kabel je taprav, na drugem računalniku dela kot je treba. Sem pa probal na MBP povezat najprej preko dongla in potem še Belkin Thunderbolt docka. Kakšna ideja?

Sem pa glede Wifija rešil z Archer C7, ki se zaenkrat dobro obnese, imam hitrejši prenos in večjo stabilnost. Za moje potrebe bo zdaj ok.



Če si prepričan da je mreža ok (da je gigabitna) preveri te nastavitve v SystemPreferences/Network/Advanced:

Jaz imam autonegotiation na 100mbit ker je svitch iz sovjetskih časov... Ampak za net ne rabim več.


Lahko da je gonilnik za USB mrežo napačen.. Čeprav, kolikor sem jih srečal, dela večina out of box na 1Gbit...
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #83   Objavljeno 14.01.2021 15:07:48
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Mrezna ne vem, kje lahko to pogledam. Predvidevam, da se ne 2 leti star MBP ima dobro mrezno.

Prenos preko istega kabla (cat 5e) na laptop od punce je 300mbps, kar mi v paketu pripada. Na Macbooku ne spravim cez 100mbps, kljub taksnim nastavitvam. Imam ravno tako Automatic.

Sem mislil, da dongle ne podpira ampak Belkinov dock sigurno ima gigabit port.
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9870
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #84   Objavljeno 14.01.2021 15:17:31
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Izbrano imaš "Automatically". Kaj ti piše pa spodaj pod "Speed"?
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #85   Objavljeno 14.01.2021 15:21:46
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
100baseTX.
Sem probal to prestavljat pa je bilo samo slabse ali pa enako.
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Pridružen/a: 18.10.2007
Prispevkov: 26195
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #86   Objavljeno 14.01.2021 15:43:06
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Potem je kot kaze switch ali router kaksen starejsi... ali pa je kabel predolg ali so motnje in ne gre cez vec kot toliko...

Pri Cat5e je lahko gigabitna hitrost problem, ce je predolg ali ce so kaksni drugi kabli ali motilni elementi blizu,,,

_________________
Lp
Thomas
________________________________________________


Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #87   Objavljeno 14.01.2021 15:48:57
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Povezan na modem od Telemacha, star manj kot leto.
Na druge naprave gre do 300 mbps.

Res ne vidim druge, kot da je nekaj z računalnikom.
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Pridružen/a: 18.10.2007
Prispevkov: 26195
Kraj: Medvode
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #88   Objavljeno 14.01.2021 15:49:51
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Direktno na modem ali je vmes se kaksen switch?

MacBook Pro 2018 sploh ima mrezno kartico? Drugace bi rekel, da je kriv mogoce prej dongle oz. thunderbolt dock...


Nazadnje urejal/a Jest Čet 14. Jan 2021 15:55; skupaj popravljeno 1 krat

_________________
Lp
Thomas
________________________________________________


Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #89   Objavljeno 14.01.2021 15:54:16
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Direktno. Sem probal tudi preko routerja Archer C7 pa tudi ne gre.
Takole je na laptopu od punce.

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 31.08.2009
Prispevkov: 562
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #90   Objavljeno 14.01.2021 19:18:23
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
zigab je napisal/a:
Direktno. Sem probal tudi preko routerja Archer C7 pa tudi ne gre.
Takole je na laptopu od punce.


Ena butasta... si poskusil restartat Telemachov modem/router? Meni je pred dnevi isto delalo DL cisto v riti UL pa ok. Restartal modem in je spet ok.
Do pred par dnevi nazaj nikoli podobnih tezav s Telemachovim modem/routerjem. Imam pa na njem wifi izklopljen.
iPhone Developer

iPhone Developer

Pridružen/a: 19.09.2008
Prispevkov: 9870
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #91   Objavljeno 14.01.2021 19:22:03
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če se router in računalnik zmenita za 100Mbit/s, potem je zelo verjetno problem v kablu (ali konektorjih)... tudi, če na kakšnem drugem računalniku deluje. Jaz bi predlagal, da se najprej zamenjajo konektorji na kablu (je najcenejša rešitev).
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 31.08.2009
Prispevkov: 562
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #92   Objavljeno 14.01.2021 19:30:44
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Lahko pa uporabi kabl, ki gre na xbox. Recimo. Ce nima xboxa na wifi.
Jabuček

Jabuček

Pridružen/a: 12.02.2011
Prispevkov: 34
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #93   Objavljeno 14.01.2021 21:32:01
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Stestiram jutri se z drugimi kabli. Xbox je na kabel. Bom s tem pa se s kaksnim, jih imam nekaj na zalogi.

Hvala zaenkrat. Jabim ce kaj resim.
Jablanator

Jablanator

Pridružen/a: 11.06.2008
Prispevkov: 138
Kraj: Celje
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #94   Objavljeno 15.01.2021 09:33:43
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Trenutno imam Linksys WRT1200AC z ddwrt, dela sicer ok, a bi vseeno nadgradil vse skupaj na Mesh, ker je med etažami megla...

Cat 5e napeljavo imam pripravljeno na vseh etažah.

Zanima me katera AP (dostopna točka) poleg Ubiquiti, omogoča povezavo/napajanje posameznih točk preko POE?

Trenutno nimam niti ne želim vlečit še 220V do vseh teh lokacij, ker bom vse skupaj napajal preko POE switcha in routerja ki bo napajan preko UPS.

Ubiquiti je kar pošteno postavil cene, pa še zapirajo svoj ekosistem. Jaz imam pa raje open source zadeve. PfSense, OpenNAS itd...

Aja pa še eno vprašanje za tiste, ki imate Ubiquiti AP, 2.4 in 5ghz uporabljata en SSID? Al je vseeno treba imet dve točki?

Hvala za nasvete!
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Pridružen/a: 08.11.2006
Prispevkov: 857
Kraj: Žalec
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #95   Objavljeno 15.01.2021 17:33:14
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
piromanneo je napisal/a:
Trenutno imam Linksys WRT1200AC z ddwrt, dela sicer ok, a bi vseeno nadgradil vse skupaj na Mesh, ker je med etažami megla...

Cat 5e napeljavo imam pripravljeno na vseh etažah.

Zanima me katera AP (dostopna točka) poleg Ubiquiti, omogoča povezavo/napajanje posameznih točk preko POE?

Trenutno nimam niti ne želim vlečit še 220V do vseh teh lokacij, ker bom vse skupaj napajal preko POE switcha in routerja ki bo napajan preko UPS.

Ubiquiti je kar pošteno postavil cene, pa še zapirajo svoj ekosistem. Jaz imam pa raje open source zadeve. PfSense, OpenNAS itd...

Aja pa še eno vprašanje za tiste, ki imate Ubiquiti AP, 2.4 in 5ghz uporabljata en SSID? Al je vseeno treba imet dve točki?

Hvala za nasvete!


uporabljata en SSID, switch naj ne bo low level poe, kar se pa tiče dostopnih točk pa dela ok tole
https://www.netgear.com/business/wifi/access-points/wax610

_________________
SISTEMKO Gregor Zdolšek s.p.
MCPS, MSCA, MCSAM, MCNPS,MCSE
CISCO CCNA LINUX RHCE
mail: grega@sistemko.net
web: www.sistemko.net
041817919
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Pridružen/a: 31.08.2009
Prispevkov: 562
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #96   Objavljeno 15.01.2021 22:16:32
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Najprej stestiraj, ce ti dela poe preko napeljave, ki jo imas. Da ne bo presenecenj. Samo povem.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3542
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #97   Objavljeno 15.01.2021 23:22:25
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
MarkB je napisal/a:
Najprej stestiraj, ce ti dela poe preko napeljave, ki jo imas. Da ne bo presenecenj. Samo povem.


Jaz nikjer nimam tezav z cat5e in poe. Na kakih kablih si imel tezave?
Jaz prakticno uporabljam samo brand rex oz. zdej ze nekaj casa leviton in res nikjer tezav.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Pridružen/a: 05.02.2008
Prispevkov: 3542
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #98   Objavljeno 15.01.2021 23:30:10
Re: WiFi omrezja
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
piromanneo je napisal/a:
Trenutno imam Linksys WRT1200AC z ddwrt, dela sicer ok, a bi vseeno nadgradil vse skupaj na Mesh, ker je med etažami megla...

Cat 5e napeljavo imam pripravljeno na vseh etažah.

Zanima me katera AP (dostopna točka) poleg Ubiquiti, omogoča povezavo/napajanje posameznih točk preko POE?

Trenutno nimam niti ne želim vlečit še 220V do vseh teh lokacij, ker bom vse skupaj napajal preko POE switcha in routerja ki bo napajan preko UPS.

Ubiquiti je kar pošteno postavil cene, pa še zapirajo svoj ekosistem. Jaz imam pa raje open source zadeve. PfSense, OpenNAS itd...

Aja pa še eno vprašanje za tiste, ki imate Ubiquiti AP, 2.4 in 5ghz uporabljata en SSID? Al je vseeno treba imet dve točki?

Hvala za nasvete!


Ce imas zeljo po poe potem je ubiquiti odlicna zadeva. Ce se nimas poe switcha lahko uporabis poe adapterje ki so prilozeni v perimeru ce lupis po 1 kos. Dobis tudi 3pack tam pa teh adapterjev ni.

Kar se tice ssid-jev. Nekako sem ugotovil, da je morda bolje uporabit locene ssid-je na 2.4 in 5ghz. Ce client omogoca 5ghz je na 5ghz, je pa veliko iot naprav ki dejansko ne podpirajo 5ghz, preprosto zato ker ni potrebe po hitrosti temveč po dometu. Tam pa seveda pride v poštev 2.4ghz.
« Poglej prejšnjo temo - Omrežja - Poglej naslednjo temo » Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani