Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Mac vs, PC
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 28.02.2004 00:32:54
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Če kdo pozna kakšnega zagovornika PCjev, ki nam bo postregel tudi z argumenti, ni problema. Naj pride in bomo podebatirali. Very Happy

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #22   Objavljeno 29.02.2004 21:34:54
PC lahko mudificifiraš, pa ventilatorje noter daješ, sploh tiste tanajbolj kulske z modro ledico, pa mreže čez, k imajo lahko noter sploh kul znake narisane, potem pa stranice pobarvaš na zeleno in jo pol ven vržeš, da je plac za meter krat meter pleksi, nato še kable povežeš z votlimi cevkami, v katerih je svetleča vijolična tekočina, ki ponoči sveti, pa za konec pokneš noter vsaj 6 reflektorjev, da pošteno seva. Da pa se ti vse skup ne pregreva, ko 100 na uro piratiziraš dneve in noči, ko kaza laufa na polno, rabiš še vodno hlajenje, doma narejeno. Pa dokler dvakrat ne poplavi, ni dobro narejeno. Pa da ne bo kdo rekel, da je to kič, ker je.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #23   Objavljeno 01.03.2004 13:58:13
Iste stwari lahko počneš tudi s Power Macom, da se ne boš počutil prikrajšanega. Very Happy Laughing

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #24   Objavljeno 01.03.2004 19:17:06
A ni to delat s power macom že kaznivo dejanje?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #25   Objavljeno 01.03.2004 19:59:20
Ja, če imaš kaj estetskega čuta. Edina še sprejemljiva modifikacija je vgraditev kakšne bolj šibke kot ne modre LEDice znotraj ohišja, pa že to je skoraj kič!

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #26   Objavljeno 01.03.2004 22:28:20
Kdo si, vsiljivec, pravi the_man ne bi nikoli dajal LEDic v Power Mace.
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #27   Objavljeno 02.03.2004 19:54:27
kako je pa z VPC? A se ga spodobno laufat na iBooku, ta najcenejšmu? A podpira grafične al ne? Mal v zvezi z VPC povejte! Rolling Eyes
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #28   Objavljeno 02.03.2004 20:33:45
Mislim, da laufanje VPCja na iBooku, ne bi smel bit problem, sploh odkar je G4. Predvsem potrebuješ nekoliko več RAMa, saj 2 OSa porabita tudi ustrezno količino. V VPCju lahko tudi nastaviš koliko MB RAMa lahko VPC uporablja. Grafične ne podpira oz zelo slabo tako, da na igre in grafično zahtevne zadeve kar pozabi. Morda se bo kaj spremenilo na bolje glede tega z novo nerzijo VPCja, ki bo izšla spomladi.

Jablanator

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #29   Objavljeno 03.03.2004 07:22:16
Sem preizkusil VPC 6 na PowerBooku. Imel sem nalozen Win98 kot najmanj potraten sistem, s cim manj nepotrebne navlake. Preizkusal sem namrec moznost uporabe za nek racunovodski programi - torej precej preprosta in nezahtevna stvar, brez kaksne blazne grafike... Delovalo je sicer vse, brez problemov, ampak zadeva je bila tako hudo pocasna, da si moral skoraj za vsako stvar cakati in cakati... Sad Izgubljanje zivcev, v glavnem. Za karkoli resnejsega povsem neuporabno. Da o kaksnih igrah sploh ne govorimo. Ista stvar na precej starem PCu tece cisto tekoce. Tako da bo treba res pocakati na novo verzijo in potem poskusiti znova.
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #30   Objavljeno 03.03.2004 11:27:33
hmmm, men je en kolega dal link do jabuk.net da mal prečekiram

...ok, zdej pa k bistvenemu

to je vtis ki mi ga dajejo PC-ji pa Mac-i :

prednosti Mac-ov:
- ves HW in SW dela 100% out of the box
- Dariwin oz. Mecha/BSD kernel je precej stabilen
- zadeva je ultra stylish (tako design kot GUI)
- sistemi (še posebi G mašine) so super za multimedijo
-

Slabosti Mac-ov:
- kar se iger tiče si upam rečt da je Mac še bl u pizdi k Linux
- zadnji motorolini PPC procesorji so za en K ...ta novejši (IBM + AMD, mensezdi) so pa spet u redu
- i hate brushed metal!!! ...tak kliše je že
- struktura GUI-ja nasploh ...tist menu bar na vrhu mi ni nkol bil všeč Sad ...še posebi k bi bil neuporaben, ker sm navajen da "fokus" sledi miški

Prednosti PC-jev (z Linux sistemom):
- precej večja konfigurabilnost (še posebi software-a z Linuxom!!)
- večja izbira (v glavnem software, malo manj a vseeno tudi hardware)
- GUI Very Happy ...tanov KDE res trga gate!!! ...sam še novi X-i pridejo (ne več od Xfree) pa s njim končn alpha layer tut v samih x-ih ...woohoo!!! ...and it's sooooooooo configurable Very Happy
- hmmm ...kar se tiče linux-a - freedom!! ...rabš kkšne dve let da se na zadevo res navadš ...sam pol si nikakor ne morš predstavlat met računalnik k ti ne bi dopušču da ga skonfiguriraš totalka tko k ga ti hočš ...oz. tko k ga za ta trenutk hočš ...ponavad laufam KDE (zlo dodelan desktop pol vseh mogočih fajnih drobnarij) za vsakdanjo rabo, za kkšne stvari kjer pa bi res rabu šparat na resourcih alpa mi pač sede neki mejhnga pa clean, mam pa fluxbox :] ...yup, svoboda je tist k te drži
- Linux sistem je precej stabilen - si upam trdit da se mi moj Gentoo Linux sistem k teče na vanilla-2.4.22 kernelu ni nč večkrat sesul k MacOS X the_man-u

Slabosti PC-jev (z Linux sistemom):
- zna bit jeba če se kkšni hardware ne mara med sabo - pa vedet morš kolk močn je kir HW in za kaj je dobr (npr. da ne kupš tanarnovejšga Matroxa za tvoj http server, pa en star cirrus za PC za mulca k bi igrce igral)
- serviserji so po defaultu šlampast
- spet velka izbira - ponavad folk ne mara izbirat (še posebi če se na stvar ne spozna)
- pr tokšni izbiri HW-a, je v nekaterih primerih (npr. winmodems) težji dobit driverje za Linux

v vsakem primeru pa je MacOS _precej_ bolš k winsi O_o

bottom line:
mac-i so me zmeri zanimal, sam me je Linux tko razvadu, da bi se počutu sam precej omejenga (po konfigurabilnosti in svobodi) od MacOS-a ...da bi si pa nabavu enga mac-a sam zato da bi pol Linux čez montiru se mi zdi pa neumn (eni programčki se ne štekajo preveč z PPC)
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #31   Objavljeno 03.03.2004 12:25:43
aja ...sam en nekam kritičen komentar:

zmiri je easy met flamewar, če obstaja sam ena stran Wink Rolling Eyes
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #32   Objavljeno 03.03.2004 13:42:02
erm ...typo:

mecha/BSD kernel je v bistvu Mach/BSD ...my bad, sorry Embarassed

...erm, zakaj pa ta forum nima [eidt] knofa? Mad
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #33   Objavljeno 03.03.2004 13:51:29
Glede iger bi rekel da je OS X precej na boljšem kot Linux, saj je precej več večjih komercialnih iger, ki Linuxa ne bodo ugledale. http://www.apple.com/games/ Res je, da je za Linux tudi veliko odprtko-kodnih iger, vendar te običajno niso tako dodelane kot profesionalne, in kot si omenil že v drugi temi jih je večinoma možno kompajlati tudi za OS X.

Ko sem switchal s PCja se je tudi meni zdel menu bar nekoliko nadležen in neuporaben, vendar ti kmalu priraste k srcu in se ga tudi navadiš uporabljati. Zato sem si tudi na Linuxu GUI podobno uredil.

Sam sem na PCju že poskusil že precej Linux distribucij na PCju, večinoma bolj iz radovednosti, vsekakor pa nisem nikakeršen Linux strokovnjak. Verjamem, da je Linux možno bolj nastaviti po svoji meri, vendar ta rešitev ustreza samo največjim račnalniškim navdušencem, ki jim je to všeč. Pri Linuxu pogrešam prav to preprostost. Kot si napisal rabiš kakšne dve leti, da se na zadevo navadiš. Dve leti!!! Čeprav nikoli prej v življenju nisem uporabljal Maca sm OS X dojel v nekaj urah. Seveda so nekateri triki, ki se jih naučiš s časom vendar večina stvari je tako preprostih in osnovnih, da jih takoj osvojiš.

Ker OS X, kot veš bazira na FreeBSDju, ga je možno tudi precej nastaviti po svoji meri, za bolj hardcore opcije v konzoli. Kot pa je nekdo napisal na Gentoo forumu, Apple na žalost nima tako obširne dokumentacije glede Darwina.

Torej če se rad veliko ukvarjaš s svojim sistemom, poskušaš različne konfiguracije, custom kompajlanje ipd., verjamem, da ti bolj ustreza Linux. Če pa računalnik rabiš za delo ali pa sploh bolj za produktivnost je boljši OS X, ker ti sistemu ni potrebno posvečati svojega časa in tudi živcev.

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #34   Objavljeno 03.03.2004 14:16:46
je pa treba tut oment, da kar se tiče tega mojga navajanja skozi 2 leti, da sm se navaju nanj leta 1997 in to na Slackware distribuciji (najstarejša Linux distribucija, precej zaj* za uporablat ...dejansko power-users favourite)

kar se igre tiče, mam osebno cel rajš (F)OSS igre, kot pa komercialne zadnje cajte ...kvaliteta komercialnih iger je drastično padla od 90ih naprej ...sam pustmo zdej to ...je moje osebno mnenje in tud ni več on topic.

se strinjam ...in tud nism pršu sm spreobračat Mac-userje ...ker vem da je brezveze sploh probavat in ni v moji naravi ...itak menm da nej si vsak zbere OS, ki mu bl narbl sede - pa nej bo Linux, MacOS, BSD, UNIX, SkyOS, BeOS, AmigaOS, DOS alpa Windows ...vsakmu svoje Laughing

poleg tega mi pa upam da bo Linux ostal na tem mestu kjer je: 2. ali 3. po popularnosti ...če bi bil ultra-masovn OS kot windows (alpa morda clo MacOS) bi se preveč spremenil ...nej ostane kar najboljša alternativa dvem vodilnim operacijskim sistemom Very Happy
sm pa več kot prpravlen pomagat komurkol k bi se lotu kej z Linux-om.
...sm sm pa pršu ker sm vidu da je topic "Mac vs. PC" brez proti-strani ...česar ne prenesem Wink
Jabček

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #35   Objavljeno 03.03.2004 16:43:30
aja, pa sam vprašanje: al se pogovarjamo o operaciskih sistemih al o arhitekturah ...ker v obeh primerih je naslov topica sfaljen

če se pogovrajamo o OSih, je velka prednost Linuxa to, da teče na dobesedno vsaki pizdarji k se jo loh spomneš - od legendarnega Coffe-HOWTOja (kuko laufat kofeavtomat z linuxom) do raznih multimedijskih naprav, mobitelov (motorolla), super-computerjev in vse mogoče.
eh, pa Linux sploh ni tok zajeban kt vsi misljo ...k ga maš enkrat pošlihtanga, je zadeva easy-peasy ...če pa hočš ultra-idiot-proof zadevo je pa Lindows - linux, k če ti ga ne rata inštalirat pa poštelat prou, si dejansko totaln moron kar se tiče računalnikov, ker ga je lažji inštalirat in vzdrševat k winse!

če se pogovarjamo o arhitekturah, pa je treba rečt da je ta nov PPC močnejši od x86 ...je pa tut treba rečt da je x86-64 močnejši od trenutnih PPC (halo, 64 bitov proti 32!)
kot sm že reku, pa so bli mal nazaj PPC procesorji (zadnje motorole) precej patetični ...sam to je preteklost Wink

še vedno stojim na stališču, da nej si vsak zbere OS k ga hoče Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #36   Objavljeno 03.03.2004 20:16:45
Zdaj ko so današnji problemi s forumom odpravljeni pa lahko odgovorim na tvoje trditve.

Strinjam se s tvojo filozofijo, da naj vsak pač uporablja OS, ki mu ustreza. Problem je v tem, da velika večina ljudi alternativ ne pozna. V glavnem poznajo Windows, so slišali za Linux, ker ima to sosedov mulc, ampak je baje zelo težko za uporabljat, OS X jim ne pove čisto nič, ob besedi Mac ali Apple pa se spomnijo na tiste male barvne škatlice imenovane iMac (prva generacija). Zato takim ljudem poskušam dopovedati, da so alternative vredne njihove pozornosti. Če pa človek pozna tudi druge možnosti računalništva in jih aktivno uporablja, mu tako ali tako ne bom mogel dolgo soliti pamet, ker mi bo takoj postregel z veljavnimi argumenti zakaj je njegov OS zanj najboljši (kakor ti npr.).

Kot sem jaz razumel je bila tema na začetku namenjena arhitekturam, ker pa sta arhitektura Maca in operacijski sistem tesno povezana (izdeluje jih isto podjetje) se je debata kmalu razširila in mislim, da je tako tudi prav.

To, da je Linux trenutno bolj feksibilen in najden v več različnih napravah je res, vendar zaradi dejstva, da je vsak lahko vzel kodo Linuxa in jo vgradil v napravo, ki jo je potreboval. Razširjenost OS Xa v take naprave pa je odvisna od Appla in če bi Apple spet izdelal dlančnik ali bognasobvaruj? kofe avtomat, bi v njem tudi lahko našli "stripped down" OS X.

Glede Lindowsa: Sliši se res kot pravljica, v realnosti pa je zelo daleč od tega. Več kot en mesec sem imel inštaliran Lindows 4.5. Inštalacija je res izredno preprosta, morda kar nekoliko preveč (premalo možnosti). Ko se znebiš večine kiča, ki pride s sistemom se začne druga kalvarija, ki ji pravimo konfiguracija. Možnosti je absolutno premalo še posebno pri ADSLju, za katerega sploh ne veš tudi ko je povezan. Nastavitev mreže je bolj kot ne porazna, za dolocene nastavitve pa je treba še vedno uporabiti konzolo. Na vsakem koraku ti poskušajo ponuditi njihovo komercialno verzijo apt-geta, ki pa ji po mojih informacijah manjka ažurnost. Zatekel sem se k apt-getu, ki pa ob inštalaciji večjega programa ali posodobitve pomeče dol kakšnih 40 programov, ki prodejo z Lindowsi in naredi te neuporabne... Toliko o Lindows...

Ne vem ali veš ali pa si se samo nerodno izrazil, ampak IBMovi G5 procesorji so 64 bitni (zato Power Mac tudi zmore 8GB RAMa) in so bili predstavljeni še pred Athloni 64. Zadnje Motorole so bile res precej patetične, zaradi nezainteresirtanosti matične firme, ki ni hotela vlagati podjetje, ki ga bo tako kmalu poslala na svoje.

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #37   Objavljeno 04.03.2004 18:58:43
Sam vidim prednost macov na sledecih podrocjih:

- out of the box work, ki ga PCji ponavadi ne premorejo oz. bi kar lahko rekli, da ne
- dizajn (vsakrsni)
- Apple Shake 3.0 ki koncno podpira zvok.
- firewire 2

O ostalih stvareh pa sta PC in Mac kar podobna, sploh ce kupis branded PCja, recimo Nec, IBM... In prosim, to, da Maci delajo kar morajo delat in da se ne sesuvajo, je totalna laz. Se sevuajo manj kot Wintel masine (o Linuxu tu ne bi, mam slabe izkusnje z njim, najbrz zato, ker sem po dusi uporabnik), to je res, samo da se pa ne sesuvajo in da ne potrebujejo reset knofa, je pa lari fari.

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #38   Objavljeno 04.03.2004 19:11:43
Se strinjam, da je to o ne-sesuvanju laž in morebitnemu uporabniku trditi kaj takega je slaba poteza, ker bo ob morebitnem sesutju toliko bolj razočaran. Se pa sesuvajo veliiko manj kot Winsi, če se obesi posamezen program, ga preprosto Force Quitaš, na sistem pa težko vpliva.

Jabček

Ni navedeno

Prispevek: #39   Objavljeno 06.03.2004 07:44:38
http://www.slo-tech.com/script/forum/izpisitemo.php?threadID=89479&mesto=0

Nekaj zagovornikov PCjev, oziroma kritikov Macov ...
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #40   Objavljeno 15.03.2004 22:12:06
No bom se jaz dodal svojo... Mac je ok, ker baje out of the box dela ok in so navadni uporabniki zadovoljni. Softver je stvar okusa. Ampak na hardverskem podrocju pa mac pregori kot stara zarnica... in ne mislim performancno. Nekompatibilnosti take in drugacne, posebnosti take in drugacne... bla bla. Trpite z menoj, ker na celem svetu ne najdem cdroma, ki bi delujoce nadomestil original od appla, pa naj bo to ide ali scsi.

Svoje pc-je lahko mucim, vtikam notri elekticne pasti za mise, kupim cdrom v trafiki, vtaknem scsi kontroler iz maca, pa vse kar dela. Res, zgodi se nekompatibilnost, ampak zaradi bedastega cdroma pa res ne! O sesuvanju pa tudi ne bi, meni uspe maca sesut vsakih 5 minut ce se zavzamem Smile Najbrz zato ker ne znam Wink

Torej vsak je po svoje srecen... jaz nisem "uporabnik" in me mac nekako ne osrecuje... raje imam svobodo sraufanja, izboljsevanja in nadgrajevanja.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani