Program za gledanje slik??
|
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 04.01.2009 01:26:32 Program za gledanje slik?? |
|
Pozdravljeni!
Potekel ni se niti cel teden, odkar sem uporabnik Mac sistema, zato se še zmeraj prilagajam in iscem ekvivalente programov iz Windowsev.
Iscem program, s katerim bi lahko enostavno gledal slike. Sprva sem mislil, da bo Preview to, kar iscem, a me je s svojo neprakticnostjo in neumnostjo popolnoma razjezil - zakaj ne more lepo normalno delovati puscica za naslednjo sliko in prejsnjo sliko v folderju, ki ga pregledujes? Tako pac kadarkoli si v kaksnem folderju s slikami, ko kliknes na katerokoli sliko, ti jo odpre, ko pa se hoces premakniti na naslednjo/prejsnjo, pa se nikamor ne premakne.
Najraje bi mel kaj v stilu Windows Media Viewer (ali kako se je ze imenoval tisti osnovni pregledovalnik slik v Visti, ki je imel tudi funkcije za odstranjevanje rdecih oci itd.), potem pa bi se potreboval kaksen enostaven urejevalnik slik kot je bil to npr. Officov Picture Manager ali pa ACDsee, pac za resizanje, preimenovanje slik in podobno.
(Prav tako se mi zdi iPhoto izredno neprakticen in neroden za uporabo).
Lepo bi vas prosil za kaksne nasvete..
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 04.01.2009 01:38:28 |
|
iPhoto je, ko dojameš sistem, izredno simpl pri slikah, ki jih imaš namen ohranit.
Še hitrejši in bolj simpl (za slike, ki jih je pač treba na hitro pogledat), pa je Xee.
http://wakaba.c3.cx/s/apps/xee.html
Nima pa urejanja, razen rotacije in cropa ...
Sicer pa menda kmalu pride Googlova Picassa, pa bo.
|
 |
Jablanator
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 04.01.2009 09:03:52 |
|
Mogoče je Cower Flow tisto kar rabiš...

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 04.01.2009 09:27:04 |
|
Ne, ker ne zna full-screen sik prikazat.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 04.01.2009 09:31:33 |
|
Pač narediš drag&drop cele mape v Preview ikono (najbolje je če imaš ikono stalno v Docku), pa bo gumb Next deloval. Pri večini programov je drag&drop svetlobna leta pred windowsi recimo.
Ali pa recimo označiš vse slike s Cmd+A in narediš QuickLook (space oz. Cmd+Y ti jih prikaže v manjšem oknu, Cmd+Alt+Y pa fullscreen).
Sicer pa je tudi meni iPhoto super za hranjenje, gledanje in hitro urejanje slik. Treba se je samo znebiti stare Windows logike, kjer so edini način urejanja slik mape in datoteke.
Lahko ti predlagam, da namesto ekvivalentov iščeš alternative oz. se navadiš na to, kar ti mac ponuja. Če se privadiš novemu načinu razmišljanja in se prilagodiš zadevam, ki so jih glede uporabnosti pogruntali ljudje, ki se s tem poklicno ukvarjajo, boš z novim OS precej bolj zadovoljen kot pa če boš povsod iskal, kateri program ima enake gumbe kot tisti na Windowsih (ok, ne dobesedno, ampak verjetno razumeš) in kje boš našel programe, ki delujejo na enak nepraktičen način kot nekateri programi z Windows okolja.
lp
|
 |
Jablanator
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 04.01.2009 09:43:21 |
|
jakaracman je napisal/a: | Ne, ker ne zna full-screen sik prikazat. |
Pri Cower Flow-u se ob pritisku na SPACE odpre okno, katerega poljubno povečaš/zmanjšaš ter se skozi slike v mapi premikaš z smernimi tipkami.
Ponovni pritisk na SPACE zapre omenjeno okno.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Lendava |
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 04.01.2009 10:02:19 |
|
Zanimiv je LemkeSoftov GraphicConverter.
Včasih se prodaja v raznih paketih tipa MacUpdate Promo Bundle, ali pa v MacHeist.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Ruše |
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 04.01.2009 10:21:05 |
|
pa se tut tak na ikono slike klikneš pa stisneš space pa se ti pokaže
pol pa maš tam lahko full screen
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 04.01.2009 10:40:23 |
|
Hvala vsem za odgovore. Aha, torej moras vedno Cmd+A, da oznaci vse slike, potem pa jih lahko eno za drugo gledas.
Ali obstaja kaksen program, kjer ne bi bilo treba oznacevat vsega? Samo kliknes na katero sliko v folderju, potem pa avtomaticno lahko gres naprej/nazaj?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 04.01.2009 12:07:27 |
|
Lahko primeš MAPO in jo drag&dropneš v preview. Brez označevanja vsega.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Trebnje |
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 04.01.2009 12:13:54 |
|
real001 je napisal/a: | Ali obstaja kaksen program, kjer ne bi bilo treba oznacevat vsega? Samo kliknes na katero sliko v folderju, potem pa avtomaticno lahko gres naprej/nazaj? |
Tudi za to lahko uporabiš QuickLook (preslednica). Klikni na eno sliko datoteko ki jo želiš gledati v preogledu in potem preslednica in se ti prikaže med slikami v mapi pa se premikaš z smernimi tipkami.
v osx je marsikatera stvar bistveno lažja hitrejše dostopna kot na win ali linux samo miselnost uporabe je potrebno spremeniti predvsem pa videti uporabnost teh praktičnih dodatkov...
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 04.01.2009 12:54:40 |
|
Kar mene moti pri QuickLooku je to, da vedno ohrani dimenzijo prve slike, ki jo odpreš. Če recimo odrem prvo sliko, ki je pokončna in ozka, naslednja pa je široka, mi jo bo prikazovalo v majhnem oknu. Recimo:
http://skitch.com/alen1989/byrdf/slika-124.jpg
kak fix za to obstaja?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 04.01.2009 14:45:26 |
|
mte je napisal/a: | Lahko primeš MAPO in jo drag&dropneš v preview. Brez označevanja vsega. |
Vseeno mi je to izredno neprakticno poceti vedno, ko bi si hotel ogledovati slike...
|
 |
Jablanator
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 04.01.2009 19:14:09 |
|
Alen je napisal/a: | Kar mene moti pri QuickLooku je to, da vedno ohrani dimenzijo prve slike, ki jo odpreš. Če recimo odrem prvo sliko, ki je pokončna in ozka, naslednja pa je široka, mi jo bo prikazovalo v majhnem oknu. |
Dvakrat pritisneš na Space (presledek) tipko pa ti okvir prilagodi trenutni sliki.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 04.01.2009 19:36:40 |
|
Poskusi s tem:
http://chipmunkninja.com/JustLooking-3.2-Mac-Image-Viewer-1s@
Jaz sem zadovoljen,preview je res katastrofalen,če si navajen irfana ali česa podobnega...
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 04.01.2009 20:43:09 |
|
Fullscreen gledanje slik je na OSXu res zelo neprofesionalno narejeno.
Do sedaj (kolikor sem raziskoval po Leopardu) sem našel tri, no štiri native načine t.i. fullscreen gledanja slik:
1. Slike -> Cmd+A , "space" , fullscreen
2. Preview, slike drag-drop ali slike Cmd+A + open with Preview, in pa "Slideshow"
3. iPhoto, izberemo slike, gumb levo spodaj "Enter full screen"
4. Frontrow, Photos
Prvi in drugi ubistvu v fullscreenu temeljita na istem softweru, samo da je prvi način hitrejši za pripravit vse skupaj.
Tretji sicer nima možnosti "pravega" slideshowa tako da bi slike šle same lepo po vrsti ampak moraš ročno tipkati za nasledno sliko.
Je pa dobro ker se zgoraj prikažejo vse slike (če pomaknemo miško do vrha) in je dokaj enostavno preskakovati več slik naenkrat oz. poiskati željene - kar pri drugih naštetih opcijah ni ravno tako enostavno oz. sploh ni mogoče v samem fullscreen-u.
Četrti način ima najlepšo tranzicijo med slikami saj je bolj "soft", kar pri drugih ni. Je pa dokaj težko najti prave slike v pravem času v tistem samosvojem interface-u. Seveda je tu še glasba ki spremlja vse skupaj in pa tisto ko se slike malo vozijo tja in sem - to dvoje seveda ni vsem všeč, ampak ok.
Najhuje je ker je Remote podprt samo pri 3. in 4. opciji in ne pri 1. in 2. ki jih je lažje oz. jih hitreje "pripravimo".
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 04.01.2009 20:59:47 |
|
Točno to sem rabil, hvala!!
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 05.01.2009 12:27:09 |
|
In kje ima ta hudič full-screen (razen diaprojekcije), kot jo ima recimo Xee? Pa da sliko avtomatsko full-screen odpre?
|
 |
Stevie Wozniak
Kraj: SG-LJ |
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 06.01.2009 01:02:48 |
|
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 27.01.2009 10:14:29 |
|
Pozdravljeni!
Zanima me, če je kakšen program za Mac, s katerim bi lahko pregledoval vse slike recimo tam, ko imaš v Finderju "All Images" in to tako, da ko odpreš eno sliko, da bi lahko s puščico naprej/nazaj pač listal med vsemi slikami, ki so v All Images?
Poskusil sem namreč že Preview, Just Looking, Xee in Phoenix Slides, a vse delujejo po principu, da prikažejo pač samo tiste slike, ki se nahajajo v določenem folderju/lokaciji - npr. Desktop itd. (kar se mi osebno zdi zgrešeno), čeprav imaš v All Images seveda VSE slike, ki se nahajajo na računalniku...
|
 |