Kako rešiti podatke z zunanjega diska
|
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 24.11.2016 17:49:46 Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Živjo.
Imam problem, ki ga ne uspem rešiti. Na zunanjem disku WD (format ex-FAT) imam cel kup fajlov, ki jih ne bi rad izgubil. Povsem možno je, da sem pred časom ta disk izklopil prehitro oz. brez da bi bi naredil "safe remove". Vem, da je to napaka, ampak tega zdaj ne morem popraviti.
Ko priklopim disk na MacBook Pro, ga v Finderju sicer vidim, a vsebine mi ne prikaže. Lučka na disku utripa in nekaj se dogaja, a tudi po 10 minutah, ni v Finderju nič.
Ko grem v Disk Utility, mi pri Verifying napiše "unable to unmount volume for repair". POskušal sem tudi z dvema programoma (Disk Warrior in Data Rescue), pa nisem uspel.
Ima kdo kako idejo, kako priti do podatkov, da jih nekam skopiram in potem nekako rešim ta disk ali pa ga vržem v smeti (če bo neuporaben).
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 24.11.2016 18:00:56 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
turborudonja je napisal/a: | Živjo.
Imam problem, ki ga ne uspem rešiti. Na zunanjem disku WD (format ex-FAT) imam cel kup fajlov, ki jih ne bi rad izgubil. Povsem možno je, da sem pred časom ta disk izklopil prehitro oz. brez da bi bi naredil "safe remove". Vem, da je to napaka, ampak tega zdaj ne morem popraviti.
Ko priklopim disk na MacBook Pro, ga v Finderju sicer vidim, a vsebine mi ne prikaže. Lučka na disku utripa in nekaj se dogaja, a tudi po 10 minutah, ni v Finderju nič.
Ko grem v Disk Utility, mi pri Verifying napiše "unable to unmount volume for repair". POskušal sem tudi z dvema programoma (Disk Warrior in Data Rescue), pa nisem uspel.
Ima kdo kako idejo, kako priti do podatkov, da jih nekam skopiram in potem nekako rešim ta disk ali pa ga vržem v smeti (če bo neuporaben). |
Glede na to da gre za external disk se cudim kaj razmislas da ne probas na kakem drugem racunalniku neglede a je mac ali win gor =)
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 24.11.2016 18:03:53 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Probal še na enem macu, pa vsebine tudi tam ne vidim.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 24.11.2016 18:14:23 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
turborudonja je napisal/a: | Probal še na enem macu, pa vsebine tudi tam ne vidim. |
-probaj na windowsih
-probaj kake driverje posodobit.. Sam sem imel tezavo z ntfs driverji in je vcasih trajalo nekaj minut da mi je mountal particije.
-vzemi vn disk in ga prklop direktno na racunalnik.
-ce podatkov ni probaj s programi kot npr: getdata back for...
-ata google...
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 28.11.2016 21:15:30 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Probal na windowsih, ki prepoznajo disk, a je dostop do nekaterih map izredno počasen.
Se bojim, da bo treba vsebino diska na winsih prenesti na nek drugi nosilec in formatirati prenosni disk
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 28.11.2016 21:50:48 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Če file iz tolk sesutega diska kopiraš na nek zdrav disk, se ti znajo problemi skopirat na zdrav disk.
Kopiraj na nek disk, ki ga boš potem lahko sformatiral. Kaj pa z rešenimi podatki? Najbolj enostavno zapečt na cd/dvd. Kako pa potem pozdravit file? Open in save as na zdrav disk.
Govorim iz lastnih izkušenj. Corruptani fili znajo bit hujši od virusov, ker ti počasi sesujejo ostale zdrave file in posledično vse skupaj ponovno odleti.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 28.11.2016 21:58:49 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Huh, to pa verjamem, da zna biti problem. Sreča v mojem primeru je, da se problemi pojavljajo v mapi s filmi, kar ni kritično. Od te mape se lahko tudi poslovim
Mislim, da je problem nastal, ko sem (najverjetneje) izvlekel disk na Macu, potem se je disk začel obnašati čudno (MAc ga je zaznaval ali pa tudi ne), na disk pa sem vseeno dodajal nove fajle in mape.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 28.11.2016 22:59:02 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Jah. Podrla se je tabela file strukture na disku.
S tem se že res dolgo nisem ukvarjal, ampak obstajajo orodja, ki to tabelo pogojno znajo obnovit. Recimo DiskUtiliti ima FirstAid.
Samo to bi moral narest takoj po tem, ko si disk na silo odmountal.
V mojem primeru je bil problem v nihanju napetosti v električni napeljavi, zaradi prenove sosednje enote v hiši. Štemarce, in drugi močni gradbeni stroji. Pa zanimivo je blo to, da Winsi niso mel s tem nobenih težav, Maci pa na polno.
Donkler nisem nabavil UPSov, je blo obupno.
Si odprl en file in je blo v njem še par sesutih objektov kar iz enga druzga fila (illustrator). Kot da bi se nekje zgubil end of file in bi se na disku dva fila združila.
|
 |
Jabi
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 28.11.2016 23:12:39 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Bom najprej skopiral najnujnejše fajle, potem pognal ta FirstAid ali kaj podobnega, pa nadaljeval s kopiranjem fajlov.
Čisto nenamerno sem izpulil disk (kokr se spomnim) in seveda nisem uredil zadeve takoj. :/
Upajmo, da bo šlo.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 29.11.2016 00:22:09 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Se en nasvet.. Ce gre za kak starrejsi disk ki nima vrednosti se ga raje znebi.. Ti iz lastbih izkusen povem da to da si prehitro izpulil in bi potem se tabela porusla skor ne vrjamem... K se enkrat tezave pojavjo se ti bojo lahko kaj kmalu spet po formatiranj itd tko da bos takrat spet iste probleme mel. Malo se poigrej z njemu preden ga imas spet za kasno resno delo.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 29.11.2016 00:50:15 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
thxslo je napisal/a: | S...da to da si prehitro izpulil in bi potem se tabela porusla... |
To pa kar lahko verjameš. Na winsih res (menda) ni problem, na OSX pa ni redko. Že če USB ključek izpuliš, sistem dvigne celo paniko in skuša najt mankajoči disk.
http://www.mac-forums.com/os-x-operating-system/284288-cant-mount-external-hard-drive-unplugging-ejecting.html
https://www.cnet.com/forums/discussions/oops-i-accidentally-unplugged-my-usb-hard-drive-now-i-can-t-access-it-399928/
Se pa čist strinjam, da "crkujoč" disk komot dela podobne probleme.
Pa tudi povsem zdrav disk, če ima slabo napajanje.
EDIT: Sem poiskal še razlago zakaj; Winsi externe diske obravnavajo malo drugače in zanje ne uporabljajo cashiranja. Zato ni problemov, če kar izpuliš USB. OSX in UNIXi pa tega ne počnejo. Zato moraš vedno odmountat disk, preden ga izklopiš.
http://lifehacker.com/5863810/do-i-really-need-to-eject-usb-drives-before-removing-them
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 29.11.2016 06:06:17 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Meni se večkrat zgodi, da diska na katerem imam dve particiji noče odmountat (ena particija exFAT, druga TM backup). Napiše da je disk v uporabi, pa čeprov sam vem, da ne bi smel biti. Je v tem primeru boljše resetirati računalnik in nato odmountat disk, kot ga izvleči?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 29.11.2016 08:54:15 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Najdi, kera zadeva se obesi na file. Par Appov je dežernih krivcev. Recimo Applov Mail. File, ki ga daš v priponko, se Mail nanj obesi. Če tak file hočem zbrisat, se ne da spraznit koša, dokler ne zaprem mail appa.
Potem preview. Se obesi na zadnji file, ki ga pogledaš. Tega se rešim tako, da pogledam nek drug file in s tem sprostim prejšnjega.
Včasih je imel tudi Illustrator podobne muhe, a v zadnjem času tega nisem več opazil.
Tudi predvajalniki za filme se zlo radi obešajo na file.
Torej odgovor. Probaj poiskat App, ki se ti obesi na file in ga zapri. Čeprav ni vedno nek app, ki ga ti poženeš. Lahko je krivo tudi indeksiranje diska, ki teče v ozadju. Za Time machine pa nisem opazil, da bi delal probleme.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 29.11.2016 10:36:07 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
macata je napisal/a: | Najdi, kera zadeva se obesi na file. Par Appov je dežernih krivcev. Recimo Applov Mail. File, ki ga daš v priponko, se Mail nanj obesi. Če tak file hočem zbrisat, se ne da spraznit koša, dokler ne zaprem mail appa.
Potem preview. Se obesi na zadnji file, ki ga pogledaš. Tega se rešim tako, da pogledam nek drug file in s tem sprostim prejšnjega.
Včasih je imel tudi Illustrator podobne muhe, a v zadnjem času tega nisem več opazil.
Tudi predvajalniki za filme se zlo radi obešajo na file.
Torej odgovor. Probaj poiskat App, ki se ti obesi na file in ga zapri. Čeprav ni vedno nek app, ki ga ti poženeš. Lahko je krivo tudi indeksiranje diska, ki teče v ozadju. Za Time machine pa nisem opazil, da bi delal probleme. |
Ja bom probal, ponavadi je problem tudi ko se Mac zbudi iz spanja, kdaj ne zazna kdaj zazna diska. Ali lahko preko activity monitorja vidim, kaj uporablja zunanji disk?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 29.11.2016 11:09:53 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Nimam pojma.
Jaz uporablajm striktno FireWire diske. Predvsem zato, ker se lepo obnašajo stalno priklopljeni na mašino. Gredo pravilno v spanje, se pravilno zbudijo in tudi prenos je dokaj hiter. Sicer je tud odvisno od ohišja, sam načeloma ni problemov.
Če se ne motim, je fora v tem, da je FW stalno napajan. Ne znam pa razložit zakaj.
Zam bo žal treba opustit FW. Pa še ne vem, kaj bom namesto tega.
Bo pomoje treba na USB-C, samo v 2017 še ne. Naj najprej porihtajo hardware.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 29.11.2016 13:19:08 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
Si kaj time maschine pogledal da ti slucajno kaj ne cara. Ker pravis da imas TM particijo.
Kar se tice mountanja /najdenje particij diska z razlicnimi datotecnimi sistemi. Ko sem imel nazadne tuxera ntfs driverje sem imel sam probleme.. Z paragonomovi driverji teh tezav ni bilo ...
Kako do procesov ki uporabljajo disk:
http://www.alecjacobson.com/weblog/#article/649
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 29.11.2016 13:55:19 Re: Kako rešiti podatke z zunanjega diska |
|
thxslo je napisal/a: | Si kaj time maschine pogledal da ti slucajno kaj ne cara. Ker pravis da imas TM particijo.
Kar se tice mountanja /najdenje particij diska z razlicnimi datotecnimi sistemi. Ko sem imel nazadne tuxera ntfs driverje sem imel sam probleme.. Z paragonomovi driverji teh tezav ni bilo ...
Kako do procesov ki uporabljajo disk:
http://www.alecjacobson.com/weblog/#article/649 |
Mogoče res čara v ozadju. Disk je zaznam v Finderju, ko grem pod TM in dam backup now pa pravi da ni mogoče.. Pa čeprav je Mac priklopljen na elektriko. Čudno vse skupaj. Prej ko sem imel recimo dva diska ločena en za TM in en za podatke exFAT je delalo normalno, potem sem si naredil pa dve particiji na enem disku in imam večkrat težave.
|
 |