RAID 1 in Mac | |||||
thunderbolt je primarni zunanji disk, kamor pač odlagam stvari, ki jih ne rabim nujno, na njem imam tudi NTFS particije za windows-e, ki jih občasno uporabljam preko bootcampa. Torej vprašanje je, ali lahko recimo v disk utiluty.ju naredim RAID1 diskovno polje iz obeh diskov in bodo tudi NTFS particije "klonirane" ali to velja samo za HFS particije? In če lahko naredim RAID1, kako narediti to, da nebi izgubil kakršnihkoli podatkov? Že kdo delal s tem? _________________ MacBook Pro M1 Max 64GB, 2TB 14.5 iPhone 15 Pro Max 256GB 17.5 iPad Pro gen3 256GB 17.4.1 |
|||||
![]() |
|||||
_________________ A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.) Macbook M1 pro 14 (2021) Thunderbolt display 27 iPhone 11pro Apple TV 4th generation |
|||||
![]() |
|||||
In potem postopek? En disk formatiram in pustim totalno praznega, kreiram RAID1 in bo sistem sam prekopiral particije in vse iz obstoječega diska na drugi disk? _________________ MacBook Pro M1 Max 64GB, 2TB 14.5 iPhone 15 Pro Max 256GB 17.5 iPad Pro gen3 256GB 17.4.1 |
|||||
![]() |
|||||
Navodila za osx: https://support.apple.com/kb/PH20579?locale=en_US Samo to je SW RAID1 Tega v osx-u še nisem delal, tako da ti iz prve roke ne znam povedat. Drugače ima HW RAID, ki ima svoj kontroler in Firmware, v katerem nastvaljaš RAID nastavitve. To sem pa počel na serverjih in to dela tako kot sem ti napisal. _________________ A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.) Macbook M1 pro 14 (2021) Thunderbolt display 27 iPhone 11pro Apple TV 4th generation |
|||||
![]() |
|||||
A mogoče veš, kako se vidi, kateri način uporabljajo? Ker sem že parkrat naletel na problem, da se fili pokvarijo na prvem disku in se potem napaka podvoji tudi na drugem disku. _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Kolega je imel SW RAID na MBP in ko je upgrade-al OS je šlo vse v franže. K sreči je naredil pred tem backup. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Za HW RAID1 velja, da piše na oba hkrati. Če je podatek pokvarjen, se bo na oba diska zapisal pokvarjen. RAID1 te varuje pred izgubo podatkov, če ti disk crkne, ker RAID 1 deluje dokler je vsaj en disk v RAD1 na voljo. Integriteto podatkov RAID1 ne preverja. _________________ A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.) Macbook M1 pro 14 (2021) Thunderbolt display 27 iPhone 11pro Apple TV 4th generation |
|||||
![]() |
|||||
A to sigurno dela tko na vseh hw raidih? _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Kako pa naj bi drugače deloval? _________________ A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.) Macbook M1 pro 14 (2021) Thunderbolt display 27 iPhone 11pro Apple TV 4th generation |
|||||
![]() |
|||||
Najprej piše na en disk, potem pa v ozadju kopira še na drugega. Ti pa ne znam nobenih konkretnih povezav prilimat. Sprašujem pa zato, ker razmišljam o alternativah za moj TimeMachine backup. Se mi verjetno že mal fuzla od vseh možnosti. ![]() _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Kaj pa imaš v mislih napram TM.ju? _________________ A friend is someone who gives you total freedom to be yourself. (J.M.) Macbook M1 pro 14 (2021) Thunderbolt display 27 iPhone 11pro Apple TV 4th generation |
|||||
![]() |
|||||
Po novem bi mogoče dal za arhivski disk en NAS v RAID1. Po eni strani zelo malo zaupam RAIDom, po drugi strani pa me vsi debelo gledajo, od kod mi ideja, da RAID ni glih neka huda garancija varnosti. Zdaj že sam mal dvomim v svoje prepričanje in preverjam. ![]() _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Maš čisto prav. RAID sam po sebi ti ne varuje podatkov pred nespremenljivostjo. Ščiti te pred okvaro (enega) diska. Jaz imam za moje fotke (cca 1TB) naslednji postopek: - ko jih importam iz kartice naredim MD5 checksum fotke in ga shranim v .md5 fajlpoleg originalne fotke - ko kopiram fotke med diski vedno kopiram poleg ta .md5 falj - vsake toliko časa preverim ali je MD5 checksum še vedno enak originalnemu (še posebej po kopiranju ali kaki drugi operaciji ki manipulira vsebino diska (defrag, ipd)) - na backup disk gredo prav tako original in md5 Postopek sem zavtomatiziral s shell skripto, dosegljivo na moji spletni strani. https://blaz.at/blog/ugotavljanje-korupcije-datotek/ |
|||||
![]() |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |