Virus na računalniku?
|
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #21 Objavljeno 10.02.2016 23:11:30 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
Men tisti ukaz ne najde ničesat, čeprav imam vlc in Evernote.
Men ni čist jasno, kdaj si ranljiv.
A samo takrat, ko posodabljaš App, al vedno ko zadevo uporabljaš.
EDIT:
Tale ukaz pa mi najde en kar nekaj stare šare, ki se valja po disku:
Koda: | find /Applications -name Sparkle.framework | awk -F'/' '{print $3}' | awk -F'.' '{print $1}' |
Cyberduck
Handbrake
iBackup Viewer
LiquidCD
MagicPrefs
Rhinoceros
UnRarX
VLC
EDIT: Tale zadeva pa zlista samo tiste, ki za updejt uporabljajo http:
Koda: | for a in $(ls /Applications); do defaults read "/Applications/$a/Contents/Info.plist" SUFeedURL 2>/dev/null | grep -v https >/dev/null && echo $a; done |
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #22 Objavljeno 10.02.2016 23:58:21 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
sicer pa.. vse te aplikacija imajo svoj sandbox in.. ne vem če lahko lih dostopajo do roota? al kaj?
recimo vsi tisti popup malewari (mackeeper, xplayerx..), ki bolj kot ne samo upočasnjujejo sistem, rabijo dostop do roota za inštalacijo, pa še vedno ne morejo pokradt informacij, čene verjami, da bi jih..
to sem enkrat bral, da je osx pač najtežji sistem za skrekat.. tud, ko si enkrat notri, čez vse možne luknje, pač še vedno ne boš prišel do ničesar oz. zelo zelo težko.. to je en mojster iz pwn2own konference enkrat razlagal.. ne spomnem se zdele njegovega imena.
meddrugim seveda hekerske metode, ko ne prideš do informaciji preko digitalnih metod vključujejo tudi stare analogne metode.. klik
kar, da med drugim meni malo vedet, da jim ne uspeva digitalno hekat apple strežnike lih kr tako mal za malco.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #23 Objavljeno 11.02.2016 01:25:42 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
Če prav zastopim, se vse te aplikacije pri updejtu lahko prevzamejo, in se namesto pravega updejta naloži nek škodljiv software.
Problem so tiste, ki delajo updejte preko http. Tiste, ki grejo preko https so OK.
Najbolj boli to, da ta luknja obstaja že zelo dolgo, in da je zelo razširjena. In gre tudi za Appe, ki se jih dobi iz Appstora.
In teh aplikacij je OGROMNO.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #24 Objavljeno 11.02.2016 01:52:55 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
kuker sem jaz bral je to varnostna luknja samo za appe izven appstora, ker tisti iz appstora uporabljajo apple updater.. pa še to samo za tiste, ki se updejtajo preko ne varovanega http protokola..
čene pa kako bo aplikacija prevzela nadzor, če je v sandboxu? tudi če pride ven iz sandboxa tako, da se zakrinka in prepriča uporabnika,da vtipka password, sem v prejšnem postu povedal, da to ni kar tako narediti, ker je preveč varoval.. da recimo tudi malware aplikacije katerim si dovolil dostop ven iz sandboxa torej do roota, če jaz pravilno razumem, ne morejo kr prevzeti nadzora nad pcjem in je vse kar zmorejo je, da ti obremenijo pc do skrajnosti, oz. ti odpirajo popup okna v safariju...
nummy.. čakamo tudi tvojo ekspertizo,.. 
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #25 Objavljeno 11.02.2016 02:00:46 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
Čudno mi je to, da so ranljivi tudi Appi, ki sem jih snel iz Appstora.
SmartConverter je sigurno iz Appstora in je vseeno na seznamu.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #26 Objavljeno 11.02.2016 06:06:54 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
Moji "hudobiji" je sedaj najbolj všeč to, da nisem jaz bila ta neumna, ki je "klikala brez veze" pa se nalezla virusov. 
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #27 Objavljeno 11.02.2016 07:57:08 Re: Ali je to virus na računalniku? |
|
NellyPT je napisal/a: | Moji "hudobiji" je sedaj najbolj všeč to, da nisem jaz bila ta neumna, ki je "klikala brez veze" pa se nalezla virusov.  |
huh..
kr tolaži se..
sploh če maš mackeeperja gor, si 100% ti nekaj klikala.. poleg tega si tudi morala vnesti sistemski password..
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #28 Objavljeno 11.02.2016 08:20:07 Re: Virus na računalniku? |
|
Sedaj se spet ukvarjam z čisto drugimi zadevami in takrat mi zadeve o računalniku "padejo". Tako da ne vem več natančno. Vendar, ravno zaradi tega, ker pojma nimam in se tega tudi zavedam, nič ne klikam kar tako. Torej, da je macceeper gor, je od veliko prej gor in sem ga nastavila po NEČIJEM NASVETU (no ja, nisem znala ločevati kom lahko verjamem). Mislim, da mi je ravno Macata pomagal pred 1-2 leti, znebiti se razne navleke. Vendar je ostal še naprej nekjer skrit, saj se še oglašal. Vendar sedaj nič več--do tega "incidenta". Med aplikacijam ga nimam. Sicer od takrat se spet ni več javljal in tudi opozorilo na več.
Tudi sicer! Da si me "obdolžil" da sem unesla "sistemski password"-je za mene veliki kompliment. Hvala! Namreč, to pomeni da ti se zdi da vem kaj to sploh je!!!! Premalo vem in preveč ste me okregali, da bi se okurajžila da kar tako unsem neki "sistemski password" v nekaj o čem pojma nimam kaj pomeni. Za password pa se res moraš zaveati kaj tipkaš in ni samo da ti "zdrsne prst".
Dajte, fantje! Naj vam ne bo nerodno da tudi vi kaj zašuštrate in dajte možnost tudi "stari babi" da se je tudi njej tako "zgodilo" ne da bi res sama bila za to posebej kriva. brez da bi za to posebej bila kriva.
Sicer, vse vas rada imam in sem vesela, ko mi pomagate ko nekaj ne vem.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #29 Objavljeno 11.02.2016 11:05:18 Re: Virus na računalniku? |
|
Neli, tole, o čemer se pogovarjamo, ni virus, pač pa varnostna luknja v sistemu za posodabljanje programov. Problem je, ker je široko razširjena in v aplikacijah, ki se jih dobi na Appstoru. Tudi za kupit. Probamo razčistit, v kakšni meri je zadeva škodljiva.
Mi ni všeč, da prcaš ljudi. Na jabolku probamo pomagat, ne pa zezat. Saj razumeš?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #30 Objavljeno 11.02.2016 19:03:33 Re: Virus na računalniku? |
|
NellyPT je napisal/a: |
Tudi sicer! Da si me "obdolžil" da sem unesla "sistemski password"-je za mene veliki kompliment. Hvala! Namreč, to pomeni da ti se zdi da vem kaj to sploh je!!!! . |
vnesla...
hm.. drugače to niti ni kompliment niti ni obdolžitev, to so dejstva, črno na belem.
in vneseš ga brez da veš kaj to je.. še posebi ga vneseš brez problema, če je mojster, ki ti je rihtal prvi zagon računalnika ni naštimal nobenega passworda..
macata je napisal/a: | Mi ni všeč, da prcaš ljudi. Na jabolku probamo pomagat, ne pa zezat. Saj razumeš? |
sej ni panike macata, nekdo, ki ne ve kaj govori težko kvalitetno prca.. 
|
 |