excalibur je napisal/a: |
Se podnapise za te kratice prosim ![]() |
ACMT: Apple Certified Mac Technician
AASP: Apple Authorized Service Provider
Na kratko serviser pri Applu

Poklic (delovno mesto) ki ga opravljam... | |||||
ACMT: Apple Certified Mac Technician AASP: Apple Authorized Service Provider Na kratko serviser pri Applu ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Nared diplomo! Ti iz svojih izkušenj povem, da to ni dobr, če pred koncem nehaš. Jaz sem gradbenik, FAGG, vsi izpiti, diploma skoraj napisana, nisem je pa oddal, ker sem imel preveč dela v firmi. Firma pa nima veze z gradbeništvom. Grafika od začetka in še danes, po 25+ letih. Začel sem s programiranjem (dbase, clipper) kot študent leta 86. Potem je hitro ratal tolk posla, da me faks ni več zanimal, a sem nekako pregural izpite. Potem mi je pa profesor za računalništvo dal diskete s Corelom (v 1.02 če se ne motim). In se je začel moj taprav poklic. Leta 90 je blo treba narest firmo, pred koncem faksa sem mel že 3 zaposlene in ni blo več šanse za diplomo. Od moje diplomske (implementacija Lotus Notes v gradbeništvu) je nastal le en hud projekt za obračunavanje projektov. Me spremlja že vsa leta, in ga še vedno furam. Za svojo uporabo in kot modul v enem računovodskem softwareu. In zdaj, ko se mi ne da več delat, sem one man band in gruntam, kako bom pregural do penzije. Svoje lastne ekipe nočem več. So preveč nestabilni časi. Ko se hočem pa kam priključit, pa nimam papirjev za to, kar bi rad delal. In naprej šljakam mojo grafiko. Saj ne, da je ne maram. Sam se naveličaš. Pravjo; ko od krave rep, k 20 let isto pi.... cepa. ![]() ![]() ![]() ![]() Tko da, nared diplomo, dokler se še da. Nazadnje urejal/a macata Sre 27. Jan 2016 22:01; skupaj popravljeno 1 krat _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
|
|||||
![]() |
|||||
Po izobrazbi štromar, ampak potem faliran študent FRI-ja, ki je študij obesil na klin zaradi dela. Vmes me je še mal zdrvje udarlo, sedaj pa delam po 6h na dan. Šiht? Jah je zanimiv, včasih prav prijeten, ampak včasih mi pa tud vrže živc ven, še posebi kak javascript ali kaka druga tehnologija. Trenutno se še učim risanja/oblikovanja, ker vedno je bila moja želja priti v gaming, pa je pri nas scena zelo boga firme, ki jih pa imamo pa raje zaposlujejo tujce kot nas slovence. Trenutno pa se usmerjam tudi v mobile development ampak čedalje bolj opažam da hibridne aplikacije ne delajo zadovoljivo hitro in se mi zdi butast, da moram v javascriptu vsako figo od qrca napisat sam da se zgodi na zaslonu, medtem ko novi swift omogoča tehnologijo, svetlobna leta pred tem. Najbolj mi leži grafično programiranje ali pa delo z grafiko. Nekaj kar se na koncu premika ali prikazuje na zaslonu razveseli moj srček kot petletnemu mulčku. Na žalost pa je treba tud kruh dati na mizo in mora potem človek delati tudi kaj manj prijetnega. ![]() Najbolj butast se mi pa zdi, ko v večino oglasov za delo v slovenistanu še vedno vidim zapise, da iščejo ljudi za front-end, hkrati pa morajo obvladati še ves back-end u nulo. In bolj kot svojmu šefu včasih razlagam, da mi drkarija po bazah in enih čudnih kilometrskih skriptah, ki vse kar vržejo ven par vrstic besedila v eni konzoli niso zame, bolj se mi zdi, da uživa da moram včasih to početi. Najbolj mi je pa fajn, ko naredim kak app, pa potem stranka pohvali kako lepo izgleda, čisto po "appleovsko". ![]() ![]() Težko je tudi dopovedati ljudem, da marsikateremu končnemu uporabniku ni vseeno kako izgleda njegov vmesnik in je treba kljub tesnejšemu budget-u narediti stvari, ki so lepe na pogled in hkrati tudi zelo odzivne in hitre. Ne pa da ti vsako akcijo "loada" po 5-10 sekund. ![]() P.S.: matr spet preveč pišem... grem spat! _________________ MacBook Pro M1 Max 64GB, 2TB 14.5 iPhone 15 Pro Max 256GB 17.5 iPad Pro gen3 256GB 17.4.1 |
|||||
![]() |
|||||
diplome za stare poklice pred bolonjcem se na našem faksu zaključujejo letos 2016 oktobra.. pa smo zelo zaostal faks.. čene pa, to sem tud jaz poslušal, končej končej končej. no sej sem vesel, da sem končal po vseh teh letih, ampak danes realno pogledano si pa s svojo diplomo lahko edino r.t obrišem, pa še to me bo pekl od tega povoskanega papirja.. ti veš, me vabijo na delovno mesto, na delovno mesto robota, sem skor, da ne vn padu, ker tratijo moj inženirski čas. |
|||||
![]() |
|||||
Cene storitev so enake kot pred 10 leti. Tiskarji si z dampingom kradejo posle, ker morjo odplačevat predimenzionirano opremo. Stranke znajo že praktično vse narest same v Wordu. (brez komentarja) Za prvo silo preživiš, če si HITER in imaš veliko izkušenj na širokem področju. Jaz zdaj sam delam isti obseg dela, kot smo ga včasih štirje, s tem da je komaj za mojo plačo. Me rešuje brezplačen "marketinški consulting" in multidisciplinarnost. Kreativa, marketing, tisk, embalaža, web, multimedia, ... Sam potem pa izpdem pridni Jurček, ker vsega pa ne moreš narest sam. Prihodnost? Če se znajo tiskarji povezat in it izven Slovenije, se da. V maneri Krater in kompanija. Drugače morjo pa tujci pokupit in bo spet šlo. V smislu Europapir. Do takrat bomo pa še neki časa gledal zgodbe o NEuspehu. _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Lej, ni sam diploma. Vedno je treba več klukc odklukat, da maš kaj pokazat. Da ne flancam preveč o izkušnjah, kreativnosti, komunikativnosti, itd. Sam, ko vse ostalo imaš, diplome pa nimaš, je to zoprna stvar. Predvsem pri kakih bolje plačanih vodilnih pozicijah. Na začetku kariere je pa diploma le kapital, ki ga boš sigurno vnovčil. Sam na začetku ti pa ne gine šljakanje. Pa saj si kreativen in spreten. Sam to lahko delodajalcu lahko pokažeš le, ko si pri njem. Nekje moraš pa začet. Problem je edino, ker so začetniki za delodajalce kar zoprno breme. Premalo je možnosti nekoga odpustit brez razloga in nihče ne riskira. Verjemi pa, da za dobrega delavca se marsikater delodajalec boji, da bo odšel. Se pravi, da moraš čimprej spravit delodajalca v tak "strah". Jaz tud novi stranki naredim prvi projekt brezplačno. Da se sploh spoznamo. Tvoji paščki za ure so pomoje odličen pristop. Saj ne boš tega delal do konca življenja, samo zapomnil se te bo pa marsikdo. Kreativen, zagnan, spreten, pa še diplomo ma. OK, maš mal premal izkušenj. Sam na tak način boš dobil priložnost, da te sprobajo. _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
v 1 letu sem uspel priti na 3 razgovore = 2 obljubi pa 1 hecna ponudba.. sem tudi sam kriv, da tako malo razgovorov, ker sem se preveč zanašal na tiste obljube.. no sej, po pravic povedan mi je tale mesto robota odpru oči, hvala bedn lth castings. ponudba.. 3 smene v proizvodnji za plačo 800eu.. en, dan pred razgovorom, sem za 5,5 ur fizikale (selitev) zaslužu 85eu, tist, dan ko sem imel razgovor pa zamudil cca. 150eu.. pač v mojem inženirskem videnju sveta tukaj ni računice.. fokus je pa zdej čist drugje, zato tudi nimam več želje, da bi še kdaj iskal službo v metalurgiji.. pa hvala za tvoje vzpodbudne besede ![]() jaz se bom vedno, trudu, da bodo moji izdelki/storitve kvalitetni, ker v temu svetu, mamo že tako ali tako preveč smeti. |
|||||
![]() |
|||||
Vsaka generacija ma svoje pogoje, ker se z leti stvari spreminjajo. Moj fotr je bil študent med 2. svetovno vojno. Isto metalurgija. Pa so ga 44 Nemci strpal v delavno taborišče na Jesecicah, kjer so delal oklopne plošče za tanke. Pa je bil na koncu en ta glavnih v Litostroju in ne vem, kaj še vse. Bistvo je, da mrdaš. Če si pa naredu faks, je pa potrdilo, da si se sposoben lotit problemov in jih tudi rešit. To je glavna stvar, ki jo je meni dal faks. Tehnično znanje sem že večino pozabil. Pa tud aktualno ni več po 30 letih. (zdaj pa že čist preveč flancam). _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
![]() jaz sem born and raised na ulicah litostroja ![]() potem pozna mojega deda skor ziher.. ded je bil tud na koncu mislim, da nek hefe proizvodnje viličarjev, odšel v penzijo nekje v začetku 90ih. res je ja, treba je mrdat skos, jaz pa mal preveč lenarim ![]() no ja sej lepo, ko je v očeh nekoga diploma potrdilo, ampak men je bil dost enostaven ta faks in potem niti ne čutim tistega zadovoljstva, kot nek velik uspeh. tehnično znanje si pozabil ja ![]() ![]() tud nas so učil zadeve iz začetka stoletja, ampak tako pač je, osnova bo verjertno vedno ostala ista, kar je bistvo za splošno znanje o stvari, potem se pa specializiraš striktno za neko zadevo. recimo v metalurgiji je tolk različnih področji, da v 3-4 letih nimaš drugega, kot odpret človeku spekter znanja in kasneje specializacija v službi v točno določeni smeri.. in verjamem, da je v gradbeništvu, strojništvu itd. enako edit: potem je tvoj fotr eden prvih skakalcev čez kožo, hudo. ![]() ![]() vseeno ne glede na moje bentenje bom vedno ponosen montanist, no sej sem tudi dal zaobljubo ane.. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() _________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯ |
|||||
![]() |
|||||
Smeš. Doma, sam svoj mojster. Oziroma - deklica za vse. |
|||||
![]() |
|||||
Eh... ko je minilo par let od trenutka, ko sem delovno verzijo pred mentorjem demonstrativno vrgel v smeti, me je prijelo, da bi jo naredil. Pred tem bi moral naredit par izpitov, ker se je spremenil učni načrt. En od teh je bil "osnove informatike", kjer bi moral poslušat o ničlah in enicah in magnetnih medijih, medtem, ko sem sam postscript fonte ustvarjal... ne, ni se mi zdelo vredno. Nikoli me ni nihče vprašal po diplomi, nikoli nisem iskal službe... vedno me je našla, še zmišljeval sem se lahko. Dandanes je žal malce drugače. ![]() |
|||||
![]() |
|||||
tipično za ntf. |
|||||
![]() |
|||||
Preživljam se (presenečenje!) z oblikovanjem in občasnim risanjem/ilustriranjem. |
|||||
![]() |
|||||
Sem vesel, da imam službo in da je delo. Po drugi strani mi je pa žal, da sem programer in da večino življenja presedim pred zaslonom. Če bi še enkrat izbiral si tega poklica definitivno ne bi. Je pa pač dejstvo, da ta poklic še dolgo ne bo izumrl. Večja težava je edino, da je potrebnega vse več znanja zaradi vse več tehnologij. Druga slabost je pa to, da so programerji v SLO preslabo plačani pa so plače zgleda kar dobre napram ostalim poklicom. _________________ MacBook Pro (Late 2016) 2.7 GHz, 16 GB, SSD 512 GB, Radeon 455 2 GB |
|||||
![]() |
|||||
In kakšna je zate slaba plača programerja? Ker kolkr jst poznam programerjev in primerjam z drugimi plačami se vam zelo dobro godi. Je pa res, da ima vsak svojo razlago kaj je dobra plača ![]() |
|||||
![]() |
|||||
![]() izobrazba: diplamiran grafični oblikovalec delovne izkušnje: 3 leta delo: začel kot 3D oblikovalec v Nemčiji, kjer sem delal vizualizacije za Mercedez Benz, nadaljeval v drugem podjetju kjer sem bil zadolžen za 3D oblikovanje, 3D skeniranje in 3D tisk. Na zadnje pa sem delal kot C++ programer na področju vojaških simulatorjev. trenutni status: brezposeln ![]() |
|||||
![]() |
|||||
Kje si diplomiral, če ni skrivnost? ![]() |
|||||
![]() |
|||||
NTF ![]() |
|||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - Ostalo - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |