Mac, pokvarjen disk?
|
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #21 Objavljeno 19.12.2015 23:20:17 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Fantje, tole z reševanjem diskov ni poceni.
Če misliš kaj rešit, takoj ugasni mašino da se še bolj ne pokvarijo podatki.
Na vsak način moraš mašino štartat iz druzga diska in probat skopirat podatke na tretji disk. Če se bo pokvarjen disk sploh še namountal.
Do tu je zadeva finančno še ok.
Če se ne namounta, potem je pa drago ko pes. Morjo bit res vredni podatki. Jaz sem dal enkrat rešit tak disk. So dobili večino podatkov, sam finančno pa tko kot je blo že rečeno. Hitro si čez 1000 eur.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Škofja Loka |
|
 |
|
Prispevek: #22 Objavljeno 19.12.2015 23:52:05 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Ja računalnik je v mirujočem stanju in ugasnjen od trenutka, ko sem ugotovil, da brez servisa nebom mogel nič rešiti. Je pa res, da če je disk tako občjutljiv in če je glava nad njim nevem kako bo preživel pot do servisa  .
Kar se podatkov tiče, gre se mi samo za fotke in pa kakšne dokumente (služba, šola itd...) nič brez česar nebi moral, povzroči pa nevšečnosti. Ni tudi nič za kar bi bil pripravljen plačati nad 500 in kaj šele 1000 ali več..
Tako, da če se bo dalo iz diska kaj prebrati super, čene pač nov ssd disk. Bom tudi poročal kakšna bo situacija, jutri je itak nedelja tako, da se reševanje problema začne šele v ponedeljek. Sporočim tudi za kateri servis sem se odločil, saj zaenkrat še pojma nimam kateri bi bil najboljši v razmerju cena/kvaliteta.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #23 Objavljeno 20.12.2015 01:25:25 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
sej zato sem ti pa na prvo mesto dal, opcijo z inštalacijo sistema na usb disk, ki je najhitrejša in najcenejša varianta pri kateri marsikaj lahko izveš že v roku parih ur tudi v nedeljo ko je vse zaprto..
za inštalacijo pa lahko uporabiš dvd, ki si ga dobil z mac-om...
moja zadnja izkušnja je bila, ko je kolegu lih crkavu disk, sistem se je že močno obešal, ampak podatke sem pa dol z izjemo par coruptanih fajlov potegnu, bp..
po backupu, sem disk formatiral, naložil novi os, ki je še par dni delal, vendar isto kot prej.. bil je čas za zamenjavo..
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #24 Objavljeno 20.12.2015 18:03:42 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
hhsk je napisal/a: | sej zato sem ti pa na prvo mesto dal, opcijo z inštalacijo sistema na usb disk, ki je najhitrejša in najcenejša varianta pri kateri marsikaj lahko izveš že v roku parih ur tudi v nedeljo ko je vse zaprto..
za inštalacijo pa lahko uporabiš dvd, ki si ga dobil z mac-om...
moja zadnja izkušnja je bila, ko je kolegu lih crkavu disk, sistem se je že močno obešal, ampak podatke sem pa dol z izjemo par coruptanih fajlov potegnu, bp..
po backupu, sem disk formatiral, naložil novi os, ki je še par dni delal, vendar isto kot prej.. bil je čas za zamenjavo.. |
Dvd, ki sem ga dobil z mac-om?? Ojoj.. tega se pa res ne spomnim več. Sploh nisem vedel, da sem dobil cd z kakršnim koli softwarjem zraven? Kakor se spomnim sem dobil samo navodila računalnik kabel in pa tipkovnico z miško. Ko sem prižgal sistem se je že samo od sebe začelo vse nalagati..če me spomin res ne vara... In če bom na računalniku menjaval disk na novem verjetno nebo gor kar magično softverja... Kaj potem narediti v takem primeru?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #25 Objavljeno 20.12.2015 18:11:59 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
loler je napisal/a: | In če bom na računalniku menjaval disk na novem verjetno nebo gor kar magično softverja... Kaj potem narediti v takem primeru? |
začetni software, ki ti bo pomagal pri inštalaciji bo magično že gor.. seveda boš rabil povezavo v internet ter nekaj ur/minut (odvisno od hitrosti interneta), da posname in inštalira celoten sistem..
https://support.apple.com/en-us/HT201314
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #26 Objavljeno 20.12.2015 18:28:46 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
hhsk je napisal/a: | začetni software, ki ti bo pomagal pri inštalaciji bo magično že gor.. seveda boš rabil povezavo v internet ter nekaj ur/minut (odvisno od hitrosti interneta), da posname in inštalira celoten sistem..
https://support.apple.com/en-us/HT201314 |
Aha okej super. Važno da bo že magično gor  . Ker, da bi pa še software zdaj moral kupovati bi bilo pa res..hmm.. Bedno.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #27 Objavljeno 23.12.2015 12:58:22 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Evo tako sem rekel, da vas malo obvestim kako je šlo skozi..... Torej iMaca sem nesel h serviserju, ki mi ga je predlagal uporabnik tega foruma. Brane-Aris Jabolko, če je že kdo slišal zanj. Je zelo korekten, tudi cene ima dobre in res se gospod spozna na računalnike. Bo pa tudi zadevo zelo hitro opravil. Računalnik sem na servis nesel v ponedeljek, danes ali pa jutri ga pa že dobim nazaj.
Disk je bil dejansko fuč. Ne čisto..ampak se mu je precej zmešalo in je praktično neuporaben. Baje, da je tako z dosti diski te generacije iMaca(2011). Tako, da sem se odločil za menjavo za samsun SSD disk, kar bo tudi pohitrilo sam računalnik.
Nekaj podatkov se bo iz diska dalo rešiti, mojster mi je povedal, da mu je že nekaj slik uspelo odpreti iz njega. Zato sem se odločil, da bom iz starega diska probal z adapterjem prenesti slike in pa tiste dokumente, ki so še uporabni. Za ta proces moram kupiti seveda adapter oz. zunanje ohišje za disk 3.5 in usb 3.0... Ta zadeva stane okoli 30-40 €.
Moje vprašanje za vas je... Ima morda kdo omenjeni adapter (zunanje ohišje 3.5 usb 3.0) in bi mi ga bil pripravljen posoditi? Poreboval bi ga samo za prenos tisth par datotek, zato se mi zdi zamanj to zadevo kupovati in jo potem takoj naprej poskušati prodat.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #28 Objavljeno 23.12.2015 13:22:50 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
bi pomagal, ampak imam samo za ta male 2,5" diske usb 2.0.. mislim, da konektorji niso isti.. če pa so ti ga pa lahko posodim.. ljubljana.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #29 Objavljeno 23.12.2015 13:37:24 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
hhsk je napisal/a: | bi pomagal, ampak imam samo za ta male 2,5" diske usb 2.0.. mislim, da konektorji niso isti.. če pa so ti ga pa lahko posodim.. ljubljana. |
Se mi zdi, da rabim nujno 3,5 in ohišje ker imajo te zraven še nek adapter za dodatno energijo, ker je iz računalnika ne dobijo dovolj in se potem disk ne prižge oz. ga ne zazna...neka taka laična razlaga, kar sem jaz razumel.. Hvala useeno za pomoč  . Morda ima kdo drug.. drugače pa ja Ljubljana ali Škofja Loka 
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #30 Objavljeno 23.12.2015 14:20:44 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Žal nimam. Ja, za 3.5 colski disk nujno rabiš škatlo z napajalnikom.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #31 Objavljeno 23.12.2015 16:20:48 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
accom je napisal/a: | Žal nimam. Ja, za 3.5 colski disk nujno rabiš škatlo z napajalnikom. |
Kaj pa kaj takega bi bilo ok?
http://www.bolha.com/racunalnistvo/shranjevanje-podatkov/shranjevanje-podatkov-ostalo/pretvornik-usb-sata-ide-adapter--1301378043.html?aclct=1449669868&kw=disk+adapter+3%2C5
Je važno ali je usb 2.0 ali 3.0? Je razlika samo v hitrosti?
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #32 Objavljeno 23.12.2015 16:34:32 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Za tisti adapter - ne morem trdit, ampak mislim, da ja. Razlika pa je samo v hitrosti, ja...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #33 Objavljeno 23.12.2015 16:37:11 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Jaz mam tak usb2 kabel. Sam do novga leta bo bolj težka, ker pucam ene stare diske. In ga precej uporabljam.
Ti pa povem, da se tak kabel 100x povrne, zato se ti ga splača kupit. Večkrat rabiš, kot si misliš.
Usb3 je sam precej hitrejši. Je pa nazaj kompatibilen, tko da dela tud na usb2.
Nazadnje urejal/a macata Sre 23. Dec 2015 16:46; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #34 Objavljeno 23.12.2015 16:41:42 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
macata je napisal/a: |
Ti pa povem, da se tak kabel 100x povrne, zato se ti ga splača kupit. Večkrat rabiš, kot si misliš. |
to!
meni tudi ni najmanj žal, da sem kupil ta 2,5" disk enclosure, ker potem samo drobovje uporabim za priklop kakšnih 2,5" diskov, večkrat že prišlo prav..
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #35 Objavljeno 23.12.2015 16:50:03 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
No jaz zase vem, da verjetno nebom več potreboval tega. Stari disk bo dobr samo še za rešit tistih par datotek, ki so ostale cele in potem je to to. Verjetno si bom kupil v bližnji prihodosti tudi trdi disk, za katerega pa itak ne rabim takih adapterjev in dvommim da se bom še kdaj ubadal s tem..razen če bom prisiljen, tako, kot sedaj
No če se najde kakšna dobra duša z odveč kablom, rabil bi ga jutri in bi ga lahko v petek zvečer že vrnil, verjetno bo dovolj časa, da tistih par 10 gb prenesem 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #36 Objavljeno 23.12.2015 19:33:59 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Kaj takega bi prišlo v poštev, je tako poznavalci?
http://pctrgovina.com/p/ohisje-za-trdi-disk-3-5-sata-lcpower/
piše da je 3.5 usb 3.0 in tudi napajalnik...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #37 Objavljeno 23.12.2015 19:58:30 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
tako je
potem pa nabaviš še disk, pa maš externi 4tb disk.
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #38 Objavljeno 23.12.2015 20:14:30 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Aha super, ta je še kanjček cenejši. Zgleda pa da imajo tudi več izbire.. Samo piše prevzem šele 28. čudno..dostava na dom pa je že 25. Bom poklical jutri tja če bi se dalo kaj prej 
|
 |
Stevie Jabuk
|
 |
|
Prispevek: #39 Objavljeno 24.12.2015 16:28:37 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Živjo! Ponovno jaz. Evo imam iMaca z novim SSD diskom, deluje suuper in res hitro sem zelo zadovoljen.
Pojavila pa se je nova težava sedaj sem za stari disk kupil ta adapter vendar ko prižgem adapter se disk prižge in slišim 11 zaporednih klikov in se zadeva neha vrteti (vsaj tako se sliši) sistem pa mi sporoči: The disk you entered was not readable by this computer (Initialize.. Ignore, Eject).
Je možno, da se je pa sedaj res glava diska zataknila in ga ne mora prebrati? Glede na klikanje, ki ga povzroča disk... Ga poskušam odpreti in namestiti glavo nazaj...
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #40 Objavljeno 24.12.2015 17:43:22 Re: Mac, pokvarjen disk? |
|
Saj imaš ohišje z dodatnim napajanjem?
Če nimaš, je premal štroma iz usbja in se disk ne more zalaufat.
Drugač je pa več al manj to vse, kar lahko nardiš.
|
 |