Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Affinity Photo
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Sittich
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 09.07.2015 10:29:01
Affinity Photo
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Je že v AppStoru! Jaz sem kupil Affinity Designer, zelo zadovoljen s hitrostjo.
https://itunes.apple.com/gb/app/Affinity_Photo/id824183456?mt=12&ign-mpt=uo%3D4

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 09.07.2015 12:56:22
Re: Affinity Photo
In, kakšen je?

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #3   Objavljeno 09.07.2015 13:10:04
Kateri?
Affinity Designer je v redu vektorski program, preseneča hitrost delovanja, A.Photo
pa še nisem inštaliral, imel sem probno verzijo, ki je po štirinajstih dneh prenehala delati. Za obdelavo fotk zadostuje, sicer pa, jaz imam že poln k..fotk predelanih in speglanih, preostrenih in ne vem kakšnih še. Bo treba nazaj na film prešaltat Wink

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 09.07.2015 16:17:40
Na Photo sem mislil. Smile

Sicer ima tudi jaz poln kufer od teh umetno-predelanih fotk.

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 09.07.2015 19:14:54
Ko ga nabavim napišem kaj. Kolikor sem sprobal trial verzijo je dober. Ko sem nekaj delal v Affinity designerju sem bil presenečen, kako hitro je vse delovalo, pa so bili fajli veliki več kot 50 mega.😀

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 10.07.2015 08:46:03
Tone je napisal/a:
Ko ga nabavim napišem kaj. Kolikor sem sprobal trial verzijo je dober. Ko sem nekaj delal v Affinity designerju sem bil presenečen, kako hitro je vse delovalo, pa so bili fajli veliki več kot 50 mega.😀

Hvala. Ker tudi sam razmišljam o nabavi.

Trenutno sicer CS5 še dobro špila, samo novejši sistemi OS X znajo delat probleme.

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 10.07.2015 22:39:10
Inštaliral sem Affinty Photo. Super program za to ceno, zelo priporočam! Smile

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 14.07.2015 07:48:47
Tone je napisal/a:
Inštaliral sem Affinty Photo. Super program za to ceno, zelo priporočam! Smile

Kako bi ga primerjal s PhotoShopom (imam CS5) in v kombinaciji z Lightroom 5? Mišljeno samo za fotografe (macros/actions, layers, healing, ...).
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 14.07.2015 12:01:42
blazo je napisal/a:
Kako bi ga primerjal s PhotoShopom (imam CS5) in v kombinaciji z Lightroom 5? Mišljeno samo za fotografe (macros/actions, layers, healing, ...).

Ni primerjave! Še posebno za resno delo. Za doma je pa čisto druga stvar.
lp
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #10   Objavljeno 14.07.2015 22:49:32
"Seveda ima Photoshop nekaj več, vendar pa tisto "nekaj več" le redko uporabimo ali pa nikoli. Če je fotografija v osnovi slaba, mislim izrazno, ne tehnično, jo noben Photoshop ne reši. Nastane zgolj še en kičast izdelek, ki jih je že prepoln svetovni splet. Jaz imam na starem PC-ju inštaliran CS6, ampak sem ga le enkrat prižgal za neko "resno delo", kakor pravi najmoD, pa še to ni bilo direktno povezano s fotografijo. Sicer mi pa za fotke do zdaj zadoščal Pixelmator, od zdaj naprej pa bo dobro služil Affinity Photo. Za poravnavo, crop, malenkost levelse in to je to. Fotkamo zato, da ohranimo čim bolj verodostojno nek trenutek, zgodovino, tudi za tiste, ki bodo prišli za nami.zakaj bi torej ta delček zgodovine uničil z obdelavo. Potem to ni več dokument nekega časa ampak neka potvorjena zadeva brez vrednosti.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 14.07.2015 23:35:26
Tone je napisal/a:
Fotkamo zato, da ohranimo čim bolj verodostojno nek trenutek, zgodovino, tudi za tiste, ki bodo prišli za nami.zakaj bi torej ta delček zgodovine uničil z obdelavo. Potem to ni več dokument nekega časa ampak neka potvorjena zadeva brez vrednosti.

Čist sam za to pa tud ne. Smile

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 15.07.2015 06:40:54
Pixelmator imam, pa mi je za resno obdelavo (in ne predelavo) slik preskromen. Res je, osnovne stvari se v njem da naredit. Ampak...
Affinity Photo sem snel še kot beta in razen to, da sem ga enkrat zagnal je ostal nedotaknjen. Žal ni blo cajta. Sad

@Tone a se da v nejm posnet makro, kot npr. akcijo v PS? In kako kvaliteten je USM? Tisto kar imenujejo USM v Pixelmatorju je ena revščina.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #13   Objavljeno 15.07.2015 08:21:00
To pa ne vem, tudi v Photoshopu nikoli nisem uporabil "akcije". USM pa ne vem, kaj to je, malo podrobneje napiši, da pogledam.

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 15.07.2015 11:03:40
Tone je napisal/a:
To pa ne vem, tudi v Photoshopu nikoli nisem uporabil "akcije". USM pa ne vem, kaj to je, malo podrobneje napiši, da pogledam.

V Photoshop-u lahko posnameš "akcije", torej določene korake, ki jih "zapakiraš" lahko skupaj in potem samo izvedeš z enim gumbom (ala macro). Recimo zelo pogosto uporabljaš kak color correction ali pa resize ali pa perspective tool in namesto da vedno vse znova štimaš in ročno poganjaš, samo odpreš file, poženeš akcijo in sam izvede vse korake. Je kot skripta. To je tud uporabno, če delaš na bulk recimo, imaš 100 slik, ki rabijo vse bolj kot ne enake filtre, correction-e,... Takrat lahko v photoshop-u tudi naštimaš da sam odpre vseh 100 in uzvede določene akcije nad njimi. Super stvarca! To sem sicer uporabjal zaenkrat samo enkrat in enkrat v samem bridge-u za bulk rename. Prihranilo mi je več ur dela.

Druga opcija, če se program dobro integrira z OS X, pa je uporaba automatorja ali apple-script-a. To sem sicer sam uporablal automator s photoshop-om in dela tudi ok (ne moreš vsega naredit, ampak je kar uporabno za določene stvari).

Skratka ta automator je tudi ena stvar, zakaj sem se "zatreskal" v OS X, ker si z njim prihranim ogromno časa. V windows-ih sem prej sam pisal "bote" v javi, pa so bili precej kilavi, ker sem bil itak omejen kaj lahko naredim in kaj ne (ni bilo povezave s programom, ampak je bil bot samo overlay čez program, ko sem snemal akcije in potem laufal v ozadju ko je klikal po programu).

Sam imam recimo v photoshop-u naštimanih kar par akcij:
- from flat to isometric (pač efekt, ki ti lahko določenim slikam spremeni perspektivo).
- color correction (naredi 3 filtre čez sliko, če je recimo pretemna ali preveč nabita za barvami mi jo mal popravi)
- color to black&white
- black & white to color
- resize up (uporablja določen algoritem, da pride veliko lepše kot navaden resize)
- resize down (enako, samo tu je spet drug algoritem)
- negative space - naredi negativ slike
- outline - podobno kot negative space, samo da tu naredi samo outline oz. proba naredit
- cartoonize
- perspective tool start - pač samo iznačim vanishing pointe in mi potem naredi raster za pesrpektivo
- perspective mesh (podobno kot zgoraj, samo da mi tu naredi samo mesh na določenem selection-u).
- pa še ene dve tri akcije imam za text - ukrivljanje po krivulji, resize teksta na določenih točkah,...

Sej to se da vse delat tud ročno, ampak te stvari so skoraj vedno enake (nastavitve filtrov recimo) in tudi zaporedja kako uporabljaš tool-e in mi je pač recimo hitreje stisnit recimo F18 in mi naredi photoshop v sekundi vse, kot da na roke odpiram vsak tool posebej, naštimam in potem apply - vzame več kot pol minute. Skratka me Like tele akcije. Cool
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 15.07.2015 12:34:38
Tole kar si napisal se mi zdi bolj igračkanje s samim programom, kot pa stvarna potreba v fotografiji. Govorim kot napredni fotoamater, da ne bo pomote. Če se pa ti poklicno ukvarjaš s fotografijo kjer narediš nekaj sto fotk na kakšnem dogodku ali pa v studiu ,potem bi to še nekako razumel. Pa še to bi dal pod vprašaj, čemu v enem zamahu popraviti sto fotk. Torej si jih sto zajebal že v startu, če jim moraš popravljati svetlobo, ostrino ali ne vem kaj. Ne glede na vse je vsaka fotka po svoje unikat, posneta pod različnimi svetlobnimi in drugimi pogoji. tudi izrez in morebitno popravljanje perspektive zahteva pri vsaki fotki drugačen poseg. Pač, ne predstavljam si, da bi to naredil s fotkami, katere sem posnel v enem tednu. Nekaj zunaj, nekaj s flešem, nekaj s širokokotnikom, nekaj s teleobjektivom, v mraku, na soncu.......zato sem napisal, da tega v Photoshopu nikoli nisem rabil in po dozdajšnjih izkušnjah tudi ne bom. Je pa fajn, ko vse to imaš!😜

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 15.07.2015 15:37:59
Jah sej nisem rekel, da samo fotke urejam.

Dostikrat imam v delu narisane stvari, pa grafiko za kak špil. Imaš recimo en sprite, ki mu samo spremeniš barvo in je lahko uporaben tudi za kaj drugega, ali pa gumbi (black&white = disabled, color = enabled, higher saturation = highlighted). Primer recimo.
Jaz ne uporabljam teh akcij vsak dan, ampak ko jih so pa fajn. FAjn je tudi, ker lahko združiš več korakov skupaj, torej več efektov, ali stvari naenkrat v eno akcijo in ti ni treba vsega posebej klikat pa odpirat.

Sam recimo fotke slikane s telefonom, moram skoraj vedno popravljati še malo, če ne drugega se včasih igram malo z HDR, da bi malo "polepšal" slike. Smile
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 15.07.2015 16:59:32
Actions so enostavno huge time-saver. That's it. Nekomu sem zdijo uporabne, drugemu pač nesmiselne... Fora je ta, da sem imel že večkrat kakšen batch fotk (različne - portreti, studijski packshoti itd), kjer je bilo fotk lahko tudi več kot 200. Že samo resize vseh - medtem ko grem na malico - mi prihrani nekaj časa... Smile
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 15.07.2015 17:48:19
Ampak za to, kar ste napisali obstajajo GraphicConverter, Adobe LightRoom ipd. programi ...

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 15.07.2015 18:41:55
opeter je napisal/a:
Ampak za to, kar ste napisali obstajajo GraphicConverter, Adobe LightRoom ipd. programi ...

Ja sam ne vem zakaj bi imel odprtih in celo naloženih miljavžnt programov za vsako figo, če lahko v enem naredim vse?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 15.07.2015 19:31:01
Tole je debata kot med gradbeniki in arhitekti. Laughing

Mene bolj zanima tehnična obdelava fotk kot pa njihova "umetniška vrednost".

Je kdo že kaj delal prostostoječe motive. Ima ta afinity kaj posebnega pri tem.
Sem navajen na Adobov sistem risanja z bezierjevimi krivuljami.

Pa še recimo izolacija las iz podlage. So izumili kaj novega, al je še vedno edina varianta drgnjenje po Wacom tablici? Smile

Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani