Prispevek: #1 Objavljeno 18.06.2015 15:13:49 Mac Pro nadgradnja grafične
Živjo!
Že na Slo tech sem pisala o tem, vendar je mogoče res dobro, da povprašam še tukaj, če ima kdo podobne izkušnje in mi lahko priporoči kaj kupiti.
Zadeva je namreč naslednja - rada bi nadgradila grafično na računalniku - Mac Pro mid 2012 in me zanima, če slučajno kdo ve, ali je Nvidia Quadro 4000 ali 4200 kompatibilna s sistemom, ker se z različnimi prodajalci vrtim okoli tega odgovora kot mačka okoli vrele kaše. Res je, da Quadro Apple ful promovira, zato ne vem ali je to kakšna “insajderska“ fora, ali je dejansko najboljša izbira. Najraje bi videla, če bi lahko v konfiguracijo vstavila GTX 980 vendar ne vem ali je to sploh možno.
Računalnik v 95% primerov uporabljam za Adobe programe (primarno Photoshop, Premiere ter After Effects) za malo naprednejšo video obdelavo in animacijo.
Trenutno sistem izgleda takole
...ja vem, grafika je trenutno obupna, zato jo moram zamenjati asap.
Če ima do kakšen boljši predlog bom ful vesela (ker je 980 razmeroma draga) za kakršno koli pomoč se vam pa že v naprej zahvaljujem.
CAVEATS
The GeForce GTX 980 was modified by MacVidCards to present a normal startup screen. We used NVIDIA's web driver for the Quadro K5000 for Mac. An unmodified GTX 980 will boot under OS X Yosemite if you don't care about a boot screen.*
The Radeon R9 290X was modified by MacVidCards to run in PCIe 2.0 mode. It boots with Apple's factory AMD drivers but there is no startup screen.
The GeForce GTX 780 was modified by MacVidCards to present a normal boot startup screen. We used NVIDIA's web driver for the Quadro K5000 for Mac.
------------------
* če te ne moti, da se ne prikaže zagonski ekran pri nalaganju MacOS X sistema, pol lahko brez modifikacije uporabiš GF GTX 980 kartico v tvojem MacPro-ju.
Prispevek: #5 Objavljeno 18.06.2015 15:31:07 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
warcanoid je napisal/a:
Če dobro vidim imaš navaden disk? Nabaviš ssd disk in se bo še najbolj poznalo, ter ugodnješa varianta je
Tudi to je odličen nasvet.
sandra984 je napisal/a:
@opeter najprej hvala za nasvet - predvidevam da potem priporočaš 7950?
Sistem je yosemite 10.10
Priporočam, da nabaviš čim hitrejšo zadevo (če že nujno potrebuješ novo grafično).
Za tvoj Mac Pro je vsekakor najhitrejša Geforce GTX 980, kateri se trenutno dobi na trgu. Pa še manjšo porabo ima kot primerljive starejše grafične. Samo problem je lahko s kompatibilnostjo.
* * *
Ta gospod je nadgradil svoj stari Mac Pro 2006 z GTX 980 kartico:
Prispevek: #6 Objavljeno 18.06.2015 15:39:40 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
sandra984 je napisal/a:
Živjo!
Že na Slo tech sem pisala o tem, vendar je mogoče res dobro, da povprašam še tukaj, če ima kdo podobne izkušnje in mi lahko priporoči kaj kupiti.
Zadeva je namreč naslednja - rada bi nadgradila grafično na računalniku - Mac Pro mid 2012 in me zanima, če slučajno kdo ve, ali je Nvidia Quadro 4000 ali 4200 kompatibilna s sistemom, ker se z različnimi prodajalci vrtim okoli tega odgovora kot mačka okoli vrele kaše. Res je, da Quadro Apple ful promovira, zato ne vem ali je to kakšna “insajderska“ fora, ali je dejansko najboljša izbira. Najraje bi videla, če bi lahko v konfiguracijo vstavila GTX 980 vendar ne vem ali je to sploh možno.
Računalnik v 95% primerov uporabljam za Adobe programe (primarno Photoshop, Premiere ter After Effects) za malo naprednejšo video obdelavo in animacijo.
Trenutno sistem izgleda takole
...ja vem, grafika je trenutno obupna, zato jo moram zamenjati asap.
Če ima do kakšen boljši predlog bom ful vesela (ker je 980 razmeroma draga) za kakršno koli pomoč se vam pa že v naprej zahvaljujem.
Kolikor vem, lahko vtakneš v mac pro-ja praktično katerokoli grafično, ki ima pravi firmware oz. bios predelan ali že originalen za mac-a. Zdaj v teoriji mislim, da bi morale delati tudi navadne grafične, saj je meni delala navadna GTX660 na hackintosh-u čisto normalno (s tem, da sem malo popravil kext fajle in nstavitve sistema), vendar je potem tu na mestu vprašanje kompatibilnosti in ali ti omeji kake funkcije, zato tole bolj z rezervo vzemi. Raje vzami mac-edition grafično, boš lažje spala.
Kar se tiče workstation vs. ordinary grafična. Če res ne rabiš nujno workstation, raje kupi navadno in močnejšo, boš mela več od nje.
Drugače pri nakupu pazi: grafične so najbolj požrešne kar se tiče elektrike, zato pred nakupom preveri kak napajalnik imaš, kake konektorje in koliko "wattov" ima. Vedno vzemi v zakup, da od celotne porabe dobro imeti nekje 100W še "lufta" oz. več kot ti celoten računalnik kuri na 100% obremenitvi. Imaš nekaj "kalkulatorjev" za izračun moči (google PSU calculator), namečeš notri komponente, in nekje dobiš približek, močan napajalnik moraš imeti.
Torej checkup list pred nakupom (po prioriteti):
- da grafična pride v tvoj power budget (zelo zoprno če ne celo zelo težko bi bilo v mac-u menjati power supply. To sicer ne vem točno, ker še nisem imel takega mac-a, samo verjetno ne moreš kar iti v trgovino in vreči notri enega 1000W iz police).
- mac-edition grafična. Tole kot sem rekel, verjetno ni najbolj nujna stvar, a jo toplo priporočam. Meni po defaultu grafična ni delovala na hackintoshu, ampak z malo modifikacije sem imel sliko in tudi WoW sem lahko igral.
- izberi pravi model glede na tvoje potrebe. Odvisno od dela, potem gledaš katera grafična ti bo dala največ od sebe. Lahko še kasneje daš linke ketere grafične si ogleduješ in kaj točno delaš in ti lahko bolje svetujemo.
Prispevek: #8 Objavljeno 18.06.2015 17:19:59 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
Ooo super ste, hvala vam za pomoč!
@Nummy računalnik uporabljam v veliki večini za animacije, grafiko, 3d, video ipd. Sicer imam gor tudi kakšno igrco, ampak jo mogoče zalaufam 2x na leto, tako da res ne potrebujem striktno gejmerske grafične. Rada bi res, da ne obolevam pri rendranju ter live preview-ih, če bi mi pa v After Effects-ih “3d“ zadeve delale na smooth bi blo pa že kr idealno.
Iskreno povedano mi pa nakup grafične predstavlja kar manjši stres, ker je na trgu ogromno grafičnih in nisem tak poznavalec, da bi lahko iz te množice izbrala najboljše. Zato sem se pa logično obrnila na vas in sem open for suggestions oz. ste mi navrgli že kar nekaj lepih alternativ
Prispevek: #9 Objavljeno 19.06.2015 06:03:23 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
Prosim poglej-preizkusi ssd pri kakšnem frendu, trgovini, youtube. Jaz bi raje prvo menjal disk, oziroma dodal en ssd disk. Dodajanje ramov, menjavanje procesorja in grafične, 2 grafični v crossfire ali sli, hdd disk v raid, vodno hlajenje, navijanje procesorja in grafične,...vse preizkušeno in to so vse male finese proti SSD disku.
Poglej si SSD vs HDD: https://www.youtube.com/watch?v=ldpwg5zbRmk, polno na to temo imaš na youtubu
Prispevek: #10 Objavljeno 19.06.2015 06:24:59 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
warcanoid je napisal/a:
Prosim poglej-preizkusi ssd pri kakšnem frendu, trgovini, youtube. Jaz bi raje prvo menjal disk, oziroma dodal en ssd disk. Dodajanje ramov, menjavanje procesorja in grafične, 2 grafični v crossfire ali sli, hdd disk v raid, vodno hlajenje, navijanje procesorja in grafične,...vse preizkušeno in to so vse male finese proti SSD disku.
Poglej si SSD vs HDD: https://www.youtube.com/watch?v=ldpwg5zbRmk, polno na to temo imaš na youtubu
SLI in crossfire ne delata na OS X oz. nista podprta.
Prav tako je pri njenem delu grafična prvo ozko grlo, kot drugo pa pride potem na vrsto disk. Problem je, ko imaš kako sceno, kjer imaš veliko geometrije in ti grafična ne zmore sprocesirat in potem stvar malo premakneš, ali zarotiraš in ti dela vse na 10fps...
Se strinjam, da upgrade na SSD bi bil zelo smiseln in ga tudi priporočam, kupovati 2 grafični pa nima velikega smisla, ker OS X ne zna uporabljati dveh za rendering, pač pa bo v najboljšem primeru ena rendering in druga computing (ala mac pro 2013) in se edino splača, če dejansko več kot 50% časa furaš aplikacije, ki to izkoriščajo (ki pa jih je bore malo trenutno).
P.S.: Kaj hočem povedat? Sem imel že primere, ko so mi aplikacije štekale oz. mi še vedno, in ne zaradi diska, ker imam 1000+MB/s SSD, tanov mac pro, pa imam ponekod manj kot 30fps-jev. Največje ozko grlo na mac-ih je grafična, takoj za njo pa potem disk.
Računaj, OS X VSE ampak res VSE rendira preko openGL-a. Tudi če imaš en program, ki najprej zadevo software rendira offscreen, ti potem to sistem pokne na 3D texturo in izriše pre sistemskega window managerja. In da, ta spet offscreen naredi kompozicijo, sestavi vse v eno texturo in potem pok na monitor. Problem OS X-a je, da ni najbolj grafično optimiziran (kar se bo spremenilo v el Capitan), ker včasih ti recimo rabiš grafično za rendiranje nečesa (kak program, photoshop, maya,...) in vmes ti recimo v ozadju zamenja recimo desktop wallpaper ali pa pač nekaj drugega kar potrebuje grafični klic, ampak ni povezano s trenutnim programom, v katerem delaš. Grafična mora iz trenutnega context-a switchati v drugega in potem nazaj in kot sem jaz zastopil developerje od Apple-a, je to najbolj požrešen klic, ker v veliki večini primerov gre tudi za swap velike večine GPU bufferja, kar pomeni precej premikanja podatkov iz RAM-a v VRAM in nazaj. Zakaj misliš, da ima velika večina iger loading screen-e? Ja zato, da se najprej naložijo stvari iz diska v RAM, potem se ponavadi še kaki shaderji skompajlajo in potem čimveč stvari leti v VRAM grafične (vsaj kar se recimo tiče blIžnje okolice (geometrija, texture,...). Če ti to sproti nalagaš vmes, zadeva hitro začne "štekat". Been there, done that. Gothic 3 je bil recimo v originalu tak špil, kjer so naredili, da je bil loading screen samo 1x na začetku in je zloadalo najprej okolico characterja, potem pa ko si se premikal, pa je počasi asinhrono sistem nalagal stvari sproti v grafično in metal stvari ven, ki niso bile več v uporabi. Posledica? Tudi na najmočnejših mašinah je špil štekal.
In ne tudi misliti, da če imaš 2+GB VRAM-a na grafični, da ti sistem vmes ne bo metal podatkov naokoli... sam imam 3GB na vsaki grafikulji in tudi če sem samo v sistemu (odprt browser pa še kak programčič), je free samo par 100MB VRAM-a. Potem odprem kak zahtevnejši program (recimo photoshop), bi človek mislil, da bo na tako hitrem SSD-ju stvar v sekundi na screen-u, pa ni. Naloži precej hitro, ampak potem za kako sekundo ali dve zmrzne cel računalnik, vključno z miško (ali pa močno "šteka") in na koncu se pokaže slika in potem računalnik deluje naprej normalno.
Prispevek: #11 Objavljeno 19.06.2015 10:01:48 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
SSD še pride na vrsto, ampak trenutno je definitivno najbolj pomembna grafična, ker mi že sami programi ob startupu jokajo da hočjo novo grafično... dobesedno.
Imam pa še eno dokaj amatersko vprašanje - ali lahko kje vidim kakšna je moč napajalnika, ali moram dejansko razstaviti maca, da lahko to ugotovim?
All in all pa res hvala vsem za ideje/predogle/“razširitve obzorja“
Prispevek: #12 Objavljeno 19.06.2015 11:55:45 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
sandra984 je napisal/a:
SSD še pride na vrsto, ampak trenutno je definitivno najbolj pomembna grafična, ker mi že sami programi ob startupu jokajo da hočjo novo grafično... dobesedno.
Imam pa še eno dokaj amatersko vprašanje - ali lahko kje vidim kakšna je moč napajalnika, ali moram dejansko razstaviti maca, da lahko to ugotovim?
All in all pa res hvala vsem za ideje/predogle/“razširitve obzorja“
Lahko probaš poiskati točne specifikacije glede na številko modela računalnika. To je ena opcija.
Druga opcija je, da odpreš eno stranico računalnika, in pogledaš na nalepko na napajalniku. Zdej napajalnik je ponavad še ena dodatna kovinska škatlica notri (to ohišje je namenjeno zaščiti komponent notri in seveda tudi kogarkoli, da nebi s prsti šaril po 230V napetosti). No pač na tisti nalepki imaš ponavadi napisano moč včasih pa napetosti in jakosti toka, ki jih je napajalnik sposoben dajati ven.
Tretja opcija je, da počekiraš po raznih forumih ali pa vprašaš nekoga, ki ima podoben računalnik ali pa celo enak. Kolikor sem jaz gledal, je notri 980W, kar je kar precej. Samo ne me točno držati za besedo, ker ne poznam vseh modelov točno.
Pri takem napajalniku mislim, da ne bo straha glede napajanja če izbereš GTX980.
Prispevek: #13 Objavljeno 19.06.2015 16:39:16 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
Na škatli/v specifikacijah tega podatka nikjer ni, zato sm šla šraufat. Glede na to kako je vse ostalo easy na macu, je pa dobit tale napajalnik ven kr mal bl zagaman. Ok ni zdj ravn brain surgery, sam odšraufala sm vse, pa še zmer ni hotu ven... mejbi sm bla prenežna z ruvanjem škatle, mejbi pač preveč blond hehe
No, pol ko sem obupala sem šla pa mal po netu gledat in ja @Nummy maš prav, če slučajno kdo išče ta podatek - napajalnik ima tm nekje od 960 do 1000W
Prispevek: #14 Objavljeno 19.06.2015 16:49:17 Re: Mac Pro nadgradnja grafične
sandra984 je napisal/a:
Na škatli/v specifikacijah tega podatka nikjer ni, zato sm šla šraufat. Glede na to kako je vse ostalo easy na macu, je pa dobit tale napajalnik ven kr mal bl zagaman. Ok ni zdj ravn brain surgery, sam odšraufala sm vse, pa še zmer ni hotu ven... mejbi sm bla prenežna z ruvanjem škatle, mejbi pač preveč blond hehe
No, pol ko sem obupala sem šla pa mal po netu gledat in ja @Nummy maš prav, če slučajno kdo išče ta podatek - napajalnik ima tm nekje od 960 do 1000W
No čist razdirat ti nebi blo treba
Ampak ok, upam da ti je uspel sestavit nazaj v delujoče stanje.
Zdej v original postu si napisala, da imaš notri 2 procesorja. Zdej pa lepo na tole stran: http://www.extreme.outervision.com/psucalculatorlite.jsp pa vnesi podatke. Ni treba vse točno, ampak vsaj od procesorjev in grafične vnesi kar se da točno. Na koncu prištej nekje 50W za ventilatorje in ostale stvari zraven in voila dobiš kar dokaj točen približek porabe. Če prideš do manj kot 900W nebi smela imeti problemov s napajalnikom.