Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
nakup Adobe
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.10.2008 10:11:04
nakup Adobe
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
živjo,
ker takih, ki uporabljate Adobe-ove izdelke verjetno ni malo, ma zanima, kako ste do teh izdelkov prišli (seveda legalno). Ste jih kupili v trgovini (box varianta), online z evropskimi cenami ali online z ameriškimi cenami?

Namreč ni mi jasno, zakaj bi v Evropi ista zadeva morala stati 30% več, če pa gre le za download verzijo in dejansko NIMAJO STROŠKOV s transportom, carino, ipd.
Ali obstaja legalna varianta dobiti software po ameriških cenah? Mogoče v kaki drugi online trgovini in ne direkt od Adobe-a?

hvala,
lp
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 19.10.2008 11:09:31
Svojo zbirko Adobe CS3 Design Standard Upgrade sem kupil pri uredništvu Revije Klik (ProAnima d.o.o.), kjer sem kot njihov naročnik revije dobil nekaj procentov popusta.

Kolikor vem, ameriško različico v Evropi ne smeš uporabljati, ker s tem kršiš licence. Tako da, četudi bi nekako paket kupil tam zunaj (download v shopu na Adobe.com te itak avtomatično preusmeri na Eastern Europe del njihove spletne strani), le tega legalno v Evropi ne smeš uporabljati.

Dokler bomo Evropejci takšne ovce, kakršne smo, bomo ves čas plačevali višje cene (in to velja ne samo za Adobe, Apple, ampak tudi za vse drugo).

BI bilo super, če bi imeli kakšno alternativo (lahko celo odprtokodno). Ampak žal tega zaenkrat še ni. Scribus, InkScape, Gimp ipd. še niso na nivoju, da bi z njimi lahko BP zamenjali Adobejeva orodja.

Na Windows platformi sicer obstaja npr. paket CorelDRAW, vendar podjetje Corel žal več ne razvija svoj program za namizno založništvo - Corel Venturo.

Potem polega InDesign je še alternativa QuarkXpress... zdaj cena je, hja, (predvsem spet za evropski trg) strupena. Namreč, za isto ceno polnega paketa QuarkXpress dobiš pri konkurentu polni paket Adobe CS Design Standard.

Obetavno so izdelki za Windows platformo podjetja Serif Ltd. iz Velike Britanije. Njihovi programi so certificirani s strani podjetja Pantone, imajo popolno podporo CMYK, direktnim spot barvam in še marsičesa, edini njihov problem je, da ne podpira CE in EE del Evrope, torej (zaenkrat) lahko pozabimo na podporo slovenskemu jeziku (tukaj mislim predvsem na podporo).

V enem od svojih postov sem naštel nekaj uporabnih DTP programov, ampak ti so bolj tak-tak. Niso prave alternative Adobejevim programom.

Na koncu imamo tako le dve možnosti: ali drago plačuješ, ali pa piratiziraš. Večina dela slednje. Confused

S tem pa seveda škodujejo tudi odprtokodnim programom, predvsem njim, saj se s tem, da se "naučijo" uporabe Adobejevih orodij, postanejo od njih "odvisni.

Saj vidiš, ko bereš razne strani, vsak mulc si lahko s torrentov potegne Adobejevo kreativno zbirko in potem na veliko trobijo, da so zdaj oni "prijeli Boga za jajca".
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 19.10.2008 12:03:10
Hm.. sem vmes malo pogooglal in našel nekaj adobovih odgovorov, zakaj višje cene. Ker so tu stroški prevajanja v evropske jezike, dražja podpora uporabnikom, blablabla... ampak jaz bi rad samo navadno ameriško verzijo, ki jo lahko po taki ceni kupim v škatli, če se nahajam v ameriki. Ne vem, če si ne s tem delajo še večje škode..

Ovce smo ja, ampak kaj nam pa preostane? Piratiziranje? Ja, potem smo pa vandali in je seveda problem v nas, ne v njihovih cenovnih politikah Confused. Ravno testiram Photoshop Elements in ugotavljam, da je za tisto, kar jaz rabim, čisto dovolj in sem pripravljen zanj tudi plačati - CS3 ali CS4 je čisti overkill zame. Ampak s tako cenovno politiko bom še krepko premislil, preden ga "legaliziram", čeprav gre tu za precej manjšo absolutno razliko v ceni kot pri večjih zbirkah. Iz principa.

Sem se trudil uporabljati Gimp, ampak s programi, ki so delani za linux in bolj ali manj samo portani na OSX, nimam čisto nobenega veselja delati. Ni to to. Maca uporabljam, ker mi programi, pisani zanj, poenostavijo delo. Gimp in podobni mi ga pač ne poenostavijo.
lp
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 19.10.2008 13:39:58
Dokler ne vidim Adobe CS Design Standard za <400eur, piratiziram. Preveč je to...
Jablanator

Jablanator

Kraj: Celje
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 19.10.2008 14:54:19
Tukaj se strinjam s predhodnikom...kljub temu, da je o tem pogovor tukaj prepovedan.

Nažalost je tako, da je to enostavno predrago. Lahko bi bili kakšni paketi za normalne uporabnike, ker vsi ne služimo s temi zadevami. Je pa res, da se da dobit veliko manjših in zelo uporabnih programov za 20-30€, kar je za osnovno (zelo osnovno) delo dosti.

LP
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #6   Objavljeno 19.10.2008 15:31:03
Saj, zato pa kolikor je le možno, uporabljajmo alternativne programe (v to kategorijo spadajo tudi shareware programi), podpirajmo njihov razvoj.

Problem pri teh alternativnih programih je predvsem v tem, da jim kar nekaj "bistvenih" funkcionalnosti manjka, kar je potrebno za npr. reprodukcijo v tiskarni.

Ampak, tako kot mineva čas, tako tudi odraščajo ti programi.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 19.10.2008 15:48:28
Re: nakup Adobe
mte je napisal/a:
živjo,
ker takih, ki uporabljate Adobe-ove izdelke verjetno ni malo, ma zanima, kako ste do teh izdelkov prišli (seveda legalno). Ste jih kupili v trgovini (box varianta), online z evropskimi cenami ali online z ameriškimi cenami?

Namreč ni mi jasno, zakaj bi v Evropi ista zadeva morala stati 30% več, če pa gre le za download verzijo in dejansko NIMAJO STROŠKOV s transportom, carino, ipd.
Ali obstaja legalna varianta dobiti software po ameriških cenah? Mogoče v kaki drugi online trgovini in ne direkt od Adobe-a?

hvala,
lp

Odvisno za kaj zadevo potrebuješ, sam sem se sprijaznil s Pixelmator-jem namesto PS.
http://www.pixelmator.com/
Za kar ponuja je cena sprejemljiva, dober spin off PS, ne vem pa kako je s tiskanjem, ker ne pripravljam dokumentov za tisk.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 19.10.2008 15:53:11
mirkuma: tudi to sem že opazil, vendar nima vsega, kar jaz rabim. Zame je nujna "Save for web" funkcija, pri Pixelmatorju pa niti ne moreš izbirati med 8 in 24-bitnim pngjem... skratka mogoče v prihodnosti, trenutno pa tudi to ni dobra alternativa...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 19.10.2008 17:30:01
mte, ena od alternativ Photoshopu je še PhotoLine 32.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 20.10.2008 20:26:12
opeter: hvala, sliši se zanimivo, bom pogledal koliko zadeva ustreza... na prvi pogled izgleda kot prva resna alternativa, verjetno z malce manj intuitivnim ali pa vsaj malo drugačnim vmesnikom, na katerega se je treba navaditi. Ampak po drugi strani, ni toliko bolj poceni od Adobe-a, glede na to da ni nujno 100% kompatibilen s PSD datotekami ki jih običajno dobim... no, bo čas pokazal Smile

Sicer pa opažam, da pri nas nekatere firme prodajajo box variante ceneje od evropske adobe online trgovine, tako da ni vse tako grozno...

lp
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Ljubljana - Golo
Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 22.10.2008 13:41:23
Gimp?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 22.10.2008 13:56:00
mte je napisal/a:
opeter: hvala, sliši se zanimivo, bom pogledal koliko zadeva ustreza... na prvi pogled izgleda kot prva resna alternativa, verjetno z malce manj intuitivnim ali pa vsaj malo drugačnim vmesnikom, na katerega se je treba navaditi. Ampak po drugi strani, ni toliko bolj poceni od Adobe-a, glede na to da ni nujno 100% kompatibilen s PSD datotekami ki jih običajno dobim... no, bo čas pokazal :)lp

mte, Photoline je edini program, ki ti v primeru, da odpiraš PSD datoteko in le ta vsebuje vektorje uvozi tega tako, da ti vektorji ostanejo nedotaknjeni.

@scratintosh

GIMP ni resna alternativa, saj manjka kar nekaj stvari za "resno uporabo", npr. podpora CMYK.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Malo tu, malo tam
Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 28.10.2008 19:30:29
opeter je napisal/a:
Kolikor vem, ameriško različico v Evropi ne smeš uporabljati, ker s tem kršiš licence. Tako da, četudi bi nekako paket kupil tam zunaj (download v shopu na Adobe.com te itak avtomatično preusmeri na Eastern Europe del njihove spletne strani), le tega legalno v Evropi ne smeš uporabljati.

To ni cisto tako. Ameriske verzije pri nas ne smes prodajati, uporabljas pa jo lahko... povsem legalno. Zato je moj Photoshop lepo kupljen v ZDA, ker za prevod v amerisko anglescino (beri: povsem isto verzijo, kot jo dobis v ZDA) ne mislim placevati 30+ % vec.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Celje
Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 28.10.2008 19:31:31
pj je napisal/a:
opeter je napisal/a:

To ni cisto tako. Ameriske verzije pri nas ne smes prodajati, uporabljas pa jo lahko... povsem legalno. Zato je moj Photoshop lepo kupljen v ZDA, ker za prevod v amerisko anglescino (beri: povsem isto verzijo, kot jo dobis v ZDA) ne mislim placevati 30+ % vec.

Si prepričan, da ni prevedeno v britansko angleščino? Very Happy
Jablanator

Jablanator

Kraj: Malo tu, malo tam
Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 29.10.2008 09:59:44
Heheh nisem ampak mocno dvomim da bi bilo Laughing
Jabužiček helper

Jabužiček helper

Moški

Prispevek: #16   Objavljeno 29.10.2008 10:11:06
ampak dejansko je Smile

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 29.10.2008 11:54:08
Hehe, ko sem videl "Colour Settings", sem takoj razumel, zakaj se gre Laughing Laughing
Jabuček

Jabuček

Moški

Prispevek: #18   Objavljeno 26.11.2011 16:01:25
Kupu sm povsem nov mac book pro in instaleru CS 5.5 vendar, pri izbiranju sekvenc ni vseh na seznamu. Tudi z update-om ni nč bolš Sad

Prosim za pomoč!
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 27.11.2011 12:14:16
pj je napisal/a:

Kolikor je meni znano, pri nas lahko legalno uporabljaš samo SW, kupljen pri nas (EU, pa še to le CE pakete). Info pa je prišel z Medije, ki je uradni distributer Adobe-a v SLO.
Jabuček

Jabuček

Moški

Prispevek: #20   Objavljeno 27.11.2011 17:27:19
kako je zdej s tem? se lahko kupi v ZDA in uporablja v SLO ali ne?

Kje pa se v SLO najbolj splača kupovati Adobe programe? Kupujem namreč Illustratorja in InDesign, pa me zanima, če kje kakšne popuste dajejo, če sploh kje
Wink

Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani