Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Kolesarjenje
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 13.05.2015 22:15:18
Re: Kolesarjenje
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nummy je napisal/a:
Ja sam ni problem gorskega kolesa samo v gumah, pač pa tudi v prestavnih razmerjih in geometriji okvirja.
Sorry, samo me noben ne bo prepriču, ker sem probu gorskega z "cestnimi" gumami in pri 25km/h skoraj spustiš dušo pri več kot 100 obratih/minuto na pedalih, medtem ko trekking leti z malo truda tudi 40km/h na nižjih obratih pedal.

Mislim da bi na gorcu lahko prestavil v višjo prestavo Very Happy
Jablanator

Jablanator

Moški

Prispevek: #22   Objavljeno 13.05.2015 22:17:02
Višja ki je na gorcu ni. Wink
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #23   Objavljeno 14.05.2015 09:47:01
Letos imam v planu kolesarit od Ljubljane do Moravskih toplic v Murski Soboti. Ima kdo kakšno idejo po kateri poti bi šel?

Hvala Like

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #24   Objavljeno 14.05.2015 11:47:56
Citiram:
Sorry, samo me noben ne bo prepriču, ker sem probu gorskega z "cestnimi" gumami in pri 25km/h skoraj spustiš dušo pri več kot 100 obratih/minuto na pedalih, medtem ko trekking leti z malo truda tudi 40km/h na nižjih obratih pedal.

Hja... jest imam cestno kolo, pa je povprečje obratov bližje 100 kot pa 80 Smile ob isti hitrosti... (pravzaprav, če dobro pomislim, je to skoraj neglede na hitrost)... tako da obrati niso merilo. Ker tudi ko grem na MTB imam vsaj 90 obratov na minuto... sicer pa je vse odvisno od menjalnega razmerja na kolesu...

se pa strinjam, da je drugačna geometrija, teža, vzmetenost med MTB. trekingom in cestnim (še posebej če je fully MTB) in tam so velike razlike...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #25   Objavljeno 14.05.2015 20:28:31
uzupanc je napisal/a:
Sej ni potrebno kupiti celih koles, kupis sam nove pnevmatike/gume. Za nabiranje kondicije po asfaltu pred pricetkom mtb sezone je super in precej cenejse kot nov cestni bike;)
Mogoc edin mal smesno zgleda-glej sliko;)

kot da bi na traktor zmontiral dirkalne pnevmatike... Confused
in ja, valda je razlika v hitrosti. z gorcem s seboj vlečeš vso težo okvirja, vilic (amortizerjev) in ostalih masivnih komponent. specialka pa je nekaj čisto drugega. je dirkalnik - instrument, s katerim lahko delaš ogromne razdalje v relativno kratkem času.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #26   Objavljeno 14.05.2015 20:45:46
drugače jaz uporabljam stravo in sem zadovoljen. sem pa ravno pred kratkim po priporočilu enega kolega nabavil odličen nosilček za telefon, ki se ga dobi samo preko njihove spletne strani http://getfinn.com
sprva sem bil malo skleptičen do vseh silikonskih zadev, ki držijo telefon na krmilu, ampak po testiranju se je finn odlično izkazal. na cestnem kolesu se še na tako slabem asfaltu zadeva niti malo ne trese in je zato zelo enostavno brati podatke med vožnjo. verjetno ravno elastičen material ublaži vibracije za razliko od fiksnih nosilčkov. tudi velike hitrosti pri spustih zelo dobro prenaša, da o ceni niti ne govorim (15 €). in še snemam lahko vožnjo, tako da bi lahko nadomestil tudi kakšen gopro.
Jabuček

Jabuček

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #27   Objavljeno 15.05.2015 06:51:15
Mogoče kdo ve, kje bi se pri nas dobilo tole:

https://www.youtube.com/watch?v=Vgy7W5Q-INQ

ali pa kaj podobnega.

Tale je na žalost premajhen za iPhone 6:

https://www.mimovrste.com/ostala-dodatna-oprema-kolesarjenje/runtastic-zascitni-etui-za-telefone-crn?v=664573

LP
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #28   Objavljeno 17.05.2015 18:51:44
Arcadeblaster je napisal/a:
kot da bi na traktor zmontiral dirkalne pnevmatike... Confused
in ja, valda je razlika v hitrosti. z gorcem s seboj vlečeš vso težo okvirja, vilic (amortizerjev) in ostalih masivnih komponent. specialka pa je nekaj čisto drugega. je dirkalnik - instrument, s katerim lahko delaš ogromne razdalje v relativno kratkem času.

Saj zato...iscem neko rabljeno specialko...morda kdo prodaja kej Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #29   Objavljeno 17.05.2015 19:34:29
Povej, koliko se misliš stegnit z denarjem, pa ti lahko svetujem.
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #30   Objavljeno 18.05.2015 00:15:35
Vidim da smo se razumeli malo napak @arcadeblaster in @paco.
Kolega je spraševal o nakupu celega novega teking/cestnega kolesa oz menjave za treking wheelsete na gorcu. Predlagal sem mu najenostavnešo/cenejšo rešitev, ki sem mislil da jo je spregledal in sem jo uporabljal tudi sam pred leti…. menjavo samo gum, za nabiranje kondicije pred začetkom mtb sezone, ker sem sklepal da večino časa prebije na off roadu(ker ima gorca).
Nakup treking kolesa se mi je v tem primeru zdela nesmiselna.
Načeloma treking kolesa uporabljajo enake grupe opreme kot mtb kolesa in s tem tudi identicna razmerja. Razlika je geometrija(bolj pokončna drža), udobneši sedež, amortizerji ki so prilagojeni manjšemu blaženju neravni, ožja balanca in tanše gume z manj profila.
Ponavadi so treking kolesa tudi bolj nizko-srenje cenovno orientirana.
Tako da če imaš enako grupo na gorcu, kot na treking kolesu, z enakimi gumami boš pač šel enako hitro. Fizika.
Kadenca je v vseh primerih priporočljiva med 80-100, mogoč po ravnini tudi višja v hrib mal nižja, odvisna tudi od osebe.
Se definitivno strinjam da je med specialko in mtb z cestnimi gumami velika razlika. Tanjše gume, višji tlaki, nižja teža aero-pozicija, drugačna razmerja..., se zelo poznajo.
Ravno zato, da sem vidu kolk je razlike sem enkrat malo bolj za hec šel na omenjenem gorcu(xt grupa, 10kg in cestne gume) na kolesarski maratonu (slabih 80km) in imel cca. 32 kmh povprečne. Na specialki bi imel neprimerno boljš statistiko.

Glede nasveta pri nakupvanju nove specialke, najprej si preračunaj velikost okvirja ki jo potrebuješ (hiter okvirni izračun lahko dobiš preko višine koraka), nato razmisli o cenovnem rangu, katera znamka ti je ok, grupa(priporočam vsaj 105) barva….. mogoče lahko pogledaš bolho, kjer je v tem času kar veliko ponudbe in če imaš kakšnega kolega ki se spozna na kolesa z njim kaj preizkusiš. Itak lahko še kaj zbiješ ceno, ampak si je treba tud nekaj cekinou rezervirat za kakšen servis ki ga je morebiti potrebno opravit pri rabljenem kolesu.
Srečno roko pri izbiri;)
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #31   Objavljeno 18.05.2015 10:09:15
uzupanc je napisal/a:
Vidim da smo se razumeli malo napak @arcadeblaster in @paco.
Kolega je spraševal o nakupu celega novega teking/cestnega kolesa oz menjave za treking wheelsete na gorcu. Predlagal sem mu najenostavnešo/cenejšo rešitev, ki sem mislil da jo je spregledal in sem jo uporabljal tudi sam pred leti…. menjavo samo gum, za nabiranje kondicije pred začetkom mtb sezone, ker sem sklepal da večino časa prebije na off roadu(ker ima gorca).
Nakup treking kolesa se mi je v tem primeru zdela nesmiselna.
Načeloma treking kolesa uporabljajo enake grupe opreme kot mtb kolesa in s tem tudi identicna razmerja. Razlika je geometrija(bolj pokončna drža), udobneši sedež, amortizerji ki so prilagojeni manjšemu blaženju neravni, ožja balanca in tanše gume z manj profila.
Ponavadi so treking kolesa tudi bolj nizko-srenje cenovno orientirana.
Tako da če imaš enako grupo na gorcu, kot na treking kolesu, z enakimi gumami boš pač šel enako hitro. Fizika.
Kadenca je v vseh primerih priporočljiva med 80-100, mogoč po ravnini tudi višja v hrib mal nižja, odvisna tudi od osebe.
Se definitivno strinjam da je med specialko in mtb z cestnimi gumami velika razlika. Tanjše gume, višji tlaki, nižja teža aero-pozicija, drugačna razmerja..., se zelo poznajo.
Ravno zato, da sem vidu kolk je razlike sem enkrat malo bolj za hec šel na omenjenem gorcu(xt grupa, 10kg in cestne gume) na kolesarski maratonu (slabih 80km) in imel cca. 32 kmh povprečne. Na specialki bi imel neprimerno boljš statistiko.

Glede nasveta pri nakupvanju nove specialke, najprej si preračunaj velikost okvirja ki jo potrebuješ (hiter okvirni izračun lahko dobiš preko višine koraka), nato razmisli o cenovnem rangu, katera znamka ti je ok, grupa(priporočam vsaj 105) barva….. mogoče lahko pogledaš bolho, kjer je v tem času kar veliko ponudbe in če imaš kakšnega kolega ki se spozna na kolesa z njim kaj preizkusiš. Itak lahko še kaj zbiješ ceno, ampak si je treba tud nekaj cekinou rezervirat za kakšen servis ki ga je morebiti potrebno opravit pri rabljenem kolesu.
Srečno roko pri izbiri;)

Hvala za obsiren odgovor Smile In razlago Wink

Ja, saj tudi sam sem gledal bolho - ker imam namen kupit nekaj rabljenega, vendar ohranjenega. Glede na to, da imam cca 182cm in cca 85kg...predvidevam, da je L okvir OK? Kaj je to grupa - 105?
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #32   Objavljeno 18.05.2015 10:22:09
Paco je napisal/a:
Kaj je to grupa - 105?

http://www.wiggle.co.uk/shimano-105-5800-groupset/
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #33   Objavljeno 18.05.2015 10:24:42
Tnx Wink

Drugace, js sm za "moje zacetke" gledal kaj taksnega: http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/cestno-karbonsko-kolo-scott-1298489599.html?aclct=1430403230&kw=cestno

ali

http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/cestno-kolo-gt-gtr-1297316876.html?aclct=1431935352&kw=cestno
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #34   Objavljeno 18.05.2015 23:56:56
v tem rangu bi jaz iskal kakšen ne preveč star bicikel z alu okvirjem, ampak oprema mora biti minimalno tiagra. predhodnik je svetoval 105, ampak mislim da so te novejše tiagre praktično enake 105 izpred par let in so zato že precej solidna izbira. sore bi se na tvojem mestu izognil. ampak računaj tudi, da boš moral zraven nujno kupiti še pedala (in čevlje) v kolikor jih zdaj še nimaš oz. jih prodajalec ne priloži zraven.
malo sem pobrskal med oglasi na bolhi... tale scottov speedster te pride nov nekje 1000 eur. ta iz oglasa nima narejenih skoraj nič kilometrov, zraven pa dobiš še pedala, čevlje, števec ipd. velikost je tudi prava zate, pa ceno bi lahko sigurno še zbil.

http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/scott-speedster-s20-vel-l-odlicno-ohranjeno--1297412869.html?aclct=1429904721&kw=scott+speedster
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #35   Objavljeno 19.05.2015 05:33:42
Paco je napisal/a:
Tnx Wink

Drugace, js sm za "moje zacetke" gledal kaj taksnega: http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/cestno-karbonsko-kolo-scott-1298489599.html?aclct=1430403230&kw=cestno

ali

http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/cestno-kolo-gt-gtr-1297316876.html?aclct=1431935352&kw=cestno

Ta prvi Scott mi je malo čudno sestavljen, odzadaj ima menjlanik iz gorskega kolesa, leva gonilka z zobčeniki izgleda campagnolo, desna pa izgleda kot shimano. Prodajalec ima tudi napisano, da ima kolo dele od shimano deore xt(gorsko kolo) in campagnolo(cestno), kar ne gre skup

Drugi GT pa ima začetno opremo, kjer je možno, da boš lahko kar hitro uničil zadnji menjlanik ali ročko za prestavlat.

Kot so ostali pisali, vzami raje opremo 105 ali tiagro, okvirj pa je lahko slabši. Boljše je investirat v opremo kot v okvir kolesa.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #36   Objavljeno 19.05.2015 07:32:28
warcanoid je napisal/a:
Ta prvi Scott mi je malo čudno sestavljen, odzadaj ima menjlanik iz gorskega kolesa, leva gonilka z zobčeniki izgleda campagnolo, desna pa izgleda kot shimano. Prodajalec ima tudi napisano, da ima kolo dele od shimano deore xt(gorsko kolo) in campagnolo(cestno), kar ne gre skup

Drugi GT pa ima začetno opremo, kjer je možno, da boš lahko kar hitro uničil zadnji menjlanik ali ročko za prestavlat.

Kot so ostali pisali, vzami raje opremo 105 ali tiagro, okvirj pa je lahko slabši. Boljše je investirat v opremo kot v okvir kolesa.

Napaka, vedno je boljše investirat v okvir, kot opremo.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Škofja Loka
Moški

Prispevek: #37   Objavljeno 19.05.2015 08:00:40
Tud sam že nekaj časa gledam kolesa (cestna). Zanima me če kdo pozna kolesa Rose?

Kaj si mislite o tem kolesu(Scott):

https://www.scott-sports.com/global/en/products/238348023/bike-speedster-20-cd22-l56/

in o tem (Rose):

http://www.rosebikes.com/bike/rose-pro-sl-2000-bike-now/aid:745551?bikevariantchanged=743996
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #38   Objavljeno 19.05.2015 09:29:53
excalibur je napisal/a:
Tud sam že nekaj časa gledam kolesa (cestna). Zanima me če kdo pozna kolesa Rose?

https://www.scott-sports.com/global/en/products/238348023/bike-speedster-20-cd22-l56/

in o tem (Rose):

http://www.rosebikes.com/bike/rose-pro-sl-2000-bike-now/aid:745551?bikevariantchanged=743996

Rose so bili v Nemčiji pred leti zelo aktualni, vozile so jih tudi profesionalne TT ekipe. Cenovno, po teži in opremi sta kolesa identična, stvar okusa kaj boš izbral. Scott-a bo ti priporočalo več ljudi
Jabuček

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #39   Objavljeno 19.05.2015 10:31:05
Arcadeblaster je napisal/a:
v tem rangu bi jaz iskal kakšen ne preveč star bicikel z alu okvirjem, ampak oprema mora biti minimalno tiagra. predhodnik je svetoval 105, ampak mislim da so te novejše tiagre praktično enake 105 izpred par let in so zato že precej solidna izbira. sore bi se na tvojem mestu izognil. ampak računaj tudi, da boš moral zraven nujno kupiti še pedala (in čevlje) v kolikor jih zdaj še nimaš oz. jih prodajalec ne priloži zraven.
malo sem pobrskal med oglasi na bolhi... tale scottov speedster te pride nov nekje 1000 eur. ta iz oglasa nima narejenih skoraj nič kilometrov, zraven pa dobiš še pedala, čevlje, števec ipd. velikost je tudi prava zate, pa ceno bi lahko sigurno še zbil.

http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/scott-speedster-s20-vel-l-odlicno-ohranjeno--1297412869.html?aclct=1429904721&kw=scott+speedster

Kolo sem pogledal-velikost okvirja 56 (izmera od gonilnega ležaja do vrha cevi v katero gre sedež) kar je primerno za tvojo velikost....manjše zadeve se korigira z premikom sedeža. Te opisne velikosti S/M/L ima vsak proizvajalc mal po svoje;)
Drgač pa zelo dobra izbira, spredaj imaš karbonske vilice, oprema je 105, nekateri deli kot so kaseta in srednji menjalnik so tiagra, kar pa je ok. Tako da če ti budget dopušča, bi prečekiral ponudbo.

evo šeenega bianchija v istem rangu, velikost 55 kar je še sprejemljivo, deli so podobni 105, karbonske vilice, fulcrum wheelset ki so boljši, cena enaka(vidiš da je bil malo vožen kerima še vedno dokaj bel trak na balanci ki se drugače dokaj hitro umaže):
http://www.bolha.com/rekreacija-sport/kolesarstvo/kolesa/cestna-kolesa/cestno-kolo-bianchi-55-1298225825.html?aclct=1431939883&kw=bianchi
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #40   Objavljeno 19.05.2015 13:13:45
excalibur je napisal/a:

in o tem (Rose):

Rose so dobra kolesa, sploh ta osnovni model ima zelo dobro opremo za relativno nizko ceno. Edina slabost je ta, da boš moral kolo naročiti preko spleta (torej ga prej ne moreš sprobat), kar pomeni dodatne stroške dostave in še uradnega servisa nimaš pri nas. je pa res, da nizka cena kolesa odtehta naštete slabosti. Če že iščeš takšne variante, poglej mogoče kakšnega Canyona. Gre za isti princip, torej spletno naročilo in dostava, le da je Canyon bolj uveljavljena znamka v kolesarski industriji. v glavnem, nimaš kaj zgrešiti s tema dvema. Tudi sam sem se lani odločal med Canyonom in Roseom, ampak sem na koncu vzel Wilierja, ker sem dobil zelo ugodno ponudbo s prednaročilom za sezono 2015 v eni specializirani prodajalni.

Canyon kolesa najdeš tukaj (link je direktno do modela, ki mislim, da bi bil primeren zate): https://www.canyon.com/en/roadbikes/series/endurace-al.html
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani