UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje)
|
Stevie Jabuk
Kraj: Trbovlje |
|
 |
|
Prispevek: #21 Objavljeno 23.02.2015 23:02:29 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Imam Macbook Pro Retina Mid 2014, 15-inčnega in do zadnjega updejta so animacije zelo zelo trokirale. Prej na Mavericsu nikoli. Sedaj se je sicer stanje popravilo, trokira le občasno (menjava desktopa ali odpiranje appa). Trokira pa tudi takrat, ko zmanjkuje RAMa in ga grafična kartice očitno ne dobi dovolj.
No ja, glede na to, da imam 16GB RAMa in nimam odprtih nekih požrešnih aplikacij, me kar čudi, da pogosto zmanjkuje RAMa. Recimo zdajle v Safariju odprtih 10 zavihkov, Airmail, Tweetbot in iTunes in imam na voljo le še 1,5GB RAMa od 16GB. Prej na Windowsih pa čisto lepo shajal s 4GB RAMa. WTF Apple?
_________________ iHruska - Original Pear Product Of The Year!
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #22 Objavljeno 23.02.2015 23:19:45 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
@Sammy: Razumem tvoje mišljenje in vse. Ampak ko ti vidiš kristalno čisto in jasno sliko pravzaprav uporabljaš nekaj vmes med 1280 scale resolucijo z 2560px detajli (dejanska slika in vektorska grafika). To je edino kako si jaz razlagam. Zakaj?
Kaj se dogaja ko imaš ti sliko 800px širine na 13" pod tvojo resolucijo, ki je scaled. Dejansko namesto da bi porabil 800px različne barve in pustil ostale px za kaj drugega ubistvu porabi 4x več pik, saj mora za "scaled" uporabit 4 bele pike, medtem ko pri navadnih ekranih le 1. In tukaj ti retina odpove - zato tudi mislim, da je vse kar ni vektorsko in optimizirano za retino preprosto ne uporablja ekrana in je zato lažje breme za grafično kartico.
Ker če bi držalo to kar ti praviš, potemtakem bi morala biti zmogljivost laptopa ne glede na resolucijo identična. =) To pa preverjeno ni.
Ne bi rad povečeval resolucijo v nedogled ali 1:1 ampak nekje HD se lahko čisto lepo uporabi na ekranu še z vedno delnim scaliranjem in čist lepo vidim prib. tretjino več workspace-a, kar pa ni malo in bi mi omogočalo hitrejše delo.
@Desty: Auč... ta pa je malo huda?
Jaz mislim, da bi moralo že 8GB bit več kot dovolj, četudi je int. grafična kartica, ne vem kaj ima več kot 1GB RAM-a porabljat. Procesor pa več kot 3GB vključno z OS-jem.
Jaz laufam 2 ekrana (PC), Chrome, GDrive, DropBox + Nod32, Skype, Word, Photoshop in PhpStorm, pa še kaj pa uporablja le 4,5GB od 12GB. Četudi bi zdajle izštekal ven iz dedicated grafične kartice in dau v integrirano, ne bi smelo iti čez 5GB.
Yosemite, missing optimization?
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #23 Objavljeno 23.02.2015 23:52:53 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Desty je napisal/a: | Imam Macbook Pro Retina Mid 2014, 15-inčnega in do zadnjega updejta so animacije zelo zelo trokirale. Prej na Mavericsu nikoli. Sedaj se je sicer stanje popravilo, trokira le občasno (menjava desktopa ali odpiranje appa). Trokira pa tudi takrat, ko zmanjkuje RAMa in ga grafična kartice očitno ne dobi dovolj.
No ja, glede na to, da imam 16GB RAMa in nimam odprtih nekih požrešnih aplikacij, me kar čudi, da pogosto zmanjkuje RAMa. Recimo zdajle v Safariju odprtih 10 zavihkov, Airmail, Tweetbot in iTunes in imam na voljo le še 1,5GB RAMa od 16GB. Prej na Windowsih pa čisto lepo shajal s 4GB RAMa. WTF Apple? |
http://support.apple.com/en-us/HT201464
_________________ Sent from my iPod shuffle
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #24 Objavljeno 24.02.2015 00:17:36 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
@rokiii: jaz ti zelim razloziti, da namen boljse resolucije ni, cimvec spraviti na namizje, ampak cimbolj natancno izrisani objekti na zaslonu. Namen vecjega zaslona je, da dobis cimvec objektov na namizje. Seveda so mnoge stvari namerno povecane na retina zaslonu. Npr. Spletna stran jabuk je enako velika na retina zaslonu kot na 1200x960 zaslonu, zato da jo lahko normalno beremo, ni druge. Ce na spletni strani objavis foto ki je majhne resolucije, jo mora safari za retina zaslon povecati, sicer bo velika kot fizol. Ce pa je slika velike resolucije primerne retina zaslonu, pa bo na neretina zaslonu prevelika in bo segala cez cel ekran in bi v tem primeru morala biti primerno pomanjsana.
Lp
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #25 Objavljeno 24.02.2015 01:03:37 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Ja, saj vem in razumem to  . Ampak jaz bi raje tiste viška pike, ki jih rMBP ponuja izkoristil za vecji workspace, to kar drugi prenosniki ne zmorejo, ker pac nimajo toliko pik na zaslonu, da bi lahko kvalitetno prikazali vecjo resolucijo brez nekega laga - saj ga ne bi prosil za 4k ali se kaksno hujso resolucijo  .
Kakorkoli hvala za pojasnila, zdaj bi se samo prosil ce je ze kdo poizkusil tiste povezave oz. resitve do ui lag problema?
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #26 Objavljeno 24.02.2015 01:42:30 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Desty je napisal/a: | Imam Macbook Pro Retina Mid 2014, 15-inčnega in do zadnjega updejta so animacije zelo zelo trokirale. Prej na Mavericsu nikoli. Sedaj se je sicer stanje popravilo, trokira le občasno (menjava desktopa ali odpiranje appa). Trokira pa tudi takrat, ko zmanjkuje RAMa in ga grafična kartice očitno ne dobi dovolj.
No ja, glede na to, da imam 16GB RAMa in nimam odprtih nekih požrešnih aplikacij, me kar čudi, da pogosto zmanjkuje RAMa. Recimo zdajle v Safariju odprtih 10 zavihkov, Airmail, Tweetbot in iTunes in imam na voljo le še 1,5GB RAMa od 16GB. Prej na Windowsih pa čisto lepo shajal s 4GB RAMa. WTF Apple? |
Na OSX appi požrejo memorije, kolkor jo je. Težko vidiš, da maš kaj frej kdaj.
Web browserji (še posebej Flash) in iTunes so pa znani, da obremenijo mašino do konca. Tako procesorsko, kot pri porabi memorije.
Pa 64-bitne aplikacije in sistem. Ni to sam še enkrat več podatkov, kot pri 32 bitnih zadevah.
Sem primerjal Adobove programe. Kar naenkrat so zrasli iz ranga 5 MB na 500MB.
Z winsi ne gre primerjat. Je le dost drugačen sistem. Zdaj ta novih ne poznam, a včasih so winsi uporabljal DLLje. V memorijo se je naložil samo del programa, ostalo pa je ostalo na disku v knjižnicah in se je po potrebi nalagalo v memorijo. OSX pa na začetku večino naloži v memorijo. Zato je lahko Windows delal z bistveno manj RAMa.
Tudi programi so se bistveno hitreje odpirali. Med samim delom je blo pa drugače.
Sam glede winsow bolš da se ne oglašam preveč, ker o njih res nimam pojma niti izkušenj.
_________________ Get a life, get a Mac! ¯\_(ツ)_/¯
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #27 Objavljeno 24.02.2015 09:49:33 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
scrm je napisal/a: | Loceno grafiko imajo samo nekatere 15ke sedaj, prej so pa melo 15ke in 17ke loceno.
13ke pa nikoli, samo intergrirano.
Raje kupi novi model retine pa bo ok. Jaz bo celo pocakal letos na prenovo in potem se odlocil za nakup. Dejstvo pa je tudi da yosemite ni zdaj ravno optimiziran , ce sploh je kaj. |
Jaz imam 3 tedne staro MacBook pro 15,4 retina in lagira ravno tako. Pripravljal sem tudi MacBooka pro 15,4 retina z dvojno grafiko (Nvidia in Intel) in pravtak lagira kot moja, ki je samo Intel. Doma imam še pol cenejši laptop na resoluciji FulHD in pol slabšim procom (tudi grafičnim), in Win8 dela kar se grafike tiče mnogo mnogo mnogo bolje in tekoče. Zato tisti ki mislite menjavat Starejše letnike, premislite dobro, problem vam bo ostal. Jaz sumum bolj da je kriv Yosemite kot kaj drugega.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #28 Objavljeno 25.02.2015 07:43:21 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
MrDaco je napisal/a: | Jaz imam 3 tedne staro MacBook pro 15,4 retina in lagira ravno tako. Pripravljal sem tudi MacBooka pro 15,4 retina z dvojno grafiko (Nvidia in Intel) in pravtak lagira kot moja, ki je samo Intel. Doma imam še pol cenejši laptop na resoluciji FulHD in pol slabšim procom (tudi grafičnim), in Win8 dela kar se grafike tiče mnogo mnogo mnogo bolje in tekoče. Zato tisti ki mislite menjavat Starejše letnike, premislite dobro, problem vam bo ostal. Jaz sumum bolj da je kriv Yosemite kot kaj drugega. |
99,99% je definitivno kriv software oz. sam sistem. Sumim pa tudi slabe driverje, ki so precej stari v OS X (2013).
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #29 Objavljeno 25.02.2015 07:59:29 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Še samo za razmislek. Telefoni višjega cenovnega razreda imajo danes skoraj tako resolucijo kot retina display, in ob mnogo slabših grafikah delajo brez lagiranja. Pa je pravtako linux jedro pod njimi. Tako da razmišljat o tem, kako retina obremenjuje grafiko je brezpredmetno.
Ower all... 2000 eurov vreden izdelek se ne bi smel tako obnašat. In rek da SW in HW pri Applu delata v neverjetni sinergiji, je danes postal prav neumen.
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Horjul |
|
 |
|
Prispevek: #30 Objavljeno 25.02.2015 08:31:37 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
MrDaco je napisal/a: | Še samo za razmislek. Telefoni višjega cenovnega razreda imajo danes skoraj tako resolucijo kot retina display, in ob mnogo slabših grafikah delajo brez lagiranja. Pa je pravtako linux jedro pod njimi. Tako da razmišljat o tem, kako retina obremenjuje grafiko je brezpredmetno.
Ower all... 2000 eurov vreden izdelek se ne bi smel tako obnašat. In rek da SW in HW pri Applu delata v neverjetni sinergiji, je danes postal prav neumen. |
Ne vem kaj se sekirate. Eden od patchov v prihodnosti bo po porihtal, definitivno je to SW problem.
_________________ _____________
Macbook Pro 15", 2.53GHz, iPod Classic 30 GB, iPod Nano 4 GB, Airport Extreme, iPhone 4S, iPad 32 GB 4G, iPphone 6, iPhone 7
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #31 Objavljeno 25.02.2015 12:27:37 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
@cbb: z zamikom pol leta ali eno leto? Meni se to zdi pri produktu 2,5k€ popolnoma nedopustno, da rabim še čakat tako dolgo na popravke... sem pa prepričan, da so to pri Applu morali vedet saj je pa ja zlo razširljiv problem.
Ne vem kaj so študirali sploh, da so dali ven Yosemite z takšno nedodelanostjo.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #32 Objavljeno 25.02.2015 12:40:39 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
temu se rece pisanje trendov in drugi ti sledijo. Android lollipop je tako bugast, da se zadnji popravki ne odpravijo 3/4 stvari, ampak so morali to narediti in ga izdati. Microsoft in windowsi pa tudi niso dalec od tega. Po drugi strani lahko se vedno recemo, da podarjenemu konju ne glej v zobe (OSX je free), ce ti ni vsec posegaj po alternativi.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #33 Objavljeno 25.02.2015 12:54:33 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
weed|boy je napisal/a: | temu se rece pisanje trendov in drugi ti sledijo. Android lollipop je tako bugast, da se zadnji popravki ne odpravijo 3/4 stvari, ampak so morali to narediti in ga izdati. Microsoft in windowsi pa tudi niso dalec od tega. Po drugi strani lahko se vedno recemo, da podarjenemu konju ne glej v zobe (OSX je free), ce ti ni vsec posegaj po alternativi. |
Linux je tudi free, pa nima takih napak, pa še mac-a ne rabiš kupit zato da bi ga poganjal =). Itak pa vsi vemo da je OSX vštet v ceno samega Mac-a.
Če bi blo resnično free in Apple ne bi služil iz tega OS-ja, potem verjemi da ne bi izhajale nove različice.
Kakorkoli ni to pač preprosto eden mali "bug" ampak je nekaj kar resno vpliva na vsakdanje delo z prenosnikom isto kot WiFi bug. Ne moreš primerjat Android in OSX, četudi ima lahko android 500 bugov in za brskanje ter osnovne stvari zadeva lepo deluje je precej boljše za moje pojme kot recimo OSX kjer se že pojavljajo težave z WiFi povezavo in lag-om ne glede na to karkoli delaš...
In da za odpravo teh gromozanskih napak eno izmed največjih podjetij potrebuje več kot 6 mesecev je nekaj hudo narobe....
P.S: velikokrat so govorili kako je elegantno delo z mac-om in kot je tudi nekdo opisal, da je software spisan točno za tisti hardware in je zato boljši.... Se je na koncu izkazalo da to niti podrazno ne drži več... Kvaliteta je padla..
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #34 Objavljeno 25.02.2015 13:30:38 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
MrDaco je napisal/a: | Še samo za razmislek. Telefoni višjega cenovnega razreda imajo danes skoraj tako resolucijo kot retina display, in ob mnogo slabših grafikah delajo brez lagiranja. Pa je pravtako linux jedro pod njimi. Tako da razmišljat o tem, kako retina obremenjuje grafiko je brezpredmetno.
Ower all... 2000 eurov vreden izdelek se ne bi smel tako obnašat. In rek da SW in HW pri Applu delata v neverjetni sinergiji, je danes postal prav neumen. |
Čakaj čakaj čakaj, tu ne mešati jabolka in hruške. Prvo kot prvo, ne teče na vseh telefonih linux jedro. iPhone ima UNIX jedro in ne LINUX (razlika!!!). Druga razlika me iOS in OS X je pa ta, da je tisto ARM platforma, tu pa furamo x86 platformo. ARM je novejši, x86 je starejši in še iz pamtiveka vlečejo stvari v naslednje procesorje za podporo za nazaj. In še ena velika razlika: iOS ima notri "Metal" knjižnjico, ki omogoča da GPU procesira stvari, in tako pomaga k hitrejšemu delovanju. Prav tako je pomnilnik homogoen in enoten, torej GPU in CPU uporabljata isti pomnilnik in ne različnega, tako da ne prihaja do prenosov podatkov in kopiranja sem ter tja.
OS X ima na grafični narejen samo izris GUI-ja in composition, vse ostalo je procesirano na CPU-ju. Zdej prvi bug, ki ga ima Apple v OS X je nekje v openGL-u oz. povezavi med driverjem, sistemom in openGL-om ter seveda quartz-om. Na OS X-u se celoten GUI najprej sestavi v eno sliko (composition) in potem rendira na zaslon preko texture3D. Tu prihaja do velikega overhead-a, saj composition zahteva da grafična dela to na svojem "context"-u in ravno menjava contextov sistem-aplikacija (aplikacija je svoj context!!!) bojda porabi precej časa.
Drugače pa retina ne obremeni ne vem koliko več samega GPU-ja, ampak se najbolj pozna na porabi VRAM-a - več pixlov več VRAM-a je treba da se vse skupaj lahko izrisuje tekoče. Sumim na en memory leak pri VRAM-u, ker kadarkoli gledam porabo VRAM-a na mojih grafičnih na mac-u je vedno komajda nekaj 100MB free od 3GB, pa se izrisuje bolj kot ne samo sistem in še kaka aplikacija. Recimo sam sistem in safari pri 4K resoluciji nebi smel požreti več kot 256MB VRAM-a za tekoče izrisovanje. Meni požre po 2500+MB. Potem pa ko premakneš okno ali scrollaš pa grafična na novo cache-ira podatke v VRAM, kar začne trokirat. V bistvu lahko z openGL driver monitorjem gledaš, da trokira grafika vedno kadar se prenašajo podatki po vodilu.
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #35 Objavljeno 25.02.2015 13:32:03 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
rokiii je napisal/a: | @cbb: z zamikom pol leta ali eno leto? Meni se to zdi pri produktu 2,5k€ popolnoma nedopustno, da rabim še čakat tako dolgo na popravke... sem pa prepričan, da so to pri Applu morali vedet saj je pa ja zlo razširljiv problem.
Ne vem kaj so študirali sploh, da so dali ven Yosemite z takšno nedodelanostjo. |
Tu se pa strinjam, da na tako dragih mašinah (moja nad 3500€) bi zadeve morale delati tipi top, v bistvu pa sem sedaj nič na boljšem kot prej na windows-ih (na windowsih polno driver bug-ov, na mac-u pa grafika lag) Yay.
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #36 Objavljeno 25.02.2015 14:04:54 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
@Nummy: Dobra razlaga... upam da imaš prav in bodo to popravli z popravkom pred novimi rMPB-ji, drugače bom resno razmislil o nabavi Windows/Linux prenosnika, čeprav bi res rad poizkusil OSX zaradi easy workflow-a, ki mi ga omogoča kot web developerju on-the-road.
|
 |
Jabuček
|
|
 |
|
Prispevek: #37 Objavljeno 25.02.2015 14:08:25 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Nummy je napisal/a: | Čakaj čakaj čakaj, tu ne mešati jabolka in hruške. Prvo kot prvo, ne teče na vseh telefonih linux jedro. iPhone ima UNIX jedro in ne LINUX (razlika!!!). |
Ciljal sem bolj na Android kot na iOS. Za iOS vsi vemo da dela kot mora. Žalostno pa je da Android po bugih prekaša OSX, v pozitivi seveda.
Drugače si pa zelo lepo opisal celotno delovanje. Vidim da da si tega foha... Ne vem pa kako to windowsi hendlajo. Zdaj ta post pišem na PC-ju z Win8 za verjetno polovico do tretjino cene MacBooka pro, pa vse animacije, scrolanje itd delajo brez vsakega zatikanja. Resolucija monitorjev pa dva monitorja po 1920x1200. Nazadnje urejal/a MrDaco Sre 25. Feb 2015 14:18; skupaj popravljeno 2 krat
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #38 Objavljeno 25.02.2015 14:10:10 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
MrDaco je napisal/a: | Za iOS vsi vemo da dela kot mora. |

_________________ Sent from my iPod shuffle
|
 |
Stevie Jabuk
Kraj: Horjul |
|
 |
|
Prispevek: #39 Objavljeno 25.02.2015 15:33:43 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
rokiii je napisal/a: | @cbb: z zamikom pol leta ali eno leto? Meni se to zdi pri produktu 2,5k€ popolnoma nedopustno, da rabim še čakat tako dolgo na popravke... sem pa prepričan, da so to pri Applu morali vedet saj je pa ja zlo razširljiv problem.
Ne vem kaj so študirali sploh, da so dali ven Yosemite z takšno nedodelanostjo. |
Si ga kupil z Yosemite? Ali prej nisi preveril, kako se Yosemite obnaša na njem?
_________________ _____________
Macbook Pro 15", 2.53GHz, iPod Classic 30 GB, iPod Nano 4 GB, Airport Extreme, iPhone 4S, iPad 32 GB 4G, iPphone 6, iPhone 7
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #40 Objavljeno 25.02.2015 15:54:37 Re: UI Lag - Vaš experience? - MbPro Retina (Late 2013 dalje |
|
Nisem še kupil, če bi spremljal temo od začetka nameravam kupiti v bodoče Macbooka =). Sem testiral v trgovinah (kjer imajo sicer ponavadi starejšo robo) - ampak sem bil izredno razočaran nad performansom Yosemite, zato sem hotel še mnenje lastnikov, ki že imajo po možnosti novejše rMPB-je, če se jim tudi ta problem pojavlja.
In kakorkoli, če kupiš nov prenosnik mora na njem OS laufat tipi-topi (sploh ne bi rabil testirati), še "fake" tablice za ~100€ na aliexpressu z win8.1 delujejo bolj tekoče kar se scrollanja po page-ih ter resize-anja oken tiče.
P.S: še noben ni poizkusil tiste metode, ki sem ju prilepil par postov nazaj - za odpravo tega lagga?
|
 |