Jabuk
iMAC - format diska?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 30.10.2013 09:20:39
iMAC - format diska?
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Prejšni vikend sem na iMaca, letnik 2011, naložil Mavericks. Instaliral je brez problema, vse je delalo. Računalnik sem dal na shutdown in ponovno prižgal naslednji dan...

... ko so se začeli problemi... kot prvo je ultra počasno vse, par minut da se pokaže jabuk, potem par minut spinning wheel, potem kot da hoče nekaj nalagati in se ugasne...

poženem disk utility, na disku ne najde nobene napake, ne pusti pa verify ali repair particije, kjer je posnet mavericks. Če dam repair celoten disk dela, repair particije pa ne. Res pa je, da po repair celotnega diska zelo hitro naloži jabuk, spinning wheel in potem se počasi sam ugasne. Ko hočem znova, dela vse počasi.

Še enkrat bootam iz zunanjega diska (in si rečem da bom formatiral disk in na novo instaliral mavericksa) pa... kot prvo hoče particijo unmountat, pa ta sploh ni mountana... kar pomeni, da ga ne morem formatirat... lahko pa si brez problema z disk utilityjem naredim backup vsebine iz originalnega diska...

imam občutek da so "zajebani" permissioni ali kaj podobnega, samo kaj ko niti verify ali repair permissions ne morem vključiti za ta disk oz. particijo... ima kdo kako idejo? verjetno bi lahko probal z novim diskom (oz. da bi vsaj tega dal ven, ga formatiral in vstavil nazaj notri - čeprav, nekje sem tudi bral da ima iMac ene proprietary pine, tako da ne moreš vstaviti katerikoli hdd), samo kaj ko pri iMacu to ni tako enostavno...

najraje bi videl da bi ga lahko formatiral v disk utility, pa gre... Sad

berem pa po internetu, da ima po updejtanju kar precej ljudi probleme z Mavericks da jim obtiči pri bootu... aja, Macbook Pro dela popolnoma brez problemov po updejtu...
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 30.10.2013 09:54:58
Re: iMAC - format diska?
Poskusi bootat z Recovery HD pa tam zaženi Disk Utility.

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 30.10.2013 10:06:51
Kaj je to recovery HD? to je tisti particija na disku? ko drzis options in imas potem na izbiro? To sem že... ni pustilo formatirat diska... razlog? cannot unmount Sad
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 30.10.2013 10:10:46
Kaj pa, če narediš install usb http://osxdaily.com/2013/06/12/make-boot-os-x-mavericks-usb-install-drive/ ? Ali pa Internet Recovery?

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 30.10.2013 10:19:50
Tudi mavericks install disk sem probal (tako sem ga sploh "oživil") , vse OK, samo ne pusti mi formatirat originalnega diska... Sad bom pa probal še internet recovery...

zdej, ali je šel disk, ali pa ima nekako čudno pokvarjene permisione... bom probal doma dati še repair particijo... ko sem včeraj probal mi je kazalo, da bo trajal repair 1+ uro, in ker je bila ura pozna sem prekinil...

v skrajnem primeru menjava diska Sad bi pa rad sprobal nekje in formatiral disk... če vsaj ne bi bilo tko kompliciran odpret te mašine... Sad
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 30.10.2013 10:32:44
Če rabiš samo za formatirat, lahko poskusiš kakšen linux live cd/usb.

Jabuček

Kraj: Kamnik
Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 30.10.2013 10:34:47
Matty je napisal/a:
Prejšni vikend sem na iMaca, letnik 2011, naložil Mavericks. Instaliral je brez problema, vse je delalo. Računalnik sem dal na shutdown in ponovno prižgal naslednji dan...

... ko so se začeli problemi... kot prvo je ultra počasno vse, par minut da se pokaže jabuk, potem par minut spinning wheel, potem kot da hoče nekaj nalagati in se ugasne...

poženem disk utility, na disku ne najde nobene napake, ne pusti pa verify ali repair particije, kjer je posnet mavericks. Če dam repair celoten disk dela, repair particije pa ne. Res pa je, da po repair celotnega diska zelo hitro naloži jabuk, spinning wheel in potem se počasi sam ugasne. Ko hočem znova, dela vse počasi.

Še enkrat bootam iz zunanjega diska (in si rečem da bom formatiral disk in na novo instaliral mavericksa) pa... kot prvo hoče particijo unmountat, pa ta sploh ni mountana... kar pomeni, da ga ne morem formatirat... lahko pa si brez problema z disk utilityjem naredim backup vsebine iz originalnega diska...

imam občutek da so "zajebani" permissioni ali kaj podobnega, samo kaj ko niti verify ali repair permissions ne morem vključiti za ta disk oz. particijo... ima kdo kako idejo? verjetno bi lahko probal z novim diskom (oz. da bi vsaj tega dal ven, ga formatiral in vstavil nazaj notri - čeprav, nekje sem tudi bral da ima iMac ene proprietary pine, tako da ne moreš vstaviti katerikoli hdd), samo kaj ko pri iMacu to ni tako enostavno...

najraje bi videl da bi ga lahko formatiral v disk utility, pa gre... Sad

berem pa po internetu, da ima po updejtanju kar precej ljudi probleme z Mavericks da jim obtiči pri bootu... aja, Macbook Pro dela popolnoma brez problemov po updejtu...

Probaj zagnati Recovery HD pa tam izberi Disk Utility.

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #8   Objavljeno 30.10.2013 11:09:20
modelno1 je napisal/a:
Kaj pa, če narediš install usb http://osxdaily.com/2013/06/12/make-boot-os-x-mavericks-usb-install-drive/ ? Ali pa Internet Recovery?

Ne delat z temi navodili clean install Mavericksa ker pri tem postopku instalacija ne ustvari Recovery particije, kar niti ne izgleda problem saj se lahko uporabi Internet Recovery, vendar je problem ker ne moreš imeti vklopljeno Find my Mac. Kar je pa zame dovolj tehetn razlog, da sem moral najti drug način. Prilepim pravi postopek za bootable USB če najdem v kratkem

edit: Evo po tem postopku sem delal jaz clean install in mi vse špila:

This is better than osxdaily's method (which should only be used for DP1 anyway, not DP4 or the GM):

To make a bootable USB of the GM, use this method:

Your 8 GB USB drive should be called Untitled and formatted as Mac OS Extended (Journaled). The installer should be called Install OS X Mavericks.app and should be in your Applications folder.

Run this in terminal and wait about 20 minutes:

sudo /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app/Contents/Resources/createinstallmedia --volume /Volumes/Untitled --applicationpath /Applications/Install\ OS\ X\ Mavericks.app --nointeraction

You should see something like this:

Erasing Disk: 0%... 10%... 20%... 100%...
Copying installer files to disk...
Copy complete.
Making disk bootable...
Copying boot files...
Copy complete.
Done.

You can then boot up from the USB by holding down the option key, then install the GM from the USB.

This is probably going to be the same for the public release.

Note that this will also install a recovery partition (which osxdaily's method doesn't do).

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Moški

Prispevek: #9   Objavljeno 30.10.2013 12:48:13
Tole dela preverjeno ...

http://osxdaily.com/2013/06/12/make-boot-os-x-mavericks-usb-install-drive/
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 03.11.2013 23:25:41
Takole... rešen problem, če bo še kdo rabil...

kot sem prebral na različnih forumih nisem bil osamljem primer, in na precej macih se je sistem po updejtu ob ponovnem restartu (medtem je vse normalno delalo) preprosto obesil, ni pustilo niti formatirati diska (v disk utility)... na noben način... pa sem naredil USB Lion, Mountain Lion in Mavericks... in zaganjal sem od tam sistem... povsod je bila particija zasenčena in je pisalo cannot unmount.... repair disk te particije (celotni ni pokazal nobenega errorja, samo pobrisati particije nisem mogel) je vedno povedal, da ga ne more popraviti in naj si naredim backup - čisto normalno, kot da ne bi bilo nič narobe pa sem lahko naredil backup.. PRAM reset tudi ni pomagal... prišel sem že tako daleč da sem hotel nesti na servis in kupiti nov disk...

vmes me je še zajebavala wireless tipkovnica, in na koncu je bilo vse lažje z ožičeno usb pc tipkovnico Wink

no, ko sem že skoraj obupal in sem probal še eno zadnjo stvar, ki ste jo predlagali... naredil sem si bootable USB linux (ubuntu)... in... tam je uspelo fomatirati disk

... še enkrat sem zagnal... in voila... kar naenkrat je disk utility normalno prepoznal disk in lahko sem naredil tako particjo kot formatiral disk.. instaliral sem kar Lion-a in je delalo normalno hitro. Od tam sem upgrejdal v Mavericksa in sedaj vse dela tako kot mora. Tudi po restartu Wink
Jabi

Jabi

Moški

Prispevek: #11   Objavljeno 23.04.2014 14:54:24
Pozdravljeni,

jaz sem formatiral disk in ko sem želel reinštalirati mavericka je javil da na Macintosh HD ne more inštalirati, ker ima S.M.A.R.T. errorje. A bi lahko tudi v tem primeru pomagal usb installer?

hvala za pomoč
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #12   Objavljeno 23.04.2014 18:08:09
digit1979 je napisal/a:
Pozdravljeni,

jaz sem formatiral disk in ko sem želel reinštalirati mavericka je javil da na Macintosh HD ne more inštalirati, ker ima S.M.A.R.T. errorje. A bi lahko tudi v tem primeru pomagal usb installer?

hvala za pomoč

Če imaš SMART errorje, je vredno preveriti disk. Mogoče pa se poslavlja.
Preveriš lahko recimo s tem orodjem:
http://www.ultimatebootcd.com/
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 24.04.2014 08:05:24
wildapple je napisal/a:
Če imaš SMART errorje, je vredno preveriti disk. Mogoče pa se poslavlja.
Preveriš lahko recimo s tem orodjem:
http://www.ultimatebootcd.com/

... po moje se res poslavlja disk... ker moj (par postov zgoraj) se je potem dokončno poslovil par tednov kasneje...
Jabi

Jabi

Moški

Prispevek: #14   Objavljeno 24.04.2014 20:46:20
huuummm. hvala. kakšen disk pa moram kupiti? ker res ne bi dal 360 eur za njega kot hočejo na servisu...
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Drevo na vzhodu
Moški

Prispevek: #15   Objavljeno 24.04.2014 20:48:03
digit1979 je napisal/a:
huuummm. hvala. kakšen disk pa moram kupiti? ker res ne bi dal 360 eur za njega kot hočejo na servisu...

SSD? Navadni? Hibridni?
Kako ti naj svetujemo, če nisi napisal, koliko misliš porabit za nakup?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 24.04.2014 20:55:21
https://www.apple.com/support/imac-harddrive/
Jabi

Jabi

Moški

Prispevek: #17   Objavljeno 24.04.2014 22:09:40
ta vpoklic diskov sem že preveril. jaz sem ga kupil 2010 in oni so dali rok treh let. tako da sem mimo padel.

za disk bi dal tam nekje do 120 eur.

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 25.04.2014 06:40:28
digit1979 je napisal/a:

Problem niti ni cena diska, ampak menjava... Poglej si na ifixit ali na http://gigaom.com/2010/05/17/how-to-replace-your-imacs-hard-drive/

Naceloma lahko das katerikoli disk, samo da je fizicno prave velikosti in ima prave prikljucke.

Ce noces sam menjat, probaj na epl, tam se lahko dogovoris ali bos dal svoj disk ali ti ga oni dajo. In ce se dobro spomnem, je bila lani cena 1tb diska z menjavo cirka 160-170 eur., natancne cene samo za menjavo se pa ne spomnem - ni bila pa nizka. Ampak mislim da ne bos prakticno nikjer dobil menjave + disk spodobne velikosti za 120 eur (razen ce ti bo menjal kak kolega)
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 25.07.2014 22:10:52
Pozdravljeni,

ne vem, če sprašujem v pravi temi. Težavo imam s particijami:

Kako naj zbrišem particijo HD in povečam Macintosh HD - če jo zbrišem HD ali jo zmanjšam, ne morem povečati Macintosh HD particije.

Prosim za pomoč.

Hvala.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani