Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
iPhone 3G vs. N96
Jabi

Jabi

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 26.09.2008 19:28:21
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Nikogar ne mislim prepričati v karkoli. Nisem se javil zato, da bi vas prepričeval v nakup Nokie, Sony Ericssona, Motorole, LG-ja, v nič. Nisem prodajalev v Big Bangu, ki mora nekaj prodati, najbolje tisti izdelek, ki ima pribito največjo maržo. V članku in komentarju sem želel le opozoriti na pomanjkljivosti aparata. Kater telefon tebi ugaja, je odvisno od tvojih preferenc. Če te prepriča uporabniški vmesnik, potem iPhonu pač ne boš našel nobene dorasle konkurence. Nekomu drugemu recimo veliko pomeni kamera, pa se bo zato raje ozrl po K850i ali N82, saj v iPhonu ne bo dobil tistega, kar bi ga zadovoljilo. 100 ljudi, 100 različnih okusov. Meni osebno nikoli ni bilo jasno, zakaj gredo ljudje kupovat Motorole. No, ti novejši modeli (V8, V9 itd.) so se občutno poboljšali, medtem ko še kaki dve leti stari modeli so imeli tako gnile menije, da si moral imeti veliko srečo, da si kaj našel. Ampak, tiste uporabnike je pač prepričala oblika in to je to.
Uporabljaj iPhone, meniji so zakon, prilagodljivost je zakon. Vse to se strinjam. Članek pa ima vsebino, kakršno pač ima, zato, ker iPhone (kot že nekajkrat povedano v prvem komentarju) v sami osnovi ne ponuja osnov mobilne telefonije. In če uporabnik želi imeti te osnove (MMS-je, recimo, pa ne glede na to, ali jih ti pošlješ 5 na leto, nekdo drugi jih pa recimo 5 na dan), mora po poti, ki ni predvidena s strani podjetja Apple. In mislim, da se v tem vsi strinjamo, da je Apple tisti, ki bi moral nam uporabnikom zagotoviti te funkcije, ne pa nadebudni garažni programerji.
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #22   Objavljeno 26.09.2008 19:36:33
Posteno, da si se registriral in se javil na pisanje Smile ...

Je malo prevec napisano,d a bi vse komentiral... edino par zadev...

Trenutno imam enako kombinacijo telefonov kot ti... Nokio N95 8GB in iPhone... (iPhone je kot primarni, Nokia kot dodatni)...
Sem poleg tega, da sem Apple Fan, tudi dolgoletni Nokia fan Smile .... Sicer v zadnjem casu bolj malo, ker so se pri Nokii precej "pokvarili"... vsaj kar se tice kakovosti izdelave mobilnikov in uporabljenih materialov...

Nokia ima res zaenkrat se najvecji trzni delez... vendar kot pisec clankov verjetno ves, da jim gre letos malce navzdol Smile ...

Glede raziskav... iPhone ne more z enim modelom (+enim posodobljenim) konkurirat gigantu, kot je Nokia, ki kar "bruha" ven mobilnike... in jih vsakoleto lansira nekaj 10 razlicnih Smile ... In od tega je cel kup mobilnikov za "rajo"... torej tiste, ki niso pripravljeni prav veliko zapraviti za mobilnik... Taki ne bodo posegali po iphonu... in niti po Nokii N96 ne...

Glede iPhona in to, da ga je potrebno jailbreakati... To velja predvsem za nas trg... ker iPhone ni uradno v prodaji in zato tudi ni specificnih formatov... in jailbreak je pri iPhone 3G potreben se najbolj zaradi nalaganja porpavka za pravilen prikaz stevilk... Pa recimo se MMS, ki ne ustreza strogim merilo Appla in ga avtor ne more lansirati preko AppStore-a ... Ce bi ga lahko, za to ne bi bil potreben jailbreak...

In se glede MMSov... MMS se zdalec ni tako popularen kot SMSi... ker je precej bolj kompliciran, posiljanje traja veliko dlje kot pri SMSih... in z delovanjem je veliko vec problemov (sploh pri posiljanju med operaterji)... SMSi so se ravno zaradi enostavnosti tako "razpasli" ...

Glede garancije za jailbreakan aparat... Pri ITA iPhone 3G to ne bi smel biti problem... ker vedno lahko nazaj povrnes originalni firmware... Pri starih iphonih, kjer je poleg jailbreaka bilo potrebno aparat se odklenit in aktivirat, je bil bolj problem... saj Apple ni priznaval garancije, ce aparat ni bil aktiviran preko njihove storitve... iPhone 3G iz ITA, ki je nezaklenjen, se aktivira povsem legalno... tudi za nas slovence.

Glede kopiranja iz SIMkartice si prvi, ki pravi, da to ni slo... Pa sem imel ze kar precej opravka z iPhoni Smile ...

MobileMe sicer nima oznake BETA... ampak je Apple sam priznal, da je se v razvojni fazi in da so ga prekmalu lansirali... in zato se tudi "trial" obdobje kar naprej podaljsuje... Smile ...

Glede GPS in licence ... Tudi pri Nokii moras poleg licencnine steti se GPRS prenos podatkov... Razen ce si kart ne nalozis v pomnilnik. Ampak v osnovi je Nokia Maps se vedno Online navigacija... tako kot Google Maps... Res pa je, da je Nokia Maps ze korak spredaj... in je boljsa resitev kot Google Maps.

Glede podpisovanja aplikacij. Se vedno je kar nekaj aplikacij, ki so brezplacne (na voljo recimo preko OVI) ki jih je potrebno podpisati... in s tem so problemi... ker morajo avtorji programov placati kar dosti, ce zelijo prdobiti certifikat za podpisovanje. Ne gre se zgolj za "skrekane" aplikacije. Take so recimo RoTateMe, FExplorer,... Ampak OK... to je pac poslovna politika Nokie... Tudi Applova ni kaj dosti boljsa... saj se da cez AppStore prebrati kar precej negativnih kritik. Sicer Symbiansigned.com ze dolgo nisem uproabljal... vendar vcasih, ko sem, se je sicer dalo pridobiti certifikat in sam podpisati aplikacijo. Vendar so potem to ukinili... in postopek je bil takrat vse prej kot enostaven.

Glede BT slusalke pa res nevem, s cim si imel probleme. Dosedaj sem jih probal kar nekaj... in se nobena ni bila med njimi, ki ne bi delala... In Jailbreak s tem nima prav nobene zveze...

Aja...s e fotoaparat in ocitek, da nima prav nobene nastavitve. Ce zelis jih ima (pac kupis dodatno aplikacijo)... v osnovi pa jih niti ne potrebuje. Na Nokii N95 je teh nastavitev malo morje... Pa sem od teh jaz edino uporabil izklop fleša in makro. Ostale pa zgolj toliko,d a sem probal ... In fotke narjeene z iphonom niti niso tako slabe, kot marsikdo ocita. Tudi fotke narejene z Nokio N95 niso take, kot jih naredijo ze cenejsi kompakti Smile Edino autofokus pri Nokii je OK, ce slikas kaj na blizu (makro). Za razne snapshote, predvsem v dobrih svetlobnih pogojih, pa je tudi iPhonova kamera dovolj dobra. V temi pa pogori tudi Nokia N95. Malce bolje se odreze recimo SE K800 ali K850... ali pa Nokia N82. Pac xenonska bliskavica naredi svoje.

Ogromno fotk narejenih z iphonom imam tukaj >> http://flickr.com/photos/jest-mobile/ ...

Dovolj napisanega Smile ...Naj gre debata dalje svojo pot... Cool

Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #23   Objavljeno 26.09.2008 19:52:16
Kakšen je tržni delež, ni stvar naše debate, s tem nas si živce kurijo na finančnem oddelku tam nekje v Helsinkih.
To, da Nokia lansira ven po 3 telefone mesečno, ni izgovor za Apple. Slednji so verjetno dodobra preučili vse telefone na trgu in na podlagi tega bi lahko v iPhone vključili stvari, ki so nujen del vsakega telefona. Ni govora le o MMS-ih, tudi enostavno ustvarjanje skupin v imeniku bi moralo biti vključeno, pa brisanje posameznih SMS-ov, pa pač vse tisto, kar sem omenil v članku in morda še kaj, kar sem spregledal, da manjka. Vsi tako radi kopirajo od konkurence, zakaj ne more tudi Apple prekopirati osnov. Ja, so inovativni, ampak kdaj pa kdaj je pa fajn, če ponudiš nekaj, kar nudi konkurenca - že zato, da ne zaostajaš. Ali ni podpora Microsoftu Exchange odgovor Blackberryjevi potisni pošti, ki je tako zelo priljubljena?

Kar se podpisovanja brezplačnih aplikacij za Symbian tiče (RotateMe itd.), je že nekaj časa tako, da na omenjeno spletno stran naložiš nepodpisano aplikacijo (in seveda vpišeš svoje podatke ter IMEI telefona), dobiš mail, kjer potrdiš vse skupaj in čez nekaj minut ti pošljejo še en mail, da te na določenem naslovu čaka podpisana aplikacija. Enostavno, kot še nikoli prej.

Nokia Maps in Google Maps. Vsak, ki je vsaj malo občutljiv na denar (in takih je veliko), bo z Nokiine strani snel program Maploader in si na telefon vnaprej naložil vse potrebne mape. V tujini imaš tako stroške edino z A-GPSom, ki se poveže s spletom za hitrejše lociranje (isto počne iPhone), to je pa tudi vse (no, če si zaželiš navigacije, plačaš licenco - sam je v svoji praksi uporabe Nokia Maps še nisem potreboval, pa mi je aplikacija koristila že v mnogih prestolnicah Evrope). Z Google Maps pa (če ne naložiš Offline Maps) lahko v tujini bankrotiraš. Obenem pa še navigacija ni kaj prida za med vožnjo, za pešačenje je čisto okej.

Glede sesuvanj pa še enkrat ... mogoče sem imel pa ravno jaz smolo, ampak vsa ta sesuvanja so bila prisotna. Trenutno mi dela kot mora. Mogoče kakšna povezava s tem, da je zdaj jailbreakan?

Kamera v iPhonu je boga. Manjka samodejno ostrenje, mogoče tudi bliskavica, bolj kot vse pa možnost snemanja videa. In ni finta, da kupiš aplikacijo, ki to nudi. Ostali telefoni to nudijo v osnovi. Če že primerjava z N95 - ta zna posneti video v VGA pri 30 slikah na sekundo, kar se je vsaj v mojem primeru velikokrat izkazalo za must-have funkcijo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #24   Objavljeno 26.09.2008 20:05:54
Citiram:
Tako hroščastega in nestabilnega vmesnika, kot je vmesnik iPhona...

Ne morem vrjeti očem, kr otrip se mi je znatno povečal.
Pa tudi slike niso tako zelo slabe, kot tukaj piše. Napisano je s takim tonom kot da so slike črnobele in kockaste.

Je pa zanimiva tema, kaki bogati komentarji so, hehe Smile
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #25   Objavljeno 26.09.2008 20:07:29
AndrejM je napisal/a:
Kakšen je tržni delež, ni stvar naše debate, s tem nas si živce kurijo na finančnem oddelku tam nekje v Helsinkih.

OK... se strinjam Smile

Citiram:
To, da Nokia lansira ven po 3 telefone mesečno, ni izgovor za Apple. Slednji so verjetno dodobra preučili vse telefone na trgu in na podlagi tega bi lahko v iPhone vključili stvari, ki so nujen del vsakega telefona. Ni govora le o MMS-ih, tudi enostavno ustvarjanje skupin v imeniku bi moralo biti vključeno, pa brisanje posameznih SMS-ov, pa pač vse tisto, kar sem omenil v članku in morda še kaj, kar sem spregledal, da manjka. Vsi tako radi kopirajo od konkurence, zakaj ne more tudi Apple prekopirati osnov. Ja, so inovativni, ampak kdaj pa kdaj je pa fajn, če ponudiš nekaj, kar nudi konkurenca - že zato, da ne zaostajaš. Ali ni podpora Microsoftu Exchange odgovor Blackberryjevi potisni pošti, ki je tako zelo priljubljena?

Stevilo razlicnih modelov pomeni, da pokrijejo vecji del populacije. In v teh statistikah ponavadi sprasujejo sirso populacijo Smile ... Pa saj niti ni vazno.

Glede kopiranja. Pri Applu so ze vedeli, zakaj so tako naredili. Verjetno niso to zato naredili,d a bi jezili uproabnike. Ocitno so to take funkcije, ki jih vecina ne uproablja... se pa strinjam, da jih marsikdo pogresa. Jaz osebno recimo MMSov ne pogresam... brisanje posameznega SMSa tudi ne Smile ... sicer so pa smartphoni ravno zato smartphoni, da se take zadeve, ki bi jih kdo potreboval, lahko namestijo naknadno... in si jih pac namestijo le tisti, ki to potrebujejo.

In glede Mail for Exchange. Imam moznost uproabljati oboje.. tako Blackberry, kot Mail for Exchange... Pa mi je slednja bolj vsec. Blackberry ima edino to prednost, da vsebine malo bolj komprimira in je tako strosek v tujini zato lahko precej nizji, kot ob uporabi Mail for Exchange. Je pa Blackberry drazja varianta, ker potrebujes za to najprej operaterja, ki to storitev nudi (pri nas sta to Si.mobil in Mobitel) in placevati mu moras mesecno dolocen znesek € ... Pri MfE pa potrebujes le Exchange streznik. In kolikor sem bral, tudi RIM malce pogleduje po iphonu in se pomoje trudi, da bi dosegel to, da bi se tudi na iPhonu dalo uproabljati storitev BB...

Citiram:
Kar se podpisovanja brezplačnih aplikacij za Symbian tiče (RotateMe itd.), je že nekaj časa tako, da na omenjeno spletno stran naložiš nepodpisano aplikacijo (in seveda vpišeš svoje podatke ter IMEI telefona), dobiš mail, kjer potrdiš vse skupaj in čez nekaj minut ti pošljejo še en mail, da te na določenem naslovu čaka podpisana aplikacija. Enostavno, kot še nikoli prej.

OK... tukaj nisem na tekocem Smile ... ker sem se takrat, ko so zacasno zaprli regitracije na Symbiansigned.com, posvetil bolj iPhonu Smile ...

Citiram:
Nokia Maps in Google Maps. Vsak, ki je vsaj malo občutljiv na denar (in takih je veliko), bo z Nokiine strani snel program Maploader in si na telefon vnaprej naložil vse potrebne mape. V tujini imaš tako stroške edino z A-GPSom, ki se poveže s spletom za hitrejše lociranje (isto počne iPhone), to je pa tudi vse (no, če si zaželiš navigacije, plačaš licenco - sam je v svoji praksi uporabe Nokia Maps še nisem potreboval, pa mi je aplikacija koristila že v mnogih prestolnicah Evrope). Z Google Maps pa (če ne naložiš Offline Maps) lahko v tujini bankrotiraš. Obenem pa še navigacija ni kaj prida za med vožnjo, za pešačenje je čisto okej.

Hehe... tukaj pri Nokii pravis, da si bo vsak, ki je malo octuljiv na denar, snel Nokiino aplikacijo in mape nalozil na telefon. Tudi pri iPhonu in Google Maps je ta moznost Cool ... Kot sem pa ze prej omenil... Nokia Maps je boljsi od Google Maps... ampak ko bo enkrat kaksna druga aplikacija (iGo, TomTom,...) na voljo za iPhone, pa bo zadeva lahko drugacna. iPhonov zaslon je precej vecji in zato v mojem pogledu mnogo bolj uporaben za navigiranje...

Sicer vsak ima svoje mnenje.. n forum je ravno temu namenjen - izmenjavi razlicnih mnenj in debati okoli tega Cool

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Trzin
Moški

Prispevek: #26   Objavljeno 26.09.2008 20:11:25
Nisem bral vaših komentarjev, članek pa sem prebral in sem se smejal, ko sem bral. Ta avtor sovraži applove izdelke. Če pogledate še ostale njegove članke vidite, da je to res. Ne vem zakaj. Pa vendarle.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Lavrica
Moški

Prispevek: #27   Objavljeno 26.09.2008 20:17:38
AndrejM je napisal/a:
...To, da Nokia lansira ven po 3 telefone mesečno, ni izgovor za Apple. Slednji so verjetno dodobra preučili vse telefone na trgu in na podlagi tega bi lahko v iPhone vključili stvari, ki so nujen del vsakega telefona...

Tule moram vseeno popraviti Andreja. Nokia ima gromozansko prednost v izkušnjah na tem področju. Poglejte njen čas prisotnosti na trgu. Zelo dolgo obdobje. Če primerjamo začetek iPhone in prvih primerkov Nokie lahko rečem, da se je Apple zelo dobro odrezal ob vstopu na mobilni trg. Seveda moramo tukaj vzeti v obzir razpoložljivo tehnologijo izdelave danes in 10 let nazaj. Vendar sem v vsakem primeru mnenja, da je Apple vendarle stopil na prste konkurenci.

Nazadnje urejal/a borut-t Pet 26. Sep 2008 20:21; skupaj popravljeno 1 krat
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #28   Objavljeno 26.09.2008 20:17:41
tim je napisal/a:
Nisem bral vaših komentarjev, članek pa sem prebral in sem se smejal, ko sem bral. Ta avtor sovraži applove izdelke. Če pogledate še ostale njegove članke vidite, da je to res. Ne vem zakaj. Pa vendarle.

Potem preberi se komentarje... Cool se je javil tudi avtor Laughing

Jabi

Jabi

Ni navedeno

Prispevek: #29   Objavljeno 26.09.2008 20:22:23
Se strinjam, da verjetno niso hoteli jeziti uporabnike, če bi jih, bi bilo to malo čuden pristop.
Vseeno pa ostajam pri tem, da manjkajo funkcije, ki bi morale biti nameščene že v osnovi. iPhone bi moral že, ko ga vzameš iz škatle, na telefonskem delu ponujat več.
Smartphoni so že smartphoni in omogočajo nameščanje funkcij, ki jih potrebuje uporabnik, ampak tu gre načeloma za tiste bolj napredne funkcije, ki pa jih res ne potrebuje večina. Če ti ne brišeš posameznih SMSov, okej, sam bi pa recimo rad odstranil vsa poslana sporočila, pa tega ne morem. To je neka osnova, nekaj, kar bi programerji lahko popravili v petih minutah dela, pa mi ni jasno, zakaj so izpustili možnost. No, kakorkoli, bralec naj pač sam presodi, ali bo pogrešal, kar manjka, oz. če vzame v zakup manjkajoče in kupi iPhone zaradi drugih prednosti. Izgovor, da manjkajoče osnove dobiš brezplačno ali kupiš na AppStore, ni dober izgovor. Osnove so osnove. Nekateri uporabljajo vse, drugi ne, ampak trg je velik in osnove morajo biti. Sem preizkusil že toliko telefonov, da imam občutek, kaj so osnove v moderni mobilni telefoniji.

Kar se prisotnosti na trgu tiče. Se javim in Applu brezplačno napišem spisek, kaj se od modernega mobilnika danes pričakuje. Za vsak razred posebej.
Aja, poglej podjetje LG. Ko so na trg poslali prvi telefon, je ta resda temeljil na lepoti (ok, meni je bil grd), ampak osnove so bile. Za svojo ceno primerno seveda ni konkurenčen iPhonu, ampak govorim o osnovah.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #30   Objavljeno 26.09.2008 20:29:03
Mislim, da smo tukaj spet na dveh polih. Podobno kot pri debatah med OSX in Windows. Nekdo pač prisega na staromodne mobilce, drugi pa na sodobne pametne telefone.

Sam prisegam na tabor sodobnih mobilcev. Amen. Smile
Jablanator

Jablanator

Kraj: Izola
Ni navedeno

Prispevek: #31   Objavljeno 26.09.2008 20:29:54
Ko sem tole videl vse tele komentarje o Noki me kar.....

Na žalost sem ob dveh iPhonih prisiljen imeti tudi N 95 (službeni) in če že eni toliko hvalijo ta telefon jaz mislim da ima veliko več slabih lastnosti kod iphone.

Pa naštejem samo eno in za mene zelo pomembno - in verjetno še za koga.
V avtu imam tovarniško vgrajen bluetooth, k pa po vseh možnih poizkusih in ne samo mojih z nokio komunicira samo v fazi poslušanja in še takrat ne vidiš kdo te kliče.
Z iphonom lako upravljam z avtoradia (motorola, seimens itd isto).

Za mene je nokia nevaren telefon.

Pa še bi lahko našteval. Upam samo da se me v firmi usmilijo in mi dajo kakšen uporaben telefon ne pa nokio.

Živel iPhone.

PS. prepričan pa sem, da je avtor tistega članka, članek pisal na PC-u.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #32   Objavljeno 26.09.2008 20:33:19
Zakaj te rabiš dva iphona? Very Happy
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #33   Objavljeno 26.09.2008 20:34:35
Roni je napisal/a:
Zakaj te rabiš dva iphona? Very Happy

Ne zakaj rabiš dva iPhone-a, zakaj uporabljaš še vedno Nokio... ? Rolling Eyes
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #34   Objavljeno 26.09.2008 20:36:20
Nokio zato ker je službena in mi jo nočejo zamenjat

dva iPhonea pa zato ker imam na enem HR številko - tudi za službo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #35   Objavljeno 26.09.2008 20:38:29
Sem tudi sam imel službeni telefon Nokia E65 in ko sem dobil iPhone, sem se je takoj losal....
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Moški

Prispevek: #36   Objavljeno 26.09.2008 20:40:36
Jest mam tudi sluzbeno Nokio N95 8GB... samo sluzbeno kartico imam v iPhonu Smile svojo pa v Nokii...

Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #37   Objavljeno 26.09.2008 20:42:43
Saj se je bom tudi jaz - samo čakam, da bo pri hrvatih iPhone uradno pa bom HR številko mel na njihovem.

Bom pa smešen potem z tremi iPhoni.

Aja okrog MobileMe, ki so ga eni prej kritizirali - jez imem preko njega 2 telefona in 3 mace in do sedaj po več kot enem letu nikoli ni zatajilo absolutno nič. Ne vem kakšne probleme ste imeli drugi.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #38   Objavljeno 26.09.2008 20:47:36
hoby je napisal/a:
Saj se je bom tudi jaz - samo čakam, da bo pri hrvatih iPhone uradno pa bom HR številko mel na njihovem.

Bom pa smešen potem z tremi iPhoni.

Aja okrog MobileMe, ki so ga eni prej kritizirali - jez imem preko njega 2 telefona in 3 mace in do sedaj po več kot enem letu nikoli ni zatajilo absolutno nič. Ne vem kakšne probleme ste imeli drugi.

Verjetno imaš v mislih kaj drugega kajti MobileMe je izšel šele s 3G iPhone-om, če se ne motim... Rolling Eyes
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #39   Objavljeno 26.09.2008 20:49:34
Ja se strinjam prej se je imenovalo .Mac.
Mislim na to, da je prej in sedaj vse BP.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #40   Objavljeno 26.09.2008 20:55:28
Samo malo in ti boš potem dejansko nosil tri iphone pri sebi? Ne morem vrjet Very Happy
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani