Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Nasveti za začetnike
Jablanator

Jablanator

Kraj: Liboje
Ženska

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #141   Objavljeno 03.03.2014 20:28:17
Re: Nasveti za začetnike
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
tisti disk za prodajo je rešen. izbrisane particije in je to to.

zanima me za mojega, na katerem so gor datoteke za windows in ios. rada bi ga uporabljala v obeh operacijskih sistemih. zato me zanima. nima smisla imeti 2 diska za 2 operacijska sistema. tudi enega z dvema različnima particijama ne prideta v poštev, ker je potem takoj polovico kapacitete neuporabne. zato me zanima, kako formatirat disk, da bo deloval na obeh o.s..

 iPhone SE 128GB (2020)
 iPad 3 32GB Black
 iPad Air (3rd generation) 256GB
 iMac 27' late 2013
 Mac mini M2 PRO
Lenovo T520
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #142   Objavljeno 03.03.2014 22:08:20
rzidar1 je napisal/a:
tisti disk za prodajo je rešen. izbrisane particije in je to to.

zanima me za mojega, na katerem so gor datoteke za windows in ios. rada bi ga uporabljala v obeh operacijskih sistemih. zato me zanima. nima smisla imeti 2 diska za 2 operacijska sistema. tudi enega z dvema različnima particijama ne prideta v poštev, ker je potem takoj polovico kapacitete neuporabne. zato me zanima, kako formatirat disk, da bo deloval na obeh o.s..

NTSF

+ 25€ http://www.tuxera.com/products/tuxera-ntfs-for-mac/
free meni ni delal OK http://www.tuxera.com/community/ntfs-3g-download/

ali

+ 20US$ http://www.paragon-software.com/home/ntfs-mac/

& https://discussions.apple.com/thread/5544031?tstart=0
& gugl je tvoj best frend
Jabček

Jabček

Kraj: Celje
Moški

Prispevek: #143   Objavljeno 23.03.2014 11:52:47
Začetnik z japko potrebuje pomoč :) Air 13.3
Evo po 20+ letih uporabe windowsov sem naredil preskok na iOS. Poskusil in videl da WIN nima za četrt bureka.
Prepričal me je instant boot in baterija. Od prvega dne ga še nisem dejansko ugasnil ali ponovno zagnal ga samo ugasnem z zaprtjem ekrana...

Vzel pa sem novega osnoven model i5, 4gb, 128 ssd, 13.3"...

In sicer k vprašanjem... Naložil sem že vse kar sem rabil me pa bega nekaj... Kako sofwaresko obrnem Z in Y tipki. Fizično jih ni težko zamenjati ker se ju da lepo ven vzeti samo kaj ko sistem ne najdem kje... Bega me ker sem navajen tipkati na pamet in morem pri teh dveh gledati dol ali pa enostavno "falim"... Kar je malo hecno ko pišem maile kakšni stranki.

Ko v finderju odprem slike, kako naredim da predogled odpre v enakem listu in da ne gre na desktop... In pol morem scrolat vse nazaj do finderja...?

Kako naredim da ko iščem po zunanjem disku da ne odpre vsako mapo v novem oknu ampak da bi mel kot internet ko greš lahko nazaj?

To so na hitro vprašanja ki me najbolj zezajo, če pa se še kaj spomnem pa vprašam Smile Sem se ga pa zelo hitro navadil. Pa kakšnih dobrih bližnjic ali krajšav na tipkovnici se ne branim... S tem mislim cmd+C in te fore... Copy, paste pa delete že vem Smile

L.P. Miha
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Moški

Prispevek: #144   Objavljeno 23.03.2014 12:04:13
Re: Začetnik z japko potrebuje pomoč :) Air 13.3
Jaz sem si hrvaško tipkovnico nastavil za z in y...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: ThePirateBay....
Moški

Prispevek: #145   Objavljeno 23.03.2014 12:05:50
No daj Miha malo se potrudi Google predn odpiraš nove teme, če ne bo šlo bomo pa tukaj pomagali..Vse to bi lahko našel.

Bljižnice.. http://support.apple.com/kb/ht1343

System se imenuje OSx

Jabček

Jabček

Moški

Prispevek: #146   Objavljeno 23.03.2014 12:10:56
Ja vse lepo in prav pa dela na hrvaški čžš?

Hja glede finderja in slik nisem našel nič pametnega tudi glede tipkovnice to da si naj nastavim na angleško in tam spremenim ni blo kul... ker pol šumnikov ni pa afna je nekje ko ne vem kje. Že to sem jo iskal ko munjen da sem jo našel...

Pa vse bližnjice ki sem jih bil vajen tu ni več...

Bolj sem ciljal če ima kdo za slike in finder kakšno aplikacijo da ne meče na desktop... Ker jaz mam po 6-7 okn odprtih in potem spet finder iščem...
Jabuk Jedi Master

Jabuk Jedi Master

Kraj: Medvode
Moški

Prispevek: #147   Objavljeno 23.03.2014 12:12:41
V podforumu, kjer si postavil tole vprasanje, je nekaj tem prilepljenih na vrhu... in to samo z enim namenom... da se jih lazje najde Smile ...

Med njimi je tudi tema, ki govori ravno o tem ... >> http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?p=226775#226775

Jabček

Jabček

Moški

Prispevek: #148   Objavljeno 23.03.2014 13:52:21
okej kul to je zdej rešeno ampak sm na neki drugi strani našel da imam zdej dve tipkovnici

Kaj pa glede finderja da opre okno v istem in ne na desktop... Problem je da ko je "maksimiziran" meče na desktop če ne pa zraven odpre...

Pa zunanji disk še tudi ni razjasnjen kako in kaj...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: LJ
Moški

Prispevek: #149   Objavljeno 23.03.2014 16:49:43
Lynx46 je napisal/a:

Kako naredim da ko iščem po zunanjem disku da ne odpre vsako mapo v novem oknu ampak da bi mel kot internet ko greš lahko nazaj?

Če sem te prav razumel, moraš dstranit kljukico v:
Finder preferences-General-Always open folders in a new window

Potem ti ob kliku odpre folder v isto okno, če pa hočeš novo okno pa Cmd-2x klik.

Drugače pa ne iskat identičnih funkcionalnosti kot si jih vajen na winsih.
Raje razišči, kakšen je način dela na OSX. Je precej drugače in če ni enako kot na winsih, še ne pomeni, da je slabše.

Boš pa nekaj časa mal pihal, ker starih navad se težko znebiš.

Pa okna čez cel ekran te na OSX prej ovirajo, kot pa pomagajo. Vsaj meni to ni praktično. Je pa pri Winsih to drugače, ker se med okni seliš v spodnji vrstici, kar na OSX ni glih tipično.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #150   Objavljeno 23.03.2014 17:04:58
Lynx46 je napisal/a:

Hja glede finderja in slik nisem našel nič pametnega tudi glede tipkovnice to da si naj nastavim na angleško in tam spremenim ni blo kul... ker pol šumnikov ni pa afna je nekje ko ne vem kje. Že to sem jo iskal ko munjen da sem jo našel...

Pa vse bližnjice ki sem jih bil vajen tu ni več...

Bolj sem ciljal če ima kdo za slike in finder kakšno aplikacijo da ne meče na desktop... Ker jaz mam po 6-7 okn odprtih in potem spet finder iščem...

Daj to mal opiši, ker mi ni jasno, kaj te matra.

Pri fotkah gre načeloma tko, da zbereš fotko/file in stisneš preslednico (Preview). Pokaže tudi druge formate (word, xls, rtf, txt, mp3 začne igrat, film začne predvajat...)

Če zbereš več fotk/filov, dobiš še možnost slideshowa.
Jabček

Jabček

Moški

Prispevek: #151   Objavljeno 23.03.2014 17:09:04
macata je napisal/a:
Če sem te prav razumel, moraš dstranit kljukico v:
Finder preferences-General-Always open folders in a new window

Potem ti ob kliku odpre folder v isto okno, če pa hočeš novo okno pa Cmd-2x klik.

Drugače pa ne iskat identičnih funkcionalnosti kot si jih vajen na winsih.
Raje razišči, kakšen je način dela na OSX. Je precej drugače in če ni enako kot na winsih, še ne pomeni, da je slabše.

Boš pa nekaj časa mal pihal, ker starih navad se težko znebiš.

Pa okna čez cel ekran te na OSX prej ovirajo, kot pa pomagajo. Vsaj meni to ni praktično. Je pa pri Winsih to drugače, ker se med okni seliš v spodnji vrstici, kar na OSX ni glih tipično.

EEEE to to Smile ker veliko scrolam po zunanjem disku pa me je malo motilo da ni nazaj gumba samo zapri... Smile

Tudi odvadil sem se spodnje opravilne vrstice in scrolam s tremi prsti med programi levo desno... Vedno odprt internet, maili, finder in itunes Smile Pihal sem prve par dni ko sem se navajal vsega na novo in že hotel bootcamp pa 7ko dat gor potem pa sem ugotovil da ne rabim... remote desktop pa delam kar imam na domačem ko je win7 gor ker imam corel draw gor če je treba kakšne popravke naredit, ostalo pa imam vse na tem...

Sedaj še samo iščem kako narediti da bo odpiral predoglede slik v finderju v istem oknu kar očitno ne bo mogoče ker kakor jaz razumem logiko iOS pri polnem oknu ne odpre še enega, na namizju pa kolikor hočeš...
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #152   Objavljeno 23.03.2014 17:18:16
Lynx46 je napisal/a:
EEEE to to Smile Sedaj še samo iščem kako narediti da bo odpiral predoglede slik v finderju v istem oknu kar očitno ne bo mogoče ker kakor jaz razumem logiko iOS pri polnem oknu ne odpre še enega, na namizju pa kolikor hočeš...

Tole te ne razumem.

A ti bi rad videl več previewjev fot naenkrat.

Če recimo daš view as icons (Cmd-1), dobiš spodaj desno drsnik, ki ti povečuje ikone/predoglede. Si to mislu?

Jaz uporabljam raje preslednico. Vedno delam vView as list (Cmd-2).

Postavim se na prvo sliko v folderju, stisnem preslednico (space) in potem se premikam gor/dol med slikami s puščico.

Za kake bolj zahtevne preglede slik upodabljam Adobe Bridge.

Nazadnje urejal/a macata Ned 23. Mar 2014 17:23; skupaj popravljeno 1 krat
Jabček

Jabček

Moški

Prispevek: #153   Objavljeno 23.03.2014 17:22:27
macata je napisal/a:
Tole te ne razumem.

A ti bi rad videl več previewjev fot naenkrat.

Če recimo daš view as icons, dobiš spodaj desno drsnik, ki ti povečuje ikone/predoglede. Si to mislu?

Hja na nek način imaš prav sej to vem... Ampak rad bi imel tak kot sedaj da imam ikone v mapi pač razporejene po kategrijah mape, slike,... normaln pregled pa ko bi kliknil eno sliko ki je mala ikona da mi odpre predogled in da tega ne vrže na desktop... podobno kot pri wins ko si kliknil slikco ikone se je predogled odprl pa si lahko še scrolal med slikami naprej pa nazaj tle pa sam eno pokaže in pol ko jo zaprem spet iščem kje med vsemi tabi je finder... razumeš al naredim prtscr?
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #154   Objavljeno 23.03.2014 17:27:27
Lynx46 je napisal/a:
Hja na nek način imaš prav sej to vem... Ampak rad bi imel tak kot sedaj da imam ikone v mapi pač razporejene po kategrijah mape, slike,... normaln pregled pa ko bi kliknil eno sliko ki je mala ikona da mi odpre predogled in da tega ne vrže na desktop... podobno kot pri wins ko si kliknil slikco ikone se je predogled odprl pa si lahko še scrolal med slikami naprej pa nazaj tle pa sam eno pokaže in pol ko jo zaprem spet iščem kje med vsemi tabi je finder... razumeš al naredim prtscr?

Še enkrat:

Klikneš sliko (samo enkrat, da jo izbereš), potem stisneš tipko za presledek (preslednico) in ti izbrani dile odpre za preview.

Če hočeš videt naslednjo sliko/file, ne zapreš preview pač pa samo pritisneš puščico dol al pa gor in ti pokaže naslednji file. Nič ne zapiraš.

Kaj pa Cover Flow (Cmd-4)?
Jabček

Jabček

Moški

Prispevek: #155   Objavljeno 23.03.2014 18:24:03
macata je napisal/a:
Še enkrat:

Klikneš sliko (samo enkrat, da jo izbereš), potem stisneš tipko za presledek (preslednico) in ti izbrani dile odpre za preview.

Če hočeš videt naslednjo sliko/file, ne zapreš preview pač pa samo pritisneš puščico dol al pa gor in ti pokaže naslednji file. Nič ne zapiraš.

Kaj pa Cover Flow (Cmd-4)?

TO JA Very Happy Točn tole ko si s presledkom omenil dela kot bi jaz rad!! Vsi problemi rešeni Razz Bom mogel kakega apple mojstra najdit iz celja da še kakšno uporabno stvar pokaže... Tak je to jo zaplavaš v neznane vode Very Happy Sam telefon pa ostaja android... Razz
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #156   Objavljeno 23.03.2014 20:36:29
Lynx46 je napisal/a:
Sam telefon pa ostaja android... Razz

Tud to boš počas zamenjal. Bo Apple že poskrbel, da bo tvoj telefon postal neuporaben na macu.

Jaz sem skor 20 let na Macu. Nazadnje ko sem kaj resnega delal na winsih je bil Windows 95. Telefona pa nisem hotel kupit od Appla.

Pa sem ga pred novim letom vseeno, ker je moj Symbian crknil.

Saj ne da je bil dober telefon, a mel sem mir pred notifikajšni, location servisi, itd.

Zdaj mam pa 5s, ker je bilo najbolj enostavno sinhronizirat in oh in sploh.
Sam je vse res, če nimaš preveč star OSX. Jaz pa OSX menjam, ko kupim novo mašino. Tko da mi pol stvari ne dela...

V glavnem; to kar piše v mojem avatarju je to, kar si mislim o Applu. Smile
Jabukspešl

Jabukspešl

Kraj: delta quadrant of the galaxy
Ni navedeno

Prispevek: #157   Objavljeno 24.03.2014 08:46:46
Lynx46 je napisal/a:
Evo po 20+ letih uporabe windowsov sem naredil preskok na iOS. Poskusil in videl da WIN nima za četrt bureka.
Prepričal me je instant boot in baterija. Od prvega dne ga še nisem dejansko ugasnil ali ponovno zagnal ga samo ugasnem z zaprtjem ekrana...

L.P. Miha

to ni iOS, ampak Mac OS.

Jabček

Moški

Prispevek: #158   Objavljeno 24.03.2014 13:52:02
Hja tele kratice vedno mešam... Emm glede telefona pa S4 galaxy ostaja... Nobenih problemov ne dela, povežem pa samo ko kaj gor nalagam kar pa BT zadosti potrebam... Devil
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani