Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 11.03.2014 09:47:07 Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Pozdravljeni,
moj MBP 2011 že več časa dela zelo počasi. Problem sem se odločil raziskati bolj v globino po Activity Monitorjem odkril cel kup aplikacij, ki teče v ozadju in porablja enormne količine pomnilnika. CPU in HD sta dokaj prazna in neobremenjena medtem ko je pri Memoryju samem zasedenost 3.99 GB od 4.00 GB razpoložljivega pomnilnika.
Torej zanima me ali je smiselno pobiti te aplikacije, ki tečejo v ozadju in porabljajo enormne količine RAMa?
slika le nekaj aplikacij, ki tečejo v ozadju:
[img]  [/img]
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Matej
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 11.03.2014 09:57:07 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Jaz bi rekel da ne.
OSX (Unix) porabi vso razpoložljivo memorijo.
Jaz še nisem videl na OSX, da bi bilo recimo polovico memorije frej.
(Delam na OSX od verzije 10.1)
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 11.03.2014 10:04:03 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
macata je napisal/a: | Jaz bi rekel da ne.
OSX (Unix) porabi vso razpoložljivo memorijo.
Jaz še nisem videl na OSX, da bi bilo recimo polovico memorije frej.
(Delam na OSX od verzije 10.1) |
Ampak kako potem ustaviti to počasno delovanje računalnika? Dejansko sem verjetno počistil že vse kar se je počistiti dalo pa stvar še vedno ne teče. Sedaj poskušam še z menjavo FF za Safari. Trenutno vidimi, da je iz 500mb porabe memoryja pri FF padlo na okrog 100mb pri Safariju. Ima kdo še kakšen drug predlog?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 11.03.2014 10:43:34 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Kolk maš pa diska frej?
Včasih je veljalo, da se OSX konkretno upočasni, če ima manj kot 20GB diska frej. Zdaj jepa verjetno ta številkaše kaj večja.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 11.03.2014 10:49:49 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
macata je napisal/a: | Kolk maš pa diska frej?
Včasih je veljalo, da se OSX konkretno upočasni, če ima manj kot 20GB diska frej. Zdaj jepa verjetno ta številkaše kaj večja. |
75GB trenutno. Bi bilo smiselno imet več? Na internetu tudi piše da je okrog 20Gb tista nujna stvar, ki bi morala biti prazna oz. prosta. Problem se pojavlja tudi ker se precej glasbe duplicira in sicer tista, ki jo imam pod downloads in tista, ki jo potem prenesem v itunese. Sepravi je običajno ista pesem 2x shranjena na računalniku. Verjetno bi bilo dobro, da po tem ko se glasba prenese v itunes izbrišem tisto kopijo po downloads.
Pa hvala za pomoč.
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 11.03.2014 11:27:21 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
In katere od teh aplikacij bi ti ubijal? Razen Firefoxa, Finderja, Maila in iTunesa ni nič takega, kar bi se splačalo (ali smelo) ubijati ter da bi imelo kak efekt (pa še od teh bi se ti Finder takoj nazaj zagnal).
Kako pohitriti računalnik? Če je problem v ramu, pač kupi več rama...
Dokler je graf za ram zelen, ali rumen, še ne upočasnjuje računalnika. Ko postane rdeč, je pa problem...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 11.03.2014 11:42:27 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
mikrohard je napisal/a: | In katere od teh aplikacij bi ti ubijal? Razen Firefoxa, Finderja, Maila in iTunesa ni nič takega, kar bi se splačalo (ali smelo) ubijati ter da bi imelo kak efekt (pa še od teh bi se ti Finder takoj nazaj zagnal).
Kako pohitriti računalnik? Če je problem v ramu, pač kupi več rama...
Dokler je graf za ram zelen, ali rumen, še ne upočasnjuje računalnika. Ko postane rdeč, je pa problem... |
Torej mora dejanski problem tičat nekje drugje? Čudno... Tale MBP mi je od vedno delal težave. Prej sem imel navadnega MB 2010 (bel) in je delal ok, ko pa sem menjal na MBP je začel kiksati na veliko. Škoda.
Obstaja še kakšen predlog kako stvar pohitrit?
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 11.03.2014 12:20:20 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Dobro bi bilo, da definiraš "počasen".
Meni recimo gre na živce da na iMacu stalnu slišim neko škrabljanje diska.
Sicer se takrat ko to dela, kake bolj zahtevne aplikacije mal upočasnijo, a to ni recimo za pol počasneje, kot normalno.
Pomoje dela nekaj v ozadju (indeksira disk, backup time mashine, ...)
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 11.03.2014 13:07:42 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
V primeru iz slike tečeta v ozadju mds in mds_stores... iz tega lahko sklepam, da res indeksira disk za Spotlight. Čisto možno, da je ozko grlo disk (ali pa procesor). Čeprav je najbolj verjetna kombinacija res počasen disk + premalo rama. Ko računalniku zmanjka rama, začne določene stvari pisati na disk (na tvoji sliki to vidiš pod Swap used)... pri uporabi swapa postane računalnik občutno počasnejši (čeprav ti imaš samo dobrih 80Mb swapa). Potem zaradi manjše količine rama OSX tudi manj cacheira stvari v RAM-u, kar pomeni, da bo več stvari bral iz diska, kot bi jih sicer.
Jaz bi ti predlagal:
1.) Zamenjava HDD-ja za SSD...
2.) Nadgradnja rama na 8Gb+...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 11.03.2014 13:12:46 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
mikrohard je napisal/a: | V primeru iz slike tečeta v ozadju mds in mds_stores... iz tega lahko sklepam, da res indeksira disk za Spotlight. Čisto možno, da je ozko grlo disk (ali pa procesor). Čeprav je najbolj verjetna kombinacija res počasen disk + premalo rama. Ko računalniku zmanjka rama, začne določene stvari pisati na disk (na tvoji sliki to vidiš pod Swap used)... pri uporabi swapa postane računalnik občutno počasnejši (čeprav ti imaš samo dobrih 80Mb swapa). Potem zaradi manjše količine rama OSX tudi manj cacheira stvari v RAM-u, kar pomeni, da bo več stvari bral iz diska, kot bi jih sicer.
Jaz bi ti predlagal:
1.) Zamenjava HDD-ja za SSD...
2.) Nadgradnja rama na 8Gb+... |
Super. Verjetno bo to tisti glavni krivec. Kaj od tega bi torej bilo bolj optimalno? 8GB rama ali SSD? Kakšne pa so kaj cene enega in drugega če veš iz glave, da ne brskam po internetu in pošiljam povpraševanj brez potrebe?
Hvala in lep pozdrav,
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 11.03.2014 13:26:54 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Ta ti bo sigurno delal, pa boš mel še en slot free, če bi kasneje dokupil še en ram..
http://www.mimovrste.com/artikel/2440087732/pomnilnik-ram-za-prenosnik-crucial-ct8g3s1339mceu-ddr3-so-dimm-1x-8gb-1333mhz
Jaz mam sicer 2x po 4 GB (cena za en 4 gb je cca 40 eur na mimovrstah (+- 1 eur))..
Meni sicer v povprečju računalnik porabi 4,8 gb rama z nadgradnjo na 10.9.2...  Prej mi je pa več kurlo... 
_________________ MacbookPro (early 2011): dual-core i5 2.3gzh, 8GB ram, 320GB HDD
iPhone 6s+, 64 GB, iOS 10
Own (history):
iPhone 4s, 32 GB, iOS 6.1.1
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 11.03.2014 13:29:07 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
seanb je napisal/a: | Super. Verjetno bo to tisti glavni krivec. Kaj od tega bi torej bilo bolj optimalno? 8GB rama ali SSD? Kakšne pa so kaj cene enega in drugega če veš iz glave, da ne brskam po internetu in pošiljam povpraševanj brez potrebe?
Hvala in lep pozdrav, |
Najboljše oboje, če pa že eno pa rajše SSD, saj se pri SSD veliko manj pozna manjko RAM-a zaradi tega ker swap deluje izjemnno hitro.
_________________ Sent from my iPod shuffle
|
 |
iPhone Developer
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 11.03.2014 14:05:20 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Tudi jaz bi primarno svetoval SSD... ampak je to verjetno dražja varianta od rama.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 11.03.2014 17:30:22 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Najlepša hvala za odgovore. Verjetno se bom odločil za eno ali drugo varianto, da bo potem stvar delovala bolj tekoče. Moram pa reči, da s tem ko sem trenutno samo brskalnik iz FF zamenjal na safari deluje vse veliko bolj tekoče. Ni mi čisto jasno kako in zakaj ampak rezultat definitivno ni le psihološke narave ampak je res vse skupaj lepo opazno na hitrosti.
Tako, da to je to. Upam, da bo tema še komu koristila pri odpravljanju težav.
Hvala vsem za pomoč.
Matej
|
 |
Jablanator
Kraj: ??? |
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 11.03.2014 18:32:58 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
ob tej priložnosti bi vprašal ..... za mojga maca ... kaj je boljše 1 x 8gb ram ali
2x 4gb ram?
da bi dva različna modula mešal vem da ni vredu .....
kaj pravte vi??? 
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Maribor |
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 11.03.2014 19:24:23 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
2x4GB zaradi dual channel , seveda pa dve isti palcki rama.
|
 |
Jablanator
Kraj: ??? |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 11.03.2014 21:29:07 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 12.03.2014 10:09:08 Re: Memory in problem neznanih aplikacij v ozadju - OSX |
|
Meni je tudi delal do zadnje nadgradnje FF normalno,odziven takoj, vse tekoče, kot smo pač navajeni pri naših jabukah, zdaj pa nikam več, vedno ko vžgem monitor mi neke mele, kak pa mu rečem force quit FF pa on dela z safarijem no problem. Sicer še se nisem odločil da bi preklopo na Mavericka ampak, saj še je čas
|
 |