Jabuk
Pojdi na stran 1, 2  Naslednja
Ruženje po disku
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 19.09.2008 22:18:35
Ruženje po disku
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Torej zadnje čase imam same x probleme z Leopardom in mi gre stvar že pošteno na živce. Sistem je zelo počasen včasih (kar nikakor ni normalno), žre veliko več RAMa kot prej in kar je najbolj tečno - stalno ruži po disku. In mi gre že pošteno na živce, ko slišim rrrrrrrrrrr, ko vedno nekaj zapisuje na disk. Stvar je sicer precej boljša, ko izklopim kak požrešen program vendar po parih sekundah spet začne. Predvsem se skrbi poraba virtualnega RAMa. Obstaja slučajno kak programček za malo popucat odstranjene aplikacije, elemente... V glavnem nekaj, da malo izboljša stanje? Ne mi priporočat Onyxa, ker sem imel danes z njimi zelo slabo izkušnjo in me nič ne vleče, da bi ga ponovno zagnal. Še poraba sredstev:

Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #2   Objavljeno 20.09.2008 07:27:11
Hmmm... a nimaš malo premalo RAMa? Priporočal bi vsaj 2 GB. V tem primeru bi verjetno manjkrat občutil, da ti zapisuje na disk.

Citiram:
Obstaja slučajno kak programček za malo popucat odstranjene aplikacije, elemente... V glavnem nekaj, da malo izboljša stanje? Ne mi priporočat Onyxa, ker sem imel danes z njimi zelo slabo izkušnjo in me nič ne vleče, da bi ga ponovno zagnal.

Lahko poskusiš še npr. MacPilot, TinkerTool ipd.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: SG-LJ
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 20.09.2008 08:44:33
# 512MB of memory
# DVD drive for installation
# 9GB of available disk space

tole so minimalne specifikacije za Leoparda, torej ce ne dobro, bi mu moralo vsaj delat... ceprav ti sam tudi priporocam dodaten GB RAMA. ce pravis da se stanje popravi z izklopom požrešnih aplikacij, potem bo verjetno ram tisti ki te bo resil, ti programi za ciscenje so le zacasna resitev.

lp, M
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #4   Objavljeno 20.09.2008 11:28:10
Gre se za skoraj novega 20" iMaca, ki ima dovolj močan procesor in vse. REs pa je, da samo 1GB RAMa. Ampak vem, da je dolgo deloval kot urca. Tudi, ko sem odprl 24 xvid filmov (ter jih tudi predvajal) naenkrat stvar ni tako štekala kot sedaj. Se mi pa zdi poraba RAMa (sploh virtualnega) res velika. Ja zapiranje programov pomaga - ampak ne za dolgo. Včasih je bil glavni krivec tega firefox, ker sem ga imel odprtega en teden in je začel požirat velikooo RAMa. Po restartu firefoxa je poaba spet padla na 40%. Sedaj niti ro več ne naredi.

V glavnem vem, da imam malo RAMa ampak vem, da je tudi s tako malo RAMa delal veliko bolje.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #5   Objavljeno 20.09.2008 12:52:14
Kaj če bi vse skupaj formatiral in na novo naložil sistem?

Vem, najbolj radikalna rešitev, ampak takoj boš videl, če je bil problem v programski opremi na računalniku, ali kje drugje -> npr. težave z RAMom, čeprav bi v tem primeru dobival BSODe oz. druga poročila o napakah.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 20.09.2008 13:59:06
To ni delujoča možnost! KEr imam toliko programčkov, ki jih rabim enkrat na mesec, pa eno kilo nastavitev... Tako, da tega res nebi naredil.

Ko smo pri BSODih - včeraj sem jih dobil okoli 7. Vendar pa so bili zaradi gonilnika za NTFS disk. KEr sem opazil, da, ko kopiram več majhnih datotek hkrati na USB NTFS disk se sesuje. Tako, da jih moram po malo manj kopirati pa deluje. Drugače pa BSODa še nisem videl. Sicer pa bi bile težave v stojni opremi veliko bolje vidne - če bi obstajale. Problem je malo preveč nafilan sistem. Sem gledal pod library -> Application Support. Tam je polno datotek od programov, ki jih že davno ni več na tem računalniku. Vprašanje je samo kako vse skupaj počistiti.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #7   Objavljeno 20.09.2008 14:16:01
Tudi MacOS ni imun: zelo rad se namreč nabere cel kup smeti, če dosti nameščaš oz. odstranjuješ programe. Zato pa imaš namenske programe, s katerimi lahko enostavno odstranjuješ programe:

http://www.jabuk.si/pbb/viewtopic.php?t=2395
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 20.09.2008 14:54:45
Vem saj zato uporabljam AppCleaner, ki pa očitno ne opravlja svojega dela čisto tako kot bi ga moral. KEr vem, da sem vse programe, ki nimajo svojim programov za odstranjevanje odstranil z njim. Vendar pa so datoteke od teh programov še vedno na disku.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 20.09.2008 15:30:52
Sem pobrisal ves cache s pomočjo programčka CleanApp in po ponovnem zagonu je stvar bila veliko hitrejša. Po vpisu gesla se je namizje pojavilo skoraj v sekundi kar je prej vzelo malo več časa. PRav tako je sedaj poraba RAMa na 48% in tudi stoji tam okoli. Sistem je precej hitrejši ampak še vedno ruži po disku.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 20.09.2008 19:10:44
Ti pod Activity Monitor kaka aplikacija ali program izrazito odstopa po porabi procesorja tudi sedaj? In koliko programov (in katere) imaš odprtih naenkrat po navadi? Mogoče je res problem samo v tem, da rabi Mac preveč virtualnega rama na disku... Kar se RAM-a tiče, ti bi priporočal min. 2 GB, še posebej če poganjaš dosti programov hkrati. Jaz nameravam v kratkem kar 4 GB si nafilat, saj ima Mac na splošno zelo rad več RAM-a. Razz
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 20.09.2008 19:12:06
cleanapp saves the day! Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 20.09.2008 19:16:29
Nič odstopanj ali kaj podobnega. Večinoma ne pretiravam z programi. Odprt imam kak MSN, Vuze, Firefox. Potem pa včasih Xcode, Coda - ko kaj delam. Ter kaki VLC včasih. Ampak nimam pa kaj veliko programov odprtih naenkrat. Sem pa gledal Disk Activity in se prav lepo vidi špice - sploh rdeče (data written).
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #13   Objavljeno 21.09.2008 09:53:59
A lowdaš dosti torrentov hkrati, oz. jih veliko tudi pustiš seedat? To mi najprej pade na misel. Drugači poglej še SMART status diska v Disk Utility, da slučajno ni kaj narobe z njim.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #14   Objavljeno 21.09.2008 12:52:48
SMART status je OK - preverjeno z Onyxom in Disk Utilityjem. Downloadam ali seedam pa samo okoli dva torenta naenkrat. Pa tudi, če izklopim Vuze ni neke razlike.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #15   Objavljeno 21.09.2008 14:15:13
Nekaj je hudo nrobe s tem sistemom. Tako kot se Office 2008 noče ponovno namestit (več o tem v temi v oddelku programska oprema) se tudi Adobe Photoshop noče + Dreamweaver. Stvar sem danes poizkušal ponovno namestit in je hudiček vedel, da sta bila prej nameščena zato je hotel stvari popraviti. Ob koncu namestitve je javil napako, da ne more popraviti teh programov... Vsi programi, ki po tistemu defragu niso delali in sem jih odstranil se sedaj nočejo več namestiti. Očitno so nekje še datoteke od teh programov. Zanima me kaj naj naredim, da najdem te datoteke in, da popravim to prekleto ruženje po disku.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #16   Objavljeno 21.09.2008 16:36:46
Uf, če maš kake corrupted file, potem boš imel še najmanj preglavic z ponovno namestitvijo sistema... Druge stvari kot so popravljanje permissionsov na disku pa si verjetno itak že poskušal. Poskusi z Archive in Install in obkljukaj možnost pri namestitvi, da ti ohrani tvoje datoteke in omrežne nastavitve. Aplikacije, ki so nameščene samo pod Applications bodo še naprej delovale, home folderji bodo premeščeni edino kompleksnejše inštalacije (Photoshop mogoče, driverji, posodobitve sistema, ...) boš mogel ponovno namestiti. Tako sem jaz pred kratkim rešil težavo s tiskalnikom. niti mi ni vzelo več kot par urc dela vključno z ponovno namestitvijo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #17   Objavljeno 21.09.2008 18:12:43
Pa saj to sem naredil po tistem, ko se sistem zaradi sesutega defraga ni hotel zagnati. Vse skupaj je delalo razen Office, Photoshop, iMovie. Morda še kaj. Ostalo je bilo normalno. Samo ne vem zakaj ne morem sedaj še enkrat namestiti stvari.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #18   Objavljeno 24.09.2008 22:55:27
Ah jaz izgubljam živce zaradi tega diska. rrrrrrrrrrrrr
Nimam pojma kaj naj še naredim.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #19   Objavljeno 25.09.2008 07:46:25
Zamenjaj disk, če imaš (predvsem finančno) možnost.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Ni navedeno

Prispevek: #20   Objavljeno 25.09.2008 07:47:20
roli je napisal/a:
Ah jaz izgubljam živce zaradi tega diska. rrrrrrrrrrrrr
Nimam pojma kaj naj še naredim.

amm ne vem sicer kako je to pri macih, samo pri winu je take zagate resil ful format diska.

lp, M
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani