Nakup iPhone 5s na podjetje
|
Poznate koga, ki je v Apple Storu kupil iPhone na podjetje in dobil račun brez davka? |
Da |
|
0% |
[ 0 ] |
Ne |
|
100% |
[ 13 ] |
|
Skupaj glasov : 13 |
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 05.10.2013 23:37:35 Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Vem, da je bilo o tem že nekaj govora ampak ne najdem. Sprašujem ali je že kdo kupil telefon v Apple storu kjerkoli znotraj EU in so mu ga prodali po neto vrednosti, brez DDV-ja? Če da, ali so zahtevali kakšnp dokumentacijo od podjetja?
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: LJ |
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 05.10.2013 23:57:18 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Pomoje ne.
Je en dost enostaven razlog. Apple hoče, da kupiš telefon pri lokalnem prodajalcu, kjer je dovolj navaden račun z davčno številko in si DDV brez problema odbiješ.
Če zahtevaš pa račun brez DDV, to nedvomno pomeni, da boš telefon peljal iz države in ravno tega Apple noče.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Ljubljana |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 06.10.2013 07:13:42 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Kaj pa če kupiš twlwdon bo resdni ceni z DDV, v tem primeru pa lahko vzameš telefon na podjetje?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 06.10.2013 11:39:48 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Še enkrat...sprašujem po izkušnji, če je kdo že kupoval telefon na podjetje v Apple storu znotraj EU? V tem primeru je Apple namreč dolžan izstaviti račun brez DDV in je SLO podjetje potem dolžno opraviti samobdavčitev, da gre lahko DDV v vstopni davek. Na voljo je tudi internetna stran, kjer prodajalci lahko preverijo ali je davčna številka regularna...zanima pa me ali je z Applom kakšna jeba glede tega, zahteva potrdilo o zavezancu za DDV itd?
Sprašujem zato, ker mi ni povsem jasno s čim se izkažeš pri nakupu. Da bi kar nekje na netu prepisal X regularno davčno številko X podjetja najbrž ne gre, ker bi potem ob double checku EU davčnih uprav lahko to podjetje ganjali zaradi davčne utaje...
Menda je že kdo kupil v EU-ju kakšnega Maca, iPad, iPhone v poslovne namene???? Je šlo gladko, ali so bili po ameriško "zabiti"?
|
 |
Jabužiček helper
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 06.10.2013 12:36:44 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
V Apple retail storu ne bo šlo brez davka. Ni šans. Pri resellerjih pa se da urediti.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 06.10.2013 13:42:59 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Brez skrbi, da ti bodo pri Applu razložili, zakaj ne moreš dobiti računa brez davka za podjetje. Če ne drugega, ti bodo povedali, da je Apple store namenjen za državo, v kateri je in da je za international sales EEA zadolžena centrala na Irskem. Zato se moraš obrniti na njih in boš dobil kar boš hotel.
Hipotetično:
boš rekel centrali na Irsko, da bi rad kot Slovensko podjetje kupil iPhone in ti bodo rekli, da ga lahko kupiš pri Simobilu, in ti boš rekel da hočeš 5s pa ti bodo povedali, da boš moral malo počakat, ker ga zaenkrat prodajajo samo v nekaj državah, med katerimi Slovenije ni. In ti boš rekel, da jih boš tožil, in oni si bodo mislili "be my guest" in te prijazno odpravili.
"Prices are inclusive of VAT (20%) and Insurance Premium Tax (where applicable) but exclusive of delivery charges unless otherwise indicated. The VAT rate for Electronic Software Downloads or other Apple products classified as services under EU VAT law will be 23% as VAT is charged at the rate payable in the country where Apple Distribution International supplies such products, which is the Republic of Ireland. The order form shows you the VAT payable on the Products you select.
Apple Distribution International is regulated by the Central Bank of Ireland and has permission to offer its services in certain EEA countries.
For further information, please see registers.centralbank.ie. !"
http://store.apple.com/uk/buy-iphone/iphone5s
Je pa res, da tudi mene zanima, če je kdo že probal bit v tem smislu Don Kihot in do kam je prišel. (seveda za iPhone)

|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 06.10.2013 13:56:42 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Citiram: | Če ne drugega, ti bodo povedali, da je Apple store namenjen za državo, v kateri je in da je za international sales EEA zadolžena centrala na Irskem. |
Eh, to je bz. Razlog da ti ne prodajo z neto ceno je bolj verjetno da bi bili sami v prekršku, če bi folk to izkoriščal. Ok ne poznam teh knjigovodskih zadev, ampak če imaš original račun, nevem zakaj bi bil problem sigurno gre na nek način poračunat davek... mknez bi znal kaj več povedat, on je kupoval na firmo ko smo šli skup 
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 06.10.2013 14:09:28 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Apple ima svojo distribucijsko verigo in je zainteresiran, da se kupuje pri lokalnih distributerjih. Zato mu je v interesu, da lokalni distributerji prodajajo samo v državi, v kateri so.
Če pa kupiš od Resellerja (razne internetne trgovine), pa ni problem. Čeprav tudi Apple načeloma ne dovoli prodajat čezmejno. To je že od nekdaj tako. Pa ne samo pri Applu.
Vlasih so nekateri naši prodajalci (Skeleton Crew, Jae, Jabolko, ...) sami kupovali Apple po vsem svetu in jih prodajali pri nas, ker smo imeli za Slovenijo neke čudne dobavne kanale (preko nekega libanonskega podjetja) in so bile uradne marže grozljive. Samo so se neuradni prodajalci hudo bali, da jim Apple vzame dobavo, če izve, da prodajajo drugam.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 06.10.2013 15:10:01 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Imajo svoje interese, ampak poslovat morajo v enakem okviru/pogojih/whatever kot neka xy garažna firma ki se nahaja v EU. Če omogočajo nakup pravnim osebam, potem je vseeno iz kje je kupec ane - oz če je iz EU morajo veljat enaki pogoji. Enotni trg pa te zadeve.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 06.10.2013 15:24:49 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
OK.
XY garažna firma ti lahko tudi reče, da ti noče nečesa prodat, ker ji je prekomplicirano pisat račun brez davka. So se pač tako odločili. Ni zakona, ki bi jih prisilil, da ti nekaj prodajo, če tega nočejo.
To isto ti razlagam pri Applu. Če ti oni nočejo prodat telefona brez davka, ti ga pač nočejo. Kako jih boš prisilil, da ti ga prodajo?
Poleg tega ti lepo piše, da vso čezmejno prodajo vrši centrala na Irskem. Torej ne Apple stori. In zdaj bi ti rad od Apple stora izsilil, da ti naredi čezmejno prodajo?
Drugo je, da ti prodajo telefon, pa ti nočejo izdat računa brez davka. Tukaj pa imaš nekaj argumentov. Samo verjemi, da imajo tudi na to odgovor, ki zdrži.
Nazadnje urejal/a macata Ned 06. Okt 2013 15:35; skupaj popravljeno 1 krat
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 06.10.2013 15:33:24 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Dej macata ne seri!!! Torej v Munchnu lahko Apple napiše, da Židom ne prodajajo ajfoune, ali kaj!!?? Crna zverinica ima prav! Zato še enkrat sprašujem, če ima kdo izkušnjo...ne zato, ker dvomim ali bo Apple vstal na pravo nogo in bo willing slovenskemu podjetju prodat telefon brez DDV (btw. oni niso nič na slabšem zaradi tega!) pač pa zato, da me ne bi šetali s kakšnimi dodatnimi dokumenti, ki jih ne bi imel pri sebi...
Kako so nekateri narrow minded...ne morem verjet!
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 06.10.2013 15:46:57 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Citiram: | Drugo je, da ti prodajo telefon, pa ti nočejo izdat računa brez davka. |
Zakaj bi Apple ali pa kdorkoli prodal izdelek nekomu ki pride v trgovino, po neto ceni? Plačaš davek, dobiš račun, kako pa ti potem knjigovodsko urediš pa njih niti malo ne briga. Tako zavarujejo sebe.
Lepo bi bilo da bi pogooglu eno random VAT številko, šel v trgovino, živjo adijo in dobil iphone po neto ceni  No go.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 06.10.2013 15:47:27 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Jabolčno seme je napisal/a: | Dej macata ne seri!!! Torej v Munchnu lahko Apple napiše, da Židom ne prodajajo ajfoune, ali kaj!!?? Crna zverinica ima prav! Zato še enkrat sprašujem, če ima kdo izkušnjo...ne zato, ker dvomim ali bo Apple vstal na pravo nogo in bo willing slovenskemu podjetju prodat telefon brez DDV (btw. oni niso nič na slabšem zaradi tega!) pač pa zato, da me ne bi šetali s kakšnimi dodatnimi dokumenti, ki jih ne bi imel pri sebi...
Kako so nekateri narrow minded...ne morem verjet! |
He, he. Židom pa ne morejo tega napisat. To maš pa prav. Ker pri tem ne gre za nacionalno/versko pripadnost.
Pa ne me narobe razumet. Tudi meni bi bilo bolje na podjetje kupit telefon direktno v Applestoru, ne pa od resellerjev ala cyberport.de.
Stran za preverjanje davčne v EU z vsemi navodili je tale: http://ec.europa.eu/taxation_customs/vies/
Tudi mene zelo zanima, kaj boš opravil.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 06.10.2013 15:50:08 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Jabolčno seme je napisal/a: | Dej macata ne seri!!! Torej v Munchnu lahko Apple napiše, da Židom ne prodajajo ajfoune, ali kaj!!?? Crna zverinica ima prav! Zato še enkrat sprašujem, če ima kdo izkušnjo...ne zato, ker dvomim ali bo Apple vstal na pravo nogo in bo willing slovenskemu podjetju prodat telefon brez DDV (btw. oni niso nič na slabšem zaradi tega!) pač pa zato, da me ne bi šetali s kakšnimi dodatnimi dokumenti, ki jih ne bi imel pri sebi...
Kako so nekateri narrow minded...ne morem verjet! |
Pa dj ne tež no! Kup v tujini z davkom ali pa pocakej na simobil.
Res si tečen. Macata ti razlaga zadevo vsaj meni povsem logicno!
Tole primerjavo s tvojim "židom" pa nikakor ni na mestu! Mešaš japka pa hruške!
P.s.: tudi jaz bi ga kupil na fimro, pa bom seveda pocakal da bo v slo.
|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 06.10.2013 15:52:52 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
crnazverinica je napisal/a: | Citiram: | Drugo je, da ti prodajo telefon, pa ti nočejo izdat računa brez davka. |
Zakaj bi Apple ali pa kdorkoli prodal izdelek nekomu ki pride v trgovino, po neto ceni? Plačaš davek, dobiš račun, kako pa ti potem knjigovodsko urediš pa njih niti malo ne briga. Tako zavarujejo sebe.
Lepo bi bilo da bi pogooglu eno random VAT številko, šel v trgovino, živjo adijo in dobil iphone po neto ceni No go. |
Aaaa, čak mal. Z brutto računom ni problema dobit. Tudi v Apple storu. V tej temi je govora o računu (in tudi plačilu brez DDV, VAT, MvSt...) za davčne zavezance pri čezmejni trgovini. Po EU zakonodaji je ta možnost običajna za trgovanje med davčnimi zaveznci.
Druga možnost pa je, da davčni zavezanec plača polno ceno in potem v svoji državi zahteva povračilo preveč plačanega davka. Ta postopek je smiselen le v primeru, če gre za večje zneske davka.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 06.10.2013 20:24:38 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
@macata, tole bi lahko že prej poguglal, se mi ni dalo razlagati...s tistim EU sajtom za preverbo VAT ID-jev itd. Točno tako, davčni zavezanci med seboj poslujejo brez DDV in se doma samoobdavčijo. Pred dvemi leti sem bil "pameten" in sem v Barceloni kupil štirico, prodajalce v Apple storu ekstra zagnjavil, da so mi izdali račun na podjetje...in so se mi v firmi potem režali, da bi moral kupiti telefon brez DDV... Naslednjič tega ne bom ponovil!
@Crnazverinica...ravno zato, ker nisem prepričan kako se zavarujejo pred nategom sem vprašal, če je kdo že to opravil. Takole na pamet ugibam, da v najslabšem primeru zahtevajo potrdilo o zavezancu za DDV in osebni dokument osebe, ki opravlja nakup...
Očitno ste nekateri težaki toliko bogati, da se vam jebe za cca. 150€...
|
 |
Jabuk Jedi Master
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 06.10.2013 20:37:24 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Ze veckrat je bilo napisano, da to ne gre... in zato tudi nihce nima izkusenj s tem, da bi opravil nakup brez DDV ... Razlog je tudi ze napisan... Apple Store je maloprodajna trgovina ... Sicer lahko kupis zadevo tudi na tak nacin, da so na racunu napisani podatki podjetja ... ampak nakup brez davka kolikor sem seznanjen, se ni uspel nikomur... razen uradnim (authorised) resellerjem, ki pa robe ne nabavljajo v Apple Retail Store-ih... ampak preko drugih prodajnih kanalov ...
Lahko sicer sam probas... samo sem skoraj preprican, da bos med pristal med tistimi, ki so poskusali in jim ni uspelo ...
In to nima povezave s tem, ali so nekateri tako bogati, da se jim "jebe" za cca. 150€ ... ampak so nekateri izgleda tako neucakani in bi radi prisli ceneje do necesa, kar se v Sloveniji se ne prodaja uradno ... v tujini pa ni na voljo preko B2B prodaje ... Nazadnje urejal/a Jest Ned 06. Okt 2013 20:40; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ Lp
Thomas

|
 |
Stevie Jobs
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 06.10.2013 20:39:21 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Ahhhhh - nekima stvarno ne vredi govoriti.
EDIT: Admini! A lahko tole temo da eden med one vzorce, ker meni se ne bo dalo več čez dva dni ponovno o tem pogovarjat. Čeprav je še veliko takih, ki bodo rabili tole prebrat. Kar tuki noter "sticky on top": http://www.jabuk.si/pbb/viewforum.php?f=32
@jabolcnoseme: Tebe pa prosim, da ko boš izpeljal nakup, da poveš svoje izkušnje iz prve roke, ker na to temo se pogovarjamo, odkar sodelujem na tem forumu in bi bilo vrhunsko, če se skine iz dnevnega reda.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 06.10.2013 23:45:48 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
@Jest
Hvala za rispons. Ne da se mi več razpredat an to temo, zanimalo me je le če ima kdo izkušnjo na to temo.
Tvoja logika "B2B" sicer ne pije vode (npr.poglej Ikea flyer: http://www.ikea.com/ms/it_IT/img/local_store_info/villesse/traduzioni/SLO.pdf).
V resnici gre zgolj za vprašanje odgovornosti v primeru davčne utaje (izvoz artikla izven davčnega teritorija, lokalna samoobdavčitev) in kako to prodajalci hendlajo. Telefon je "davčno" zanimiv produkt, ker je težko ločiti poslovno in zasebno rabo in zaradi nizkih vrednosti ni rešen kot v primeru avtomobilov.
Over & out.
|
 |
Jabuk Jedi Master
Kraj: Medvode |
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 07.10.2013 04:34:08 Re: Nakup iPhone 5s na podjetje |
|
Tukaj je govora o Apple-u in ne o Ikei...  tako da mi ni jasno, kaj si hotel nakazati s tem linkom do Ikea flyerja...
Lahko pa malo pobrskas recimo tukaj >> http://store.apple.com/uk-business/help/payments ... Mogoce najdes kaksne odgovor na to, zakaj se noben nima s tem izkusenj... oz. se nobenemu ni uspel nakup brez DDV na podjetje...
_________________ Lp
Thomas

|
 |