Jabuk
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2
Čiščenje OSX
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #21   Objavljeno 28.08.2008 18:05:21
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
roli je napisal/a:

In kako naj to naredim iz single user načina?

Ups, sm mislu da si v Safe modu.

roli je napisal/a:

Hmm kje se ta stvar skriva? Nekje na DVDju menda? Še en morda problemček - Leopard DVD je samo update DVD, ki je bil poleg standardnega Tigra.

Sej če hočš inštalirat tigra ti tudi ponudi možnost Archive and install (sam ne vem, če je pomembno to, da boš povozil Leoparda).

Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #22   Objavljeno 28.08.2008 18:28:19
Hudiča! Zakaj dajo poleg ta neumni Update DVD, če bi lahko dobil celoten DVD. Torej bi moral sedaj namestiti tigra in potem tega povoziti z leopardom. Groza!
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #23   Objavljeno 28.08.2008 18:32:22
roli je napisal/a:
Hudiča! Zakaj dajo poleg ta neumni Update DVD, če bi lahko dobil celoten DVD. Torej bi moral sedaj namestiti tigra in potem tega povoziti z leopardom. Groza!

A v safe mode lahko bootaš?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #24   Objavljeno 28.08.2008 18:35:45
Ne!

Ravnokar sem prebral, da tiger na Leopardu ne bo mogel narediti Archive and install. Kaj naj naredim sedaj?

EDIT: Našel sem način kako urediti DVD, da ga Mac prepozna kot retail amapk spet je način samo za OSX. Moral bi odpreti DVD izbirsati eno datoteko in stvar ponovno zapeči. Je to slučajno mogoče z Windows kako narediti?

EDIT2: Še vedno ni uspeha z to stvarjo. Mi je pa uspelo kopirati par datotek iz MAC diska na USB ključ toliko, da bom lahko vsaj kako serijo zdajle pogledal. Very Happy

EDIT3: A ni nobene opcije, da se popravi samo sistem (vse aplikacije,podatki... ostanejo na mestu?). Ker očitno bo treba nekako izbrskati Leopard DVD in potem narediti archive install ampak to kolikor razumem ne spravi Aplikacij in vseh nastavitev!

EDIT4: Sem brskal po disk utilityju in z njim lahko pogledam direktorije in vse. Zakaj zaboga potem ne moram bootat? A je kako mogoče obnoviti tiste glavne sistemske datoteke?

EDIT5: Pa je šel v rit! Sedaj ne dobim niti single user moda več. Samo še kernel panic in unable to find driver for this platform. S tem se bom jutri naprej zajebaval.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #25   Objavljeno 29.08.2008 11:16:22
Nekaj novic! Včeraj, ko sem šel spat sem po čudežu dobil možnost archive and install. Sedaj se sistem zažene vendar pa se ne morem prijaviti, ker ne sprejme mojega gesla. Kako naj se sedaj prijavim?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #26   Objavljeno 29.08.2008 11:25:54
zazeni instalacijski dvd ponovno in v vmesniku poisci meni utilities, no tam se skriva tudi en meni password recovery, nekaj takega in si tam spremeni geslo za sistem. Prejsnjega gesla ti ni potrebno vedeti.

lp
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #27   Objavljeno 29.08.2008 11:32:39
SEm našel stvar malo prejle! Sistem trenutno spet deluje!

EDIT: Ja sistem deluje - vendar zelo počasi. TRenutno nameščam popravke zanj tako, da bo morda to kaj pomagalo. NE deluje par programov (Adobova zbirka, Office, Xee, Vuze, iMovie). Nekatere video datoteke so pokvarjene...

Tako, da nekaj škode je! Zdi se mi, da je sistem sedaj še bolj potreben defragmentacije vendar tistega programa ne spustim več blizu! Obstaja kak bolj normalen program - ki po možnosti ne košta celo premoženje?
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #28   Objavljeno 31.08.2008 11:29:00
Danes sem potem pognal iDefrag in ta mi vsaj ni uničil diska. In defragmentiral je zelo dobro. Samo še vedno ni stanje kaj dosti boljše. Sistem je še vedno počasen.

Sedaj bom večino datotek, ki so nenujne prekopiral na drug računalnik pa stvar še enkrat defragmentiral.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Sežana
Moški

Prispevek: #29   Objavljeno 31.08.2008 11:42:43
Fantje nehajte s to defragmentacijo, ker se ne pridobi popolnoma NIČ ne na hitrosti in ne na čem drugem...
Bistvo je, da je vsaj ene 10-15% diska prostega.
http://support.apple.com/kb/HT1375
To ni windows... in so s temi programi prej težave kot korist.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Kraj: Lendava
Moški

Prispevek: #30   Objavljeno 31.08.2008 12:02:39
roli je napisal/a:
Danes sem potem pognal iDefrag in ta mi vsaj ni uničil diska. In defragmentiral je zelo dobro. Samo še vedno ni stanje kaj dosti boljše. Sistem je še vedno počasen.

Sedaj bom večino datotek, ki so nenujne prekopiral na drug računalnik pa stvar še enkrat defragmentiral.

Kot sem ti že na Slo-Techu napisal:

1.) mogoče je to znak, da bo disk slejkoprej crknil
2.) iDefrag je uporaben, a vendar čudeže ne pričakuj
3.) poskusi shraniti sve svoje datoteke na kak ločeni (zunanji) disk in namesti sistem na novo.

Zanimiv članek na temo defragmentacije:
http://www.kernelthread.com/mac/apme/fragmentation/

Citiram:
Conclusion

Defragmentation on HFS+ volumes should not be necessary at all, or worthwhile, in most cases, because the system seems to do a very good job of avoiding/countering fragmentation.

It is risky to defragment anyway: What if there's a power glitch? What if the system crashes? What if the defragmenting tool has a bug? What if you inadvertently reboot? In some cases, you could make the situation worse by defragmenting.

Verjetno ima TechTool Pro neki bug... kaj pa vem. Zato se ti je vse skupaj porušilo.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #31   Objavljeno 31.08.2008 12:14:30
Da bi disk odpovedoval nisem 100% saj bi verjetno SMART kaj javljal.

Ne pričakujem čudežov - stvar je kar nekaj pridobila na hitrosti samo občutek imam, da bi lahko še več.

Tretja opcija pa se mi zdi, da ne pride ravno v poštev. Preveč dolgo časa traja, da vse spet dobim nazaj.

Še eno vprašanje - tiste datoteke, ki jih je pusti Archive and install od starega sistema lahko verjetno odstranim?
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: Šempas (čez teden Ljubljana)
Ni navedeno

Prispevek: #32   Objavljeno 31.08.2008 12:31:28
Če si si vse pomembno prej skopiral, potem ja, lahko odstraniš.
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #33   Objavljeno 31.08.2008 12:35:13
Vse pomembno je sistem skopiral. Svoje stvari sem imel tako ali tako v Users direktoriju, ki pa ga je sistem tako ali tako prenesel tja.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #34   Objavljeno 31.08.2008 12:46:46
Citiram:
Defragmentation on HFS+ volumes should not be necessary at all, or worthwhile, in most cases, because the system seems to do a very good job of avoiding/countering fragmentation.

Seveda, ampak kot sem že zdavnaj omenil, to NE MORE veljati, če je disk poln in ima človek dosti velikih datotek (npr. filmi). Saj članek razloži, ampak zaključek je pač narejen na osnovi njihove ideje "povprečnega uporabnika" ki predvideva malo brskanja, malo glasbe, malo dela z dokumenti, ne pa s totalno nafilanim diskom z velikimi datotekami.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Moški

Prispevek: #35   Objavljeno 31.08.2008 14:02:33
Ce je disk totalno nafilan ti niti defragmentacija ne pomaga. Kot so ze rekli pred mano...vsaj 15% prostega prostora je potrebno imeti, da sistem lahko normalno diha.
Stevie Wozniak

Stevie Wozniak

Kraj: SG-LJ
Ni navedeno

Prispevek: #36   Objavljeno 31.08.2008 14:26:20
Priporočam uporabo programa Xslimmer, sicer ne bo resilo vseh tezav, bo pa skinilo kak GB z diska in pohitrilo aplikacije. toplo priporocam
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Ni navedeno

Prispevek: #37   Objavljeno 03.09.2008 14:23:08
Nek problemček sem danes opazil. Niso okvarjene samo video datoteke ampak tudi nekaj slik. Seveda je video datoteke mogoče obnovit teh slik pa ne. Sedaj me zanima ali je kako mogoče to popravit ali lahko pozabim na to? Ker datoteka kao obstaja samo je ne more odpret.
Jablanator

Jablanator

Kraj: Izola
Ni navedeno

Prispevek: #38   Objavljeno 03.09.2008 14:37:31
vsaj 2 GB pridobiš z Monolingual programčkom
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani