Vstop v DSRL svet | |||||||
Zdaj razmisljam, da bi si kupil kaksen Nikonov vstopni model. V mislih sem imel D60 in D80. Pri slednjem me malo moti ideja, da je star model in bo po rumorjih sodec se do konca avgusta zamenjan z D90. Vprasanje je koliko bo D90 sploh stal. Sedaj me zanima predvsem kaksne izkusnje z vstopom v svet fotografije imate vi in ce je smiselno za nekoga, ki se sicer nad fotografijo navdusuje a se ji se nikoli ni prav posvetil, sploh kupit taksen fotoaparat. Sam predvidevam, da se ji nikoli nisem resno posvetil prav zaradi manjka resnega fotoaparata. |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Če si pred vprašanjem kaj izbrati (Nikon, Canon ali kaj tretjega) se moraš zavedati, da se pravzaprav odločaš za sistem. Če ti je fotografija ljuba, boš prej kot slej dopolnil opremo, zamenjal body, objektiv... D60 je čisto soliden aparat, vsaka generacija pa običajno prinese za isti denar nekaj novosti. Te novosti ni nujno, da doprinesejo tudi boljšo fotko ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Za drugo izbiro boš vsekakor potreboval konkreten zrcalno-refleksni (ZR) fotoaparat ranga 800 € in več. Sicer imaš pa fotiče že za 200€... Sam sem bil dolgo časa prepričan, da si bom kupil ZR fotič. Ampak sem nazadnje pristal na običnem Sony digitalcu. Uporabljam ga zelo malo in sem hkrati opazil, da nisem nek navdušenec na fotografiranjem. Enostavno mi je tečno non-stop nositi fotič seboj, da bi ujel tiste redke trenutke... Lp |
|||||||
![]() |
|||||||
Vbustvu je to moj drugi Canonov fotoaparat, in z nobenim nisem nikoli meu problemov. Slikce pa so več kot fantastične. Sedaj maš na mimovrste eno super akcijo za Canon Eos 450D z dvemi objektivi. Enga dobiš kot darilo in ta drugi služi odlično za macro in portrait posnetke. Drugi pa posname kar dobre posnetke pokrajine. LP |
|||||||
![]() |
|||||||
![]() Prej sem imel en druzinski "super zoom" kompakt, pa ga nisem velik uporabljal in nism vedu al hocem dslr al ne. Zdej pa sem zelo zadovoljen. Priporocam pa, da vzames Nikonov 18 - 200 VR objektiv, da ti ne bo potrebno vedno menjavat objektivov. Jaz ga bom najbrz nabavu cez neki casa (pa znebit se morem mojih kit objektivov 18 - 55 VR in 55 - 200 VR). Se Sigmo 10 - 20 si zelim. In flash moram cimprej nabavt, da bojo fotke v prostorih mal lepse (flash usmeris navzgor in se svetloba lepo odbije od sten). |
|||||||
![]() |
|||||||
Če se ti ne da ukvarjati s fotoaparati, objektivi, časi zaklopa, goriščnimi razdaljami, dokupovanjem objektivov, ipd. si omisli rajše dober kompakten fotoaparat. Tukaj je kar nekaj primerov, ko so ljudje kupili dslr fotoaparat in ga prinesli na servis češ da je pokvarjen, čeprav je razlog tičal v nepoznavanju funkcij in pomanjkanju izkušenj. Veliko ljudi posname odlične posnetke s kompaktnim fotoaparatom, s dslr-jem pa obupne (na začetku). Če pa te svet digitalne fotografije veseli in če imaš čas, pa si seveda omisli dslr in ne bo ti žal. |
|||||||
![]() |
|||||||
Samo voljo in čas je treba imet. ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Ni se za bat, da bom mislil, da je s kamero kaj narobe. Imam kar dosti posluha za tehniko in se ji ponavadi se prevec predam. Vseeno pa menim, da dobro da si ta aspekt izpostavil, ker se sigurno vsak ne zaveda kaj DSRL prinasa s sabo. Vem kaj je gorisce in vem kaj je prostorska globina in pravtako vem, da bom potreboval kar nekaj fotografij, da bom dosegel posnetke, ki so blizu tistemu, kar zelim ustvarit. Clanke bom pa prebral, ker mi sigurno ne bodo skodili. |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
|||||||
http://www.bhphotovideo.com/ pravijo, da najboljša trgovina na svetu... res je že sama trgovina zanimiva, sem bil prejšnji mesec.... vendar če boš želel svetovno garancijo, boš pri večini izdelkov moral vzeti extended warranty.
Če greš slučajno v New York, potem ni dvoma kje kupiti fotoaparat, to mora biti |
|||||||
![]() |
|||||||
Vse pa ni aparat, ze sedaj vem, da potrebujes dobre objektive in dobro poznati funkcije aparata, da jih znas izkoristiti. Torej, Nikon D60 je za zacetek super, nato bom sedel verejtno na Nikon D300. |
|||||||
![]() |
|||||||
Zaradi takšnega mišljenja potem ljudje kupijo dslr in se jezijo ker slike niso vredu. Kaj pa je zate vredu, pa jaz sigurno ne vem, vem pa, da sem jaz kupil dslr, da se naučim in izpilim tehniko slikanja in spoznavanje fotografskih zakonitosti. Zrcalno refleksni fotoaparati so marsikaj več kot pa samo poznavanje funkcij aparatov. Začne se s tem in kit objektivom, nato pa po določenem času, ko ugotoviš kaj ti od opreme "paše" (ponavadi je dobra oprema svinsko draga!), nakup novih objektivov, spoznavanje s photoshopom, kakšno knjigo, ki opisuje tehnike slikanja, kadriranja, retuširanja, in še in še in še... Zato pa je bilo moje opozorilo jasno, da če ne veš kaj prinaša dslr aparat raje vzemi kompaktni fotoaparat (to ne leti nate Maticek, ker ti si pojasnil kaj te zanima), ker dslr prinaša kar obširen "svet" in če ti ni do odkrivanja bodo slike slabše kot pri kompaktu. |
|||||||
![]() |
|||||||
in kaj točno DSLR v AUTO mode-u ne zna, kompaktni pa zna? |
|||||||
![]() |
|||||||
Precej zadev... ![]() Preberi recimo tale clanek >> http://www.e-fotografija.si/templates/?a=1789&z=1 ... in bos verjetno dobil dogovor na svoje vprasanje ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Te dni sem prebral na internetu navodila za staro Leico M2, ne morem verjeti, kaksna konstrukcija je to in kaj je vse mogoce z njo. |
|||||||
![]() |
|||||||
si pa predstavljam, da imajo boljši DSLR aparati manj 'trotlziher' privzetih nastavitev, jasno. ni mi pa jasno zakaj bi nekdo, ki slika miže, tako kot tisti tip, ki je reklamiral kamero, hotel zapravit parkrat več denarja za aparat, če pa je vse kar hoče od fotoaparata, da je slika enako ostra preko celotne kompozicije?! oziroma, sedaj mi je šele jasno zakaj si ti rekel, da so lahko slike z DSLRjem 'slabše' od kompaktnega. ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
Zal za Canona se ni opisa na e-fotografija, rad bi predvsem vedel, ce je prav tako prijazen do zacetnikov, kot je D60. Sploh tista finta s vprasajem, se mi zdi zakon. Moram zvecer, ko bo cas vsaj kak angleski review prerbrat, zdaj sem samo malo prelistal in prebral povzetke. @Multi: Super hvala za trgovino, si sploh ne predstavljas, koliko si mi olajsal delo ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
taki tepci ponavadi tudi s kompakt varianto uničijo sliko in za take gasilske fotke style je že foto na mobilcu dober ![]() kljub temu, da se še učim, mi na kraj pameti ne pride, da bi svojega DSLR-ja zamenjala za kompaktnega ![]() |
|||||||
![]() |
|||||||
|
|||||||
![]() |
« Poglej prejšnjo temo - Ostalo - Poglej naslednjo temo » | Pojdi na stran 1, 2 Naslednja |
![]() |
![]() |
![]() ![]() ![]() |