Zavrnili so mi reklamacijo
|
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 26.02.2013 15:24:00 Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Pozdravljeni!
Sem se obračam,ker bi rad nasvete od nekoga,ki je že bil v podobnem položaju. Konec avgusta lani sem kupil čevlje za rokomet ( http://hummel.si/kolekcije/indoor-obutev/dvoranski-copat-hummel-karma-rebel-1.html). Sredi januarja sem opazil,da se je odlepil podplat spredaj na notranjem koncu (na notranji strani). Poslal sem jim email,priložil pa slike "poškodbe". Ocenili s(m)o,da je zrelo za reklamacijo. Ker nima blizu do Ljubljane,kamor bi moral čevlje prinesit,sem jih reklamiral šele prejšnji ponedeljek. Danes sem dobil sms,da je reklamacija zavrnjena. Kako?!!! Citiram iz njihove spletne strani:
"Kupec lahko za vsak kupljeni izdelek v primeru napake uveljavlja reklamacijo iz naslova stvarne napake.
Napaka je po ZVPot stvarna:
...
če stvar nima lastnosti, ki so potrebne za njeno normalno rabo ali za promet,
...
Iz naslova stvarne napake lahko kupec napako na izdelku reklamira pri ponudniku in sicer v dveh mesecih od odkritja stvarne napake ter po lastni izbiri zahteva odpravo napake ali vračilo dela plačanega zneska v sorazmerju z napako ali zamenjavo blaga z novim brezhibnim blagom ali vračilo plačanega zneska. Kupec mora v obvestilu o napaki natančneje opisati napako in ponudniku omogočiti, da stvar pregleda.
...
Če o napaki obstaja spor, mora ponudnik v enakem roku podati kupcu pisen odgovor."
Pri njih sem že kupil čevlje (a ne isti model). Zdržali so celo leto. Sedaj pa so bili po petihmesecih za stran. Tako mi je jasno,da je nekaj narobe s čevlji,ker je bil način uporabe enak (rekreativno igranje rokometa).Opozoril sem jih v dveh mesecih od odkritja apake. Sedaj se je odlepil že skoraj cel prednji konec podplata. Zahteval sem ali vrnitev kupnine ali da mi jih zamenjajo za identične,vendar so reklamacijo zavrnili. KAJ MI JE STORITI? Nameravam jih kontaktirati,da mi obrazložijo,najvsezadnje morajo podati pisen odgovor (glej zgoraj). INŠPEKCIJA? Navsezadnje morajo sprejeti reklamacijo,ker je napaka tako očitna,da je ne morejo zavrniti. Kakšen nasvet,trik,kako ste vi rešili takšno situacijo? Ali samo grožnja z inšpekcijo zaleže? Hvala! 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 26.02.2013 15:43:23 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Pa so ti odgovorili v roku osmih dni?
Če ti niso, jih lahko prijaviš na podlagi tega.
Sicer pa ti tržni inšpektorat ne bo pomagal kaj dosti, ker se tam ne spoznajo na čevlje. Za kaj takega bi rabo mnenje sodnega izvedenca.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 26.02.2013 15:44:43 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Da,danes je točno osmi dan. Če se ne gleda glede na uro,nimam nič proti njim.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 26.02.2013 15:48:20 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Če se greš malo podlih igric lahko rečeš smsa nisi prejel... Tak da nisi bil obveščen. Kak bojo pa to dokazovali pa ne vem. Ne vem niti če se sms šteje za pisni odgovor.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 26.02.2013 15:58:16 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Najbrz se lahko pritozim po mailu,kajne? Glede na to,da sem skoraj stalni kupec...  Tega se ne da urediti na "cist" nacin? Sem res razocaran  Nic vec pri njih,ce ne bodo sprejeli reklamacije.
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 26.02.2013 16:43:02 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Kingdom kolikor je meni znano imaš na obutev 1 leto na določen tekstil 2 leti garancije. Pojdi v kakšno štacuno in prijazno vprašaj prodajalko ali prodajalca.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 26.02.2013 16:52:26 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
iDejanP je napisal/a: | Kingdom kolikor je meni znano imaš na obutev 1 leto na določen tekstil 2 leti garancije. Pojdi v kakšno štacuno in prijazno vprašaj prodajalko ali prodajalca. |
Vse ali točno določeno? Mislite,da se mi splača it v njihovo glavno trgovino se kregat? 
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 26.02.2013 17:13:20 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Kingdom je napisal/a: | Vse ali točno določeno? Mislite,da se mi splača it v njihovo glavno trgovino se kregat?  |
Ne ne, pojdi v kakšno drugo trgovino z obutvijo (zagotovo ne tja, kjer te zdaj d*****) in jih tam vprašaj kako dolgo imaš oz. je garancija na obutev. Morda ne bi bilo slabo omeniti tvoj primer. Greh ni vprašat saj oni so s te branže.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 26.02.2013 17:26:14 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
iDejanP je napisal/a: | Ne ne, pojdi v kakšno drugo trgovino z obutvijo (zagotovo ne tja, kjer te zdaj d*****) in jih tam vprašaj kako dolgo imaš oz. je garancija na obutev. Morda ne bi bilo slabo omeniti tvoj primer. Greh ni vprašat saj oni so s te branže. |
Samo najbrž ne bo enaka garancija v Alpini,lokalnem prodajalcu ali pri njih. Ali pač?
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Črnomelj |
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 26.02.2013 17:53:25 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Garancijo itaq da proizvajalec in ne trgovec,... Trgovec lahko kvecjemu ponudi kaksno zavarnovanje oz. zascito ala big bang,.... Tako da je osnovna garancija pri vseh enaka,...
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 26.02.2013 18:36:26 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Kingdom je napisal/a: | Samo najbrž ne bo enaka garancija v Alpini,lokalnem prodajalcu ali pri njih. Ali pač? |
Lej jaz vem, da je na obutev vsaj 1 leto garancije. Zdaj al boš šel al pa ne vprašat (tja kamor sem ti zgoraj 2X napisal ) pa je tvoja stvar. End of story.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 26.02.2013 18:39:07 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Okej,hvala. Jih bom pobaral ob prvi priloznosti  Hvala! Sprva te nisem dobro razumel,oprosti.
|
 |
Jablanator
Kraj: Koroška |
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 26.02.2013 20:29:43 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
simaa je napisal/a: | Pa so ti odgovorili v roku osmih dni?
Če ti niso, jih lahko prijaviš na podlagi tega.
Sicer pa ti tržni inšpektorat ne bo pomagal kaj dosti, ker se tam ne spoznajo na čevlje. Za kaj takega bi rabo mnenje sodnega izvedenca. |
Eni pa streljate kar nekam tja v prazno...mnenje sodnega izvedenca?!? Prosim no...par takšnih športnih čevljev stane nekje 100 evrov...mnenje sodnega izvedenca pa 300 evrov in več...in ko bi prosil za mnenje sodnega izvedenca za garancijo športnih superg, bi te verjetno nekdo vprašal po zdravju. 
_________________ Apple is Life Style
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 26.02.2013 22:08:57 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
Jst ti predlagam da svojo situacijo opises na zps.si Tam imas mojstre, ki poznajo vso zakonodajo in ti bodo vse znali povedati. Plus oni ti lahko tut sami kontaktirajo v tvojem imenu prodajalca. Ponavadi takrat magicno prizna reklamacijo
Seveda ce je reklamacija veljavna(fajn bi blo dobiti tudi obrazlozitev zakaj je bila reklamacija zavrnjena).
_________________ MBP 2.4 GHz Intel Core i7, 8GB 1333 MHz DDR3, 256 GB SSD, iPhone 4S 64GB, Ipad 3 WiFi 32gb
http://www.v2cigarete.si
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 26.02.2013 22:29:01 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
MyinT je napisal/a: | Eni pa streljate kar nekam tja v prazno...mnenje sodnega izvedenca?!? Prosim no...par takšnih športnih čevljev stane nekje 100 evrov...mnenje sodnega izvedenca pa 300 evrov in več...in ko bi prosil za mnenje sodnega izvedenca za garancijo športnih superg, bi te verjetno nekdo vprašal po zdravju.  |
Pametnjakovič, kak jim boš pa drugače dokazal da napaka res obstaja. Kupec ni kompetenten da odloča o stvarni napaki. In ja če želiš dokazat da napaka res obstaja, ti ne preostane drugega kot da najameš izvedenca. Sicer pa sodnega izvedenca plača tisti ki je kriv.
In če mogoče ne veš, obstajajo tudi izvedenci za cvetličarske storitve. Torej če kupiš rožo za 5 evrov, imaš pravico nejet sodnega izvedenca, če meniš da ima stvarno napako.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 26.02.2013 22:33:50 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
scoop je napisal/a: | Garancijo itaq da proizvajalec in ne trgovec,... Trgovec lahko kvecjemu ponudi kaksno zavarnovanje oz. zascito ala big bang,.... Tako da je osnovna garancija pri vseh enaka,... |
Eni ne ločite med garancijo in stvarno napako.
Kingdom ni uveljavljal garancije ampak stvarno napako. Zato se ima tudi pravico odločit da mu vrnejo kupnino. Pri garanciji tega nima.
|
 |
Jablanator
Kraj: Koroška |
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 27.02.2013 10:42:40 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
simaa je napisal/a: | ...Sicer pa sodnega izvedenca plača tisti ki je kriv... |
To se zgodi, ko si v sodnem postopku in ne ko dokazuješ trgovcu stvarno napako izdelka oz. napako izdelka za uveljavlanke garancije...kakorkoli, bolano bi bilo, da bi si zaradi para športnih superg spuščal v takšne stroške in postopke, ki jih Kingdom-u predlagaš ti!?!
Poglej, ne bom se spuščal s tabo v hude debate, ker je ta tema namenjena nečemu drugemu in ker vidim, da si vroče in trde glave! Mislim pa, da Kingdom ne bo potreboval sodnih izvedencev in podobnih rac in da bo na bolj ugoden in narmalen prišel do ugodne rešitve.
Pa brez zamere simaa 
_________________ Apple is Life Style
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Črnomelj |
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 27.02.2013 10:50:56 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
simaa, povrsno beres,... Kingdom je vprasal, ce je garancija enaka v eni trgovini kot v drugi,... In MISLIM da sem mu pravilno odgovoril,... Dopuscam pa moznost, da sem se zmotil,...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 27.02.2013 11:12:26 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
scoop je napisal/a: | simaa, povrsno beres,... Kingdom je vprasal, ce je garancija enaka v eni trgovini kot v drugi,... In MISLIM da sem mu pravilno odgovoril,... Dopuscam pa moznost, da sem se zmotil,... |
Glede na Pravilnik o blagu, za katerega se izda garancija za brezhibno delovanje, obvezne garancije za obutev ni.
Vir: http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200373&stevilka=3546
Ne razumem vprašanja če je garancija v eni trgovini enaka kot v drugi. Garancijo lahko uveljavljaš v trgovini, kjer si izdelek kupil. Tam izdelek pošljejo na pooblaščeni servis.
Čudno bi bilo namreč, če bi izdelek kupil v trgovini A, ko bi se pa pokvaro, pa bi ga neso v trgovino B.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #20 Objavljeno 27.02.2013 11:16:14 Re: Zavrnili so mi reklamacijo |
|
MyinT je napisal/a: | To se zgodi, ko si v sodnem postopku in ne ko dokazuješ trgovcu stvarno napako izdelka oz. napako izdelka za uveljavlanke garancije...kakorkoli, bolano bi bilo, da bi si zaradi para športnih superg spuščal v takšne stroške in postopke, ki jih Kingdom-u predlagaš ti!?!
Poglej, ne bom se spuščal s tabo v hude debate, ker je ta tema namenjena nečemu drugemu in ker vidim, da si vroče in trde glave! Mislim pa, da Kingdom ne bo potreboval sodnih izvedencev in podobnih rac in da bo na bolj ugoden in narmalen prišel do ugodne rešitve.
Pa brez zamere simaa  |
Ne zamerim ti, ni problema, tudi sam gledam da spor vedno rešim na kar se da prijazen način, brez dodatnih zapletov, vendar taki so zakoni. Nisem jih pisal jaz, meni je tudi butasto da rabiš sodnega izvedenca, ampak če druge možnosti nimaš da bi obstoj napake dokazal, ga boš moral najet da boš ugodil sebi v prid.
|
 |