Jabuk
Problem s Klikom v Safariju
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Horjul
Moški

Poglej uporabnikov profil
Prispevek: #1   Objavljeno 14.08.2008 09:27:18
Problem s Klikom v Safariju
Odgovori s citatom Dodaj uporabnika na seznam ignoriranih
Torej, na iMacu se mi pojavljajo problemi z dostopom do klika. Safari normalno prepozna certifikat, vendar se po loginu stran ne naloži do konca. Any idea? Reset safarija ni pomagal...
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #2   Objavljeno 14.08.2008 10:17:37
Re: Problem s Klikom v Safariju
cbb je napisal/a:
Torej, na iMacu se mi pojavljajo problemi z dostopom do klika. Safari normalno prepozna certifikat, vendar se po loginu stran ne naloži do konca. Any idea? Reset safarija ni pomagal...

Katero verzijo loparda imaš? Počisti keychain in še enkrat importaj certifikat.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: Ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #3   Objavljeno 14.08.2008 10:33:52
Isto pri meni. Zadevo sem resil s Caminom Smile
Stevie Jabuk

Stevie Jabuk

Kraj: Horjul
Moški

Prispevek: #4   Objavljeno 14.08.2008 12:18:05
laku je napisal/a:
cbb je napisal/a:

Katero verzijo loparda imaš? Počisti keychain in še enkrat importaj certifikat.

certifikat ni problematičen. Ker se logira. Enkrat deluje, velikokrat ne.
Jabuk Staff

Jabuk Staff

Kraj: LJ
Ni navedeno

Prispevek: #5   Objavljeno 14.08.2008 12:49:50
Jah mel sem iste probleme do vključno 10.5.4., potem pa sem cel keychain zbrisal in je začelo delovat. Do takrat sem pa uporabljal mozzilo za klik.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #6   Objavljeno 14.08.2008 14:43:23
laku je napisal/a:
Jah mel sem iste probleme do vključno 10.5.4., potem pa sem cel keychain zbrisal in je začelo delovat. Do takrat sem pa uporabljal mozzilo za klik.

Hm, meni pa KlikNLB deluje povsem normalno, certifikat takisto, ne pa mobitel monitor certifikat (on-line spremjanje porabe, razčlenjenih računov itd...), https://monitor.mobitel.si. Naloži ga v keychain, vendar pa v Safariju, ko vpišem geslo certifikata ne naloži, torej obnašanje je enako kot ne bi imel nameščenega....Poleg vsega pa sedaj tudi Opera 9.5x zavrača uvoz certifikatov KlikaNLB, exportiranega iz IE/Firefoxa zaadi premajhne stopnje varnosti oz načina enkripcije certifikata ...Rešitev je opera 9.27 Sad. S temi certi je res štala, menda ja ne bo potrebno VMware Fusion naložit!!
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #7   Objavljeno 14.08.2008 15:13:31
Takšne stvari kot se s temi certi dogajajo resnično niso za nikamor. Si ne predstavljam, kaj bo, ko bodo ti certi obvezni povsod. Če imaš nekaj sreče še nekako deluje, v večini primerov pa lahko poizkusiš 1001 način, a brez uspeha. Čudno mi je predvsem to, kaj dejansko počnejo s temi stranmi. Namreč na treh sistemih, kjer sem pomagal razvijati prijavo s certifikati, nimam težav v nobenem brskalniku. Me malo skrbi, da sem naredil kaj napačno in dejansko ne varuje pravilno. Saj je, malce v šali, tudi to, da ti NE deluje neke vrste zaščita Very Happy
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #8   Objavljeno 15.08.2008 13:03:02
Mah čedalje bolj sem razočaran, tudi eDavki, ki uporabljajo KlikNLB certifikat ne delujejo! Čudno z ta istim certifikatom vstopam normalno v KLINLB.
Jablanator

Jablanator

Ni navedeno

Prispevek: #9   Objavljeno 15.08.2008 18:33:13
Evo po težkih mukah in ubitem dnevu mi končno delujejo KlikNLB, eDavki in Mobitel Monitor v Safariju 3.1.2 na Leopardu 10.5.4. Tule je kratek vodič:

KlikNLB ( https://klik.nlb.si )
Normalen uvoz osebnega certifikata KlikNLB (*.p12 ali *.pfx) v keychain, potrebno tudi potrdilo ACNLB, če se le to ne namesti avtomatsko https://elba.nlb.si/images/content/_doc/ACNLB.cer. Zadeva deluje iz prve.

eDavki ( https://edavki.durs.si/ )
eDavki lahko uporabljajo različne osebne certifikate (SIGOV, SIGEN, NLB CA, POSTARCA, HALCOM), sam sem uporabil že zgoraj uvoženi osebni certifikat KlikaNLB, poleg tega pa je potrebno namestiti v kolikor se ne namestita samodejno še:
sigov-ca potrdilo ( http://www.sigov-ca.gov.si/sigov-ca.crt ) in EDAVKI.DURS.SI potrdilo (povezava?)
Ker se mi potrdilo DAVKI.DURS.SI ni namestilo samodejno, prav tako pa nisem našel direktne povezave za dolvleko, sem zadevo rešil tako, da sem se v eDavke prijavil z Firefoxom 3.01, ko se je podpis tam avtomatsko namestil, pa sem podpis DAVKI.DURS.SI izvozil kot *.pkcs#7 in mu naknadno dodal končnico *.cer. Tako dobljen podpis sem potem uvozil v keychain.
Sedaj je potrebno v kejchainu klikniti na potrdilo DAVKI.DURS.SI z desnim gumbom ter izbrati možnost "New Certificate Preference", sedaj v okno vpišemo naslov spletne strani, kjer ga bo keychain dodelil, to je v našem primeru https://edavki.durs.si/ Enako ponovimo še z sigov-ca in osebnim certifikatom, ki ga bomo uporabili za prijavo (osebni certifikat KlikNLB v mojem primeru).
Po vsem tem zadeva končno deluje Smile. Lahko da je potreben tudi kakšen korak manj, vendar meni je uspelo le tako.

Monitor ( https://mobitel.monitor.si/ )
Križi in težave... Tu ponovno lahko uporabimo osebni certifikat od KlikaNLB itd, sam imam pač izdanega s strani mobitela, potrebujemo pa še podpisa:
Mobitel CA ( http://mep-ca.mobitel.si/CertEnroll/mep-ca.mobitel.si_Mobitel%20WEB.crt ) in
Mobitel WEB ( http://mep-1.mobitel.si/CertEnroll/mep-1.mobitel.si_Mobitel%20CA.crt )
Sedaj ponovno v keychain-u izberemo "New Certificate Preference", kot opisano zgoraj ter dodelimo naslove spletnih strani za posamezen podpis in certifikat.

Priporočljivo je tudi izbrisati cache Safarija in ga zapreti preden vse zgornje vnesemo v keychain.

Z malo sreče, bi sedaj moralo vse delovati! V primeru, da imate težave, lahko vse certifikate najprej naložite v Firefox in jih potem izvozite, saj nekatere tako izvožene Safari lažje pravilno uporabi samodejno.

To je to, upam da sem komu pomagal, da ne bo zafračkal celotnega dneva za nameščanje certifikatov v Safarija Embarassed
Jabček

Jabček

Kraj: ljubljana
Ni navedeno

Prispevek: #10   Objavljeno 25.03.2009 11:39:18
Podpis v e-Davkih
Zdravo,

hvala za super zapis - uspelo mi je importat certifikat v firefoxu, se prijavit v e-davke, ne morem pa se podpisat v e-davkih - kar je kr jeba, saj podpis rabim za oddajanje potrdil (za socialne prispevke za samozaposlene).

Pozanimal sem se pri enem kompjuter friku, ki pravi, da se z mac os x-i ne da podpisovat v e-davkih in svetuje, naj poiščem enga pc-a. Ker pa si raje v koleno ustrelim kot usedem za pc, je moje vprašanje - a je podpisovanje mogoče ali ne?

hvala za vsak namig.

Lp, P.

Jabuček

Ni navedeno

Prispevek: #11   Objavljeno 25.03.2009 15:15:11
Jaz sem se nekoč trudil usposobit Abanet, pa mi ni uspelo. Applova bedarije da ni večje s temi cerfitikati ... obup. User friendly? NOT!

V Firefoxu rešiš problem v sekundah.
Stevie Jobs

Stevie Jobs

Ni navedeno

Prispevek: #12   Objavljeno 25.03.2009 15:19:13
Re: Podpis v e-Davkih
primoz76 je napisal/a:
Zdravo,

hvala za super zapis - uspelo mi je importat certifikat v firefoxu, se prijavit v e-davke, ne morem pa se podpisat v e-davkih - kar je kr jeba, saj podpis rabim za oddajanje potrdil (za socialne prispevke za samozaposlene).

Pozanimal sem se pri enem kompjuter friku, ki pravi, da se z mac os x-i ne da podpisovat v e-davkih in svetuje, naj poiščem enga pc-a. Ker pa si raje v koleno ustrelim kot usedem za pc, je moje vprašanje - a je podpisovanje mogoče ali ne?

hvala za vsak namig.

Lp, P.

Prek Wine si namesti Explorer, če gre, sicer pa Firefox, če so že naredili podpisovanje zanj. Lahko pa kar cele windowse prek Parallels.
Ne moreš dodajati novih tem
Ne moreš odgovarjati na teme
Ne moreš urejati svojih prispevkov
Ne moreš brisati svojih prispevkov
Ne moreš glasovati v anketi
Pokaži sporočila:
Pojdi na:
Jabuk.si Vsa vsebina spletne strani je last Jabuk.si in njegovih članov. © 2004 - 2020 Jabuk.si Kontakt Kontakt   Domov Domov   Na vrh strani Na vrh strani