Kako negovati baterijo?
|
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #1 Objavljeno 07.12.2012 12:11:26 Kako negovati baterijo? |
|
Živjo!
A ma kdo kakšne nasvete za nego baterije? Sem si naložil app Battery Health, pa mi kaže, da po enem letu lahko baterijo napolnim samo do 88% kapacitete.
Vsake toliko časa naredim reset po navodilu, ampak se nič ne izboljša.
Laptop veliko uporabljam doma, včasih izključen na kavču, postelja, na terenu.
Veliko pa je kar priključen direkt na štrom.
Zanima me, kako bi lahko bolj negoval baterijo. Ali je boljše, da je laptop čimveč vključen na štrom, ali je boljše, če ko se napolni do 100% potem izključiš polnjenje itd. 
|
 |
Stevie Wozniak
|
|
 |
|
Prispevek: #2 Objavljeno 07.12.2012 13:26:49 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Po mojih informacijah je za nove Li-ion najbolje, da jih ne prazniš niti ne polniš do konca, še posebej, če je ne uporabljaš. Menda bi bilo za baterijo najbolje, da bi ji vzdrževal napetost okrog 50 % kapacitete. To je seveda v praksi neizvedljivo, neuporabno in neumno.
Primer - stari, beli macbook 1.8 DC (prva serija intelovega procesorja), star mislim, da okrog 70 mesecev: pred časom (mesec ali dva) sem ga želel prenesti iz otroške sobe v dnevno. Bil je konstantno priklopljen na polnilec. Računalnik odklopim in se takoj ugasne! O.k., baterija je šla (končno) k vragu. Se nisem sekiral... je že star in služi za otroško igračo. Po dveh urah polnjenja (pravzaprav se baterija ni polnila, samo delal je, prižgan in napajan iz polnilca) vidim, da je baterija neodzivna, za joke ga izklopim s kabla in se takoj ugasne. Potem je ostal v dnevni sobi, priklopljen na polnilec preko noči. Naslednji dan vidim, da ga mali odklopi, in prižganega nese v svojo sobo. Po eni uri visenja na internetu, je računalnik še vedno delal! Zdaj kaže maksimalno kapaciteto preko 70 % originalne!
Zdaj uporabljam tretjega Macbooka, in z nobenim nisem imel nikakršnih težav, niti z baterijo. So, IMHO, don't worry.
|
 |
Stevie Jobs
Kraj: Kamnik |
|
 |
|
Prispevek: #3 Objavljeno 07.12.2012 15:48:40 Re: Kako negovati baterijo? |
|
accom je napisal/a: | ... najbolje, da bi ji vzdrževal napetost okrog 50 % kapacitete. To je seveda v praksi neizvedljivo, neuporabno in neumno... |
70-80% ne 50%
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #4 Objavljeno 07.12.2012 16:07:45 Re: Kako negovati baterijo? |
|
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #5 Objavljeno 07.12.2012 16:16:39 Re: Kako negovati baterijo? |
|
it’s important to keep the electrons in it moving occasionally.
To je vse kar je važno. Uporabljaj napravo ni to je to pa izogibaj se ponavljajočim ciklom, sepravi vsak dan ena in isto skozi celo leto. Malo spremembe vmes pa je. Moje izkušnje so, da manj kot se sekiraš, načrtuješ, računaš, boljši health ima baterija po enem letu 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #6 Objavljeno 07.12.2012 16:23:34 Re: Kako negovati baterijo? |
|
vročina in staranje sta glavna dejavnika pri li-ion..gledaš da naprave pač ne puščaš na soncu, na staranje pa itak ne moreš vplivat
vsi ostali ukrepi, načrtovano priklapljanje izklapljanje, nošenje v vati, itd ne pomagajo dosti in so kvečjem izguba časa, baterija je potrošni material
če si ultra zahteven uporabnik se boš že skeširal za novo, če nisi pa bo verjetno baterija zdržala do nakupa nove naprave
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #7 Objavljeno 07.12.2012 17:40:57 Re: Kako negovati baterijo? |
|
crnazverinica je napisal/a: | vročina in staranje sta glavna dejavnika pri li-ion..gledaš da naprave pač ne puščaš na soncu, na staranje pa itak ne moreš vplivat
vsi ostali ukrepi, načrtovano priklapljanje izklapljanje, nošenje v vati, itd ne pomagajo dosti in so kvečjem izguba časa, baterija je potrošni material
če si ultra zahteven uporabnik se boš že skeširal za novo, če nisi pa bo verjetno baterija zdržala do nakupa nove naprave |
Prosti staranju baterije, prodam anti aging kremo q9. Pomembno je le da jo vsak mesec vtreš v pore računalnika ( najbolje preko tipkovnice ) ali drugih odprtin.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #8 Objavljeno 07.12.2012 23:41:25 Re: Kako negovati baterijo? |
|
crnazverinica je napisal/a: | vročina in staranje sta glavna dejavnika pri li-ion..gledaš da naprave pač ne puščaš na soncu, na staranje pa itak ne moreš vplivat
če si ultra zahteven uporabnik se boš že skeširal za novo, če nisi pa bo verjetno baterija zdržala do nakupa nove naprave |
Tako je, in v primerjavi z vročino je staranje pravzaprav zanemarljiv faktor.
Za primerjavo: na prejšnjem MBP (early 2008) sem v 3 letih pokončal 2 bateriji (menjal sem na cca 70% helatha), vsaka po cca 300 ciklov. Je pa stvar veliko delala in laufanje uro ali dve na 95C procesorja in z ventilatorji na ful ni bilo nič redkega, velikokrat je delal na kolenih ali na postelji, recimo.
Sedanji MBP ima 135 ciklov (v letu in pol, se kar pozna, da manj potujem), bareija je na 94%. Baterija tu manj trpi ker se ob enaki uporabi manj greje, kolikor opažam (zaradi drugačne notranje zgradbe), plus manj ga matram na podlagah, na katerih se težje hladi.
Potem je pa tu stari domači beli MB, star je malenkost čez 5 let, čez kak mesec bo baterija na 1.000 ciklih, pa je še na 90%. Je pa res, da je za tega najhujša uporaba, ki jo vidi, kak flash filmček na netu.
Tako da je vsaj po mojem mnenju daleč najpomembnejši faktor temperatura. Nazadnje urejal/a jakaracman Sob 08. Dec 2012 16:58; skupaj popravljeno 1 krat
_________________ 2013 15" MBP, 2010 MBA 11", 2007 MB 2.0, TC, iPhone SE, iPad Mini Retina, iPad2.
Jebemti, bere se, kot da sem fanboy ...
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #9 Objavljeno 08.12.2012 15:16:16 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Jaz uporabljam večinoma samo laptopa (macbook pro 13" early 2011).
Starost: 1,2 years
Ciklov: 197
Zdravje baterije: 96%
Skor nonstop je na kolenih, v postli, na kauču... tu pa tam je na mizi. Morem pa rečt da kr čutim vročino na nogah zmeraj ko delam (je pa baterija nekje na 30stopinjah večinoma, vsaj kolk sem spremljal). Vsak drugi tedn ga skalibriram 1x al pa 2x in to je to. Upam na najboljše rezultate še par let 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #10 Objavljeno 12.12.2012 22:43:11 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Meni po 5 mescih uporabe in 68 ciklih baterija že kar na 94% ?? :/
Kaj je bolje da ko je računalnik na mizi kar skos prikloplen na štrom?
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #11 Objavljeno 13.12.2012 08:16:36 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Zgleda je tut mal od "sreče" odvisno, kakšno baterijo nabiješ.
Moj po 13 mescih uporabe:
226 ciklov
82,3%
Ni mi jasno, kako mi je zdaj v 14 dneh padla kapaciteta za 6%?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #12 Objavljeno 13.12.2012 08:33:26 Re: Kako negovati baterijo? |
|
A stanje baterije naj bi bilo tole:
Cycle Count: 307
Condition: Service Battery
Kaj pomeni ta service battery?
|
 |
Stevie Jobs
|
|
 |
|
Prispevek: #13 Objavljeno 13.12.2012 14:56:22 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Preveč se obremenjujete. Meni je padlo na 74 % in zrastlo nazaj na 88 % v enem tednu, potem spet padlo na trenutno vrednost 84 %. Vse v roku enega meseca.
Ti % so odvisni od trenutne uporabe oz. uporabe zadnjih nekaj dni.
Goran je napisal/a: | A stanje baterije naj bi bilo tole:
Cycle Count: 307
Condition: Service Battery
Kaj pomeni ta service battery? |
Service battery se pojavi ko kapaciteta pade pod 74 %. 2 dni ga uporabljaj priklopljenega na polnilec, kapaciteta bo zrastla in opozorilo bo izginilo.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #14 Objavljeno 18.04.2013 16:50:47 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Imam eno vprašanje glede baterije na Retina macbook pro 13,
In sicer sem nekje pred dobrim mesecem nabavil nov macbook pro retina model,
problem je, da se mi je battery healt v zelo kratkem času zmanjšala na kar 94% in to le po 10 ciklih.
Je to normalno ali taka praksa ni glih ok?
Saj se mi zdi tak trend padanja kapacitete zelo hitra..
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #15 Objavljeno 18.04.2013 19:22:32 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Marciate je napisal/a: | Imam eno vprašanje glede baterije na Retina macbook pro 13,
In sicer sem nekje pred dobrim mesecem nabavil nov macbook pro retina model,
problem je, da se mi je battery healt v zelo kratkem času zmanjšala na kar 94% in to le po 10 ciklih.
Je to normalno ali taka praksa ni glih ok?
Saj se mi zdi tak trend padanja kapacitete zelo hitra.. |
Mislim da ga je treba parkrat skalibrirat da pride na "polno" kapaciteto. Tako da ga izprazni tolko da se ugasne, pol pa ga daj na polnilec in pusti pri miru da se napolni (lahko tudi dalje pustiš ko že zelena lučka sveti) in to ponovi parkrat. 
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #16 Objavljeno 18.04.2013 19:25:12 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Mac je napisal/a: | Mislim da ga je treba parkrat skalibrirat da pride na "polno" kapaciteto. Tako da ga izprazni tolko da se ugasne, pol pa ga daj na polnilec in pusti pri miru da se napolni (lahko tudi dalje pustiš ko že zelena lučka sveti) in to ponovi parkrat.  |
Do sedaj sem jo mislim da 2-3x skalibriral pa je rezultat vedno slabši.
ali mislis, da naj še ponovim vajo parkrat?
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #17 Objavljeno 18.04.2013 20:34:03 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Marciate je napisal/a: | Do sedaj sem jo mislim da 2-3x skalibriral pa je rezultat vedno slabši.
ali mislis, da naj še ponovim vajo parkrat? |
http://www.apple.com/batteries/notebooks.html
Drugače pa ja, jaz sem na začetku kr ene 10x čisto spraznil pa napolnil, ne vem pa če to dejansko kakorkoli pomaga. Trenutno je star leto pa pol, 251 ciklov in je na 93% ampak ti % so vsakič ko pogledam drugačni, rastejo pa padajo tu nekje 2-3%, tako da ni popolnoma točno vse skupaj.
|
 |
Stevie Jabuk
|
|
 |
|
Prispevek: #18 Objavljeno 18.04.2013 20:58:36 Re: Kako negovati baterijo? |
|
Mac je napisal/a: | http://www.apple.com/batteries/notebooks.html
Drugače pa ja, jaz sem na začetku kr ene 10x čisto spraznil pa napolnil, ne vem pa če to dejansko kakorkoli pomaga. Trenutno je star leto pa pol, 251 ciklov in je na 93% ampak ti % so vsakič ko pogledam drugačni, rastejo pa padajo tu nekje 2-3%, tako da ni popolnoma točno vse skupaj. |
Uf... pravim jaz pa mam pri 10 ciklih skoraj enako (94%) kot ti npr. po 251 ciklih ://
|
 |
Jablanator
|
|
 |
|
Prispevek: #19 Objavljeno 18.04.2013 23:15:41 Re: Kako negovati baterijo? |
|
no pa še mal izobraževanja, baje so odkrili da imajo li-on baterije tudi spominski efekt, sicer precej manjši kot nicd ali nimh.... več pa tukaj:
https://slo-tech.com/novice/t564527#crta
|
 |